Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Nederland doet niet mee aan het EK 
dinsdag, 14 juni, 2016, 7:13 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Twee jaar geleden stond een grote tent op het pleintje hier voor mijn huis: WK voetbal en samen voetbal kijken! Mensen waren enthousiast en de supermarkten versiert. De sfeer werd toen door de commercie gemaakt en mensen hadden zin om te genieten. Dit keer doet Nederland niet mee. En dat is vreemd.

Wat ik ook vreemd vind is dat de supermarkten en overige bedrijven weinig ruchtbaarheid geven en geen sfeer uitstralen. Daardoor is het ook niet gaan leven en mensen zullen vast voetbal kijken. Maar.... geen BBQ, geen grote tent....

Foto behorend bij blog
Ouderdom volgen, wildkleur overleden 
maandag, 13 juni, 2016, 9:00 pm - Russische
door Martin Braak
Ik blog al een paar keer over het volgen van ouderdom en het in beeld brengen hoe de laatste paar weken ze eruit zien. Helaas door privé omstandigheden heb ik te weinig tijd en energie om actief te bloggen. Afgelopen week is de wildkleur overleden. Hij lag ineens dood in zijn kooi. Voor zijn dood constateerde ik een verdikking onder. Waarschijnlijk kanker.

Dit zijn de laatste foto's die ik van hem gemaakt heb. De foto is gemaakt op 29 mei 2016:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto van 16 mei 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 28 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 20 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Je ziet dat hij tussen door slechter te pas was en dat hij hiervan herstelt is. Wel is hij elke keer lichtjes afgevallen. Scroll maar weer eens van hier naar boven en kijk de foto's nog een keer!
Update Merle x Merle, zou dubbel gen Merle toch mogelijk zijn? 
zondag, 5 juni, 2016, 7:43 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals bloglezers misschien weten doe ik heel af en toe een test met Merle x Merle en houd ik daar ook heel af en toe jongen van. Ik wil diversiteit behouden en doe dit zo nu en dan. Tot heden 5 van geselecteerd en vier hiervan jongen gehad waarbij zowel niet als Merle jongen in het nest zaten. Maar afgelopen maand kreeg de vijfde een nestje. Zeven stuks en zeven allemaal Merle.

Natuurlijk kan dit een keer gebeuren. Maar het zou ook kunnen zijn dat dit vrouwtje, afkomstig van Merle x Merle, dubbel gen Merle geërfd heeft. Als dit zo is, dan is Merle niet lethaal.

Nu afwachten op nieuwe nestjes! Spannend!

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in 2015 en laat zien hoe prachtig de mutatie is in combinatie met Zwart en Zwart gerelateerde kleuren. Is een ander Merle dan waar het over gaat.

[EDIT]
Ik kreeg de vraag waarom er een vermoeden is dat het lethaal zou zijn. Dat is er eigenlijk niet. Het is alleen zo dat de mutatie heel veel lijkt op Pearl en dat het zou kunnen zijn dat Merle een op nieuw ontstane variant van Pearl is. Wanneer Pearl heel donker uitvalt lijkt het namelijk op Merle inclusief stip op de kop.

Pearl daarvan is mijn mening dat het wel lethaal is. En derhalve ben ik altijd voorzichtig geweest met Merle.

Bij Merle x Merle combinaties zie ik geen kleinere nesten. En derhalve probeer ik erachter te komen of Merle wel of niet lethaal is.

Wat nu met zekerheid kan zeggen is dat een Pearl eveneens een Merle kan zijn. Echter je ziet het niet, je kunt dit alleen aan de jongen zien. Een Pearl en Merle tegelijk brengt minder effen kleuren voort. En tegelijk Pearl en Merle varianten.
Mandarijnen, het gaat steeds beter en zelden diabetes 
zondag, 29 mei, 2016, 7:43 pm - Russische
door Martin Braak
Gisteren in de auto richting de Efteling hadden mijn broer Peter en ik over de mutatie Mandarijn. Peter fokt ze op een ander manier dan ik en selecteert ze ook op een ander manier. Ik was het zat dat ze minder mooi van kleur waren en om ze kleiner van postuur te fokken, heb ik ze geregeld met mijn Engelse lijn gekruist. Dit is een totaal ander lijn die meer dan 20 jaar (minimaal!) van mijn eigen lijn staat. Ze zijn kleiner van postuur, maar qua wildkleur wel donkerder en meer ticking. Daarnaast iets ander karakter, van natuur wat banger en daarom moeten je ze meer aandacht geven om ze tammer te krijgen (lees: ze stoppen met krijsen als ze aan de mens gewend zijn, eigen lijn krijst niet).

Peter selecteert ze wel mijn onze eigen lijn. Daarbij maakt hij de selectie dat hij selecteert van de kleinste plashoeken. Als hij een iets groter plashoek ziet, dan selecteert hij er niet van.

Beide concluderen dat wij geen erge gevallen van diabetes meer constateren. Heel af en toe wel een groter plashoek. Maar daarbij valt het binnen de grenzen zeg maar. Maar we moeten concluderen dat selecteren helpt. Ik ben namelijk overtuigd dat de mutatie Mandarijn zorgt voor de diabetes en je ziet vaak dat ze dan ook vrij vors van type zijn. Natuurlijk komt er ook normale diabetes voor en kan er vervuiling zijn in de statistieken.

Als je naar Peter zijn Mandarijnen kijkt, dan zijn ze ook kleiner van postuur dan vroeger. Dat komt door zijn selectie. Want minder groot blijkt bij Mandarijnen positief te zijn t.o.v. drinkprobleem / diabetes.

Foto behorend bij blog

Bij de Mandarijnen zie ik nu twee versies: de gele variant en de gele met bruine ticking variant. Daarbij zijn er verschillen qua ondervacht. Een donker ondervacht en een lichte ondervacht. Deze exemplaren dragen niet voor Geel-roodooog of voor Zwart. Wel kunnen ze voor Blauw-wildkleur dragen.

De eerste Mandarijnen had ik in 2004, de problemen met diabetes ontstonden in 2006. We zijn 10 jaar verder.
Soms zijn het echte ontsnappertjes 
donderdag, 12 mei, 2016, 8:44 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week zag ik op Youtube een filmpje van de BBC m.b.t. een ontsnappende Syrische hamsters. Sommige exemplaren hebben het zo door als hun kooi niet geheel gesloten zijn en anderen liggen gewoon te slapen terwijl je vergeten bent om het klepje dicht te doen.Ik weet niet welke ontsnapping bij mij de ergste was. Ik denk het geval die onder de keukenblok zat en ook nog eens de stroom uitviel. Dat was wel ff een moment terwijl beide los van elkaar stonden. Of Oompa Loompa die vast zat achter het keukenkastje. Eveneens onder de keukenblok maar blijkbaar heeft zij gedacht laat ik omhoog klimmen. Tja, er was een bouwvakker nodig om..... Zoek op mijn blog en je vindt het hele verhaal!