Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Golvend haar en de snorharen in beeld 
maandag, 24 mei, 2021, 8:29 pm - Russische
door Martin Braak
Een paar foto's van een golvend haar Russische dwerghamster. Ik fok ze na 13 jaar nog steeds, maar nog steeds moeizaam. Het blijft een zeer complexe mutatie die lastig terug te fokken is.

Op de foto's zie je dat dit geen rex is. Je ziet dat de snorharen normaal zijn en slechts heel iets golvend zijn. Net als de haren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Hamsters worden niet zo oud 
maandag, 17 mei, 2021, 8:27 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op Facebook was iemand die vertelde dat haar dwerghamster niet veel ouder was geworden dan 1,5 jaar oud. En dat ze nadacht of ze daarom nog wel een nieuwe hamster wilde hebben.

Hamsters worden inderdaad niet zo oud. Roborovski's en Chinese dwerghamsters willen gemiddeld gezien wel iets ouder worden dan Russische of de Campbelli dwerghamster. Syrische hamster idem. Wij zeggen bij deze soorten dat ze gemiddeld 2 jaar oud worden en van Robbies en Chinezen 3-4 jaar. Het niet oud worden geldt voor veel knaagdieren zoals muizen en tamme ratten.

Foto behorend bij blog

Maar waarom is dit? Ik las laatst een klein stukje over dat knaagdieren snelheid van belang is. Alles draait om snel bewegen en snel reageren. Zo zou de celdeling eveneens veel sneller gaan. De cellen verouderen daardoor. DNA-schade treedt op doordat telomeren anders en korter worden Dit zijn de uiteinden van chromosomen. En beschadiging van de telomeren zorgt ervoor dat cellen eerder verouderen, doodgaan, of kankerverwekkende eigenschappen krijgen.
Bij fokken is het zinvol om de ouderdieren te behouden 
zondag, 9 mei, 2021, 7:37 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Laatst had ik met een fokker over het houden van ouderdieren. Ik begreep dat veel nieuwe fokkers niet stil staan dat dit zinvol is. En bij het selectiebeleid hoort. Ik begrijp dat kleine hobbyfokkers beperkt ruimte hebben en daarom ervoor kiezen om voor de oudere exemplaren die niet meer mee gefokt worden, een goed huis te zoeken. Maar het is in mijn ogen niet verstandig.

Bij de Campbelli dwerghamster ken je bijvoorbeeld de erfelijke afwijking vetzucht. Ik vermoed dat dit geen vetzucht is, maar een (bij)nier probleem waardoor kaalheid optreedt. Als ik de diverse stambomen bekijk waar dit defect voorkomt, dan gaat het om een dominante afwijking. Wat ook het probleem hier is, is dat het probleem pas later zichtbaar wordt.

Bij de Zwart (gerelateerde) kleur zien we bij de Russische dwerghamster het defect Parkinson. En dat uit zich pas heel laat. Ook kan bij beide soorten diabetes op later leeftijd zichtbaar worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan wijd gaan lopen en dat de botten niet goed zijn. En tandproblemen, dat pas op later leeftijd kan optreden. En zo kan ik nog meer opnoemen.

Door de ouderdieren niet zelf aan te houden, ga je dit misschien niet constateren. En fok je door met de exemplaren die erfelijk gezien defecten met zich meedragen. Selectiebeleid is niet alleen op jonge leeftijd de juiste dieren selecteren. Maar ook later de stambomen aanvullen met gegevens m.b.t. ouderdom.

Foto behorend bij blog
Kleurmutaties hebben ook invloed op de oogkleur 
zondag, 2 mei, 2021, 7:12 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen vrijdag was ik jarig en in corona tijd is dat toch raar. Bijzonder dit jaar was dat toen ik donderdag bij de klant waar ik nu wekelijks tot zelfs twee keer per week ben (bedrijf in Amsterdam) ze aan mij gedacht hadden. Ze hadden een Pre-Birthday georganiseerd. De plek was versierd. Leuke kaarten op de bureau met bedankjes. Leuke hamsterkaart. En vrijdag mijn verjaardag eerst een paar uur online gewerkt. Dat heb ik niet vaak op mijn verjaardag gedaan. Zo anders. Vroeger was 30 april altijd een vrije dag. Eind van de middag kwamen mijn broer Peter, nichtje met haar vriend en neefje. En hebben we in de avond van de KIR Royal Borne restaurant eten opgehaald. Wat leuk hieraan is, is dat je een doos kunt bestellen met vier verschillende gerechten naar eigen keuze. En wat daarvan leuk is... Ik had een leuke doos die ik voor deze foto's kon gebruiken.

Ik heb één doos van zijkant open geknipt. En ik heb bamboe snippers erin gedaan. Zo kon ik foto's van zijkant maken terwijl de kleine Russische dwerghamsters aan het lopen waren. Ik moet eerlijk zijn, ik heb laatste tijd en paar jaar weinig foto's gemaakt en dan verleer je hoe snel je moet drukken en hoe snel je scherp moet stellen. Dit was ik heel erg in getraind. Tussen de foto's zaten een paar hele leuke exemplaren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Die wildkleur is zo prachtig scherp! Wat ik heel mooi vind van de Russisch blauw is dat op deze foto heel duidelijk is dat de ogen donkerblauw zijn. Kijk maar eens goed naar de eerste foto en de tweede en vergelijk maar eens. Duidelijk? Toch zien veel mensen het verschil niet.

De derde is de geel-roodoog factor. Door ontbreken van de donkere pigmenten zijn de ogen doorzichtig. Ze hebben geen pigment. Waardoor je de bloedvaten ziet en daardoor zijn de ogen rood van kleur.

De kleurmutaties hebben invloed op de oogkleuren. Bruin factor daarvan zijn de ogen donkerbruin.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
De combinatie gevlekte Russische dwerghamster met Merle 
zondag, 25 april, 2021, 7:35 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn broer Peter heeft van een dierenwinkel een dwerghamster terug gekregen c.q. geruild. Hij was te oud geworden en de dierenwinkel wilde hem niet meer. Aan de mutatie te zien kwam hij niet van ons vandaan. Het gaat om een gevlekte Russische dwerghamster en beide fokken die al jaren niet meer.

Mijn broer heeft gekozen om een test te doen. Het ging om een mannetje en hij wilde zien wat impact is met de mutatie Merle. Ik zei al tegen hem: dan krijg je een Russische dwerghamster met heel veel vlekjes. Terwijl de gevlekte Rus uit de dierenwinkel nauwelijks gevlekt is.

En jawel hoor. In het nestje zat inderdaad een Merle met heel veel vlekjes.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar hou zou dit kunnen? Er zijn twee genen bekend die het het proces regelen van de vachtkleur. De eiwitten die door deze genen worden aangemaakt en aangestuurd, zijn betrokken bij het metabolisme van koper in het lichaam. Koper maakt deel uit van het enzym tyrosinase. Dit enzym zet animozuur om in pigment. Zonder koper kan er geen melanine gemaakt worden. Een bekende mutatie die voor een afwijking in het enzym tyrosinase zorgt, is albino. Bij albino is dier helemaal wit, albino zorgt voor dat het enzym tyrosinase inactief wordt. De haren worden daardoor geheel wit van kleur. Bontfactor, of wel gevlekt, zorgt voor dat bepaalde delen van het lichaam pigment niet gevormd kan worden. En Merle kent eveneens gebieden waar een mankement is waardoor pigment niet gevormd kan worden. Vermoedelijk versterkt beide mutaties het probleem van het proces van het aanmaken van pigment. Waardoor er meer witte haren zijn.