Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Nieuwe spaarlamp Philips Tornado 12w = 60w 
zaterdag, 30 juni, 2012, 7:54 am - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week was de spaarlamp die ik in de hamsterkamer gebruik, kapot gegaan. Vandaag in de winkel vroeg ik me af: had ik nu 40 of 60 watt? Gelukkig heb ik de juiste meegenomen: Philips Tornado spaarlamp 12 watt = 60 watt.

Welke gek schrijft dit op een blog? Ikke!, want volgende keer kan ik mooi online ff zoeken! Handig toch?

Wat ik wel bijzonder vind, is dat dit de 3e keer is dat ik de spaarlamp vervang en dat in 8 jaar. Ze gaan 12.000h mee. Dat zou in theorie betekenen dat ik nu 24.000 uur de lamp aan had staan. 8 jaar x 365 dagen x 24 uur = 70.000 uur. Of wel 33% van de dag. De zomermaanden is hij nooit aan. Zeg maar 5 maanden á 16 uur en 5 maand á 3 uur = afgerond naar boven ongeveer 3.000 uur per jaar. Dit x 8 jaar = 24.000 uur. Klopt dus!

24.000 x 12 watt = 288.000 = 288 kW á pak weg 22 cent gemiddeld tarief = 64 euro stroomverbruik in afgelopen jaren. En als ik geen spaarlamp had gehad, dan was dit 60 watt, factor 5 meer dus 320 euro.
Samen 
vrijdag, 29 juni, 2012, 4:21 am - Russische
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Jonge Rusjes laat ik vaak samen groot worden. Wel houd ik ze dan in kleine groepjes. Grote groep gaat namelijk sneller fout. Kleine groepjes gaan zo'n 10-13 weken goed. En daarna zet ik ze dan als koppel weg. Koppels laat ik bij elkaar zolang dat goed gaat. Heel soms verjaagd het vrouwtje het mannetje. Maar dat komt bijna nooit voor. Een deel van deze vrouwtjes zijn later zeer moeilijk koppelbaar. Alleengangers noem ik ze wel eens!
Geel bluefawn 
donderdag, 28 juni, 2012, 9:15 pm - Russische
door Martin Braak
De combinatie Geel-wildkleur met Blauw-wildkleur heeft in Nederland niet echt een naam en wordt daarom wel Geel Bluefawn genoemd. Meestal is deze kleur niet heel bijzonder. Het is meestal namelijk gewoon geel met wat licht blauwgrijse ticking. En dat wordt bluefawn genoemd.

Toch zit er soms hele donkere exemplaren tussen. Deze maand is bij mij een heel mooi exemplaar geboren. Deze is tevens drager Zwart en ik weet niet of dit effect heeft. Want dit exemplaar is bijna geheel grijsblauw en alleen in het gezicht is er nog geel pigment aanwezig.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Focus, scherpte diepte 
woensdag, 27 juni, 2012, 7:55 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kreeg laatst de vraag waarom mijn foto's deel onscherp zijn. Ik kan heel goed begrijpen dat mensen die een normale camera gebruiken dit afvragen. Mijn foto's worden met een spiegelreflex camera gemaakt en dat werkt anders.

Een spiegelreflex camera heeft een lens waardoor licht komt. Hoeveel licht er even door heen komt, wordt mede door sluitertijd bepaald. Hoe sneller de sluitertijd, hoe minder lang licht er door heen komt. Hoe langzamer hoe meer licht. Van een stil staand iets maakt het niets uit, maar dieren bewegen. Als je dus heel lang open houdt en een dier beweegt dan krijg je bewogen foto's. Want op de censor komt licht van verschillende plaatjes, een dier in beweging. Het is zeg maar een echo als je dit met geluid vergelijkt.

Daarnaast heb je diafagma opening. Dat is de opening waardoor het licht komt. Dit bepaalt de dikte van lichtbundel. En daarmee wordt de scherpe diepte bepaald. Je focus namelijk op een punt en daarvoor en daarachter komt niet 1 op 1 op de censor. Hoe dunner de lichtbundel, hoe scherper de foto (alle licht door 1 klein gaatje. Hoe groter de lichtbundel, hoe meer licht er door heen kan en hoe onscherper de foto.

Bij dierenfotografie moet je dus kiezen voor een snelle sluitertijd en om de foto's niet te donker te hebben, moet je kiezen voor een grote opening waardoor veel onscherp is.

Plaatje ter verduidelijking:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Rusjes met sepia oogjes 
zondag, 24 juni, 2012, 2:12 pm - Russische
door Martin Braak
Ik weet om eerlijk te zijn niet of ik over deze vreemde Rusjes heb geschreven. Ik dacht het namelijk wel. Maar het is en blijft vreemd!

Ongeveer 1,5 jaar geleden zag ik dat één Russisch Blauw mannetje wit rond het oogjes heeft. En hij kreeg natuurlijk naast een stamboomnummer een naam: mijn Zorro. Ik dacht toen dat het om wintervacht ging en als ik het goed heb, heb ik dit op mijn blog ook geschreven. Soms kunnen er bijzondere tekeningen door wintervacht ontstaan. Maar!.... Wij zijn meer dan 1,5 jaar verder en het mannetje heeft nog steeds een Zorro look. Hij is knap oud en hij heeft nooit jongen voortgebracht.

Begin 2012 had ik een nestje van een Russisch blauw golvend haar x Wildkleur drager Zwart en mij viel op dat een aantal kleintjes wit rondom het oogje hebben. Ach, kinderwintervacht dacht ik. Maar het tweede nestje, ook het derde en ook het vierde nestje idem dito. Rusjes met wit rondom het oog. Ik heb er eentje gehouden. Maar het verdwijnt wanneer ze 5-6 weken oud zijn. Je ziet er dan niets meer van. En diegene die ik gehouden heb is al vier maanden oud. En niets bijzonders aan te zien.

Het vijfde nestje wederom Zorrotjes. Het blijft bijzonder om te zien! Ik ga denk ik een test doen en een broer x zus doen. Om toch vast te stellen dat dit genetisch bepaald wordt. Maar persoonlijk denk ik niet dat dit een wordt vervolgd wordt.

Paar foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog