Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Geel bluefawn 
donderdag, 28 juni, 2012, 9:15 pm - Russische
door Martin Braak
De combinatie Geel-wildkleur met Blauw-wildkleur heeft in Nederland niet echt een naam en wordt daarom wel Geel Bluefawn genoemd. Meestal is deze kleur niet heel bijzonder. Het is meestal namelijk gewoon geel met wat licht blauwgrijse ticking. En dat wordt bluefawn genoemd.

Toch zit er soms hele donkere exemplaren tussen. Deze maand is bij mij een heel mooi exemplaar geboren. Deze is tevens drager Zwart en ik weet niet of dit effect heeft. Want dit exemplaar is bijna geheel grijsblauw en alleen in het gezicht is er nog geel pigment aanwezig.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Focus, scherpte diepte 
woensdag, 27 juni, 2012, 7:55 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kreeg laatst de vraag waarom mijn foto's deel onscherp zijn. Ik kan heel goed begrijpen dat mensen die een normale camera gebruiken dit afvragen. Mijn foto's worden met een spiegelreflex camera gemaakt en dat werkt anders.

Een spiegelreflex camera heeft een lens waardoor licht komt. Hoeveel licht er even door heen komt, wordt mede door sluitertijd bepaald. Hoe sneller de sluitertijd, hoe minder lang licht er door heen komt. Hoe langzamer hoe meer licht. Van een stil staand iets maakt het niets uit, maar dieren bewegen. Als je dus heel lang open houdt en een dier beweegt dan krijg je bewogen foto's. Want op de censor komt licht van verschillende plaatjes, een dier in beweging. Het is zeg maar een echo als je dit met geluid vergelijkt.

Daarnaast heb je diafagma opening. Dat is de opening waardoor het licht komt. Dit bepaalt de dikte van lichtbundel. En daarmee wordt de scherpe diepte bepaald. Je focus namelijk op een punt en daarvoor en daarachter komt niet 1 op 1 op de censor. Hoe dunner de lichtbundel, hoe scherper de foto (alle licht door 1 klein gaatje. Hoe groter de lichtbundel, hoe meer licht er door heen kan en hoe onscherper de foto.

Bij dierenfotografie moet je dus kiezen voor een snelle sluitertijd en om de foto's niet te donker te hebben, moet je kiezen voor een grote opening waardoor veel onscherp is.

Plaatje ter verduidelijking:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Rusjes met sepia oogjes 
zondag, 24 juni, 2012, 2:12 pm - Russische
door Martin Braak
Ik weet om eerlijk te zijn niet of ik over deze vreemde Rusjes heb geschreven. Ik dacht het namelijk wel. Maar het is en blijft vreemd!

Ongeveer 1,5 jaar geleden zag ik dat één Russisch Blauw mannetje wit rond het oogjes heeft. En hij kreeg natuurlijk naast een stamboomnummer een naam: mijn Zorro. Ik dacht toen dat het om wintervacht ging en als ik het goed heb, heb ik dit op mijn blog ook geschreven. Soms kunnen er bijzondere tekeningen door wintervacht ontstaan. Maar!.... Wij zijn meer dan 1,5 jaar verder en het mannetje heeft nog steeds een Zorro look. Hij is knap oud en hij heeft nooit jongen voortgebracht.

Begin 2012 had ik een nestje van een Russisch blauw golvend haar x Wildkleur drager Zwart en mij viel op dat een aantal kleintjes wit rondom het oogje hebben. Ach, kinderwintervacht dacht ik. Maar het tweede nestje, ook het derde en ook het vierde nestje idem dito. Rusjes met wit rondom het oog. Ik heb er eentje gehouden. Maar het verdwijnt wanneer ze 5-6 weken oud zijn. Je ziet er dan niets meer van. En diegene die ik gehouden heb is al vier maanden oud. En niets bijzonders aan te zien.

Het vijfde nestje wederom Zorrotjes. Het blijft bijzonder om te zien! Ik ga denk ik een test doen en een broer x zus doen. Om toch vast te stellen dat dit genetisch bepaald wordt. Maar persoonlijk denk ik niet dat dit een wordt vervolgd wordt.

Paar foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Langste dag en toch om half 11 donker 
donderdag, 21 juni, 2012, 10:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag is een bijzonder dag namelijk de langste dag. En ik had me voorgesteld om met een lekker koud glas drinken naar de zonsondergang te kijken. Gewoon even te beseffen dat het bijna vakantie is en dat we op de helft van het jaar zitten. Er is zoveel gebeurd, de wereld is zo in beweging, van ene crisis moment naar het andere.

Maar in plaats hiervan was het regenachtig, eerder stormachtig. Om half elf was het al pikke donker en iets daarna begon een schouwspel van flitsen en knallen. Onweer! Het hoort bij dit moment denk ik maar. Want ik heb nog nooit koud in juni gehad! En op mijn werk hebben we in juni een paar keer de kachel aangedaan. En heb ik een extra warm gekleed omdat het brrr was. Het is kwakkel weer en nee niet typisch Nederlands dit keer dat we alleen maar klagen. Het weer is weer kwakkelend en een echte zomer.... verwacht ik net als vorig jaar niet.

Foto behorend bij blog

Met Pinksteren was het even lekker warm en zo en nu zit er een dagje bij wat heerlijk is. Maar laten we eerlijk zijn, is het bbq weer? Niet echt.

2012 vind ik bijzonder verlopen. Niet alleen qua weer, maar ook de crisis. Dat zorgt ervoor dat we elkaar niet vertrouwen en zorgt ervoor dat wij bang voor de toekomst zijn. Dat zorgt ervoor dat wij geld niet gaan uitgeven. Typisch menselijk gedrag. Spanjaarden die geld naar andere landen brengen. Spaanse banken die gered moeten worden. Paar weekjes geleden 100 miljard euro ingepompt en effect was dat mensen nog minder vertrouwen hadden. Want zie je wel!, het is echt nodig, laat ik mijn geld maar ergens anders stallen. Stel voor dat Spanje valt, heb ik liever euro's in mijn handje. En nu is er weer 60 miljard nodig. Euro is aan het vallen omdat wij geen vertrouwen hebben. En daar kan niemand iets tegen doen. Het is een cirkel redenering die rondjes maakt en verder draait.

Waardering leidt tot onderwaardering of overwaardering. Veelal moeten beursgenoteerde bedrijven, fondsen etc. actuele waarde hanteren qua grondslag. Of kostprijs of lagere marktwaarde wanneer het om kleine ondernemingen gaat. Dit betekent dat je vorderingen tegen nominale waarde waardeert of tegen mogelijke opbrengstwaarde. En effecten tegen beurswaarde. Even heel simpel: bedrijf A heeft aandelen in bedrijf B. Bedrijf B heeft aandelen in bedrijf C. Bedrijf A heeft een vordering op B van 100 miljoen, dus bedrijf B heeft een schuld aan A. Bedrijf C heeft een vordering op bedrijf A van 100 miljoen. Bedrijf B heeft een vordering op A van 100 miljoen. Bedrijf C heeft effecten in Aegon voor aantal miljoenen. Dat betekent dat wanneer de balans opgemaakt wordt, bedrijf C de aandelen Aegon lager moet waarderen. De koers is namelijk erg gedaald. Daardoor is bedrijf C minder waard. Bedrijf B moet aandelen in C afwaarderen. En dit geldt evneeens voor bedrijf A. Waardoor rating van bedrijf A minder wordt. Dit betekent dat bedrijf C de vordering op A moet herzien qua waarde en mogelijk gaat afwaarderen. Als dit gebeurd dan gaat bedrijf B de aandelen in C afwaarderen. Dit betekent dat bedrijf A eveneens moet gaan afwaarderen. Waardoor eventueel rating weer verlaagd wordt. Tussentijds is er niets gebeurd, realiseer je dat?

Maar A heeft een vordering op B, B heeft een vordering op C en C heeft een vordering op A. Als je nu bedrijf B tijdelijk 100 miljoen leent, dan kan bedrijf B 100 miljoen aan A aflossen. A kan dan de schuld bij C aflossen. En C heeft dan 100 miljoen en kan de schuld bij B aflossen. B heeft 100 miljoen en kan de tijdelijke lening terug betalen. Er lijkt nu niets gebeurd maar financieel zijn alle vordering en schulden op elkaar ineens afgelost!

Het lijkt op papier zo simpel, maar in praktijk erg lastig. Het lijkt mij zinvol dat alle schulden en vordering in kaart worden gebracht en daarna verrekeningen gaan plaats vinden zodat er weer vertrouwen ontstaan. Want ineens zijn de schulden en vorderingen minder en zijn de risico's lager. En dan krijg je meer status en hoger rating en krijg je minder in het nieuws dat dit wel eens kan gebeuren en dit risico speelt. En de consument gaat dan weer kopen. Geld gaat rollen, en dat is de oplossing van de crisis!
Hamsters te koop 
zondag, 17 juni, 2012, 10:43 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
De EK is leuk, maar levert ook een probleempje op. Er worden minder hamsters verkocht! Mijn broer heeft op dit moment prachtige Syrische hamsters die nog een nieuw baasje zoeken. Gisteren heb ik een aantal foto's van ze gemaakt en hieronder een selectie van de gemaatke foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Indien je een Syrische hamster zoekt en je hebt intresse, mail gerust mijn broer: [email protected]