Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juni 2016»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
28 november 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 397.951
  Vandaag: 54
  Gisteren: 98
Fotografie en de kunst van fotograferen 
donderdag, 16 juni, 2016, 8:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik krijg wel eens de vraag waar ik het fotograferen geleerd heb. Dan zeg ik: overal, door vallen en op te staan. Ik ben begonnen met een simpel Canon fototoestel. Het stelde niet veel voor, maar ik was al direct aan de slag met het fotograferen. Vooral mijn kat Ringo kwam er vaak op. Maar al snel wilde ik meer en kocht ik een Canon S2. Vooral omdat de lens een optische zoom had van 12x. En ook kort erop kon fotograferen. Maar op evenementen en ook thuis merkte ik al snel de beperking dat je veel licht nodig had en de camera niet goed zelf kon instellen. Het kon wel, maar.... Buiten maakte deze camera prachtige plaatjes. En ik heb echt heel veel plezier aan deze camera gehad.

Nadat ik de Canon S2 een klein jaartje had en ik ongeveer twee jaar foto's maakte, heb ik een Canon spielelreflex gekocht. Nog zonder toeters en blazen en met een normale lens + een macro lens 105mm van Sigma. En de eerste dagen waren een ramp. Heel veel foto's gemaakt en van de 300 kon ik 1 of 2 gebruiken. Ik kan mij herinneren dat ik een moment had van twijfel en of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Maar op een gegeven moment kwam ik achter settings die voor mij geschikter waren. Contrast, sluitertijd, bepaald licht invalhoek etc. En de foto's werden beter en beter.

Door veel foto's van dieren te maken, leerde ik foto's maken op het juiste moment. Plus dat ik de knaagdiersoorten goed ken en hun gedrag ook kan voorspellen. Nu leg ik de dieren zoals hamsters vast op het juiste moment met hun blik, hoe zij kijken. Op evenementen maak ik pak weg 300 foto's en groot deel is van zeer goede kwaliteit.

Zo maakte ik afgelopen week deze foto. Het gaat hier om een Russische dwerghamster van mijn nieuwe lijn (fok ik al 8 jaar, maar beschouw het als een nieuwe lijn):

Foto behorend bij blog

Je ziet de hamster kijken, de snorharen zijn scherp en het is echt een plaatje geworden. Deze hamster zat echt niet stil. Hij was in beweging en was bezig om zijn gebied waar hij op gezet wat, te onderzoeken.

Foto behorend bij blog

Dit was Ringo. En je ziet dat ik toen al foto's maakte om dieren vast te leggen om een herinnering aan te houden zoals ze toen waren.

Foto behorend bij blog

Maar ook in dierentuinen maak ik foto's. Je moet natuurlijk ook geluk hebben. Er moet een situatie zijn dat je kunt fotograferen. Zoals deze twee apen die op een klein moment zo kijken. Juiste moment, juiste timing en vastleggen.

Ik wil ook wel mensen, voorwerpen of andere soort foto's maken. Maar toch vind ik het maken van foto's van dieren het leukst. Omdat dieren onverwachts zijn en een juiste blik op de foto een geweldige kick geeft.

Foto behorend bij blog

Maar ik moet eerlijk zijn dat mijn nichtje Susan heel vaak op de foto staat en daar tussen prachtige foto's zitten.

Foto behorend bij blog

Nederland doet niet mee aan het EK 
dinsdag, 14 juni, 2016, 7:13 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Twee jaar geleden stond een grote tent op het pleintje hier voor mijn huis: WK voetbal en samen voetbal kijken! Mensen waren enthousiast en de supermarkten versiert. De sfeer werd toen door de commercie gemaakt en mensen hadden zin om te genieten. Dit keer doet Nederland niet mee. En dat is vreemd.

Wat ik ook vreemd vind is dat de supermarkten en overige bedrijven weinig ruchtbaarheid geven en geen sfeer uitstralen. Daardoor is het ook niet gaan leven en mensen zullen vast voetbal kijken. Maar.... geen BBQ, geen grote tent....

Foto behorend bij blog
Ouderdom volgen, wildkleur overleden 
maandag, 13 juni, 2016, 9:00 pm - Russische
door Martin Braak
Ik blog al een paar keer over het volgen van ouderdom en het in beeld brengen hoe de laatste paar weken ze eruit zien. Helaas door privé omstandigheden heb ik te weinig tijd en energie om actief te bloggen. Afgelopen week is de wildkleur overleden. Hij lag ineens dood in zijn kooi. Voor zijn dood constateerde ik een verdikking onder. Waarschijnlijk kanker.

Dit zijn de laatste foto's die ik van hem gemaakt heb. De foto is gemaakt op 29 mei 2016:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto van 16 mei 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 28 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 20 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Je ziet dat hij tussen door slechter te pas was en dat hij hiervan herstelt is. Wel is hij elke keer lichtjes afgevallen. Scroll maar weer eens van hier naar boven en kijk de foto's nog een keer!
Update Merle x Merle, zou dubbel gen Merle toch mogelijk zijn? 
zondag, 5 juni, 2016, 7:43 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals bloglezers misschien weten doe ik heel af en toe een test met Merle x Merle en houd ik daar ook heel af en toe jongen van. Ik wil diversiteit behouden en doe dit zo nu en dan. Tot heden 5 van geselecteerd en vier hiervan jongen gehad waarbij zowel niet als Merle jongen in het nest zaten. Maar afgelopen maand kreeg de vijfde een nestje. Zeven stuks en zeven allemaal Merle.

Natuurlijk kan dit een keer gebeuren. Maar het zou ook kunnen zijn dat dit vrouwtje, afkomstig van Merle x Merle, dubbel gen Merle geërfd heeft. Als dit zo is, dan is Merle niet lethaal.

Nu afwachten op nieuwe nestjes! Spannend!

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in 2015 en laat zien hoe prachtig de mutatie is in combinatie met Zwart en Zwart gerelateerde kleuren. Is een ander Merle dan waar het over gaat.

[EDIT]
Ik kreeg de vraag waarom er een vermoeden is dat het lethaal zou zijn. Dat is er eigenlijk niet. Het is alleen zo dat de mutatie heel veel lijkt op Pearl en dat het zou kunnen zijn dat Merle een op nieuw ontstane variant van Pearl is. Wanneer Pearl heel donker uitvalt lijkt het namelijk op Merle inclusief stip op de kop.

Pearl daarvan is mijn mening dat het wel lethaal is. En derhalve ben ik altijd voorzichtig geweest met Merle.

Bij Merle x Merle combinaties zie ik geen kleinere nesten. En derhalve probeer ik erachter te komen of Merle wel of niet lethaal is.

Wat nu met zekerheid kan zeggen is dat een Pearl eveneens een Merle kan zijn. Echter je ziet het niet, je kunt dit alleen aan de jongen zien. Een Pearl en Merle tegelijk brengt minder effen kleuren voort. En tegelijk Pearl en Merle varianten.
Mandarijnen, het gaat steeds beter en zelden diabetes 
zondag, 29 mei, 2016, 7:43 pm - Russische
door Martin Braak
Gisteren in de auto richting de Efteling hadden mijn broer Peter en ik over de mutatie Mandarijn. Peter fokt ze op een ander manier dan ik en selecteert ze ook op een ander manier. Ik was het zat dat ze minder mooi van kleur waren en om ze kleiner van postuur te fokken, heb ik ze geregeld met mijn Engelse lijn gekruist. Dit is een totaal ander lijn die meer dan 20 jaar (minimaal!) van mijn eigen lijn staat. Ze zijn kleiner van postuur, maar qua wildkleur wel donkerder en meer ticking. Daarnaast iets ander karakter, van natuur wat banger en daarom moeten je ze meer aandacht geven om ze tammer te krijgen (lees: ze stoppen met krijsen als ze aan de mens gewend zijn, eigen lijn krijst niet).

Peter selecteert ze wel mijn onze eigen lijn. Daarbij maakt hij de selectie dat hij selecteert van de kleinste plashoeken. Als hij een iets groter plashoek ziet, dan selecteert hij er niet van.

Beide concluderen dat wij geen erge gevallen van diabetes meer constateren. Heel af en toe wel een groter plashoek. Maar daarbij valt het binnen de grenzen zeg maar. Maar we moeten concluderen dat selecteren helpt. Ik ben namelijk overtuigd dat de mutatie Mandarijn zorgt voor de diabetes en je ziet vaak dat ze dan ook vrij vors van type zijn. Natuurlijk komt er ook normale diabetes voor en kan er vervuiling zijn in de statistieken.

Als je naar Peter zijn Mandarijnen kijkt, dan zijn ze ook kleiner van postuur dan vroeger. Dat komt door zijn selectie. Want minder groot blijkt bij Mandarijnen positief te zijn t.o.v. drinkprobleem / diabetes.

Foto behorend bij blog

Bij de Mandarijnen zie ik nu twee versies: de gele variant en de gele met bruine ticking variant. Daarbij zijn er verschillen qua ondervacht. Een donker ondervacht en een lichte ondervacht. Deze exemplaren dragen niet voor Geel-roodooog of voor Zwart. Wel kunnen ze voor Blauw-wildkleur dragen.

De eerste Mandarijnen had ik in 2004, de problemen met diabetes ontstonden in 2006. We zijn 10 jaar verder.