Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Langste dag van het jaar, moment van naar voren kijken, moment van terug kijken 
vrijdag, 21 juni, 2019, 9:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Foto behorend bij blogIk zeg wel eens: naar mate je ouder wordt, is de tijdsbeleving sneller. Tijdsperceptie is voor ieder anders. Precies tien jaar geleden was ik samen met Susan en Peter op de vliegtuigshow. Voor mij een eeuwigheid geleden, als ik terug denk. Vijf jaar geleden keek ik naar Duitsland x Ghana (WK 2014). Nee, daarvan weet ik niets van te herinneren. Alleen een vage herinnering dat toen ontevreden was over mijn hamstervoer en ik met Witte Molen voer begon te experimenteren. Maar als ik naar 25 juni 2016 denk, dan weet ik precies wat ik gedaan heb. 's Nachts mijn vader naar de ziekenhuis gebracht, het was een zaterdag. De dag dat mijn vader voor het laatst thuis was. Voor mijn gevoel was het eergisteren, en van mijn moeder gisteren.

Vandaag hadden wij een afdelingsuitje en namen we afscheid van Hilde, een collega die tegen over mij zat. En waar ik vorig jaar energie ingestopt hebt om een deel van mijn kennis over te dragen. Meesters leren geen nieuwe leerlingen op, maar nieuwe meesters, en zodoende probeer ik mijn passie over te brengen. Na een jaar gaf ze aan dat accountancy niets voor haar is. En precies vandaag zegt Bas zijn baan op. En wel om dezelfde reden. Is de accountancy dan zo'n vreselijk beroep?, of moet je er gevoel en passie voor hebben? Op dit moment ben ik er zelf ook ff mee klaar, maar dat komt doordat ik toe ben aan vakantie. Ik ga er 200% voor, laatst zelf tot diep in de nacht om alles de volgende dag klaar te krijgen.

Zelf merk ik dat het jaar in jaar uit drukker en drukker wordt. De klussen worden groter in omvang en complexer. Dit jaar ga ik waarschijnlijk de duizend directe uren voor de zomervakantie halen, iets wat mij nog nooit gelukt is. Is dat goed? Nee, het is een teken van dat het drukker is geworden. De mei vakantie heb ik doorgewerkt om de grote klus te klaren. Een bijzonder klus, want het was super leerzaam, iets wat je normaal niet meemaakt. Ik heb daarom met Hemelvaart een extra weekje vrij genomen. Tijdsbeleving is dat die week in een knip en klap voorbij is gevlogen. Want ik heb eigenlijk in die week ff niets gedaan.

Ook dit jaar heb ik weinig foto's gemaakt. Ik ben paar weekjes begonnen met het fotograferen van een nestje Campbelli dwerghamsters en in plaats van dat het om een normaal nest gaat, hebben zij een groei achterstand. Dat was niet de bedoeling, maar misschien ook wel weer mooi om op mijn website te laten zien hoe dat gaat. Wel heb ik veel plannen. Afgelopen februari ben ik gaan kijken of ik een ander template script kan maken. Maar ik kom tot de conclusie dat wat ik heb, best wel goed is. De website ziet er ouderwets uit? Deze website is vrij uniek: er zit een rand om de de site die transparant is, de kleur bestaat uit gekleurde lijnen en dat is iets wat niet past bij HTML opmaak idee. En je ziet dit dus bijna nergens. Misschien wel nergens. Uniek dus. Zo had ik laatst met iemand over dat ik wel een zeer vreemde vogel ben. Wie heeft nu een website die zo diep op zijn hobby ingaat met meer dan 15 duizend foto's, met een blog en dat al 15 jaar lang. En internationaal bekend om zijn hobby hamsters. En niet één keer internationaal bekend geweest, met mijn computers en de praktijken was ik vroeger ook al bekend. En dat niet alleen in Nederland.

Afgelopen week was Tommy slecht te pas, hij at weinig. Tommy is mijn huiskat en betekent alles voor mij. Met Tommy gaat het ontzettend goed. Hij is alweer drie jaar oud, geboren in april 2016. Tommy is bijna altijd waar ik ben als ik thuis ben. En als ik TV kijkt, zit hij meestal vlak bij mij op de leuning.

2018 was een ontzettend warme jaar, dit jaar vind ik dat het wisselvalliger is. Dan is het weer heel warm, dan weer veel regen. Mei 2019 was een zeer regenachtige maand. Nu is het buiten heel fris, terwijl paar dagen geleden nog dik 25 graden was en volgende week 36 graden voorspelt wordt. Het zou kunnen dat sommige plaatsen in het Oosten 40 graden wordt. Ach, het is net de horrorwinter. Het komt nooit uit.

Ik heb zin in de bouwen en te creëren. Maar deze warmte en de drukte zorgt ervoor dat ik nog niet verder ben met deze website. De site moet herschreven worden, zowel in programmeertaal als geschreven taal. Dat gaat wel komen. Heb zes weken vakantie gepland. Dat heb ik ook wel nodig. Van drie naar vier weken vond ik al fijn. Van vier naar vijf was paar jaar noodzaak i.v.m. ziekte ouders. Vorig jaar voor het eerst zes weken vakantie gehad en dat was ideaal voor de start van de nieuwe Opdrachtmanager die dit jaar zeer goed ontvangen is. Maar naast mijn website sta ik te pruttelen om te starten met de nieuwe Adviesmanager. Het kan mooier, het kant beter, het moet anders, het moet toekomst proof zijn.

Met de hamsters gaat het heel goed. Doordat ik al vijf jaar mijn stambomen in deze website bijhoudt, kan ik data analyse doen. Ik heb namelijk een eigen stamboom systeem geschreven dat achter deze website zit. Zo kan ik analyses doen op bijvoorbeeld de trillende zwarte rusjes. En kan ik zien waar het precies zit en wat de risico's van de bestaande zwarte Rusjes zijn. Maar ook andere dingen als waar zit meer vroeg stervende hamsters en waar juist niet. M.b.t. de trillende Rusjes dat gaat veel tijd kosten. Dat gaat denk ik vijf jaar duren, als niet langer, om dit gezonder te fokken. Ik ben van overtuigd dat dit eruit gefokt kan worden. Het gaat om een soort Parkinson afwijking die tot uiting komt in combinatie met de zwarte mutatie. Zwart is niets anders dan dat bepaalde transporten binnen de cellen sneller gaat. Daardoor vindt een sneller transport van pigment plaats waardoor de kleur zwart wordt. De vraag die bij mij nu nog speelt is of de vermageringsproces eerder plaatst vindt dan dat ze gaan trillen. Voor mijn gevoel is dat zo. Ze vallen eerst af en dan beginnen ze te trillen. Tevens bewegen zij anders. Het is net of ze artrose hebben. Maar het kan zijn dat ze geen controle over de poten hebben waardoor ze stap voor stap lopen. En dat ziet er vreemd uit.

De Russische dwerghamster met Kuifje had een tweede nest en wederom geen kuifjes. Het moet wel erfelijk zijn, maar waarschijnlijk zodanig complex erfelijk dat het bijna nooit voorkomt. Het doet me denken aan Brindle waar we vijf van gezien hebben in een bepaalde lijn en toch niet erfelijk was. Maar waarom zien we dit in de jaren elke keer weer terug? De nieuwe mutatie waardoor ik een lichter vorm van lilac heb, kan ik niet afzonderlijk fokken. Het lukt me niet om de roodoog factor eruit te fokken. Ik wil graag zien wat dit met alleen zwart doet. De Engelse lijn daarmee gaat het nog steeds heel goed. Bijzonder is dat Melissa Chamberlain overleden is en de lijn deels op haar dieren gebaseerd is. Internationaal was zij bekend met haar dieren en passie. En daarvan blijft iets hier bestaan. Want ik ga er altijd mee verder.

Ook de Mandarijnen gaat het goed mee. Totaal geen last van diabetes en de vrouwtjes fokken ook goed. Mijn broer zei nog wel laatst het idee te hebben dat zwarte vrouwtjes minder goed fokken. Dat is mijn beleving ook. Maar zowel mijn broer Peter als ik gaan meer focussen op de mannetjes die zwart zijn. De reden is simpel: als ze oud zijn en niet trillen, zijn ze nog steeds inzetbaar. En op deze wijze kan je selecteren op een probleem dat pas bij ouderdom vaak te voren komt. Alhoewel we ook zien dat het trillen al bij 10 maanden oud kan ontstaan. Het zou ook deels epigenetisch kunnen zijn.

Het is 23:00 en buiten is het totaal donker. Over vier weken heb ik vakantie en dan ga ik eerst ff niets doen. Helemaal niets. Kijken hoelang ik dat volhoud!

Foto behorend bij blog
Russische dwerghamsters houden van alcohol 
zaterdag, 15 juni, 2019, 6:22 pm - Russische
door Martin Braak
Zo nu en dan zoek ik op artikelen waarbij hamsters t.b.v. wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Zo kwam ik dit artikel tegen:

link: http://greenandgold.uaa.alaska.edu/blog ... s_at_uaa_/

Tijdens een test hebben zij 10% alcohol aan hun water toegevoegd. En wat blijkt, de Russische dwerghamster drinkt alles op. Conclusie die getrokken wordt: Rusjes houden van alcohol.

Maar hoe komt dit? In Siberië eten ze voornamelijk rogge graszaden. Ze hamsteren dit ook en doordat ze dit in hun bek houden en langs de klieren komt, wordt dit met speeksel bewerkt. In de natuur is ook gist te vinden en samen maakt dit alcohol. Conclusie is dat ze in het wild gewend zijn om alcohol binnen te krijgen. Want als ze het niet lekker zouden vinden, zouden ze het eten laten staan.

Artikel:
Did you know that Siberian dwarf hamsters are working for grain alcohol over in UAA’s Social Sciences Building (SSB)? Don’t worry, it’s for science. And they also work for chocolate.

Gwen Lupfer-Johnson, Ph.D., an associate professor for the Department of Psychology, studies operant conditioning and habituation in dwarf hamsters. “Dr. Gwen,” as her students call her, began studying social learning and social transmission of food preferences among these hamsters 13 years ago. After working with the animals for years, she was surprised to discover they like the taste of grain alcohol. In fact, they like it so much they sometimes choose it over water. That came as quite a surprise. “With most rodents, you either selectively breed them—there are specially bred lines of alcoholic rats—or you do what’s called sucrose fading,” she says. Akin to developing a taste for alcohol by starting with sweetened wine coolers, the animals are given sweetened alcohol and then alcohol with a gradually decreasing sugar content until they end up drinking straight alcohol.

When a student, Kori Radcliffe, approached Lupfer-Johnson three years ago to act as a mentor for a project through the National Institutes of Health summer research program at UAA and told her she wanted to do dwarf hamster research relating to alcoholism, Lupfer-Johnson was skeptical. “I had never gotten these little guys drunk—it had never occurred to me,” she says. “I told her, ‘The thing is, Kori, we can give them alcohol if you want, but they’re probably not going to drink it,’ so this will just be your back-up project because it’s probably not going to go anywhere.'” Adjusting water bottles on the hamster cages They rigged up water bottles with a 10% unsweetened ethanol solution (diluted Everclear) to the cages of several hamsters. “To our surprise,” says Lupfer-Johnson, “they drank to the point of falling over,” a phenomenon that would later be carefully measured by another student in collaboration with Dr. Gwen using an intoxication quantifier called the Wobble and Splay Scale. No joke. More on those results in a moment. Lupfer-Johnson and Radcliffe’s surprising results to the two-month summer project, “…turned into years of alcohol research and at least four faculty at UAA putting time into studying it—myself, Dr. [Eric] Murphy, Dr. [Ian] van Tets and Dr. [Khrys] Duddleston,” says Lupfer-Johnson. “I wouldn’t be studying alcohol if a student hadn’t said, ‘I really want to study alcoholism.’ I had other plans for these hamsters. That project was the spark for anybody doing alcohol study with hamsters.”

Animal behavior is documented in a Skinner box. The fact that the hamsters are not “tricked” into choosing alcohol is significant. “They’re not food or water deprived, so they’re not doing it for the calories or fluid,” says Lupfer-Johnson. “They just like the taste of plain old alcohol.” But why do they like it? And how do their bodies process it? Finding answers to those questions has kept Lupfer-Johnson, her colleagues in psychology and biology and several undergraduate and summer students busy for the last three years. Right now in SSB’s R.J. Madigan Learning Laboratory there are five dwarf hamsters that work in operant boxes, aka Skinner boxes, turning a wheel or pressing a lever to receive an alcohol or chocolate pellet reward. “There has to be some natural selection going on here. They must have evolved to deal with ethanol,” Lupfer-Johnson says. For exploration of the evolutionary reasons behind the Siberian dwarf hamsters’ high tolerance for alcohol, she sought help from within UAA’s Department of Biology. Professor Khrys Duddleston, Ph.D., has shown that the way they gather and store food may be responsible. Malganus turns the wheel to dispense a chocolate pellet.

“In nature, which is Siberia for these guys, they eat rye grass seeds. They don’t just eat rye grass seeds, they hoard rye grass seeds,” explains Lupfer-Johnson. Hamsters store up to several grams of food in their cheek pouches for deposit in the food caches in their burrows. “So I’ve provided chewed up, hoarded hamster rye grass seeds to Dr. Duddleston,” she says, which, incidentally, can be a very smelly undertaking. It’s not unusual, she says, to hear her yelling “I’ve been musked! I’ve been musked!” and making a beeline for the restroom on the second floor of the Social Sciences Building. (That might explain a few things for students and colleagues who’ve been startled in the hallways.) “These horrible little musk glands at the corners of their lips lubricate and mark everything they shove into their cheek pouches. I’ve done a number of studies where I’ve emptied their cheek pouches for one reason or another and that’s when I get musked.” Checking the cheek pouches for stored food.

When Duddleston adds yeast, which, it turns out, is present even in Siberia, to the half-masticated rye grass seeds harvested from hamster cheek pouches by Lupfer-Johnson, she finds that fermentation takes place. It seems likely that the food hoards for the long Siberian winters turn in to a sort of natural home brewery. Duddleston and Lupfer-Johnson have plans to replicate the Siberian burrow conditions in the lab to further test their results. Lupfer-Johnson says, “The way they pile up their food has naturally selected for the ability to break down ethanol and also for the liking of ethanol. A hamster that didn’t like the taste would starve.” Based on their current findings, Lupfer-Johnson says, “They’re probably, almost certainly, adapted to alcohol consumption in the wild. It’s not possible for a hamster to achieve lethal blood ethanol content from drinking alcohol. Their livers break it down so quickly that their blood never gets enough alcohol in it to become fatal.” Science tends to breed more science. It was another summer study with a student last year, creating alcohol dose response curves for dwarf hamsters, that lead Lupfer-Johnson to discover that Wobble and Splay Scale mentioned earlier. “It’s an actual behavioral rating scale where you quantify how much the animal wobbles and splays. You videotape it and on a scale of 1 to 5—zero, no wobbling, one, wobbles, but doesn’t fall, two, both wobbles and falls, all the way to four or five, which is falls and can’t get up,” she explains. “That’s where we learned that orally, dwarf hamsters can take a gigantic dose,” she says, noting the hamsters showed little impairment at doses that were easily 10 times what a human could take. The hamsters never seem to suffer from the ill effects of alcohol overindulgence either—no typical hangover symptoms like nausea and lethargy. Alissa Hoskie, an undergraduate who plans to graduate next year, received a grant from the Honors College to study alcohol dehydrogenase enzymes in the super-processing livers of the dwarf hamsters for her senior thesis. “What Alissa was doing was correlating behavioral measures with alcohol dehydrogenase activity,” Lupfer-Johnson says. Other Skinner boxes are equipped with alcohol dispensing levers and troughs rather than the wheel shown here. Hoskie’s cross-disciplinary project had her spending time in the lab with Lupfer-Johnson documenting behavioral measures, including the “loss of righting reflex,” which measures an animal’s sensitivity to ethanol by how long they stay passed out at different doses. Alcohol was administered via injection for precision. In proof that science requires not just hand soap, but a lot of patience, Lupfer-Johnson says Hoskie spent sometimes hours waiting for signs of activity in the passed-out subjects that were lying on their backs to document precisely the return of the righting reflex, which is when they regained sufficient consciousness to get back on their feet. Then with biology professor, Ian van Tets, Ph.D., Hoskie worked in the lab to measure liver enzymes. She presented her results at the Association for Behavior Analysis International conference in Seattle. What she found has sparked, in what now seems like a clear pattern for dwarf hamster research at UAA, additional research. Hoskie found that in female dwarf hamsters, the more alcohol dehydrogenase activity they have, the less sensitive they are to alcohol. Lupfer-Johnson explains, “The more their livers break it down, the less sensitive they are.” Not surprising. “The weird thing is that’s not true for the males,” she says. “So we’re going to keep studying that.” Dwarf Hamsters are cute and dangerousIn addition to her work with students and with Duddleston, Lupfer-Johnson has collaborated on research with van Tets to study fatty liver disease using dwarf hamsters and with both Murphy and van Tets to study the science behind visceral obesity, or beer bellies, which is an extension of a study done by Murphy and van Tets with rats. While rats can develop a beer gut, the hamsters don’t suffer from visceral obesity. While the professors are able to resist naming the cute though “not nice at all” hamsters, which are bred from hamsters that are wild caught in Siberia, student researchers have been known to name batches of them after Disney princesses, Dungeons & Dragons characters and even the folks from the television show Friends, according to Lupfer-Johnson. On one hand, it can make distinguishing between subjects easier. Student will remember that they injected Cinderella more readily than Subject C-57. On the other hand, it can make for some interesting communication between colleagues. Lupfer-Johnson recalls sending an email to van Tets to say, “Jennifer Aniston’s guts are in your freezer.” Lupfer-Johnson will continue her operant conditioning studies and classical conditioning studies with dwarf hamsters in the coming years at UAA along with her colleagues and encourages students who are interested in research to approach a professor and ask how they can participate. Students should have an appreciation for the unexpected, intellectual curiosity, patience and a sense of humor. And perhaps a favorite television show.
Bijzonder 2 juni 2019: warmste ooit sinds de metingen 
zondag, 2 juni, 2019, 8:14 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag was het een bijzonder dag. Volgens de weermannen en -vrouwen aldus. Want het was de warmste 2 juni ooit sinds de metingen. Achja.

Afgelopen week had ik eindelijk een weekje vrij. Ik had met mijn verjaardag en begin mei twee weken vrij gepland. Maar had meer gewerkt dan ik vrij had i.v.m. mijn klus in Amsterdam. Ik was wel toe aan een week vrij hoor! Ff lekker rustig aan gedaan.

Gister een dagje Brussel geweest. En moet zeggen het is een leuke ervaring. Maar ik vind het zelf niet een heel prachtige stad. Veel leuke winkeltjes met veel van hetzelfde. Heerlijk chocolade gekocht. Genoten van prachtig weer. Genoten van bijzondere gebouwen. Maar onmogelijk om er foto's van te maken. Zo dicht is het allemaal op elkaar gebouwd.

Vandaag was het pak weg 30 graden buiten. Het zou 31-32 zijn, maar voor mijn gevoel was dat niet zo in Vroomshoop. Ook waren er wolkjes en tijdens het eten van een heerlijk ijsje was het goed te doen buiten. Maar de zon had wel bijzonder veel UV kracht. Tommy vind het maar niets. Ik merk aan zijn gedrag dat hij het niets aan vindt. Hij ligt vaker onder mijn bed. Hangt wat vaker rond me. En is wat minder praterig.

Ingeval is het vandaag een prachtige dag om mijn nieuwe airco voor boven te testen.

Foto behorend bij blog
Trillen van zwarte Rusjes en hoe moet je ermee fokken? 
zondag, 19 mei, 2019, 4:00 pm - Russische
door Martin Braak
Laatste tijd hoor je vaker over zwarte Russische dwerghamsters die tussen de 10 en de 18 maanden beginnen te trillen. En het trillen langzaam erger en erger wordt. Tussen de gevallen zullen ook problemen zitten die een ander oorzaak kennen. Maar gemiddeld gezien gaat het om een defect dat pas later tot uiting komt. In mijn ogen heeft het niet te maken met het mank lopen wat een ander defect is. Maar wanneer ze trillen, lopen ze anders. Het lijkt op reuma of dat ze geen controle meer over hun beweging hebben en daarom grote stappen maken.

Foto behorend bij blog

Een gedachten die speelt is of we niet te maken hebben met een gebreksziekte. Ik ga ervan uit dat dit niet het geval is, maar we moeten wel in de gaten houden wat ze precies te eten krijgen. En of een relatie hiermee is. Zelf voer ik Witte Molen en een paar andere gevallen was dit eveneens zo.

Uitgaande dat het een defect is, hoe moet je ermee fokken? Bij de aantal wat bij mij opgetreden zijn, constateer ik dat het mogelijk dominant is. Het kan natuurlijk recessief zijn, want alle zwarte Russische dwerghamsters stammen van elkaar af. Ik zou één stamboom delen.

Foto behorend bij blog

Laatst las ik iemand op Facebook schrijven dat stambomen in de kleindier fokkerij onzin is. Je ziet nu hier waarom het geen onzin is. Als je maar zinvol toepast. Ik leg per dier vast wanneer de hamster geselecteerd is, bijzonderheden in zijn leven en wanneer hij overleden is. In de stamboom komt donkergrijs als kleur te staan indien een hamster binnen een jaar overleden is. Hierboven zijn alle kleuren lichtgrijs. Per defect geef ik een kleur. Zodat je in de stamboom direct ziet welk defect er aanwezig is. Lichtblauw is het trillen.

We weten dat dragers van zwart het trilprobleem niet krijgen. Je ziet drie keer de registratie van trillen. Allemaal aan één kant. De overige zijn gewoon normaal oud geworden en is het trillen niet geconstateerd.

Het kan nog steeds recessief zijn en dat een deel van de populatie het defect heeft, maar ik ga nu even uit van een dominant defect. Wat je bij dit soort dominante defecten kunt doen is voornamelijk met oude mannen te gaan fokken. Wanneer een zwarte Russische dwerghamster man van 14 maand niet trilt, dan is de kans dat hij gaat trillen zeer klein. Sommige gevallen beginnen pas bij 17-18 maand namelijk. En als een man van 14 maand niet heeft en niet krijgt, dan kent hij ook het defect niet als het dominant is. En als het recessief is, dan weet je dat hij slechts één gen van het defect heeft.

Een oude zwarte man van 14 maand kruis je terug op een totaal ander lijn. Je fokt daarmee een drager zwart. Dat doe je tevens met een ander en je vormt een koppel drager zwart. Daaruit selecteer je een nieuwe zwarte man en die laat je eerst oud worden.

Het heeft nog een aantal jaren nodig om een goed beeld te krijgen van dit defect. Door consequent te selecteren moeten we dit eruit selecteren.

Foto behorend bij blog

Afgelopen 16 maand is via Google 88 keer een pagina bekeken m.b.t. tril probleem. Je ziet een lichte stijging in 2018 en later qua zoeken.
Kuifje, een update 
zondag, 5 mei, 2019, 8:04 pm - Russische
door Martin Braak
Het is alweer een tijdje geleden dat ik of de kuifjes geschreven heb. Op dit moment heb ik één kuifje als Russisch dwerghamster.

Foto behorend bij blog

Het gaat goed met haar. Ze is wel klein gebleven qua type en bouw en ze heeft slechts één nest gekregen. En twee keer raden... geen nieuw kuifje. De ouders van haar hebben nog een paar nesten gehad en ook daarin zat geen nieuw kuifje. Ik heb twee jongen afkomstig van de moeder met kuifje onderling gekruist, inteelt dus. Maar ook dat leverde geen nieuwe kuifje op.

Het moet wel genetisch zijn. Toch? Zo nu en dan wordt een nieuwe kuifje geboven. En toch lukt het zowel mijn broer Peter als ik niet om ze terug te fokken.

Foto behorend bij blog

Het is waarschijnlijk niet erfelijk of het is zodanig genetisch dat je het niet 123 terug fokt. Dat het afhankelijk is van meerdere genen.

Foto behorend bij blog