Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
26 mei 2024

Laatste reacties

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zaterdag, 24 februari, 2024, 5:40 pm
  Ja hé :)

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 470.216
  Vandaag: 29
  Gisteren: 60
Schimmel bij Campbelli dwerghamster, vervolg en toch anders dan gedacht 
maandag, 29 mei, 2023, 8:35 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ja anders dan gedacht. En laat ik eerst een foto plaatsen waardoor mijn ideeën weer op de kop zijn gegaan qua mutatie en werking hiervan.

Foto behorend bij blog

Dit is een wildkleur van een paar maand oud en je ziet dat hij witte haren heeft. Dit is geen Platinum. Alles begon met een paar jaar geleden dat ik Umbrous Platinum kreeg. Bij het terug kruisen met zuiver lijn Uni Halle Campbelli's constateerde ik al snel dat dit geen Platinum was. Het moest een recessief gen zijn want alle nageslacht hadden geen witte haren.

Foto behorend bij blog

Zoals boven te zien kreeg ik pas weer bij Umbrous die witte haren te zien. Ik vraag me trouwens af of het wel om Umbrous gaat, dit is gewoon slechte zwarten. En bij Zwart kennen we silvering. Een gen dat door Linda Price op AAA hamsters over geschreven is, en wij, Peter en ik, één van de eerste fokkers op deze planeet ervaring opgedaan hebben. Wij waren namelijk één van de eerste fokkers met Zwarte Campbelli dwerghamsters en hadden ze rechtstreeks van de fokker waar de mutatie ontstaan is. Maar deze silvering, verzilvering, dat is echt anders en gekoppeld aan het zwarte kleur. Pas later zagen we zwarte exemplaren die niet dit wit werden en daarmee zijn we door gaan fokken. We hebben eerste exemplaren aan een keurmeester uit Finland gegeven en logisch dat zwarte exemplaren die verzilveren verspreid waren.

Maar ik kreeg ook iets anders te zien. Namelijk witte vlekken.

Foto behorend bij blog

Ook dit is recessief. En ik heb ook wildkleuren met een paar witte vlekken. Tevens recessief want nageslacht hebben geen witte vlekken. Het ontstaat alleen als je familie dieren onderling kruist. Die witte vlekken lijkt niet simpel terug te fokken te zijn. Want nageslacht leverde slechts enkel paar Campbelli's op met witte vlekken. Zeer beperkt en ik kan het nog niet goed verklaren.

Eerst dacht ik dat het schimmel gen gekoppeld was aan de grijze kleur, de grijze mutatie. Maar dat is niet het geval. Mark Hissink op Facebook schreef dat hij veel last had bij zijn Opals. En dat hij het Greying with Aging betreft. Maar waar ligt deze mutatie vast en gedocumenteerd? Ja moest bekennen dat hij dit niet wist en hij het als een last zag. Dat hij het veel in zijn Opals heeft zitten, kan betekenen dat het op hetzelfde chromosoom ligt als Opal waardoor het meelift.

Stephan kwam met opmerking dat het silvering is. Maar dat is dit absoluut niet. Ik vermoed dat dit recessief roan mutatie is en dat zien we ook bij de Syrische hamster. Het werkt bij Syrische hamsters heel bijzonder. In combinatie met dominant spot levert het Dalmatiër op. In combinatie met Umbrous levert het bij de Syrische hamster het Schimmel op. En dan heb je op dezelfde locus ook een dominante variant, en die levert Schimmel / Roan op in combinatie met Creme mutatie.

Dit schimmel gen levert bij zwarte exemplaren direct impact op (even onder voorbehoud of dit zwart + grijs is, heb ik nog geen bewijs voor). Het kan een band vorm zijn, maar dat hoeft niet. Of de vlekken eenzelfde mutatie is, weet ik niet.

Ik zie in dezelfde lijn ook de blauwe lenzen. Dat kan ik alleen in de avond zien als de pupillen wijder open staan. Het lijkt erop dat dit een separaat gen is. Maar kan het ook niet met zekerheid helemaal zeggen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik hoop dat de Campbelli dwerghamster eind van het jaar niet verboden zijn zodat ik mijn werk met het fokken van deze Campbelli's voort kan zetten en meer kan uitvogelen wat dit precies is qua mutatie.