Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Dikke muizen krijgen dikke kinderen 
zondag, 16 juni, 2013, 8:11 pm - Nieuws
door Martin Braak
Vadermuizen met overgewicht krijgen vaker mannelijke nakomelingen met een hoger vetpercentage.

Dat rapporteren Amerikaanse medici zondag op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endrocrine Society.

De onderzoekers gaven de vadermuizen dertien weken lang een dieet dat veel vet bevatte. De vrouwtjes met wie ze hun kinderen kregen, aten wel een normaal dieet.

Van de nakomelingen van deze dikke vaders bleken vooral de mannetjes een hoger vetpercentage te hebben dan de nakomelingen van gewone muizen zonder speciaal dieet. Alle nakomelingen ontvingen hetzelfde, normale dieet, maar toch bleef het effect zichtbaar - zelfs twaalf maanden na hun geboorte.

De Amerikanen denken dat de oorzaak in de epigenetica ligt. Dat is de studie die bekijkt hoe bepaalde genen worden afgelezen onder invloed van buitenaf. De vadermuizen hoeven dan geen mutaties te hebben die ze doorgeven aan hun kinderen, maar via een samenspel van factoren kan dit effect toch zichtbaar blijven in hun nageslacht.

De volgende stap is om dat samenspel van factoren uit te pluizen, en wellicht zelfs genen aan te wijzen die erbij betrokken zijn.

Deze informatie kan dan weer gebruikt worden in de verklaring voor hetzelfde effect bij mensen. Want hoewel de effecten van overgewicht op kinderen bij mensen wel goed gedocumenteerd is, blijft de reden hiervoor in nevelen gehuld.


Bron: Nu.nl
Eén gen kan een defect veroorzaken 
zaterdag, 15 juni, 2013, 12:03 pm - Overige
door Martin Braak
Op fora wil men nog wel eens discusseren over afwijkingen en er zijn mensen die van mening zijn dat het vaak complex vererft. In de praktijk zie ik voornamelijk defecten die simpel vererven. Logisch, hoe complexer hoe minder de losliggende genen / dna bij elkaar komt en tot uiting komt. Bij één gen kan het verspreiden veel sneller gaan. Ook als het gen op een chromosoom ligt waarop DNA ligt dat een bepaald uiterlijk geeft waarop de fokkers selecteren. Want realiseer dat door selectie je stukken DNA selecteert en niet losse genen.

Bij mensen worden geregeld afwijkingen die door één gen veroorzaakt, gevonden. Laatst nog een gen die verschillende kankersoorten veroorzaakte. Ingeval het risico op. En vandaag hartritmestoornissen. Dit doet me heel erg denken aan borstbeenvergroeiingen wat wel eens bij de Syrische hamster voorkomt. Bij deze dieren komt geregeld voor dat jonge hamsters na enkele maanden plotseling overlijden. Mogelijk zou kunnen zijn dat het borstbeen naar binnen groeit.

Genfout bedreigt Zuid-Limburgse families MAASTRICHT

Leden van een aantal Zuid-Limburgse families hebben een fout in het genetisch materiaal (DNA) die kan leiden tot hartritmestoornissen en plotse hartdood. Het gaat waarschijnlijk om honderden, maar mogelijk om enkele duizenden mensen die verre familie van elkaar zijn en eenzelfde voorouder hebben, ontdekten cardiologen en genetici van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Deze mutatie in het gen is uniek voor de hele wereld, aldus de onderzoekers. Het gaat om een mutatie in het zogenoemde SCN5A-gen die in het ergste geval kan leiden tot acute hartstilstand, meestal bij mensen die schijnbaar gezond zijn. Dit gen oefent invloed uit op de elektrische stabiliteit van het hart. Als er een foutje insluipt, kunnen soms dodelijke hartritmestoornissen het gevolg zijn.

Aantal namen groeit

Al enkele jaren viel het de cardiologen en genetici op dat hetzelfde genfoutje in bepaalde families werd aangetroffen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Inmiddels groeit het aantal nieuwe namen met mutatiedragers wekelijks. De fout bleek terug te voeren tot één voorouder die honderden jaren geleden leefde.

Hulp van stamboomdeskundige

Met hulp van een stamboomdeskundige gaan de vier cardiologen en genetici de eerste voorouder proberen op te sporen. Afhankelijk van de periode waarin deze persoon heeft geleefd, kan vervolgens worden berekend om hoeveel mensen het nu vermoedelijk gaat.

Sherlock Holmes

Daarnaast komt er een grootschalig genetisch onderzoek om andere genfoutjes op te sporen. Met de huidige inzichten kunnen mogelijke dragers van het gemuteerde gen snel op het spoor gekomen worden. „Dit kan groot worden, heel groot”, zei cardioloog Rachel ter Bekke zaterdag. Zij wil „als een soort van Sherlock Holmes” puzzelstukjes bij elkaar krijgen, zei ze.

Contact met arts

Mensen die denken dat in hun familie plotse overlijdens opvallend vaak voorkomen, kunnen contact opnemen met de huisarts voor een doorverwijzing naar het azM.


Bron: Nu.nl
Pearl en de kleur van de ticking 
vrijdag, 14 juni, 2013, 10:35 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen N.K.V. Clubdag viel mij op dat een aantal Pearls qua ticking kleur niet meer zo mooi waren. Ingeval niet de kleur zoals het zou moeten zijn. De kleur van de ticking ging meer richting blauwgrijs. En het idee dat een voorouder blauw-wildkleur moet zijn, dat zou niet kloppen.

Misschien is het zo, zonder dat we ervan bewust zijn, langzamerhand de ticking kleur aan het veranderen is. Fokkers moeten attent zijn dat de Pearl gekruist met wildkleur goed op kleur geselecteerd moet worden. Anders raken we de Pearl kwijt zoals wij die nu kennen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is een Pearl met een goede ticking kleur.

Wat mij trouwens ook opvalt is dat het steeds vaker voorkomt dat er witte vlekken in het gezicht voorkomen. Ook al vinden wij dit schattig en leuk, wij moeten voor waken dat dit niet te vast in gefokt wordt.

Foto behorend bij blog

Foto hierboven is dit beetje te zien. Een witte vlek in het gezicht en de ticking kleur is te grijs.
Dag Duo-Pinotti 
zondag, 9 juni, 2013, 8:04 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zag Duo-Pinotti vanmiddag nog bezig zijn en heb hem nog gevoerd. Hij had laatste tijd last van wat te lang boventandjes. Maar verder: nog super actief, levendig en ik had zijn leeftijd niet meer in de gaten. Tijdens de Formule 1 kijken liep ik even naar de Syren heen en zag ik Duo-Pinotti lang gestrekt naast de molen liggen. Duo? Wat is er? Slaap je?

Toen ik Duo-Pinotti kreeg was hij ontzettend bang en daardoor wild. Ik kon hem echt niet op mijn handen krijgen! En hij qua kleur Chocolade Sepia witband, vandaar zijn naam. Ja niet beginnen met dat ik zijn naam fout spel, het is Duo-Pinotti en niet Duo-Penotti. Ik heb echt mailtjes gekregen dat ik zijn naam fout type! Het heeft wel vier weken geduurd voordat ik hem beetje handtam had. En daarna... Zo lief! Hij was geregeld mijn foto model. En hij wilde graag uit en liep geregeld in zijn molen. Alhoewel laatste paar maand dat wel minder was.

Duo-Pinotti is de vader van Oompa Loompa, net zo'n schat. Hij heeft één prachtig nestje voortgebracht. En daarvan zijn paar satijn varianten naar mijn broer gegaan. Na het nestje begon zijn haren echt lang te worden. Echt lang! Hij was zo mooi! Ik moest hem geregeld even kammen. Totdat de grens van lang passeerde. Duo-Pinotti had er last van en dat heb ik toen opgelost door de schaar te pakken en hem een ander kapsel aan te meten.

Veel foto's van hem zijn ook op Facebook geplaatst en er waren heel wat mensen die de hamster leuk vonden. Zelfs zo leuk dat iemand een Duo-Pinotti Fan Club pagina heeft geopend. Mijn eerste hamster met een eigen Facebook pagina!

Duo? Slaap je? Ik zag net dat de eerste foto van januari 2012 is. Maar toen was Duo al paar maand oud. Want eerst .... ik durfde hem niet op foto te zetten! In de naam van de foto schreef ik al Duo Pinotti. En ik moet eerlijk bekennen. De naam is eigenlijk ontstaan door een type fout!

Normaal hoef ik alleen maar Duo te roepen en springt naar de tralies. Geregeld gaf ik hem een amandel of een ander nootje. Maar dit keer bewoog hij niet en werd hij niet wakker. Helaas is Duo-Pinotti heen gegaan en ik zal hem echt missen!

Foto van 28 januari 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 29 januari 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 25 februari 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 23 maart 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 10 juni 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 13 januari 2013:
Foto behorend bij blog

Gemaakt op 30 april 2013 op mijn verjaardag:
Foto behorend bij blog

Dag Duo-Pinotti.
Bloedvaten muizenhersenen in kaart gebracht 
zondag, 9 juni, 2013, 7:37 pm - Nieuws
door Martin Braak
Amerikaanse wetenschappers brengen bloedvaten van een deel van de muizenhersenen in kaart, en zijn verrast door de uitkomst.

De natuurkundigen en neurologen uit San Diego publiceren hun bevindingen zondag in Nature Neuroscience.

Door de bloedvaten in de muizenhersenen te vullen met een lichtgevende substantie, kon met een automatische laser het andere weefsel weggebrand worden. Intussen registreerden ze het oplichtende netwerk laagje voor laagje.

De hersencellen in het gebied dat informatie uit de snorharen verwerkt, zijn erg goed bekend. Ondanks dat individuele neuronen daar heel systematisch gekoppeld zijn aan specifieke snorharen, bleek het bloedvatennetwerk volledig willekeurig aangelegd te zijn.

Dit verraste de onderzoekers, want als hersencellen actief zijn gebruiken ze meer zuurstof, en een systematische opbouw van de bloedvaten zou deze zuurstof het meest efficiënt kunnen leveren. Blijkbaar is het toch effectief genoeg zoals het is.

Voorspellen

De wetenschappers testten vervolgens of ze het zuurstofgebruik konden voorspellen, door individuele snorharen te prikkelen. Inderdaad bleek het zuurstofgehalte in de bloedvaten rond de hersencellen synchroon te lopen met de activiteit van die cellen.

Dit is een belangrijke realisatie, want hersenscans zoals functionele MRI vertrouwen op dit gegeven. De studie bevestigt daarom dat het voor de waarde van MRI-metingen niet uitmaakt of het bloedvatennetwerk systematisch of willekeurig is aangelegd.

Bron: NU.nl


Een nieuwsartikel van Nu.nl met dit keer wel een heel bijzonder muizenfoto!

Foto behorend bij blog

Een Russische dwerghamster in de kleur Pearl!