Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
OneStat statistiek foetsie 
vrijdag, 5 juni, 2020, 7:45 am - Overige
door Martin Braak
Toen ik de tweede versie van de website in 2006 opbouwde heb ik me aangemeld bij OneStat. Dit was een onafhankelijke statistiek informatie over de website. Of wel een teller c.q. bezoekersinformatie. Helaas heeft OneStat bekend gemaakt sinds 1 juni 2020 deze dienst te beëindigen. Zojuist heb ik het knopje c.q. logo verwijderd.

Toch met gevoel want je moet je realiseren dat vanaf begin ik altijd keek. Je zag de bezoekersaantallen stijgen. Je zag wanneer piekmomenten waren. Je zag heel veel leuke informatie.

En jaarlijks gebruikte ik deze informatie bij het jaaroverzicht. Hoeveel bezoekers en uit welke landen.

Bye OneStat. Gelukkig hebben wij Google Analytics nog!
Checklist zieke hamster, wat moet je beoordelen? En is eenzelfde checklist of het een goed fokdier is. 
maandag, 1 juni, 2020, 7:44 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het komt geregeld voor dat ik op Facebook lees dat iemand vermoed dat de hamster ziek is. Maar wat moet je doen als je een vermoeden heb? Als fokker zie ik heel snel of iets mis is met de hamster. Voor het beoordelen heb ik een standaard check die ik automatisch zonder nadenken doe. Dit is eigenlijk dezelfde beoordeling als ik een fokdier selecteer.

Heeft de hamster water? Doet het waterfles het?
Als eerste kijk ik naar hoe de hamster zich gedraagd. Zit hij heel stil en beweegt hij nauwelijks. Of juist het tegenovergestelde dat de hamster heel snel beweegt en super actief is. Een hamster die veel te actief is, kan zonder water zitten. En eigenlijk is dat altijd de eerste check: heeft de hamster water? Doet het waterfles nog goed? Een hamster die een tijdje zonder water zit heeft ingezakte flanken.

Heeft de hamster pijn?
Maar ingezakte flanken kan ook betekenen dat iets ernstig aan de hand is. En dat de hamster pijn heeft. Het verschil in pijn en vocht probleem merk ik bij het pakken. Een hamster met ingezakte flanken en pijn, laat zich vaak slap aanvoelen. En een hamster die vocht probleem heeft, is vaak nog steeds levendig. Stil zittend kan ook betekenen dat de hamster pijn heeft. En daarom zich niet actief is. Als ik pijn vermoed, dan kijk ik verder.

Zijn de tandjes goed?
Nadat ik het gedrag geobserveerd heb en ongeacht wat het situatie is met het water, kijk ik naar het bekje. Ik houd de hamster in mijn hand en zet de duim onder het kinnetje. En trek het voorzichtig naar beneden. Ik kijk dan zowel naar de ondertanden als naar de boventanden. De boventanden moeten heel klein zijn en de ondertanden vrij lang. Ze moeten niet naar binnen gekruld zijn. Ik kijk ook naar de kleur van de tanden. Of ze goudkleurig zijn en niet te bleek. Te bleek kan betekenen dat bepaalde voedingstekorten zijn. Bij olifant tanden kan de hamster pijn hebben. Dit betekent dat de tanden naar binnen gekruld zijn en daardoor niet goed meer afslijten. De tanden groeien door en kan in het gehemelte drukken. Of in de tong.

Kijkt de hamster helder uit de ogen?
Ik kijk dan naar de ogen. Ze moeten helder fris uit de ogen kijken. Zo niet, dan is dit eveneens een kenmerk dat er iets aan de hand is.

De nageltjes
Dan kijk ik naar de nagels. Nagels mogen niet te lang zijn. Te lang betekent dat de uiteinden van de nagels terug krullen en in verkeerde richting groeit. Dat is niet fijn bij het lopen en kan dus resulteren in pijn. En daardoor stil zitten.

Ruggenwervel
Dan bekijk ik de ruggenwervel. Ik voel met de duim of de ruggenwervel ook is. Of niet een boggel in zit. Bij oude hamsters is dat zo. Niet dat het iets voor mij aangeeft, maar ik vind het altijd fijn om te weten dat de wervel goed loopt.

De zijkanten en onderkant
Dan kijk ik naar de zijkanten. Nadat mijn duim over de ruggenwervel is gegaan, gaan de vingers langs de zijkanten. Bij een abces of tumor voel je direct dat er iets mis is. Dan kijk ik naar de onderkant. Is de anus schoon, is de plasser schoon, ziet de geurklier er normaal uit. Ik heb op dit moment de hamster dan geheel van boven en onder bekeken en gevoeld.

De oren en horen
Dan kijk ik of de oren vrij zijn. En maak ik een hoge frequentie geluid met mijn mond. Ik bekijk of de oren op gaan staan cq. gaan bewegen. En weet dan of een hamster niet doof is.

Is de hamster niet blind? Zijn de oogjes goed?
Een blinde hamster zie ik direct aan het gedrag hoe de hamster op geluiden reageert. Het gedrag naar boven kijk is dan anders. Daarna en op de hand is het heel lastig te beoordelen. Wil je daarna beoordelen of een hamster blind is, zet hem op de tralies van een kooi. Hij zal aan de randen heel voorzichtig zijn en een ander gedrag tonen. Tevens beoordeel ik of de oogstanden goed zijn en ogen goed in de oogkast zitten. De oogpunten moeten niet te diep zijn.

Is het staartje goed?
Ik beoordeel altijd of het staartje niet consequent rechtop staat. Soms komt het voor dat de hamster angstig is en recht op staat. Dan zet ik de hamster weer even in de kooi en beoordeel daarna wederom het staartje. Een rechtop staand staartje die consequent rechtop staat, noemen we een wipstaartje. Bij Syrische hamsters beoordeel ik tevens of er geen knik in de staart zit. Dit in verband met de knikstaart afwijking. Er mogen geen knik in de staart voorkomen.

zit de hamster goed?
Bij Russische dwerghamsters laat ik de hamster ook even op de hand zitten. En kijk ik of de zit houding goed is.

Loopt de hamster goed?
Bij het selecteren van een hamster heb ik dat al voor beoordeeld. Bij een mogelijke zieke hamster zet ik de hamster na de checkup terug in de kooi en beoordeel ik het lopen.

Is de hamster wel nieuwsgierig?
Welke hamster moet je selecteren? Veel te veel fokkers zijn bezig met het selecteren op kleur en tekening. Daarom kan je beste hoofdzakelijk eenkleurige en zelfde kleuren fokken zodat je niet afgeleid wordt op dat leuke hamster met die mooie vlek. Want dat maakt een hamster niet de beste geschikte fokdier. Wat ik vaak doe is kijken naar de nieuwsgierigheid. Zeven leuke wildkleuren en welke pak ik als eerst? Die op mij afkomt. En als die aan voorwaarden voldoet, is dat een fokdier. Maar ook bij beoordelen of er niet iets mis c.q. aan de hand is, beoordeel ik de nieuwsgierigheid.

Foto behorend bij blog

Zie jij wat er mis is met de bovenstaande hamster?
Vakantie-editie foto's van een Mandarijn Russische dwerghamster 
zondag, 24 mei, 2020, 8:47 pm - Russische
door Martin Braak
Dit weekend heb ik een aantal foto's gemaakt van een Mandarijn kleurig Russische dwerghamster. Zoals je kunt zien fok ik ze prachtig geel oranje van kleur. Eigenlijk zijn deze foto's helemaal niet moeilijk te maken. Terwijl de hamster prachtig op de foto staat. De hamster kan namelijk weinig anders dan naar binnen lopen of naar buiten lopen en op het balkje gaan staan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vroeger heb ik wel eens op mijn blog geschreven of het een kleurmutatie zou zijn dat uit gaat sterven. Dit in verband met de diabetes problemen. 10 jaar heeft het me gekost om te zijn waar ik nu ben! Afgelopen jaren geen diabetes geval gehad en velen blijven prachtig mooi van kleur.
Superlange voelsprieten terwijl Tommy de Huiskat achter de hamster staat 
woensdag, 20 mei, 2020, 8:19 pm - Russische
door Martin Braak
Ik was afgelopen weekend wat foto's aan het maken toen Tommy mijn kat op de bank sprong om mee te helpen. Tommy doet de hamster niets, ik kan hem vertrouwen. In de gang waar hij ook 's nachts en overdag is, staat eveneens een kooi met Campbelli's. Mooi theater voor hem, hij zit graag op afstandje op de trap te kijken. Maar er was laatst eentje ontsnapt en liep in de woonkamer. Tommy keek er naar en deed niets. Tja...

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar moet je kijken hoe lang de voelsprieten zijn. Dit Rusje had het idee dat er iets achter hem gebeurde. En dat is natuurlijk ook zo: een kat! En hij zette de snorharen op en de haren boven de ogen. Ik heb in de wetenschap nergens hier iets over gelezen. Maar Russische dwerghamsters hebben niet alleen snorharen op de zijkant. Maar ook snorharen gericht naar boven. En ik noem dit voelsprieten. Ze tasten daarmee de hoogte af. Zodat ze zowel zijkant, onderkant en bovenkant kunnen voelen terwijl ze bijvoorbeeld in een gangetje lopen.
Campbelli dwerghamster in een groep, dan een zeer grote kooi om geen ruzie te krijgen? 
woensdag, 6 mei, 2020, 8:56 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster is een sociaal dier dat in groepen kan leven. Dit in de zin waarmee ze opgegroeid zijn en niet in de zin ik zet een paar Campbelli dwerghamsters bij elkaar. Jonge Campbelli's die met elkaar opgroeien kunnen heel goed samen gehouden worden. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat!

Mensen die huisdieren houden en graag een groepje Campbelli dwerghamsters willen houden moeten zich realiseren dat er een moment kan komen dat eentje uit de groep verstoten wordt. Of dat de baas ff niet meer de baas is en dat de groep opnieuw de rangorde gaat bepalen. Elk individueel Campbelli dwerghamster groeit op zijn of haar tempo en dat hoeft niet gelijk te zijn aan de groep. Je moet kooien beschikbaar hebben om ze te scheiden. En bereid te zijn ze te scheiden. En accepteren dat een keer mis gaat eentje bloed heeft. Want 's nachts ben je er niet bij.

Het is de natuur en daar kan je niets aan doen. Daarop kan je niet selecteren. Daarnaast er zit veel verschillen in de Campbelli dwerghamsters. Niet alle Campbelli dwerghamsters zijn zuiver. Hybride Campbelli dwerghamsters kunnen een ander gedrag tonen. Daarnaast zijn de Campbelli's verschillende landen gevangen en naar de hobbyfokkers gekomen. Deze zijn door elkaar gemengd. Voor je beeldvorming: we proberen de Korenwolf in Nederland te redden. En dat doen we met dieren die hier in Nederlandse omgeving afstammen. Waarom niet even naar Rusland of Turkije om ze te halen en hier uit te zetten? Dat zit hem in het feit dat instinkt anders kan zijn en dat men niet dieren van zulke grote afstand hier in het wild uit willen zetten. Er zit enorme verschillen tussen de Campbelli dwerghamster uit Altai ten opzichte van Mongolië. En dat hebben wij als hobbyfokkers door elkaar gemengd. En dat leidt tot instabiliteit in uiterlijk. Maar ook beetje in karakter. Zo zijn er Campbelli's die in groepen niet bijten. En er zijn Campbelli's die in groepen wel bijten omdat ze instinkt hebben dat er gevaar kan schuilen.

Samen houden van Campbelli's is niet zonder risico. Maar wel goed te doen. Je moet hun gedrag in de gaten houden. Niet te snel in willen grijpen. En accepteren dat er gevochten wordt. Dat is accepteren dat je soms krijsende geluiden hoort. Ingrijpen kan betekenen dat je juist de groep onstabieler maakt. Maar je moet ingrijpen als het mis gaat. Dat is ingeval als je bloed ziet. En dat is ingeval als je vermoed dat de Campbelli dwerghamster die onderdanig is, ziek is of een aftakelingsproces doorgaat c.q. te oud is t.o.v. van anderen.

En het is goed te doen door de inrichting van de kooi rekening te houden. Probeer zo de inrichting te maken dat ze samen in molentjes kunnen lopen. En samen een loopvlak hebben. En gangetjes hebben om even te verschuilen. Maar zorg ervoor dat er één slaapplaats is. En niet meerdere slaapplaatsen. Want je wilt niet hebben dat ze afzonderlijk gaan slapen op een grote afstand. En als je ziet de ze afzonderlijk slaapt, maak de slaapplaats kapot. En zet daar iets neer dat niet weer gebeurd.

Sommige fokkers van Campbelli dwerghamsters vinden het lastig om te adviseren inzake de kooigrootte. De neigen in Nederland is om zo groot mogelijk kooi te hebben. Voor vier Campbelli dwerghamsters moet je een kooi van wel 1 meter 20 hebben. Ga nu eens een beeld vormen van een kooi van vijf meter bij vijf meter en zet daar vier Campbelli dwerghamsters in. Wat gebeurd er dan? Juist, ze gaan apart slapen en maken een eigen territorium. Dat hoeft niet te gebeuren, maar de kans is groot dat de groep zich gaat splitsen. Dat gebeurd ook in de natuur. Wanneer voedsel tekort is of dat eentje verstoten wordt, dan splits de groep. Wil je dit met huisdieren? Nee. Dus een kooi bij vijf bij vijf meter is te groot voor een groep Campbelli's. Een kleiner kooi levert minder problemen op ten opzichte van een grote kooi. Dat is echt zo!

Ook hier speelt zorg dat de kooi in verhouding is met de inrichting. Dan kan de kooi best groot zijn. Maar houdt de leefomgeving compact. Dat wil zeggen huisje en takken, slaapplaats dus, aan één kant van de kooi. En zorg ervoor dat 50% van de kooi lege oppervlakte is. Loopruimte en renruimte. Zet daar een paar leuke molentjes neer. Een complete ingerichte kooi vol kan leiden tot problemen.

Foto behorend bij blog