Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Temperaturen vallen mee 
woensdag, 25 juni, 2008, 9:30 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het is natuurlijk wel lekker warm, maar dat is op dit moment alleen 's middags zo. In de avond koelt het op dit moment snel af en dat is net zo prettig voor mijn dwerghamsters. Even de deur open en de warmte is weer weg. Bij mij staat er altijd wel een stekraampje open.

We hebben ook wel andere zomers gehad en hittegolven. Dan koelt het 's avonds niet zo veel af en dat is niet zo prettig. Dwerghamsters vinden boven de 22-25 graden eigenlijk al niet echt fijn, wordt het nog warmer, dan zie je ze echt warm hebben. Ze gaan op de kop liggen, naast hun waterbak.

De dwerghamsters zijn blij met dit weer!
De Zwarte Rus is zo moeilijk op foto te zetten! 
maandag, 23 juni, 2008, 9:55 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag heb ik een mooie Zwarte Russische dwerghamster van mij op foto gezet. De meeste foto's mislukken. Zwart is een hele lastige kleur om goed op foto te zetten. Meestal is het of te licht van kleur of te wazig.

Maar vandaag zat er eentje bij waar ik wel redelijk te vreden over ben:
Foto behorend bij blog

Qua fokken gaat het steeds beter. De koppen worden nu veel mooier. Ik had een aantal generaties namelijk last van de uiterlijk wat op de Beige rus lijkt (in de ouders zat aan beide kanten namelijk Beige/Vies-bruin). Te langwerpig met spitse platte kop. Ook zijn ze mooi kogelrond. En qua karakter allemaal erg lief en niet meer zo loperig.
Pearl x Merle, update 
donderdag, 19 juni, 2008, 11:55 am - Russische
door Martin Braak
Mijn koppel Merle x Pearl hebben al meerdere nestjes gehad. Nu weer, een nestje van 7. Zo te zien zijn de nestjes niet kleiner, maar eigenlijk kan je dit niet concluderen uit 1 combinatie.

Maar ik zie geen Merle Pearl, het is of Merle of Pearl. Of het is niet zichtbaar. Ik zou eigenlijk met een Pearl moeten gaan fokken om te kijken of er ook weer Merle uitrolt. Maar helaas heb ik daarvoor geen ruimte.

De combinatie raad ik toch af. Waarom? Omdat Pearl en Merle heel dicht bij elkaar zit qua kleurslag en dat je aan de jongen niet goed kunt zien of het een Merle is of een Pearl. Ja als een Merle heel donker is, dan kan je het natuurlijk zien. Maar aan de Pearls niet.
Hoe wordt een Russsiche dwerghamster gekeurd? 
zondag, 15 juni, 2008, 1:17 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de vereniging NMC kunnen Russische dwerghamsters op evenementen van hun gekeurd worden. Een keurmeester kijkt of de Rus aan de standaard voldoet. Op dit moment zijn er maar twee kleurslagen erkend, namelijk de Wildkleur en de Blauw-wildkleur.

Erkend wil zeggen dat er een uniforme standaard is en dat fokkers tegen elkaar kunnen strijden. De overige kleurslagen zijn nog niet erkend en daar moet je een eigen geschreven standaard bij doen. Eens in het jaar kan je kleurslagen voor erkenning aandragen. Deze kleurslagen moeten goed van kwaliteit zijn, 2 mannen en 2 vrouwen, moeten regelmatig geshowd worden en moeten goed beschreven zijn. En de keurcommissie is erg streng.

Waar wordt de Russische dwerghamster Wildkleur op gekeurd? Ten eerste op de bouw. De Russische dwerghamster moet niet groter zijn dan 7 tot 8 cm. Hij moet niet te zwaar zijn en moet er gezond uitzien. De ogen moeten zwart van kleur zijn en moet glanzen. De ogen moeten voldoende uit elkaar staan. De oren moeten recht op staan en mogen niet te groot zijn. De kleur moet bruingrijs zijn en de onderkleur blauwzwart. Op de buik mogen geen grote buikvlekken voorkomen. Voor diverse elementen worden punten toegekend.

Zelf ben ik niet zo keuringliefhebber en dat komt mede omdat ik niet helemaal met de standaard eens ben (de oren moeten recht op staan, daar ben ik o.a. niet mee eens). Maar ook omdat ik zelf niet in de picture wil staan en dat ik geen wedstrijd met mijn dieren wil voeren.

Maar heel af en toe neem ik een paar mee. Misschien dat ik in het najaar wat vaker ga showen.
Clubdag NMC, voordracht luchtweg- en hartproblemen 
zondag, 8 juni, 2008, 9:07 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren, 7 juni, hield NMC haar 2e clubdag van dit jaar en er was een presentatie door een dierenarts over luchtweg- en hartproblemen.

Luchtwegproblemen komen bij knaagdieren veel voor. Als je gaat kijken naar de oorzaak, dan heb je problemen die veroorzaakt worden door virussen, door bacteriën, door andere problemen zoals tumoren, etc.

Dwerghamsters zijn hele kleine diertjes en wanneer je een dwerghamster ziet met luchtwegproblemen, dan moet je met hem naar de dierenarts. Virussen kunnen ze niets aan doen en virussen zijn meestal niet dodelijk. Infecties kan behandeld worden. De dierenarts zal niet aarzelen en zal naar alle waarschijnlijkheid een antibiotica voorschrijven. En als die niet werkt, dan een zwaardere antibiotica.

Soms ligt het probleem ergens anders. Dan werkt natuurlijk zo'n antibiotica niet. Zo kan bijvoorbeeld een tumor de luchtwegen dicht knijpen. Maar dwerghamsters zijn eigenlijk te klein om goed te opereren. Het kan wel, maar dat kost best veel. Zo'n onderzoek is dan ook best prijzig.

Hartproblemen zijn bij dwerghamsters niet echt te behandelen. Als fokker wil je natuurlijk wel weten wat de oorzaak is en je kan een sectie overwegen. Dan moet je zo'n dwerghamster niet gaan invriezen. Dan gaan de sporen verloren. Beste is om binnen 24 uur de dwerghamster bij de deskundige te brengen.

Link naar een goede dierenarts praktijk die zich speciaal ook op knaagdieren richt: link verwijderd i.v.m. dat offline is.