Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Russische dwerghamster vs Campbelli dwerghamster 
donderdag, 15 juni, 2023, 7:57 pm - Russische
door Martin Braak
Ik vind het mooi om de verschillen tussen de twee soorten te zien. Helaas door hybrisering zijn veel Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters niet zuiver en missen ze geregeld de echte soort kenmerken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zoals je boven kunt zien heeft de Russische dwerghamster een heel ander oor. Het oortje kent namelijk een ander soort vouw waardoor ze de oren gevouwen kunnen dragen. Bij de Campbelli dwerghamster komt soms ook in originele lijnen een vouw voor, maar dat ziet er anders uit. En heeft niet het doel om hun oor gevouwen te dragen. De Campbelli dwerghamster kent een wat groter oor, maar wanneer de Russische dwerghamster nieuwsgierig en wakker is, staan de oren spits recht op en is dit niet altijd te zien. Maar bij de hybride Russische dwerghamsters zie je vaak een te lange oorschelp en te rond.

De oogstand van de Russische dwerghamster is wijder en de Campbelli dwerghamster kijkt meer naar voren. De aalstreep van de Campbelli dwerghamster is veel dunner, wordt niet extreem dikker op de kop en helemaal niet in de nek. De neus is hier mooi te zien. Oude forum topics met beschrijving van verschillen vertellen over de 8-vormige neus, een neus met bolletjes. Anno nu wordt het niet zoveel hier over geschreven omdat de verschillen tussen de twee soorten minder is geworden. Maar hier zie je het verschil heel goed. De Campbelli dwerghamster heeft zeg maar een elastiekje om de neus en je ziet twee bolletjes.
Huisdierenlijst uitgesteld tot 1 juli 2024 
zaterdag, 10 juni, 2023, 3:59 pm - Nieuws
door Martin Braak
Helaas maar ook gelukkig is de huisdierenlijst / positieflijst uitgesteld tot 1 juli 2024. Natuurlijk hopen wij dat de dwerghamsters op de lijst komen. Maar er is nog geen enkel zekerheid hierover en in de brief van de minister lees je ook niet hier iets over. Ze hebben het over de uitvoering vertraging kent.

Brief:

Graag informeer ik u over de voortgang van de invoering van de huis- en hobbydierenlijst. In de verzamelbrief dierenwelzijn van 19 januari (Kamerstuk 28286, nr. 1287) gaf ik aan dat momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van de lijst. In samenwerking met de handhavende organisaties wordt de uitvoering verder uitgewerkt. Ik gaf aan dat ik verwachtte dat de lijst en de daarbij horende regelgeving (een wijziging van het Besluit houders van dieren en van de Regeling houders van dieren) halverwege 2023 in wet- en regelgeving zouden zijn vastgesteld en dat de geplande datum van inwerkingtreding van de lijst 1 januari 2024 was. De te nemen stappen in het proces, waaronder notificatie van het ontwerpbesluit bij de Europese Commissie en de uitvoering- en handhavingstoets door de handhavende organisaties, en de voorbereiding van de praktische uitvoering van de nieuwe lijst vergen meer tijd dan eerst was voorzien. Daarom verwacht ik dat de lijst en de wijzigingsregelgeving op hun vroegst aan het eind van 2023 kunnen worden vastgesteld. Gegeven het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten betekent dit dat inwerkingtreding voor het eerst op 1 juli 2024 mogelijk zal zijn.


Nu maar hopen dat de organisaties waarmee gepraat wordt zeggen dat de lijst niet goed is. Dat we graag de tamme rat als huisdier willen houden en niet de wilde bruine rat. En dat de Bunzing beschermd is en niet als huisdier moet houden. Evenals dat het wel heel vreemd is dat Russische dwerghamsters verboden worden terwijl een kameel wel als huisdier mag houden.

Ik bereid me voor om kamelen te houden!! Tja.
Parkinson update 
donderdag, 1 juni, 2023, 5:37 am - Russische
door Martin Braak
Zoals eerder op mijn blog geschreven is er een Parkinson defect bij de Russische dwerghamster bekend. Het is een defect dat we nu met bijna zekerheid kunnen zeggen dat dit op het X-chromosoom ligt. Het uit zich bij zwart en zwart gerelateerde kleuren en niet bij wildkleur en blauw-wildkleur bijvoorbeeld. De reden is dat de mutatie die ervoor zorgt dat de dwerghamster zwart van kleur is, eveneens een soort van defect is. De mutatie zorgt voor een versnelling van transport en blijkbaar zorgt dit in combinatie met het Parkinson defect ervoor dat het defect sneller uit.

Wetenschappers doen onderzoek naar een Parkinson defect bij mensen die eveneens op het X-chromosoom zit. En deze vorm ontwikkeld zich op jonge leeftijd. Daarbij wordt geschreven dat dit defect zich vaker bij mannen uit dan bij vrouwen. En dat vond ik raar, want vrouwen hebben twee X-chromosomen toch? Het blijkt dat bij vrouwen elk cel van het lichaam door één van de twee X-chromosomen willekeurig geïnactiveerd wordt, om ervoor te zorgen dat de genexpressie in balans blijft tussen mannen en vrouwen. Dit betekent dat in sommige cellen het ene X-chromosoom actief is en andere X-chromosoom inactief. Terwijl in andere cellen het omgekeerde het geval kan zijn.

Een vrouw moet dus twee X-chromosomen erven met het defect om een gelijke kans te hebben als een man met het defect. Mannen hebben maar één X-chromosoom. En deze X-chromosoom zorgt voor het vormen van alle cellen.

Dit verklaart waarom X-gebonden erfelijke Parkinson bij mannen vaker voorkomt ondanks het feit dat vrouwen twee X-chromosomen heeft. Ten minste bij mensen.

Maar dat zal bij de Russische dwerghamster niet anders zijn. En als dat niet anders is, geeft dit een ontzettend nieuw inzicht. Namelijk een vrouwtje die Parkinson heeft, heeft waarschijnlijk twee X-chromosomen met het defect. En geeft dat 100% door.

Om het eruit te selecteren moet je bewust zijn hoe het vererft. Kies daarom altijd voor een zwart of zwart gerelateerde kleur mannetje en kruis die terug op een niet verwant vrouwtje zonder de zwart of zwart gerelateerde kleuren in haar stamboom. Dan heb je dragers zwart. Kies daarvan mannetjes, die hebben een X-chromosoom van de moeder. Kruis die terug op een ander niet verwant vrouwtje zonder zwart en zwart gerelateerde kleuren in het stamboom. En dan heb je Russische dwerghamster die een kans hebben om voor zwart te dragen. Bij wildkleur kan je dat redelijk zien: die zijn donkerder. Bij Mandarijnen heel vaak zien: die verkleuren mega en blijven niet mooi geel. Door uit deze kans dragers zwart nieuwe zwart / zwart gerelateerde kleur te fokken, heb je de kleur zonder Parkinson.
En zo was de bijkeuken weer schoon 
woensdag, 31 mei, 2023, 9:22 pm - Andere zaken
door Martin Braak
In januari dit jaar kreeg ik de eerste brief met betrekking tot de onderhoud van de CV-ketel en ik dacht huh?, die is eind juli 2022 nog gedaan en daar had ik zelfs nog een blogje over geschreven. Of tenminste dat dacht ik, anders wel vermeld in mijn vakantieblog. Want mijn vakantie begon met het schoon maken van de hamsterkamer en daarna ontvangst van de CV-ketel monteur.

Ik nam contact met ze op en kreeg een berichtje terug dat het een foutje was. Februari kreeg ik weer een brief. Ff vooruitspoelen in april had ik al meer dan vijf van die brieven en ik was er helemaal klaar mee. De laatste mailverkeer was in mei waar ik vroeg wat nu precies de bedoeling hiervan was. De laatste uitnodiging zou geen foutje zijn want die ging niet over de CV-ketel maar de afzuiginstallatie. Maar die maken ze altijd gelijk schoon, dat is voor mij nooit gesplitst geweest. Waren ze mee eens en zo ... kreeg ik natuurlijk weer een brief! Ik heb ze vandaag maar laten komen. Want ik heb deze week een weekje vrij en vandaag stond de grote schoonmaak gepland.

Het is altijd wel een gedoe, want ik heb rondom de CV-ketel diverse kooien staan. En ik heb dit in de ochtend eerst verplaatst. En de monteur die langs kwam was er eerder geweest. Dus ik hoefde dit keer geen groot uitleg te geven over mijn bijzondere hobby. En hij kwam alleen voor de afzuiginstallatie die nog geen jaar geleden ook schoon was gemaakt. Tja, als dat bedrijf dubbele kosten wil maken m.b.t. voorrijkosten.

Daarna vandaag de hele bijkeuken schoon gemaakt en terwijl ik bezig was genoten van het mooie weer. Heerlijk! Ik stond vandaag nog wel even stil bij het feit dat het nog zeven weken duurt voordat ik zomervakantie heb. En dat vandaag alweer de laatste dag van mei is. Wat is de tijd snel gegaan, te snel.

Dat de huisdierenlijst nog niet definitief is, maak mij onzeker. Alles rondom mijn hobby is het niet helemaal meer genieten. Ik hoop dat er snel duidelijkheid is en dat ik niet hoef te stoppen. Het zou echt doodzonde zijn dat de politiek van vandaag besluit dat Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters zeer gevaarlijke dieren zijn, die niet buiten gehouden kunnen worden en virussen over kunnen brengen. En dat ze zo gevaarlijk zijn, dat ze verboden moeten worden! Alternatief genoeg op de huisdierenlijst: een kameel of een waterbuffer. Maar geen tamme leuke lieve dwerghamsters. Want ik reken de Chinese dwerghamster niet tot een tamme leuke lieve huidier dwerghamster. Want zij zijn schuwer, veel lastiger te fokken en daarom nooit in grote getallen te fokken. Het zijn totaal ander type dieren dan Russische dwerghamsters. De wetenschappers hebben gekeken naar wetenschappelijke artikelen en niet naar de huisdier zelf. Ze hebben geen dier bekeken of geaaid. Alleen maar onderzoeken gedaan met wilde dieren. Dit is geen wetenschap, dit is afschuwelijk!
Schimmel bij Campbelli dwerghamster, vervolg en toch anders dan gedacht 
maandag, 29 mei, 2023, 8:35 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ja anders dan gedacht. En laat ik eerst een foto plaatsen waardoor mijn ideeën weer op de kop zijn gegaan qua mutatie en werking hiervan.

Foto behorend bij blog

Dit is een wildkleur van een paar maand oud en je ziet dat hij witte haren heeft. Dit is geen Platinum. Alles begon met een paar jaar geleden dat ik Umbrous Platinum kreeg. Bij het terug kruisen met zuiver lijn Uni Halle Campbelli's constateerde ik al snel dat dit geen Platinum was. Het moest een recessief gen zijn want alle nageslacht hadden geen witte haren.

Foto behorend bij blog

Zoals boven te zien kreeg ik pas weer bij Umbrous die witte haren te zien. Ik vraag me trouwens af of het wel om Umbrous gaat, dit is gewoon slechte zwarten. En bij Zwart kennen we silvering. Een gen dat door Linda Price op AAA hamsters over geschreven is, en wij, Peter en ik, één van de eerste fokkers op deze planeet ervaring opgedaan hebben. Wij waren namelijk één van de eerste fokkers met Zwarte Campbelli dwerghamsters en hadden ze rechtstreeks van de fokker waar de mutatie ontstaan is. Maar deze silvering, verzilvering, dat is echt anders en gekoppeld aan het zwarte kleur. Pas later zagen we zwarte exemplaren die niet dit wit werden en daarmee zijn we door gaan fokken. We hebben eerste exemplaren aan een keurmeester uit Finland gegeven en logisch dat zwarte exemplaren die verzilveren verspreid waren.

Maar ik kreeg ook iets anders te zien. Namelijk witte vlekken.

Foto behorend bij blog

Ook dit is recessief. En ik heb ook wildkleuren met een paar witte vlekken. Tevens recessief want nageslacht hebben geen witte vlekken. Het ontstaat alleen als je familie dieren onderling kruist. Die witte vlekken lijkt niet simpel terug te fokken te zijn. Want nageslacht leverde slechts enkel paar Campbelli's op met witte vlekken. Zeer beperkt en ik kan het nog niet goed verklaren.

Eerst dacht ik dat het schimmel gen gekoppeld was aan de grijze kleur, de grijze mutatie. Maar dat is niet het geval. Mark Hissink op Facebook schreef dat hij veel last had bij zijn Opals. En dat hij het Greying with Aging betreft. Maar waar ligt deze mutatie vast en gedocumenteerd? Ja moest bekennen dat hij dit niet wist en hij het als een last zag. Dat hij het veel in zijn Opals heeft zitten, kan betekenen dat het op hetzelfde chromosoom ligt als Opal waardoor het meelift.

Stephan kwam met opmerking dat het silvering is. Maar dat is dit absoluut niet. Ik vermoed dat dit recessief roan mutatie is en dat zien we ook bij de Syrische hamster. Het werkt bij Syrische hamsters heel bijzonder. In combinatie met dominant spot levert het Dalmatiër op. In combinatie met Umbrous levert het bij de Syrische hamster het Schimmel op. En dan heb je op dezelfde locus ook een dominante variant, en die levert Schimmel / Roan op in combinatie met Creme mutatie.

Dit schimmel gen levert bij zwarte exemplaren direct impact op (even onder voorbehoud of dit zwart + grijs is, heb ik nog geen bewijs voor). Het kan een band vorm zijn, maar dat hoeft niet. Of de vlekken eenzelfde mutatie is, weet ik niet.

Ik zie in dezelfde lijn ook de blauwe lenzen. Dat kan ik alleen in de avond zien als de pupillen wijder open staan. Het lijkt erop dat dit een separaat gen is. Maar kan het ook niet met zekerheid helemaal zeggen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik hoop dat de Campbelli dwerghamster eind van het jaar niet verboden zijn zodat ik mijn werk met het fokken van deze Campbelli's voort kan zetten en meer kan uitvogelen wat dit precies is qua mutatie.