Blog over hamsters

Ouderdom volgen, wildkleur overleden 
maandag, juni 13, 2016, 08:00 PM - Russische
door Martin Braak
Ik blog al een paar keer over het volgen van ouderdom en het in beeld brengen hoe de laatste paar weken ze eruit zien. Helaas door privé omstandigheden heb ik te weinig tijd en energie om actief te bloggen. Afgelopen week is de wildkleur overleden. Hij lag ineens dood in zijn kooi. Voor zijn dood constateerde ik een verdikking onder. Waarschijnlijk kanker.

Dit zijn de laatste foto's die ik van hem gemaakt heb. De foto is gemaakt op 29 mei 2016:
Foto van 16 mei 2016:


Foto van 28 maart 2016:


Foto van 20 maart 2016:


Foto van 13 maart 2016:


Foto van 6 maart 2016:


Je ziet dat hij tussen door slechter te pas was en dat hij hiervan herstelt is. Wel is hij elke keer lichtjes afgevallen. Scroll maar weer eens van hier naar boven en kijk de foto's nog een keer!

Update Merle x Merle, zou dubbel gen Merle toch mogelijk zijn? 
zondag, juni 5, 2016, 06:43 PM - Russische
door Martin Braak
Zoals bloglezers misschien weten doe ik heel af en toe een test met Merle x Merle en houd ik daar ook heel af en toe jongen van. Ik wil diversiteit behouden en doe dit zo nu en dan. Tot heden 5 van geselecteerd en vier hiervan jongen gehad waarbij zowel niet als Merle jongen in het nest zaten. Maar afgelopen maand kreeg de vijfde een nestje. Zeven stuks en zeven allemaal Merle.

Natuurlijk kan dit een keer gebeuren. Maar het zou ook kunnen zijn dat dit vrouwtje, afkomstig van Merle x Merle, dubbel gen Merle geërfd heeft. Als dit zo is, dan is Merle niet lethaal.

Nu afwachten op nieuwe nestjes! Spannend!Foto gemaakt in 2015 en laat zien hoe prachtig de mutatie is in combinatie met Zwart en Zwart gerelateerde kleuren. Is een ander Merle dan waar het over gaat.

[EDIT]
Ik kreeg de vraag waarom er een vermoeden is dat het lethaal zou zijn. Dat is er eigenlijk niet. Het is alleen zo dat de mutatie heel veel lijkt op Pearl en dat het zou kunnen zijn dat Merle een op nieuw ontstane variant van Pearl is. Wanneer Pearl heel donker uitvalt lijkt het namelijk op Merle inclusief stip op de kop.

Pearl daarvan is mijn mening dat het wel lethaal is. En derhalve ben ik altijd voorzichtig geweest met Merle.

Bij Merle x Merle combinaties zie ik geen kleinere nesten. En derhalve probeer ik erachter te komen of Merle wel of niet lethaal is.

Wat nu met zekerheid kan zeggen is dat een Pearl eveneens een Merle kan zijn. Echter je ziet het niet, je kunt dit alleen aan de jongen zien. Een Pearl en Merle tegelijk brengt minder effen kleuren voort. En tegelijk Pearl en Merle varianten.
Mandarijnen, het gaat steeds beter en zelden diabetes 
zondag, mei 29, 2016, 06:43 PM - Russische
door Martin Braak
Gisteren in de auto richting de Efteling hadden mijn broer Peter en ik over de mutatie Mandarijn. Peter fokt ze op een ander manier dan ik en selecteert ze ook op een ander manier. Ik was het zat dat ze minder mooi van kleur waren en om ze kleiner van postuur te fokken, heb ik ze geregeld met mijn Engelse lijn gekruist. Dit is een totaal ander lijn die meer dan 20 jaar (minimaal!) van mijn eigen lijn staat. Ze zijn kleiner van postuur, maar qua wildkleur wel donkerder en meer ticking. Daarnaast iets ander karakter, van natuur wat banger en daarom moeten je ze meer aandacht geven om ze tammer te krijgen (lees: ze stoppen met krijsen als ze aan de mens gewend zijn, eigen lijn krijst niet).

Peter selecteert ze wel mijn onze eigen lijn. Daarbij maakt hij de selectie dat hij selecteert van de kleinste plashoeken. Als hij een iets groter plashoek ziet, dan selecteert hij er niet van.

Beide concluderen dat wij geen erge gevallen van diabetes meer constateren. Heel af en toe wel een groter plashoek. Maar daarbij valt het binnen de grenzen zeg maar. Maar we moeten concluderen dat selecteren helpt. Ik ben namelijk overtuigd dat de mutatie Mandarijn zorgt voor de diabetes en je ziet vaak dat ze dan ook vrij vors van type zijn. Natuurlijk komt er ook normale diabetes voor en kan er vervuiling zijn in de statistieken.

Als je naar Peter zijn Mandarijnen kijkt, dan zijn ze ook kleiner van postuur dan vroeger. Dat komt door zijn selectie. Want minder groot blijkt bij Mandarijnen positief te zijn t.o.v. drinkprobleem / diabetes.Bij de Mandarijnen zie ik nu twee versies: de gele variant en de gele met bruine ticking variant. Daarbij zijn er verschillen qua ondervacht. Een donker ondervacht en een lichte ondervacht. Deze exemplaren dragen niet voor Geel-roodooog of voor Zwart. Wel kunnen ze voor Blauw-wildkleur dragen.

De eerste Mandarijnen had ik in 2004, de problemen met diabetes ontstonden in 2006. We zijn 10 jaar verder.
Soms zijn het echte ontsnappertjes 
donderdag, mei 12, 2016, 07:44 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week zag ik op Youtube een filmpje van de BBC m.b.t. een ontsnappende Syrische hamsters. Sommige exemplaren hebben het zo door als hun kooi niet geheel gesloten zijn en anderen liggen gewoon te slapen terwijl je vergeten bent om het klepje dicht te doen.Ik weet niet welke ontsnapping bij mij de ergste was. Ik denk het geval die onder de keukenblok zat en ook nog eens de stroom uitviel. Dat was wel ff een moment terwijl beide los van elkaar stonden. Of Oompa Loompa die vast zat achter het keukenkastje. Eveneens onder de keukenblok maar blijkbaar heeft zij gedacht laat ik omhoog klimmen. Tja, er was een bouwvakker nodig om..... Zoek op mijn blog en je vindt het hele verhaal!
Waar zit Martin mijn zijn gedachten? Minder leuke dingen dat bij het leven hoort. 
zondag, mei 8, 2016, 03:14 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Laatst kreeg ik de vraag wat met mij aan de hand is. Ik was niet op Exoknaag en je kunt merken dat Martin minder tijd besteed aan social media en de websites. Afgelopen jaar is ook veel gebeurd. Veel minder leuke dingen dat bij het leven hoort.

Paar weken geleden had ik de griep te pakken en dit keer niet zomaar een griepje. Het begon al met rugpijn en spierpijn daarvoor. Zaterdag voor Exoknaag 17 april dacht ik het gaat wel weer en ik kan wel naar Exoknaag toe. Maar die zondagochtend stond ik met hoofdpijn en spierpijn op. En ik dacht nee dat wordt hem niet. En ben dus thuis gebleven. Maar goed ook!, want de maandag daarop werd ik behoorlijk ziek. Ik heb totaal zeven nachten koorts gehad waarvan drie nachten met nachtzweten. Ik kende dit woord nog niet!, en het is geen prettig ervaring moet ik zeggen. Anderhalf week geleden ben ik hersteld, maar ben nog steeds niet fit, nog steeds vermoeid en niet vol energie.

Maar zoals ik schreef, minder leuke dingen wat bij het leven hoort. Vorig jaar voor de zomervakantie werd bij mijn moeder borstkanker geconstateerd. Het is net een nachtmerrie waar je dan in terecht komt. Ene moment hoor je dit en ander moment dat. Het leek niet goed te zijn en verschillende onderzoeken waren nodig. De zomervakantie was dan ook eentje van de ene dag in het ziekenhuis en de ander dag een uitje met de kinderen van mijn broer maken. Want die hebben recht op een "normale" vakantie toch? Tegen einde van de zomervakantie is de borst geamputeerd. En na de operatie konden ze pas zeggen dat de lymfe klieren schoon waren en geen uitzaaiingen waren. En bij de operatie bleek de tumor wat kleiner dan ze dachten en op scans gezien te hebben. Eind goed al goed zou je denken?

We waren net thuis van de laatste check in het ziekenhuis en waren net een kop koffie en thee aan het drinken of de dokter belde op. Hij wilde dit niet per brief vertellen. Maar mijn moeder was uitgerold bij de ontlastingsonderzoek. Dat kon onschuldig zijn, maar de kans was groot dat iets aan de hand was. En dan zit je weer in dezelfde molen. Zou het kanker zijn? Nee toch? Gelukkig wees de onderzoeken uit dat het goedaardig was en weggehaald kon worden. Gelukkig!, eind goed al goed zou je denken?

Was dat maar waar! Want tijdens deze periode begon mijn vader wat klachtjes te krijgen bij het eten. Ene dag was er niets aan de hand en ander dag moest hij even wat vaker slikken. Want het eten zakte niet weg. Maar de voornaamste klacht was wat last van maagzuur en boeren. De huisarts gaf eerst wat medicijnen en toen het niet wegging werd een scan gemaakt. Niets te zien en er werd een nieuwe afspraak over zes weken gemaakt. Maar binnen een week begon mijn vader meer slikklachten te krijgen en ik herkende dit. Op aandringen van mij heeft mijn vader gevraagd of acute onderzocht kon worden. Week voor kerst naar het ziekenhuis en hij kreeg een kijkoperatie. De specialist vertelde na het kijken dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand was. De slokdarm was geïrriteerd en mijn vader had de juiste medicijnen. Het gaat vanzelf over... Maar er waren wat monsters weggehaald. Telefoontje 23 december. Of wij 24 december naar het ziekenhuis wilde komen. Er was een afspraak weggevallen. En toen kwam het slechte nieuws: het is slokdarmkanker.

Slokdarmkanker is één van de rottigste kankersoorten. Vaak is het uitgezaaid en kan je er niets meer aan doen. Dus weer in de draaimolen van de onderzoeken. Gelukkig vonden ze geen uitzaaiingen anders dan rondom de slokdarm. De tumor leek niet door de wand gedrukt te zijn. Eigenlijk de gunstigste uitslag bij slokdarmkanker. Mijn vader kreeg vijf weken bestraling en chemo. Het maakt de mens ziek, de snel delende cellen worden gedood: nagels en baard groeien dan niet. Kaal was hij al maar ook dat kon nog kaler. De laatste week was hij het beroerdst en zijn conditie was totaal weg. De weken daarvoor kon hij alleen maar vloeibaar eten. De tumor groeide zo hard. Maar na 2 weken na de behandeling met chemo en bestraling zag je ineens weer kleur op de wangen van mijn vader. En ineens merkte hij dat hij weer wat normaals kon eten. En dat doet de mens goed! Maandag 25 april is mijn vader in het ziekenhuis Almelo geopereerd. De slokdarm is voor grotendeel verwijderd en van de maag is een buismaag gemaakt. De operatie ging niet zonder complicaties: klaplong, bloedschommelingen, etc. De specialist was geschrokken. Niet alleen van wat ze hadden gezien, maar ook wat ze mee hadden gemaakt tijdens de operatie.

De eerste dagen na de operatie zag je dat mijn vader het moeilijk had. Geen pijn, maar het was een zware operatie en mijn vader kon niet goed slapen. Elke dag ging iets beter tot een bepaald moment. Benauwd, geen lucht krijgen, het niet meer zien zitten. En de aftakeling vreselijk. Maar ineens, na slechts 1 dag!, kwam er weer kleur. Ongelofelijk snel herstel en mijn vader sprak weer. En toen het bericht: je mag weer naar huis! Maar thuis waren de eerste dagen heel vermoeiend. Mijn vader kan niet echt slapen, wordt gevoed door zo'n stom apparaat dat in de nacht soms uitvalt. Gelukkig is na paar dagen dit apparaat vervangen. Heel langzamerhand begint mijn vader te herstellen gelukkig. Maar we weten nog niet waar de specialisten zo zijn geschrokken tijdens de operatie. Dat horen we nog.

Dit zijn dingen die bij het leven horen en familie is alles. En dan zijn hobbyzaken even bijzaak.<< <Terug | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | Volgende> >>