Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Het is alweer 1 juni! 
zondag, 1 juni, 2014, 9:03 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ongelovelijk hoe snel tijd gaat: het is alweer 1 juni! En nog maar 21 dagen tot dat de langste dag van het jaar is! Afgelopen twee keer waren deze dagen niet echt mooi qua weer. De langste dag van het jaar vind ik altijd leuk om even stil te staan, even met een koud colatje in warme weer terug kijken wat gebeurd is en weer focussen wat aan zit te komen. Want daarna komen de leuke dagen zoals de zomervakantie, maar ook dat de dagen weer korter worden.

Op dit moment, 22:05 dat ik dit schrijf, gaat de zon onder. Het wordt schemerig. Nog zes weekjes werken en dan heb ik eindelijk vier weken vakantie. En die zes weekjes kan mij niet snel genoeg voorbij zijn.

Afgelopen zes maand hebben wij ontzettend stabiel weer gehad. Voorgaande twee jaren waren tot aan juli erg koud, maar dit keer is het heel anders. Wij hebben veel mooi weer gehad, behalve afgelopen week. Er is hier ontzettend veel regen gevallen zeg. En dan begint de vliegen ellende :S.

Gisteren kreeg ik te horen dat de NKV clubdag en ledenvergadering niet doorgaat. Deze was volgende week gepland. Helaas is e.e.a. niet up-to-date en loopt de vereniging achter op de vastleggingen. Ikzelf heb het idee dat de vereniging gedragen wordt door enkele leden. Een vereniging betekent dat je samen verenigt en dat je met elkaar de schouders onderzet. Dat betekent in mijn ogen dat er ook verplichtingen zijn. Namelijk meehelpen en meedoen. Het is niet zo dat je een tennisvereniging opricht en de kantine niet bemant, er geen planning gemaakt wordt omdat ... Nee! De sportverenigingen kennen een soort gelijk probleem. Leden willen eigenlijk liefst alleen maar consumeren. Maar niet actief meehelpen. Een aantal verenigingen hebben daarom de contributie verhoogd en geven dit terug als je meehelpt. Misschien moet de NKV dit ook gaan doen? Ik ga je nu voorspellen, als er geen ommekeer komt, is over vijf jaar geen NKV meer zoals wij die nu kennen.

Tijden veranderen en dat merk je. Fokkers van honden komen nu geregeld in het nieuws o.a. dat bastaards gezonder zijn, dat er een DNA test komt voor fokhonden, etc. Ook binnen de hamsterwereld is op dit moment veel onrust omdat veel Rusjes afstammen van ouderdieren die defecten hadden. En worden veel Rusjes uit de fok gedaan om risico te verminderen. De fokkers willen foutloos fokken, zonder defecten. Bij het lezen van een artikel over honden las ik een citaat van de heer Gubbels: Genetische afwijkingen horen bij het leven. En daar heeft hij een goede punt. Fokken van alleen maar gezonde dieren is een utopie.

Had ik al gezegd: nog zes weken!
Foto's van nageslacht van wildvang 
maandag, 26 mei, 2014, 7:54 pm - Russische
door Martin Braak
Paar foto's van een vrouwtje, afstammeling van wildvang:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

CV ketel monteur, altijd lache zo'n hamsterkamer! 
vrijdag, 23 mei, 2014, 10:30 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag was het dan weer zover: de monteur kwam weer langs om een onderhoudsbeurt te geven aan de CV ketel. Tja de CV ketel staat in mijn hamsterkamer. Of wel rondom staan de kooien. En dan moet ik a. ruimte maken, b. de CV ketel toch maar eerst even goed afstoffen.

En altijd schiet mij het verhaal van jaren geleden weer te binnen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, hadden mijn broer en ik de hamsters op de zolder. En de CV-ketel stond aan de anderkant van de zolder en dat zorgde dus niet voor "ow shit, ik moet eerst opruimen". Maar op een dag kwam een monteur die naar boven ging... daarna stilletjes, met een bleke gezicht weer naar beneden kwam. Hij was bang voor kleine diertjes... Hij had even tijd nodig om zich te herstellen en zou terug komen. Lijk bleek vertrok hij! Maar inderdaad, hij kwam terug, ging richting de CV ketel en keek niet om. Deed zijn werk en vertrok.

Maar vandaag was het een monteur die zelf vogels kweekt. Als eerst vertelde hij dat hij op de werkbon al zag staan: in de hamsterkamer. Tja, wat moet je dan aan denken? Iemand die veel goederen verzamelt en daardoor de ruimte vol staat met goederen? Nee dus, letterlijk: een kamer met hamsters. Tijdens het schoonmaken hebben we over mutaties, vogels, hybride etc. gehad. Erg gezellig en leuk!

Tijdens het praten vertelde hij dat de witten vaak kleiner en minder gezond zijn. En hij was van mening is dat de zuiver wildkleuren de sterksten zijn. Opvallend is hoeveel gemeenschappelijk alles is!
Bij kleine populaties is het inteelt factor hoger 
zondag, 11 mei, 2014, 9:25 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Bij inteelt wordt gedacht dat het gaat om kruisingen tussen vader met dochter, moeder met zoon of broer x zus combinatie. Maar eigenlijk omvat het begrip inteelt een veel omvangrijker groep: alle kruisingen waarin een verwantschap bestaat. Kruising tussen neef x nicht of achterneef x achternicht is dus ook inteelt. Maar in de praktijk wordt dit met lijnteelt aangeduid.

Een paar kreten:
- bij het fokken binnen een populatie is er altijd sprake van inteelt;
- hoe kleiner de populatie, hoe hoger het inteelt factor;
- hoe hoger het inteelt factor, hoe groter de kans dat recessieve factoren bij elkaar komen (genen op eenzelfde locus).

Wanneer hobbyfokkers hamsters van andere hobbyfokkers halen om mee te fokken, moet je realiseren dat deze populatie vrij klein is. En dat de inteelt factor gemiddeld wat hoger ligt. Maar bij het kiezen kan je daar op letten en kan je kruisingen maken waarbij het inteelt percentage vrij laag is.

Inteelt factor kan je ook berekenen met behulp van de inteelt coëfficiënt. Het is een lastige formule, maar als je hem eenmaal begrijpt, wel goed toe te passen. Formule:

IC = de som van (0,5^(1+nv+nm) * IC factor van overeenkomstig voorouder)

nv = aantal stappen bij moederskant waar de gemeenschappelijk voorouder staat.
nm = aantal stappen bij vaderskant waar de gemeenschappelijk voorouder staat.

Symbool ^ betekent tot de macht. Of wel 0,5 tot de macht.

Broer x Zus combinatie levert een IC op van 0,25 (= 25%), dit is evenveel als een kruising tussen vader x dochter of moeder x zoon. Halfbroer x halfzus bedraagt de IC 0,125 (12,5%)

Hoe lager de IC, hoe minder kans dat twee recessieve genen elkaar ontmoeten. En dus ook hoe kleiner de kans dat een recessief defect tot uiting komt.

IC >0,25 (meer dan 25%): zeer nauwe inteelt.
IC 0,125 <-> 0,25 (12,5% tot 25%): nauwe inteelt.
IC 0,050 <->0,125 (5% tot 12,5%): matige inteelt.
IC <0,05 (minder dan 5%): geringe inteelt.

Wanneer je bijvoorbeeld ZooEasy gebruikt, dan staat de inteelt coëfficiënt op de stamboom vermeld.

Mijn persoonlijke kijk op de inteelt coëfficiënt is dat dit slechts de kans op samenkomen van recessieve factoren calculeert / weergeeft. Of wel kruis je een mannetje met heel veel inteelt qua achtergrond met een vrouwtje uit een ander land, dan bedraagt de IC nul. Terwijl dominante afwijkingen door inteelt zodanig vastlegt kunnen zijn dat alle dieren toch het defect hebben. Dus de IC factor zegt nog niets over de mogelijkheid dat een dier ziek wordt of niet. Maar een laag IC is wel aan te bevelen.
Epigenetica, een filmpje met uitleg 
donderdag, 8 mei, 2014, 9:06 pm - Andere zaken
door Martin Braak