Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Harry Hamstervoer oud vs nieuw 
zaterdag, 13 juni, 2015, 11:25 am - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag heb ik een pak voor van Supreme Original, Harry Hamstervoer van 2011/2012 vergeleken met 2015. Mijn verbazing is groot om te zien dat er qua voedingsinformatie veel aangepast is.

Zo stond het in 2011/2012 op de verpakking:
Ruw eiwit: 19,0%
Ruwe celstof: 8%
Ruw vet: 6,0%
Ruwe as: 5,0%
Vitamine A: 10.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.000 IE/kg
Vitamine E: 50 mg
E4 koper: 10 mg
E6 zink: 50 mg
E1 ijzer: 50 mg
E2 jodium: 0,40 mg
E5 mangaat: 30 mg
E8 selenium: 0,1 mg

Dit staat er nu in 2015 op:

Ruw eiwit: 19,0%
Ruwe celstof: 8%
Ruw vet: 2,5%
Ruwe as: 5,0%
Vitamine A: 15.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.500 IE/kg
E4 koper (kopersulfaat pentahydraat): 20 mg
E6 zink: 62 mg
E1 ijzer (ijzersulfaat monohydraat): 152 mg
E2 jodium (calciumjodaat watervrij): 1,50 mg
E5 mangaat: 38 mg
E8 selenium: 0,2 mg

Mij valt op dat ze geen info meer geven over vitamine E. Wat mij opvalt is de grote wijziging in de hoeveelheid vitamine A en D3. En dat overige ook redelijk wat omhoog is gegaan. Wat mij ook opvakt is dat de inhoud van hun caviavoer gelijk is aan Harry hamstervoer met uitzondering van de vitamine C.
Herstellende van de griep 
vrijdag, 12 juni, 2015, 5:57 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen zondagavond begon het... Ik kreeg een acute keelontsteking, had wat hoofdpijn en kreeg er koorts bij. Maandag leek het nog op een stevige keelontsteking, maar niets was minder waar. Woensdag en donderdag was de ergste zieke dagen. Mijn ervaring met griep is dat het meestal pats boem is. Maar deze variant ging langzaam en werd erger en erger. Vreselijk!

En erg vreemd om met zo'n mooi weer de griep te hebben. Gelukkig hebben de hamsters geen probleem, het is nog steeds niet te warm.
Webwinkels zijn zo ouderwets! Tijd voor veranderingen! 
zaterdag, 6 juni, 2015, 8:55 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen jaren wordt steeds meer via de verschillende webwinkels verkocht. De consument wordt gemakkelijker en, laten we ook eerlijk zijn, luier. Vanuit de stoel 's avonds nog even 'shoppen' en bestellen. En de volgende dag wordt het aan huis bezorgd. Ik vermoed dat het niet lang meer duurt voordat het op de dag zelf afgeleverd kan worden.

Maar kijk je naar de webwinkel zelf, dan vind ik het ouderwets gemaakt. Je moet het zien dat het van oorsprong door een programmeur is ontwikkeld. En dit door middel van een database, opgezet vanuit zijn logica. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik koop zo af en toe een film bij Bol.com. Omdat ik van het beste van het beste houd, koop ik bluray's. Maar als ik de digitale winkel binnenstap, komt er niemand op mij af. Ik moet zelf eerst naar de 'juiste afdeling'. Dat is voor mij de blu-ray afdeling. Daar kijkend zie ik de film niet wat ik zoek. Ik zoek vervolgens op ... een titel. Dat moet ik maar net weten! Ik kan niet vragen ik zoek een SF film. Ja, ik kan op SF films klikken en dan wordt een filter op de database gezet. Maar dat is net niet zoals je zou willen winkelen. Ik zoek op bijvoorbeeld de titel Divergent. Prachtige film trouwens, maar wat krijg ik voor resultaat? Als eerste hit een dvd. Ik zie de film ineens in verschillende uitvoeringen qua medium. Maar ik was toch op de blu-ray afdeling?

Nee!, de database is opgezet vanuit een artikel. En dat zou eigenlijk niet meer moeten. Want het moet niet zo zijn dat een bepaald iets in een een ander hoedanigheid als artikel opgenomen moet worden. Het zou als volgt moeten werken: er worden films verkocht en deze films zijn in verschillende uitvoeringen. Ik moet eigenlijk bij het digitaal winkelen slechts één hit krijgen. En dat je vandaar uit de verschillende uitvoeringen kunt kopen. Maar in de echte winkel was er al iemand op mij afgestapt met de vraag 'Martin, leuk om je te zien, wat zoek je precies?' en nadat ik Divergent had gevraagd, 'loop maar even mee naar de blu-ray afdeling, daar ligt deze links.'. Zo werkt het niet? Maar wel in een optimale situatie en super persoonlijk. Dat mis ik bij de webwinkel! Er wordt geen profiel van je gemaakt. Waarom niet?! Als Wehkamp mij om diverse smaken vraagt, hoeven ze mij de troep niet aan te bieden. En hoe meer ik geen leuke dingen zie, hoe sneller ik weer weg ben.

Zo maakt Bol.com nog geregeld de blunder om mij reclame te mailen over boeken, maar ook dvd's. Je snapt dat ik nooit een dvd zou kopen, laat staan een boek. Want ik ben geen lezer. Bol.com weet niet wie ik ben en realiseert daardoor niet de optimale omzet. Wat als ik bij Bol.com langs zou komen en ik krijg direct een scherm met blu-rays voor mijn neus. En de vraag wat kom je doen, wat kan ik voor je betekenen? Dat kan met een wizard geregeld worden. En dat ik de reeds gekochte blu-rays niet meer zie. En dat ik een shop-ervaring krijg, dat ik tussen de films door kan kijken, zonder dubbel te zien. En voor decoratie artikelen wil ik het natuurlijk leuke plaatjes zien, niet alleen de artikelen op een rij. Dan kunnen ze de Ikea ook wel alle producten op een rij leggen, net een supermarkt. Daar heb ik een beleving door te lopen tussen de opgemaakte kamertjes. Die beleving wil ik in het digitale wereld, de online webshop. Ik wil kunnen bladeren door leuke foto's en als ik iets zie, met een klik de informatie opvragen en eventueel bestellen.

Op naar de webwinkel versie 2!
Hamsters geen porfyrine? 
zondag, 31 mei, 2015, 7:46 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Bij tamme ratten worden oude rode bloedcellen en beschadigde rode bloedcellen in het lichaam opgeruimd. Bij dit proces wordt bij de rat hemoglobine afgebroken. Hemoglobine is een stof wat ervoor zorgt dat rode bloedcellen zuurstof kan transporteren. Bij afbraak van hemoglobine wordt een rode kleurstof gemaakt: porfyrine. Deze stof wordt via een klier onder de ogen, genaamd de harderse klier, via het traanvocht uitgescheiden. Dit is aan een rode kleur bij de ogen en aan het uiteinde van de snuit te zien. Bij stress of ziekte kan deze klieren actiever worden. En bij het weg wassen, komt dit ook op de uiteinde van de snuit waar de neus zit. En dan wordt het neusje rood van kleur. En dit is geen bloedneus.

Ik zie soms bij het fotograferen dat Syrische hamsters eveneens een rood neusje krijgen. En dat dit geen bloedneus betreft. Ik google hierop en vond alleen informatie dat de hamster dit niet heeft (oud forum topic 2005). Ik vraag het mij af!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

EDIT:
Sylvia heeft op het hamsterforum een reactie gegeven op een oud topic. Ze heeft aan dat hamsters dit ook hebben. "Zoek maar op "Harderian gland", dan vind je diverse artikelen hierover. Ook hamsters hebben een Harderian gland, die porphyrine afscheidt. Zie bv: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1546807".

"We have investigated the development of the Harderian glands of female Syrian hamsters from birth to 8 months of age. The effects of melatonin injections on Harderian gland histology and porphyrin deposits of female hamsters exposed to two different temperatures were also studied."

Ik had niet anders verwacht!
Rex satijn ratten: groeiachterstand door te korte snorharen? 
dinsdag, 26 mei, 2015, 8:43 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als freaks was ik met mijn broer aan het praten over haarvariaties en de effecten op de snorharen. Snorharen zijn essentieel voor het leven van bijvoorbeeld een tamme rat of hamster. Bij tamme ratten beginnen de snorharen al te groeien als het embryo twaalf dagen oud is. Als ze geboren worden, dan hebben ze al snorharen die functioneel zijn, echter nog niet kunnen bewegen. Maar ze vinden wel de moedertepels mee. Pas later, tussen de 12 en 13e dag, kunnen ze de snorharen bewegen.

Bij rex en fuzz, haarmutaties die bij de tamme rat voorkomen, zijn de snorharen gekruld. Zolang ze niet tegen het lichaam aandrukken en zolang ze maar lengte hebben, functioneren ze. Wel is het zo dat ze minder luchttrillingen opvangen en vermoed wordt dat ze geen geluidstrillingen waarnemen op moment dat ze gekruld zijn. Maar het aanpassingsvermogen is zo groot, dat ze de snorharen kunnen gebruiken voor het navigeren.

Mijn broer merkte op dat satijn rex ratjes groeiachterstand hebben. Hij vertelde dat in een nest met zowel rex satijn als normale, de normale ratjes gewoon groeien. We vermoeden dat dit aan de te korte snorharen ligt. Satijn zorgt voor een zachter haar en rex zorgt voor vertraging van groei. Het zou kunnen dat deze combinatie ervoor zorgt dat de snorharen moeilijker door de huid groeien en bij de geboorte eigenlijk te kort zijn om de tepels te vinden. En dat de snorharen nog wel bijkomen qua lengte en sterkte.