Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe wordt een Russsiche dwerghamster gekeurd? 
zondag, 15 juni, 2008, 1:17 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de vereniging NMC kunnen Russische dwerghamsters op evenementen van hun gekeurd worden. Een keurmeester kijkt of de Rus aan de standaard voldoet. Op dit moment zijn er maar twee kleurslagen erkend, namelijk de Wildkleur en de Blauw-wildkleur.

Erkend wil zeggen dat er een uniforme standaard is en dat fokkers tegen elkaar kunnen strijden. De overige kleurslagen zijn nog niet erkend en daar moet je een eigen geschreven standaard bij doen. Eens in het jaar kan je kleurslagen voor erkenning aandragen. Deze kleurslagen moeten goed van kwaliteit zijn, 2 mannen en 2 vrouwen, moeten regelmatig geshowd worden en moeten goed beschreven zijn. En de keurcommissie is erg streng.

Waar wordt de Russische dwerghamster Wildkleur op gekeurd? Ten eerste op de bouw. De Russische dwerghamster moet niet groter zijn dan 7 tot 8 cm. Hij moet niet te zwaar zijn en moet er gezond uitzien. De ogen moeten zwart van kleur zijn en moet glanzen. De ogen moeten voldoende uit elkaar staan. De oren moeten recht op staan en mogen niet te groot zijn. De kleur moet bruingrijs zijn en de onderkleur blauwzwart. Op de buik mogen geen grote buikvlekken voorkomen. Voor diverse elementen worden punten toegekend.

Zelf ben ik niet zo keuringliefhebber en dat komt mede omdat ik niet helemaal met de standaard eens ben (de oren moeten recht op staan, daar ben ik o.a. niet mee eens). Maar ook omdat ik zelf niet in de picture wil staan en dat ik geen wedstrijd met mijn dieren wil voeren.

Maar heel af en toe neem ik een paar mee. Misschien dat ik in het najaar wat vaker ga showen.
Clubdag NMC, voordracht luchtweg- en hartproblemen 
zondag, 8 juni, 2008, 9:07 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren, 7 juni, hield NMC haar 2e clubdag van dit jaar en er was een presentatie door een dierenarts over luchtweg- en hartproblemen.

Luchtwegproblemen komen bij knaagdieren veel voor. Als je gaat kijken naar de oorzaak, dan heb je problemen die veroorzaakt worden door virussen, door bacteriën, door andere problemen zoals tumoren, etc.

Dwerghamsters zijn hele kleine diertjes en wanneer je een dwerghamster ziet met luchtwegproblemen, dan moet je met hem naar de dierenarts. Virussen kunnen ze niets aan doen en virussen zijn meestal niet dodelijk. Infecties kan behandeld worden. De dierenarts zal niet aarzelen en zal naar alle waarschijnlijkheid een antibiotica voorschrijven. En als die niet werkt, dan een zwaardere antibiotica.

Soms ligt het probleem ergens anders. Dan werkt natuurlijk zo'n antibiotica niet. Zo kan bijvoorbeeld een tumor de luchtwegen dicht knijpen. Maar dwerghamsters zijn eigenlijk te klein om goed te opereren. Het kan wel, maar dat kost best veel. Zo'n onderzoek is dan ook best prijzig.

Hartproblemen zijn bij dwerghamsters niet echt te behandelen. Als fokker wil je natuurlijk wel weten wat de oorzaak is en je kan een sectie overwegen. Dan moet je zo'n dwerghamster niet gaan invriezen. Dan gaan de sporen verloren. Beste is om binnen 24 uur de dwerghamster bij de deskundige te brengen.

Link naar een goede dierenarts praktijk die zich speciaal ook op knaagdieren richt: link verwijderd i.v.m. dat offline is.
Geen moedergevoelens, dood bijten van haar jongen 
maandag, 2 juni, 2008, 7:54 pm - Roborovski
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik bijzonders en vervelends meegemaakt. Ik was mijn dwerghamsters aan het voeren en ik ontdekte dat een koppel rusjes zeven kindjes van pak weg 10 dagen oud dood gebeten waren. Ze lagen op een rij, allemaal een bijwond aan de kop. Verder niet opgegeven, op 1 deels na.

Het komt soms voor dat een vrouwtje een jong dood bijt. Maar alle zeven? En dan ook nog zo laten liggen? Ik heb dit nog nooit meegemaakt! Ongelovelijk, en het was haar eerste nest niet eens! Haar tweede nest was dit. Eerste was prima verlopen.

Soms verloopt het eerste nest niet goed. Dit komt omdat het eerste nest wennen en nieuw is. Ze weten instinctief niet alles. Vaak als het fout is gegaan, gaat het tweede nestje wel goed.

Maar ik heb een koppel WF x WF Roborovski's waarvan de moeder totaal geen moedergevoelens heeft. Ze rent door de kooi als ze jongen heeft, is gestrest en laat de jongen dood in liggen.

Afgelopen weekend was het weer raak en ik zag 1 jong liggen. Ik heb eerst een foto van gemaakt en daarna overgeplaatst. Helaas is ook dit jonge dwerghamster overleden.

Maar waarom een foto? Omdat de navelstreng en de moederkoek nog aanzat. Zelfs dat heeft het vrouwtje niet afgebeten.

Het komt soms voor dat een vrouwtje een hele zware bevalling heeft en te vermoeid is om de navelstreng af te bijten. Als je dit als fokker ziet, dan nooit een schaar pakken en afknippen. Dit zijn te fijne wondjes waardoor de baby dwerghamster overlijdt. Beste is om met twee nagels de navelstreng kapot te scheuren. Ja ik heb dit zelf zo in praktijk geleerd. Eerste ervaring was 7 rusjes met allemaal navelstreng eraan. Met schaar eraf geknipt, maar de dag erop waren ze allemaal dood. Ik heb toen lang nagedacht over waarom. En toen weer een geval en dit keer ook 7 stuks. Toen heb ik het met mijn nagels gedaan en alle zeven hebben het overleefd.

De foto:
Foto behorend bij blog
Russische dwerghamster kan zonder water wanneer je fruit/groentje geeft 
zondag, 25 mei, 2008, 9:35 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn Russische dwerghamsters hebben allemaal een waterfles of een bakje met water. Toch doet niet iedereen dit. Het is voor sommige echt niet te geloven, maar ik ken fokkers die hun Russen geen water geven.

Ze geven in plaats daarvan fruit en groente, zoals appel, komkommer en sla. En volgens deze fokkers gaat dit prima.

Het drinken verschilt per dwerghamster. Niet alleen qua soort. De Campbelli dwerghamster drinkt wat meer en is veel zuiniger met hun water. Wanneer ze een waterbakje hebben, zullen ze dit veel minder vervuilen. Maar de Rus is een smeerzak. Smeert vaak met waterbakjes. Daarom is het beter om een waterfles te geven. Maar per Rus verschilt hoeveel hij of zij drinkt. Zo heb ik exemplaren die nauwelijks drinken en exemplaren die veel meer drinken.

Drinken kan een verslaving worden. Het komt soms voor dat ze uit verveling water gaan drinken. Ze gaan dan ook veel meer urineren. Verwar dit niet met diabetes!
Moet een bedelaar belasting betalen? 
woensdag, 21 mei, 2008, 9:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag stond ik stil bij het volgende: op de La Rambla zag ik diverse mensen als standbeeld staan en vragen geld om met mensen op de foto te staan of om stil te staan zodat je een goede foto kunt maken.

Kunnen ze ervan leven? Zeker! Als je 100 euro per dag maakt, heb je een goed inkomen. En 100 euro dat halen ze met gemak hoor! Tenminste als je wat actief bent en het leuk brengt. Maar... Zouden ze ook inkomstenbelasting moeten betalen als het in Nederland gebeurd?

Bij de inkomstenbelasting kent je inkomsten uit werk en inkomsten uit overige werkzaamheden. Het is belast op het moment dat je geld krijgt voor werkzaamheden. Je moet er feitelijk arbeid voor verrichten.

Stel je hebt een supertegekke buurman en die geef je elke dag 100 euro. Dit is in Nederland niet belast qua inkomstenbelasting. Jij hebt er immers geen arbeid voor verricht. Het valt in dit geval onder schenken. Als je gaat bedelen, dan verricht je ook geen arbeid ervoor. Mensen schenken je geld.

Maar als je als een standbeeld staat? Is dat werken? Hmmjaa, cultuur. Naast inkomstenbelasting moet je ook omzetbelasting afdragen. Wordt het minder intressant he?