Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Is dit bbppdgdgToY, of wel een Pale Smoke Pearl? 
maandag, 22 juni, 2015, 8:49 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Paar jaar geleden heb ik de mutatie Donkergrijs gekocht van een fokster uit Zweden. Met als doel om deze later aan mijn broer te geven. En zo gebeurde dat mijn broer de eerste kruisingen ermee gedaan heeft. Echter, wat het probleem is, is dat veel Syrische hamster voor verschillende kleuren dragen. De kruisingen leiden dan ook tot kleurcombinaties waar je alleen maar kunt raden wat het precies zou kunnen zijn. Zo ook deze:

Foto behorend bij blog

Waarschijnlijk gaat het hier om de genetische variant: bbppdgdgToY, of wel Roest gecombineerd met Oranje, Donkergijs en Geel. Geel + Donkergrijs is een Smoke Pearl. Deze hamster had in het begin rode ogen, maar is later donkerder geworden. Toch is hij erg licht. En ik vermoed daarom dat hij tevens Roest is. Of wel een Pale Smoke Pearl!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar als ik een Nederlandse naam zou moeten geven, zou ik dit Beige noemen. En om aan te geven dat het niet om een eenkleur gaat, zou ik het eigenlijk Beige Agouti noemen. Maar dat is zo ongebruikelijk bij de Syrische hamsters. We noemen de wildkleur Goud. En Oranje, Zilvergrijs etc noemen wij ook niet Agouti. Maar we hebben eigenlijk zoveel kleuren dat we dat wel zouden moeten doen vind ik. Dan zou je Lilac Agouti en Lilac kunnen gebruiken.
Langste dag van het jaar 
zondag, 21 juni, 2015, 9:01 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag is het niet alleen Vaderdag, maar ook de langste dag van het jaar. Een bijzonder moment vind ik altijd. Want na vandaag gaan we weer richting de winter en worden de dagen korter. Vorig jaar kan ik mij heel goed herinneren dat ik schreef dat ik voetbal aan het kijken was en dat het weer heel stabiel was en best warm. Vandaag is het zondag en terwijl ik dit schrijf is het nog licht. Het weer is minder stabiel, we hebben een paar prachtige zomerdagen gehad, het is best warm, maar wisselvallig qua temperaturen. Toch is er sprake van droogte. Dat komt omdat het meer waait en dat na een regenbui het sneller droogt. De hamsters hebben nog geen moment gehad dat ze te warm hadden. Wat fijn is, is dat de wind niet op de hamsterkamer staat en dat ik bij de verzorging zonder problemen de deur open kan houden. Heerlijk vind ik dat.

Mijn vermoeden is dat we wisselvallig weer gaan houden en dat wanneer ik vakantie heb, het K-weer is. Ik ben er ingeval bang voor! Ik moet nog vier weekjes werken en dan heb ik vier weekjes vakantie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eraan toe ben. Niet omdat ik net herstelt ben na een flinke griep. Ook omdat dit jaar ook sprake was van veel negatieve dingen zoals dat ik vals beschuldigd ben en gezien heb dat mensen soms anders in elkaar zitten dan ik vanuit ging.

Vorig jaar schreef ik dat ik bezig was met een adviestool. Het heeft een poosje geduurd, maar uiteindelijk is van een theoretisch concept een praktisch dingetje geworden. Prachtig om te zien dat mensen enthousiast zijn en ermee werken. Prachtig om over toekomstige ontwikkelingen na te denken. Maar tjonge wat gaat de tijd snel qua ontwikkeling zeg.

Met de hamsters gaat het heel goed. De vraag naar hamsters is niet zoals vorig jaar dat het stil kwam te vallen in verband met de WK. Maar wat ik merk is, dat ik zoekende ben naar de juiste voerbalans. Ik merk dat KonaCorn niet helemaal stabiel is qua voedingsstoffen. Ik zie dat terug bij sommige nestjes. Je ziet ineens dat de jongen wat minder snel groeien zonder dat ze van elkaar afstammen en dit in eenzelfde week. Terwijl ik KonaCorn mix met Witte Molen dwerghamstervoer. Maar hierin zit eveneens weinig vitamine A en D3, en dat zijn bouwstoffen. Ook zag ik drie gevallen van staar c.q. vertroebeling van de ogen. En dat kan ook door tekort aan vitamine A komen. Daarom hebben mijn broer en ik besloten om de mix te wijzigen. We mixen nu ConaKorn met Witte Molen dwerghamstervoer en hamstervoer. Zodat vitamine A wat hoger ligt en beetje vitamine C toegevoegd is. Daarnaast krijgen ze nu een beetje extra in de vorm van andijvie en wortel.

Ik schreef vorig jaar dat ik zat te wachten op de Canon 7D Mark2. Maar toen ik hem wilde kopen dacht ik, laat ik eerst de handleiding lezen. Wat zag ik?!, het werkt niet met Vista samen. En mijn 6 jaar oude computer met Windows Vista bevalt mij nog prima! Waarom moet ik dat vervangen. Zodoende heb ik de camera niet gekocht. Ach, dat komt nog wel. Ik heb een ander wens wel in vervulling laten gaan: ik heb een Peugeot GTI 200pk gekocht! Ow, man, wat rijdt dat ding heerlijk!

Over vier weken heb ik dan eindelijk vakantie. Ik zit nog beetje na te denken wat ik ga doen. Met mijn nichtje en neefje al gesproken over de dagjes uit. Ook zit ik na te denken of ik verder ga met de muizenwebsite of dat ik mijn dwerghamstersite verder ga verbeteren c.q. alles weer na ga lezen of de informatie nog accuraat is. De website over de tamme rat ben ik afgelopen paar maand mee bezig geweest en veel verbetert en geschreven. Ook heb ik mijn denkmodel qua kleurengenetica uitgewerkt in een script en heb ik een kleurengenerator gebouwd. Dit is bijna klaar en ik probeer dit nog voor de zomervakantie online te zetten.

Qua vereniging NKV ben ik zeer teleurgesteld. De ledenvergadering is nog niet geweest terwijl de statuten daar heel duidelijk over is: binnen zes maanden na een boekjaar wordt de ALV gehouden. Maar de vereniging is aan het dood bloeden qua inactiviteit. Niets gebeurd, niets wordt geschreven, geen jaarboek uitgebracht, geen nieuwsbrieven, geen aansturing, geen info, geen enthousiasme en geen uitstraling. Ik vind het zelf vervelend dat ik mijn levenswerk qua website in heb gezet c.q. voor de vereniging gebouwd heb. Het is een zeer belangrijke schakel. Maar moet ik hier nog mee verder?

Het wordt vast een prachtige zomervakantie en najaar! En er liggen ook nieuwe uitdagingen voor mij!
Ook Hamster Selective is aangepast 
zaterdag, 20 juni, 2015, 9:14 am - Andere zaken
door Martin Braak
Zo was de inhoud namelijk in 2011/2012:
Ruw eiwit: 19,0%
Ruwe celstof: 5,0%
Ruw vet: 5,0%
Ruwe as: 5,5%
Vitamine A: 14.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.800 IE/kg
Vitamine E: 60 mg
E4 koper: 10 mg
E6 zink: 50 mg
E1 ijzer: 50 mg
E2 jodium: 0,40 mg
E5 mangaat: 30 mg
E8 selenium: 0,1 mg
Calcium: 0,8%

En nu:
Ruw eiwit: 19,0%
Ruwe celstof: 5,0%
Ruw vet: 5,0%
Ruwe as: 5,5%
Vitamine A: 15.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.500 IE/kg
Vitamine E: 60 mg
E4 koper (kopersulfaat pentahydraat): 20 mg
E6 zink (zinkoxide): 62 mg
E1 ijzer (ijzersulfaat monohydraat): 152 mg
E2 jodium (watervrij calciumjodaat): 1,50 mg
E5 mangaat: 38 mg
Natriumseleniet: 0,2 mg

Of wel vitamine A en D3 iets omlaag, maar ijzer, zink, jodium omhoog.
Tamme ratten: Black-eyed Siamees en Burmees gen liggen op dezelfde locus 
zaterdag, 20 juni, 2015, 4:14 am - Overige
door Martin Braak
Het is even wennen en toch ook weer niet zo vreemd. Ik zette afgelopen week een link op Facebook naar de concept versie van de kleurengenerator voor de tamme rat. Daarop kreeg ik van Rian diverse opmerkingen waaronder dat het Bes-gen en Burmees gen op dezelfde locus liggen. Ik heb daarna nog wat informatie over ingewonnen en ook aan haar gevraagd hoe dit nu precies zit.

Rian had verschillende nesten Burmees en Siamees beoordeeld en constateerde dat wanneer uit een Burmees combinatie Siamezen geboren worden, ze altijd of roodoog zijn of donkerogen hebben. Dit kan alleen maar omdat het op dezelfde locus liggen.

Daarom is de genetische code niet Bu maar Be(bu). Be staat in dit geval voor de afkorting Black-Eyed. Be in combinatie met Siamees gen is een donkeroog versie van Siamees. En Be(bu) gecombineerd met Siamees gen, een Burmees. En Be(bu) dubbel vererft een Sable.

Een goede Burmees is genetisch gezien aac(h)c(h)Be(bu)_ waar _ staat voor onbekend. Als dit aac(h)c(h)Be(bu)Be is en je zou dit kruisen met een roodoog Siamees aac(h)c(h)bebe zul je altijd of Burmees of Siamees donkeroog uitkrijgen. En ingeval het een Burmees zonder Bes betreft, aac(h)c(h)Be(bu)be, dan hebben alle Siamezen altijd roodoog.

Foto behorend bij blog
Ratten die niet van vernieuwing houden, leven korter? Ik geloof er geen bal van! 
zondag, 14 juni, 2015, 4:54 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Sonia Cavigelli heeft diverse tamme ratten voor haar onderzoek geselecteerd die niet verwant van elkaar waren. Ze heeft een grote bak ingericht met vreemde objecten. Ze heeft deze ratten in deze bak gezet en naar hun gedrag gekeken. Daarna heeft zij tamme ratten die bang waren eruit gehaald en tamme raten die nieuwsgierig waren. Bij deze selectie werd eveneens gekeken welk afstand de tamme rat in deze bak met allerlei voorwerpen gemaakt had. Minder afstand dan bang, veel afstand dan niet bang. Hierna heeft de onderzoekster de tamme ratten gewoon laten leven zonder enige test te doen. En wat bleek. Gemiddeld leefde de niet bange ratten honderd dagen langer.

Waardoor zou dat kunnen komen? Volgens Sonia doordat bange ratten meer het hormoon corticosteron aanmaken. Dit is een stof dat ervoor zorgt dat er extra energie beschikbaar komt voor de hersenen en andere belangrijke delen van het lichaam.

Het bijzondere was, dat dit niet kwam doordat de ene groep minder ouderdomsklachten hadden. Het leek erop dat niet bange ratten minder last van de ouderdomsklachten hadden.

Maar.... Het hormoon corticosteron wordt door de bijnieren gemaakt. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat huisdieren kleinere bijnieren hebben omdat veelal op karakter geselecteerd wordt. En kleinere bijnieren maken minder stresshormoon corticosteron aan. Dat zou betekenen dat door onze selectie op karakter evenwel ook geselecteerd wordt op het ouder worden van de huisdieren?

Ik geloof er geen bal van!

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences, 8 december 2003