Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Langste dag van het jaar, het lijkt eerder herfst dan zomer 
dinsdag, 21 juni, 2016, 8:57 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar blog ik over de langste dag van het jaar, een bijzonder moment om even stil te staan. Want vandaag zitten we op de helft en realiseren we dat we aan de start staan van de 2e helft van het jaar: de zomer in aantocht en de dagen gaan weer korter worden.

Net las ik mijn blog van vorig jaar terug. Positief dat ik ingesteld was, minder het stuk over de vereniging NKV. En het weer. Nu, als ik recht voor mij uitkijk, zie ik voetbal, rechts naar buitend kijkend regen en daardoor bijna donker. De lichtstralen komen niet aan. En dat gevoel heb ik het hele jaar. Het is namelijk gewoon een shit jaar. Drukte, situatie vader, dingen die niet lopen, bezig zijn met de verkeerde dingen en geen time management. Of wel druk met van alles en nergens relax aan werken. Geen goed gevoel over het verleden, heden en de toekomst. En soms maar een figuurlijk piratenvlag hijsen.

Ik ben gelukkig ook bezig met mooie ontwikkelingen. Ben bezig met verschillende tools voor mijn werk: van cijfers naar mijn inzicht, van big-data naar grafisch weergave, van jaarlijks naar tussentijds.

Helaas kon ik niet bij de ledenvergadering van de NKV zijn. Ze hielden dit op Vaderdag, de dag dat ik bij mijn vader wilde zijn. Terug kijkend, er is niets veranderd. Slechte communicatie, geen nieuwsbrieven laat staan jaarboek, focus ligt op Exoknaag, geen reacties, geen positief energie wat je als vrijwilliger wilt ontvangen. Ik stel me steeds vaker de vraag: wat biedt de vereniging naast de twee evenementen?

Met de hamsters gaat het zoals gewoonlijk goed, maar alle kooien zijn gevuld. Wat ik wel merk is dat de zomergevoel steeds eerder begint. En daarmee bedoel ik dat de dierenwinkels minder dieren wil hebben omdat de zomer in aantocht is. Maar we hebben best laat bouwvak vakantie. Het is een lange tijd om te overbruggen. Dat maakt het lastig. Golvend haar lijk ik kwijt te raken omdat ik meer richt op diversiteit. Soms moet je maar iets laten uitsterven. Want de mutatie is alleen goed fokbaar indien lijnteelt toegepast wordt met een hoge inteeltfactor. En dat houdt na jaren ergens op. Bloedverversing zorgt meteen dat de mutatie niet goed zichtbaar meer is. Enkel gen namelijk, en je hebt twee genen nodig plus roodoog factor om het heel mooi te laten zijn. Ook heb ik wat testen gedaan met wildvang gekruist met Engels bloedlijn. Wat mooi is, is dat dit aantoont dat sommige dingen niet genetisch is, maar door natuurlijke selectie erin zit. Bijvoorbeeld het karakter: allemaal bang. Als je denkt dat het genetisch is dat ze tam zijn, das deels maar waar. Generatie verder: allemaal nog steeds bang. Het kan zijn dat ze het mee krijgen van de ouders. Maar het zit ook gewoon er in. Ik hoorde van een muizenfokker dat het ongeveer vijf generaties duurt voordat muizen weer tammer worden nadat wildvang ingekruist is. Wat ook typisch is, hun look. Allemaal hetzelfde, koppen erg spits. Ook na onderlinge kruisingen. Ik zie ook dat een probleem ontstaat met oogwimpers en ogen. Daardoor ontstaat een soort irritatie. Dat is weer een voorbeeld dat ik vind dat je dieren van verschillende gebieden niet onderling moet kruisen. Je speelt voor god namelijk, want in de natuur leven deze dieren zo ver van elkaar af dat ze elkaar niet direct ontmoeten en ze stammen al eeuwen van elkaar af. Ook in dit geval, de wildvang en tamme lijn die ik onderling gekruist hebben, zijn totaal verschillend van elkaar. En blijkbaar zit er ook iets verschil in lengte wimpers en ogen. Waardoor de kruising leidt tot een nieuw probleem.

Ik moet nog 3,5 week werken en dan heb ik vijf weken vakantie. Vijf?, ja vijf. Heb zo veel dagen staan dat ik maar eens vijf weken vrij neem. Ik hoop dat we leuk weer krijgen, dat ik leuke dingen ga doen en dat ik tijd krijg om deze website op verschillende punten te verbeteren.

Foto behorend bij blog