Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Clubdag NMC, voordracht luchtweg- en hartproblemen 
zondag, 8 juni, 2008, 9:07 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren, 7 juni, hield NMC haar 2e clubdag van dit jaar en er was een presentatie door een dierenarts over luchtweg- en hartproblemen.

Luchtwegproblemen komen bij knaagdieren veel voor. Als je gaat kijken naar de oorzaak, dan heb je problemen die veroorzaakt worden door virussen, door bacteriën, door andere problemen zoals tumoren, etc.

Dwerghamsters zijn hele kleine diertjes en wanneer je een dwerghamster ziet met luchtwegproblemen, dan moet je met hem naar de dierenarts. Virussen kunnen ze niets aan doen en virussen zijn meestal niet dodelijk. Infecties kan behandeld worden. De dierenarts zal niet aarzelen en zal naar alle waarschijnlijkheid een antibiotica voorschrijven. En als die niet werkt, dan een zwaardere antibiotica.

Soms ligt het probleem ergens anders. Dan werkt natuurlijk zo'n antibiotica niet. Zo kan bijvoorbeeld een tumor de luchtwegen dicht knijpen. Maar dwerghamsters zijn eigenlijk te klein om goed te opereren. Het kan wel, maar dat kost best veel. Zo'n onderzoek is dan ook best prijzig.

Hartproblemen zijn bij dwerghamsters niet echt te behandelen. Als fokker wil je natuurlijk wel weten wat de oorzaak is en je kan een sectie overwegen. Dan moet je zo'n dwerghamster niet gaan invriezen. Dan gaan de sporen verloren. Beste is om binnen 24 uur de dwerghamster bij de deskundige te brengen.

Link naar een goede dierenarts praktijk die zich speciaal ook op knaagdieren richt: link verwijderd i.v.m. dat offline is.
Geen moedergevoelens, dood bijten van haar jongen 
maandag, 2 juni, 2008, 7:54 pm - Roborovski
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik bijzonders en vervelends meegemaakt. Ik was mijn dwerghamsters aan het voeren en ik ontdekte dat een koppel rusjes zeven kindjes van pak weg 10 dagen oud dood gebeten waren. Ze lagen op een rij, allemaal een bijwond aan de kop. Verder niet opgegeven, op 1 deels na.

Het komt soms voor dat een vrouwtje een jong dood bijt. Maar alle zeven? En dan ook nog zo laten liggen? Ik heb dit nog nooit meegemaakt! Ongelovelijk, en het was haar eerste nest niet eens! Haar tweede nest was dit. Eerste was prima verlopen.

Soms verloopt het eerste nest niet goed. Dit komt omdat het eerste nest wennen en nieuw is. Ze weten instinctief niet alles. Vaak als het fout is gegaan, gaat het tweede nestje wel goed.

Maar ik heb een koppel WF x WF Roborovski's waarvan de moeder totaal geen moedergevoelens heeft. Ze rent door de kooi als ze jongen heeft, is gestrest en laat de jongen dood in liggen.

Afgelopen weekend was het weer raak en ik zag 1 jong liggen. Ik heb eerst een foto van gemaakt en daarna overgeplaatst. Helaas is ook dit jonge dwerghamster overleden.

Maar waarom een foto? Omdat de navelstreng en de moederkoek nog aanzat. Zelfs dat heeft het vrouwtje niet afgebeten.

Het komt soms voor dat een vrouwtje een hele zware bevalling heeft en te vermoeid is om de navelstreng af te bijten. Als je dit als fokker ziet, dan nooit een schaar pakken en afknippen. Dit zijn te fijne wondjes waardoor de baby dwerghamster overlijdt. Beste is om met twee nagels de navelstreng kapot te scheuren. Ja ik heb dit zelf zo in praktijk geleerd. Eerste ervaring was 7 rusjes met allemaal navelstreng eraan. Met schaar eraf geknipt, maar de dag erop waren ze allemaal dood. Ik heb toen lang nagedacht over waarom. En toen weer een geval en dit keer ook 7 stuks. Toen heb ik het met mijn nagels gedaan en alle zeven hebben het overleefd.

De foto:
Foto behorend bij blog
Russische dwerghamster kan zonder water wanneer je fruit/groentje geeft 
zondag, 25 mei, 2008, 9:35 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn Russische dwerghamsters hebben allemaal een waterfles of een bakje met water. Toch doet niet iedereen dit. Het is voor sommige echt niet te geloven, maar ik ken fokkers die hun Russen geen water geven.

Ze geven in plaats daarvan fruit en groente, zoals appel, komkommer en sla. En volgens deze fokkers gaat dit prima.

Het drinken verschilt per dwerghamster. Niet alleen qua soort. De Campbelli dwerghamster drinkt wat meer en is veel zuiniger met hun water. Wanneer ze een waterbakje hebben, zullen ze dit veel minder vervuilen. Maar de Rus is een smeerzak. Smeert vaak met waterbakjes. Daarom is het beter om een waterfles te geven. Maar per Rus verschilt hoeveel hij of zij drinkt. Zo heb ik exemplaren die nauwelijks drinken en exemplaren die veel meer drinken.

Drinken kan een verslaving worden. Het komt soms voor dat ze uit verveling water gaan drinken. Ze gaan dan ook veel meer urineren. Verwar dit niet met diabetes!
Moet een bedelaar belasting betalen? 
woensdag, 21 mei, 2008, 9:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag stond ik stil bij het volgende: op de La Rambla zag ik diverse mensen als standbeeld staan en vragen geld om met mensen op de foto te staan of om stil te staan zodat je een goede foto kunt maken.

Kunnen ze ervan leven? Zeker! Als je 100 euro per dag maakt, heb je een goed inkomen. En 100 euro dat halen ze met gemak hoor! Tenminste als je wat actief bent en het leuk brengt. Maar... Zouden ze ook inkomstenbelasting moeten betalen als het in Nederland gebeurd?

Bij de inkomstenbelasting kent je inkomsten uit werk en inkomsten uit overige werkzaamheden. Het is belast op het moment dat je geld krijgt voor werkzaamheden. Je moet er feitelijk arbeid voor verrichten.

Stel je hebt een supertegekke buurman en die geef je elke dag 100 euro. Dit is in Nederland niet belast qua inkomstenbelasting. Jij hebt er immers geen arbeid voor verricht. Het valt in dit geval onder schenken. Als je gaat bedelen, dan verricht je ook geen arbeid ervoor. Mensen schenken je geld.

Maar als je als een standbeeld staat? Is dat werken? Hmmjaa, cultuur. Naast inkomstenbelasting moet je ook omzetbelasting afdragen. Wordt het minder intressant he?
La Rambla Barcelona 
maandag, 19 mei, 2008, 9:34 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen weekend ben ik met een aantal collega's van mijn werk naar Barcelona geweest. Ik was 1 van de organisatoren en het is altijd spannend dat wat je geregeld hebt, ook goed verloopt.

Vrijdag ochtend zijn we met twee busjes naar Schiphol gereden. Daar aangekomen moesten we een tijdje wachten voordat we in konden stappen. We gingen een kop koffie drinken en we werden geholpen door een persoon die afstraalde dat er subsidie opzat. De eerste bestelling een koffie Sunshine... hij moest even navragen hoe dat ook alweer moest!

Het regende giga hard en we zaten naar buiten te kijken of het straks ook niet beter zou worden. We hadden namelijk de weerberichten bekeken en het zou in Barcelona niet al te best weer worden. Vorige week was daar zelfs storm!

Om pak weg 12 uur konden we instappen en waren we ready to take off. Boven aangekomen was het droog en konden we de wolken van de ander kant bekijken. Dat is een heel vreemde ervaring, net of je op gesmolten ijs zit te kijken. Erg mooi gezicht. Maar helaas zagen we zo weinig van wat op de grond bevindt.

Landing ging prima en de voorspelling qua weer klopte niet echt. Het was droog in Barcelona en het zonnetje scheen. Op naar de gate waar onze bagage zou zijn. Maar wachtend op mijn tas, bleef ik maar wachten. De eerste grappen werden gemaakt, maar met de tijd realiseren we dat de grappen niet meer zo leuk waren: mijn tas is foetsie! De tas zou opgespoord worden en naar het hotel gebracht worden.

Met een busje werden we naar onze hotel gebracht. Daar aangekomen bleek de receptionista niet echt engels te kunnen en bleken de kamers niet opper de top te zijn. Twin room? Double, single? What do you mean?

Samen met mijn collega gingen we naar ons hotelkamer. Benieuwd wat voor soort bed we zouden krijgen. Gelukkig, 2 bedden. De badkamer kon niet op slot, dat zag ik direct. Ik opende de badkamer en zag links een wc en rechts een bibet. Mijn eerste grap was al gemaakt, links voor Martin en rechts voor mijn collega! Twee andere collega's kregen 1 bed, lekker gezellig! Later bleek 2 collega's een kamer met 5 bedden gekregen te hebben. Wat een luxe!

Daarna zijn we over de La Rambla gelopen. Dit is een straat van pak weg 1 kilometer lang met allemaal toeristen, kraampjes en standbeelden. Er zijn daar mensen die zich schminken en heel stil daar gaan staan. Met een bakje om wat geld in te doen. Als je geldt doneert, dan gaan ze bewegen of je kunt ernaast staan om op de foto gezet te worden. Als je niet betaald en je wilt toch een foto maken, dan gaan ze zo staan dat je geen goede foto kunt maken. Het is heel leuk om te zien hoe ze daar staan en bijzonder dat ze zelfs met de ogen niet knipperen.

Ook waren er kraampjes waar hamsters verkocht werden. Maar ze zitten daar een beetje zielig erbij.

We zijn door gelopen naar een pleintje waar allemaal duiven aanwezig waren. Wat een hoeveelheid duiven zeg! Prachtig om te zien dat ze totaal niet bang zijn. Daarna is de groep opgesplitst en vier dames gingen met mij mee om wat te kopen. Tja zonder tas geen kleding en ik wilde toch wel wat hebben om in te slapen. De eerste winkel die we binnen traden, was super duur. De eerste tshirt kostte 90 euro. Dat ging ff niet door.

Twee dames liepen voor me en twee achter. Een medewerkster van de winkel keek me op een gegeven moment een beetje raar aan. Ik keek haar maar eens raar aan en zei "my bodyguards". Lol, wat een blik.

We zijn daarna na een winkel gegaan waar een shirt maar 7 euro kostte en daarna even een tandenborstel gescoord.

In de avond zijn we naar het restaurant 4Gatz geweest. Het is daar erg mooi, maar het eten was een beetje rommelig. Het ene was niet op, of het ander werd gebracht. Te zout, te vet, te weinig. Live muziek erbij, een oudje speelde op de piano. Op een gegeven moment waren een paar collega's zo lollig om een groot applaus te geven. De man wist niet wat hij overkwam. De rest van de gasten ook niet. Daarna een verzoekje ingediend. Kijken of hij ook wat moderns kon spelen. Maar hij haakte daarna af en was het heerlijk rustig. Tegen 10 uur kregen we geen eten meer, ook geen drinken. Een stille hint dat we moesten oprotten.

Terug naar de Ramblas zagen we donker getinte niet Spaanse mensen met kleedjes waar touwen aanzitten. Ze proberen hun goederen te verkopen en wanneer de politie aan komt, kunnen ze de touwen aantrekken en direct weglopen. Ik wilde dit toch even vast leggen en maakte 1 foto. Wow, wat waren ze boos, want ze wilden natuurlijk niet op de foto. Ik maar even harder doorgelopen. Daarna werd een collega hassie en coke aangeboden, ach vandaag niet, was zijn reactie. Het zal wel iets te maken hebben hoe hij eruit ziet. We are from Amsterdam!

Daarna hebben we wat gedronken in een klein barretje. Daarna terug naar het hotel.

Zaterdag eerst ontbeten en daarna naar het stadshuis. Daar hadden we een fietstocht georganiseerd. Want even door Barcelona huppen, dat doe je niet. De fietsen zijn niet echt fietsen zoals in Jolanda, ze zijn wat lager en kleiner. Een aantal collega's had wat moeite met het stuur. We hebben 3,5 uur gefietst en heel veel van Barcelona gezien. Het is een heel bijzondere stad. Realiseer dat 1,5 miljoen mensen in het centrum wonen en in totaal 5 miljoen mensen daar wonen als je de buiten gebieden ook meeneemt. Er zijn daar heel oude gebouwen in verschillende stijlen. Dit komt o.a. door dat bepaalde tijden de Romeinen aanwezig waren en daarna de Arabieren. Contrast is erg groot, rijk en arm, Maria beelden en draken. Af en toe regende het en dat kwam goed uit. Zo konden we op drukke gebieden goed door fietsen. Rest was namelijk binnen.

Daarna zijn we met de bus naar een hoog gelegen gebied gegaan, omhoog lopen is erg vermoeiend maar het is erg gaaf om van boven naar Barcelona te kijken. Wat een prachtig uitzicht zeg. En daarna zijn we naar het voetbalveldje van Barcelona gegaan. De stoelen nageteld, het klopt: 98.000 stoelen. Wat is het daar groot zeg en het gras is daar heel mooi groen. Met een paar witte poepvlekken, want een paar meeuwen hadden dit veldje ook ontdekt.

Terug bij onze hotel bleek eindelijk mijn tas aangekomen te zijn. Waar zou mijn tas toch allemaal zijn geweest? Geen enkel informatie hierover.

Daarna zijn we naar een restaurant gegaan waar we gebruik mochten maken van een lopend buffet. Koud en warm, maar koud was bekender dan warm. Wat een boer niet kent, vreet hij niet. Alhoewel ik afgelopen weekend veel dingen geprobeerd heb. Dacht je dat ik ooit mosselen, olijven of inktvis geëten zou hebben? Ene is viezer dan het ander, maar ik moet zeggen dat bepaalde etenswaren best als goed voedsel door kan gaan.

Daarna kregen we een Flamingo show. Heel bijzonder dat geschreeuw en het steppen. Tik tik tik tak tik tik tak tak. Na een uurtje was ik wel uitgekeken en ging ik op details letten. Er zaten wat gaatjes in hun kleding. De onderlinge communicatie vond ik erg opvallend. Ze houden elkaar op de hoogte wie wat moet doen.

Daarna ben ik terug gegaan naar het hotel en heb ik geprobeerd te slapen.

In de ochtend ben ik op het balkon gaan staan en heb ik wat liedjes gefloten. Diverse mensen die naar boven kijken waar het vandaan komt. Sinterklaas liedjes kennen ze volgens mij niet. Op een gegeven moment ging mijn collega in zijn o.broekie naast me staan. Ik kon het even niet laten om heel hard aap te schreeuwen. Diverse mensen keken omhoog. We wisten niet hoesnel we weg moesten springen om maar niet in beeld te zijn.

Na ontbijt ben ik met een paar collega's naar een aquarium geweest die zo groot is waar je door heen kunt lopen. Naast een paar visjes hadden ze ook haaien. Het is erg mooi om de verschillende soorten haaien te bekijken. Daarna zijn we naar het strand gegaan waar we een aantal andere collega's ontmoeten. Wow 25-26 graden! Wat een groot verschil t.o.v. vorige dag, ene dag beetje regen, bewolkt en net nog geen 20 graden, en de volgende dag zo warm als wat en het strand vol met mensen. Wat is dat toch bijzonder, relaxed, zouden er ook daar mensen zijn die morgen gewoon weer moeten werken?

Half 2 zijn we aan onze terug reis naar onze hotel begonnen. Het was eerder een sprint, want we waren wat laat. Mijn richting gevoel is erg goed en zo was de terug reis extra lang, we liepen namelijk fout.

Op het hotel aangekomen, konden we zo instappen en gingen we weer richting the airport. Na het afscheid nemen van onze bagage, je weet het maar nooit of we het terug krijgen, gingen we winkelen en wat eten. Vlieghaven van Barcelona is wat kleiner dan Schiphol, maar het is daar wel erg leuk. Veel kleine winkeltjes en dankzij de prijzen koop je niet veel.

De terugreis was super, het was veel minder bewolkt en we konden veel meer zien. Vanuit 11.300 kilometer hoog lijkt de aarde helemaal niet zo groot, het gaat helemaal niet zo snel. Op de bergen zag ik sneeuw, een prachtig gezicht zeg. En wat een verschil in stijlen. Zeeland en Rotterdam zijn vanuit de lucht erg gestructureerd gebouwd en mooi om te zien. En de landing ging weer perfect, ik had mijn schroevendraaier ook vandaag niet nodig. De schroeven bleven dit keer ook zitten.

Om kwart voor 11 was ik weer thuis. Wat een temperatuur verschil he, daar zo zonnig, hier zo koud.

La Rambla, Barcelona, wat was het gaaf zeg!