Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Onderkleur bij de Blauw-wildkleur Rus 
zaterdag, 9 juni, 2012, 6:08 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen keuring op de clubdag was er een Russische dwerghamster in de kleur Blauw-wildkleur waarbij de keurmeester constateerde dat het ondervacht een verkeerde kleur had. Een Blauw-wildkleur hoort een leiblauwe onderkleur te hebben. Verrek was de reactie van de fokkers. Hoe kan dit?

De keurmeester vertelde dat het verschillende oorzaken kan hebben. Het kan zelfs komen door het fokken van verschillende kleurslagen door elkaar zoals met Pearl. Dit weekend had ik tijd om eens bij mijn Rusjes rond te kijken en ik zie inderdaad dat de meeste exemplaren een leiblauwe ondervacht kleur hebben. Maar niet allemaal! En a.h.v. stamboom kan ik zien dat er geen Pearl of andere kleuren dan Wildkleur in de lijn voorkomt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de bovenste foto zie je hoe het hoort te zijn. En foto eronder zie je dat een deel van de haren wit van kleur zijn.

Ff verder onderzoeken dus!
N.K.V. Clubdag 2012, oogspier en oren 
woensdag, 6 juni, 2012, 8:56 pm - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zaterdag hield de N.K.V. haar clubdag. Dit keer wederom op de school PTC+ te Barneveld. Een erg leuke locatie omdat je zowel binnen als buiten kunt zijn en altijd wel een leuke rondleiding gegeven worden. Deze school is echt opperdetop! Ze hebben prachtige dieren en ziet daar erg verzorgd uit.

Eerst was het ff kijken welke gebouw en lokaal de clubdag was. Maar eenmaal gevonden was het meteen heel gezellig! Fokkers onderling is net voetbalgekken bij elkaar. Ze praten over hun dieren, hun ervaring, ideeën, hun visie, hun passie! Cees de Best opende de clubdag en daarna vertelde Peter Jansen over de ontmoeting KLN / NKV. Het bestuur van NKV heeft namelijk een gesprek met het bestuur van KLN gehad. Voor wie KLN en de problematieken niet kent. KLN is de overkoepelende vereniging en NKV is een speciaalclub die onder KLN valt. De georganiseerde keuringen moeten volgens de regels gehouden worden en dat betekent dat inschrijvers een fokkerskaart moeten hebben. En nieuwe mensen die een fokkerskaart willen hebben, zijn verplicht om een abonnement op het kleindierenmagazine te nemen. En dit is een blad dat volstaat met kippen, konijnen, maar niet knaagdieren. Tijdens het gesprek met KLN is er gesproken over het afschaffen van de verplichte abonnement. Helaas is dit niet bespreekbaar. Optie voor drie jaar dispensatie wordt bij KLN later over gesproken. Tevens is gesproken over de keurmeesters, de toekomst, over A en C keurmeesters etc. Ingeval NKV schiet er nog weinig mee op en het is aan de leden of NKV onder KLN moet blijven vallen. Wordt vervolgd dus! Maar zelf verwacht ik weinig veranderingen...

Na dit bijpraten en lunch werd er een rondleiding gegeven en een lekenkeuring gehouden. Katja van Rossum en Aly Bennink gingen muizen c.q. hamsters keuren en dit deden ze beide voor het eerst. Zij keurden onder begeleiding van A keurmeester Anneke Vermeulen. Tijdens de keuring mochten wij direct vragen stellen. Er is gesproken over hoe een Campbelli dwerghamster eruit hoort te zien, over de staart en knikstaart problemen. Maar ook over de oren van de Syrische hamster. Mij viel wederom op dat er verkeerde oren tussen zaten. Oren die niet recht op staan, maar gevouwen gedragen worden. Dit ook wanneer ze uit de kooi gehaald worden en nieuwsgierig zijn. Een Syrische hamster hoort een oor te hebben die recht op staat op moment dat hij nieuwsgierig is. Wanneer de vouw te vors is, is het altijd geknikt. Tevens staan sommige oren te dicht op elkaar. Er moet bij de Syrische hamster een dikke duim tussen passen. Ook komt te lage implanting voor. Dit betekent dat de oor verkeert gedraaid staat en niet te recht naar voren staat. Fokkers moeten echt op de oren selecteren en waakzaam zijn. Want de oren zijn essentieel voor een hamster! Hamsters zien slecht en oren plus snorharen zijn hun zintuigen om waar te nemen. Het geluid wordt gehoord en via snorharen gevoeld. Door milisculle verschil in tijd qua horen kan een hamster bepalen welke richting het geluid komt. Maar als de oorstand anders is, kan dit gevoel ook minder zijn.

Vorig jaar viel op dat een aantal Russische dwerghamsters een oogspier hadden die zichtbaar was. Er was toen een discussie of dit wel goed was en of het om exemplaren ging die niet goed zijn. Dit jaar was de keuring in dezelfde keuring en wederom waren er Russische dwerghamsters waarbij het oogspier zichtbaar was. Dit komt omdat in deze lokaal heel veel licht is en in combinatie met spanning wordt het oogje van de Russische dwerghamster boller en wanneer hij naar een bepaalde hoek kijkt, is het oogspiertje zichtbaar. Geen fout, maar het is een eigenschap. Ik heb met Rusjes thuis buiten eveneens waargenomen. Hieronder een foto waarop het oogspiertje goed zichtbaar is.

Foto behorend bij blog

Ook werd een tan muis gekeurd. Wow dan merk je hoe moeilijk is om zoiets goed te fokken. De buikkleur was te licht. De oogkleur was te donker. Anneke vertelde dat bij muizen 8 verschillende kleuren roodoog voorkomen. De buiktekening was aan de enerzijde goed zichtbaar en anderkant minder goed. Tevens moest de tantekening over de voorpoten lopen op juiste manier. De kopvorm was niet goed. De kop was namelijk te klein.

Wat ik geleerd heb is dat bij eenkleurige Syrische hamsters de kinvlek maximaal 1,5-2 cm groot mag zijn en buikvlek idem. Dat twee buikvlekken direct een O oplevert. Want dat mag niet.

Het was een dag dat niet heel druk bezocht werd, maar het was super gezellig en leerzaam. Deze dagen zijn zo leuk! Geweldig :)
Geboorte van een Russische dwerghamster 
donderdag, 24 mei, 2012, 8:41 pm - Russische
door Martin Braak
Meestal vindt de bevalling op een moment plaats dat je het niet ziet. Stilletjes, ineens en onverwachts. Vandaag liep ik de hamsterkamer in en zag ik heel iets bijzonders. Ik heb meteen mijn camera gepakt en deels vastgelegd. Namelijk de geboorte van een Rusje. Wonderlijk!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wonder de natuur of niet?!
Blootsteling aan chemicaliën werkt generaties lang door 
woensdag, 23 mei, 2012, 9:40 am - Andere zaken
door Martin Braak
Blootstelling aan een schadelijke stof tast nakomelingen meerdere generaties lang fysiek en mentaal aan.

De wetenschappers stelden in hun onderzoek ratten bloot aan het schimmelverdelgingsmiddel vinclozolin en lieten de beesten vervolgens drie generaties lang doorparen zonder dat ze weer met de schadelijke stof in contact kwamen.

Vervolgens vergeleken ze de ratten met soortgenoten die ook in de eerste generatie niet blootgesteld waren aan het verdelgingsmiddel. Het bleek dat nakomelingem van de blootgestelde ratten dikker waren en een hogere testosterongehalte in hun bloed hadden.

Bovendien waren ze minder sociaal: ze hadden weinig interesse in contact met nieuwe ratten. De ratten hebben dus na meerdere generaties nog steeds zowel fysiek als mentaal last van blootstelling aan een schadelijke stof in een eerdere generatie.

Epigenetica

De onderzoekers wijten dit aan epigenetica. Dat is het fenomeen waarbij tijdens het leven iemands genetisch informatie aangepast wordt door specifieke moleculen, zogenaamde methylgroepen, aan het DNA te hangen.

Door die methylgroepen worden genen meer of minder actief. Er verandert hiermee dus niks aan de DNA-volgorde.

Omdat de epigenetische veranderingen ook in de sperma- of eicellen optreden, worden de aanpassingen doorgegeven aan volgende generaties. De blootstelling aan chemicaliën kan dus generaties lang een negatief effect hebben. Of het bij mensen ook zo werkt is niet bekend.

(c) Nu.nl
Zelfde hamster, zelfde positie, gefotografeerd met verschillende diafragma instelling 
donderdag, 17 mei, 2012, 8:48 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik een aantal foto's gemaakt van eenzelfde hamster in dezelfde positie met verschillende diafragma instellingen. Bij een spiegelreflex camera kan je de diafragma zelf instellen. Diafragma is de opening waardoor het licht komt. Hoe kleiner de diafragma aanduiding, hoe groter de opening en hoe meer licht er door de lens kan komen. Daardoor ontstaat er een minder scherpte diepte afstand.

De eerste foto heeft een diafragma instelling van F2.8. Je ziet dat alleen de neus scherp is, rest ervoor en erachter is onscherp. Dat wordt scherpte diepte genoemd. Je ziet dat langzaam de scherpte diepte groter wordt en dat de hamster scherper wordt.

F2.8:
Foto behorend bij blog

F3.2:
Foto behorend bij blog

F3.5:
Foto behorend bij blog

F4.0:
Foto behorend bij blog

F4.5:
Foto behorend bij blog

F5.0
Foto behorend bij blog

F5.6:
Foto behorend bij blog