Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juni 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
19 september 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 477.415
    Vandaag: 9
    Gisteren: 58
Parkinson update 
donderdag, 1 juni, 2023, 5:37 am - Russische
door Martin Braak
Zoals eerder op mijn blog geschreven is er een Parkinson defect bij de Russische dwerghamster bekend. Het is een defect dat we nu met bijna zekerheid kunnen zeggen dat dit op het X-chromosoom ligt. Het uit zich bij zwart en zwart gerelateerde kleuren en niet bij wildkleur en blauw-wildkleur bijvoorbeeld. De reden is dat de mutatie die ervoor zorgt dat de dwerghamster zwart van kleur is, eveneens een soort van defect is. De mutatie zorgt voor een versnelling van transport en blijkbaar zorgt dit in combinatie met het Parkinson defect ervoor dat het defect sneller uit.

Wetenschappers doen onderzoek naar een Parkinson defect bij mensen die eveneens op het X-chromosoom zit. En deze vorm ontwikkeld zich op jonge leeftijd. Daarbij wordt geschreven dat dit defect zich vaker bij mannen uit dan bij vrouwen. En dat vond ik raar, want vrouwen hebben twee X-chromosomen toch? Het blijkt dat bij vrouwen elk cel van het lichaam door één van de twee X-chromosomen willekeurig geïnactiveerd wordt, om ervoor te zorgen dat de genexpressie in balans blijft tussen mannen en vrouwen. Dit betekent dat in sommige cellen het ene X-chromosoom actief is en andere X-chromosoom inactief. Terwijl in andere cellen het omgekeerde het geval kan zijn.

Een vrouw moet dus twee X-chromosomen erven met het defect om een gelijke kans te hebben als een man met het defect. Mannen hebben maar één X-chromosoom. En deze X-chromosoom zorgt voor het vormen van alle cellen.

Dit verklaart waarom X-gebonden erfelijke Parkinson bij mannen vaker voorkomt ondanks het feit dat vrouwen twee X-chromosomen heeft. Ten minste bij mensen.

Maar dat zal bij de Russische dwerghamster niet anders zijn. En als dat niet anders is, geeft dit een ontzettend nieuw inzicht. Namelijk een vrouwtje die Parkinson heeft, heeft waarschijnlijk twee X-chromosomen met het defect. En geeft dat 100% door.

Om het eruit te selecteren moet je bewust zijn hoe het vererft. Kies daarom altijd voor een zwart of zwart gerelateerde kleur mannetje en kruis die terug op een niet verwant vrouwtje zonder de zwart of zwart gerelateerde kleuren in haar stamboom. Dan heb je dragers zwart. Kies daarvan mannetjes, die hebben een X-chromosoom van de moeder. Kruis die terug op een ander niet verwant vrouwtje zonder zwart en zwart gerelateerde kleuren in het stamboom. En dan heb je Russische dwerghamster die een kans hebben om voor zwart te dragen. Bij wildkleur kan je dat redelijk zien: die zijn donkerder. Bij Mandarijnen heel vaak zien: die verkleuren mega en blijven niet mooi geel. Door uit deze kans dragers zwart nieuwe zwart / zwart gerelateerde kleur te fokken, heb je de kleur zonder Parkinson.