Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Update Merle x Merle, zou dubbel gen Merle toch mogelijk zijn? 
zondag, 5 juni, 2016, 7:43 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals bloglezers misschien weten doe ik heel af en toe een test met Merle x Merle en houd ik daar ook heel af en toe jongen van. Ik wil diversiteit behouden en doe dit zo nu en dan. Tot heden 5 van geselecteerd en vier hiervan jongen gehad waarbij zowel niet als Merle jongen in het nest zaten. Maar afgelopen maand kreeg de vijfde een nestje. Zeven stuks en zeven allemaal Merle.

Natuurlijk kan dit een keer gebeuren. Maar het zou ook kunnen zijn dat dit vrouwtje, afkomstig van Merle x Merle, dubbel gen Merle geërfd heeft. Als dit zo is, dan is Merle niet lethaal.

Nu afwachten op nieuwe nestjes! Spannend!

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in 2015 en laat zien hoe prachtig de mutatie is in combinatie met Zwart en Zwart gerelateerde kleuren. Is een ander Merle dan waar het over gaat.

[EDIT]
Ik kreeg de vraag waarom er een vermoeden is dat het lethaal zou zijn. Dat is er eigenlijk niet. Het is alleen zo dat de mutatie heel veel lijkt op Pearl en dat het zou kunnen zijn dat Merle een op nieuw ontstane variant van Pearl is. Wanneer Pearl heel donker uitvalt lijkt het namelijk op Merle inclusief stip op de kop.

Pearl daarvan is mijn mening dat het wel lethaal is. En derhalve ben ik altijd voorzichtig geweest met Merle.

Bij Merle x Merle combinaties zie ik geen kleinere nesten. En derhalve probeer ik erachter te komen of Merle wel of niet lethaal is.

Wat nu met zekerheid kan zeggen is dat een Pearl eveneens een Merle kan zijn. Echter je ziet het niet, je kunt dit alleen aan de jongen zien. Een Pearl en Merle tegelijk brengt minder effen kleuren voort. En tegelijk Pearl en Merle varianten.