Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Nadeel van grote urineplekken 
zondag, 20 juni, 2010, 6:32 pm - Overige
door Martin Braak
Soms wanneer een dwerghamster ouder wordt, gaat hij meer drinken en urineren. Ouderdom komt met gebreken en soms zijn dat ook problemen met suiker. De plashoeken worden dan groter.

In de lente en zomer kent dat 1 groot nadeel: vliegen. De vliegen vinden natte urineplekken ideaal bloedplaats om eitjes te leggen. Afgelopen donderdag had ik ineens 40 vliegen in de hamsterkamer. Nog nooit zoveel in 1 keer gehad. Shit!

Vrijdag ben ik alles nagegaan, schoongemaakt wat schoon moest gemaakt worden. En jawel hoor. Een heel oud mannetje had een giga natte urinehoek. En dat was de oorzaak.
Syren wit roodoog oor mysterie 
maandag, 7 juni, 2010, 10:02 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ja ik wil het weten! Heb je dat ook wel eens? Zie je iets en dan wil je weten wat het verschil is of hoe het werkt. Ik heb een paar jaar geleden een artikel geschreven over de witte Syrische hamster. Beetje voor de lol. Het artikel ging over of de albino bij de Syrische hamsters bestaat. Ik had dit per mail aan diverse bekende mensen gevraagd en die zeiden allemaal van niet/nee. Maar 25-30 jaar geleden hadden we witte Syren! Spierwit. Ik noemde ze toen Sneeuwwitje, want ik gaf toen meestal de zelfde namen. En wij kenden toen geen zilvergrijs.

Op dit moment bestaat albino niet, ingeval zover wij weten. Enige wat bestaat is cd-factor, ook wel rusfactor genoemd. Het is net niet albino. De kleur met genetische code cdcd is een wit roodoog met donkergekleurde oren.

Je kunt ook wit fokken door creme met zilvergrijs te combineren. Een eeSgSg is een wit donkeroog met donkere oren. En eepppSgSg (creme, zilvergrijs en oranje) is een wit met rode ogen en donkere oren.

Foto:
Foto behorend bij blog

Maar in nestjes dominant spot x dominant spot komt ook witten met rode ogen uit met witte oren. Dominant spot is lethaal, dus DsDs bestaat niet. Is dit dan cdcdpp of ... zouden wij het niet bij de rechte eind hebben en kan DsDs wel bestaan?

Foto behorend bij blog

Zie de oortjes! Wie kan mij vertellen waar de witte oortjes vandaan komen? Lol @ NMC Site bij de erkende witten, allemaal hebben ze witte oren. Kijk je naar de ingeschreven dieren die ik op de foto heb gezet, die hebben grijze oren. Wordt vervolgd! Denk ik.
Rattenfoto´s 
zondag, 6 juni, 2010, 9:47 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag ben ik bij René Bastiaans geweest om nieuwe rattenfoto´s te maken. Binnenkort starten we namelijk met het bouwen van een nieuwe rattensite, een site met allelei informatie over de tamme rat. Net zoals je hier op de dwerghamster site ziet, maar dan voor ratjes.

Foto behorend bij blog

Dit is een kleur die ik zelf nog niet kende. Genetisch gezien gaat het om een Amerikaans blauw gekruist met Geel donkeroog.

En een Geel donkeroog:

Foto behorend bij blog
Record, 1 nestje Russische dwerghamsters 15 jongen 
zondag, 6 juni, 2010, 9:45 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag was ik bij René Bastiaans en Mirjam vertelde dat ze laatst een nestje Russische dwerghamsters had van maar liefst 15 jongen groot. Bij mij is de grootste nest 13 jonge rusjes geweest. Maar 15, wow! Dit is groter dan het record wat in de dwerghamsterboekjes beschreven staat.
Creatief met voer, fotoserie 2010 
zondag, 30 mei, 2010, 1:38 pm - Russische
door Martin Braak
Elk jaar en zo ook gisteren maak ik foto's waarbij ik als ondergrond voer gebruik. Ik sorteer het voer en zet dan wat Rusjes op. De combinatie voer en een hamster zorgt altijd voor een kleine spanning. Zit er een mooie foto bij? Ze spitten het voer snel door elkaar. En om een goede foto te maken, moet je voldoende licht hebben en ook nog juiste camera instellingen. Maar gelukkig, ook dit jaar zitten er goede exemplaren bij!

Foto behorend bij blog

Dit is een foto uit de eerste serie, gemaakt in 2005. Deze foto zie je overal op internet. Her en der gebruiken ze van elkaar en allang is mijn naam daarbij vergeten.

Foto behorend bij blog

Link naar alle foto's 2010:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... 29-Voer-V4