Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Nederlandse onderzoekers ontdekken stofje dat cellen kan repareren 
zondag, 28 mei, 2017, 7:42 pm - Nieuws
door Martin Braak
Een tijd geleden was in het nieuws dat Rotterdamse onderzoekens een stofje hebben ontdekt dat wel eens een verjongingskuur kan opleveren. Dit stofje herstelt cellen. De test op muizen leverde bijzonder resultaat. In plaats van oude muizen waren ze fit en energierijk.

Cellen beschadigen dagelijks. Grotendeels worden de cellen gerepareerd, maar niet allemaal. Zo rond 65ste zijn steeds meer cellen beschadigd. De foute cellen zitten twee eiwitten aan elkaar gekleefd, die ervoor zorgen dat de cellen allerlei rommel uitscheiddt die weefsel sneller doen verouderen en onze organen aantasten. Proxofim, het stofje dat ontdekt is, verbreekt de verbinding van deze twee eiwitten waardoor deze cel afsterft. Daardoor herstelt weefsel.

Link: http://www.ad.nl/gezond/rotterdamse-ond ... ~a5aa0441/

Wat ik me afvraag is of dit hetzelfde stofje is dat bij Nederlands onderzoek ontdekt is bij de Syrische hamster. Want als Syrische hamsters in winterslaap gaan, worden cellen gerepareerd en worden ze ouder. Ik vermoed dat dit hetzelfde onderzoek is en dat dankzij de hamster in de toekomst prettiger ouder worden en bij kanker chemokuren beter gegeven kunnen worden.

Foto behorend bij blog
Een groep hamsters, zo leuk!, Roborovski dwerghamsters, maar garantie dat het goed gaat? Nee! #hamsters 
zaterdag, 13 mei, 2017, 8:16 pm - Roborovski
door Martin Braak
Mijn broer Peter had weer een telefoongesprek met de vraag of wij Roborovski's fokken en verkopen. En na vragen waarom Roborovski's kwam het volgende als antwoord: dat zijn dieren die als groep gehouden kunnen worden. "Maar, realiseer je dat de kans groot is dat dit ook fout kan gaan en je de hamsters moet scheiden?".

Blijkbaar wordt hier niet bij stil gestaan en dat komt door informatie die op internet staat c.q. niet staat. Als op internet over groepsdieren in combinatie met hamsters geschreven wordt, dan wordt de Campbelli dwerghamster en/of Roborovski dwerghamster geadviseerd. Hier wordt vaak heel positief over geschreven. Maar er wordt niet bij geschreven dat dit ook geregeld fout gaat. Alhoewel ik moet zeggen dat bij de Campbelli dwerghamster minder vaak fout gaat als bij de Roborovski dwerghamster. Is dat raar? De Roborovski is meer een dier die eind van het jaar de groep weer rangschikt. Ze leven namelijk in kleine groepjes van 8 tot 9. Misschien iets groter, maar niet veel. De Campbelli dwerghamster kent dit in minder mate, maar daarvan zijn ook dominante exemplaren. En moet je kibbelen en vechten ook accepteren.

Of wel het is absoluut niet zo dat dit altijd goed gaat. De kans dat je 3-5 Roborovski's samen houdt en mis gaat is zelfs erg groot!

Ik ben zelf met Roborovski's gestopt. De reden is dat ik de bonte variant erin had gefokt en merkte dat het groepsgedrag negatief beïnvloed werd. Daarvoor had ik leuke groepjes zitten, maar nadat het gemixd was met de bontfactor, gingen ze veel meer met elkaar vechten. Ik moest de groepen steeds meer uit elkaar halen en had zelfs exemplaren alleen zitten. Ik vond dit zo verkeerd dat ik besloten heb om ermee te stoppen.

Echter, ik hoor dit nu links en rechts dat dit ervaren wordt. En er zijn maar weinig fokkers diek nog bloedlijnen hebben waarin geen bont doorheen gefokt is. Ongelovelijk dat na aantal jaren dit al het geval is.

Robbies worden niet zoveel gefokt en de gros van de Roborovski's komen uit het Oostbloklanden en zijn geselecteerd op het fokken en niet op hun karakter. Ze moeten zonder dat ze een koude periode overbruggen al fokken en zoveel mogelijk nesten achter elkaar. En daar ligt denk ik het probleem.

Foto behorend bij blog
Umbrous en de effecten bij de Syrische hamster op Zwart, Blauw en Chocolade kleur #hamsters 
dinsdag, 2 mei, 2017, 12:53 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Deel van deze blog is niet gebaseerd op feiten. Laat ik daarmee beginnen. Toen ik nog de Blauwe Syrische hamster fokte ontdekte ik al gauw dat de Umbrous factor effect heeft op de kleur. Dit in positieve zin. De kleur wordt iets donkerder. En de onderkleur wordt beter. Zonder Umbrous heeft het meer een zilverwit / zilvergrijs onderkleur. Op het evenement Exoknaag jongstleden zei Joep Vrijhof dat Umbrous een magische factor is voor de kleur Zwart. Want het zorgt voor Extreme Black. Dat is nu ook niet helemaal zo, want de uiteinde van de voeten blijven wit. Maar blijkbaar zijn er anderen met eenzelfde ervaring.

Zo werden op de keuring de Chocolade kleur op basis van Zwart en Roest beoordeeld. Van twee heb ik de onderkleur op foto gezet en bij beide zei de keurmeester dat het om een verkeerde onderkleur ging. Misschien speelt hier hetzelfde. Dat de Umbrous factor zorgt voor een betere onderkleur en dat je beter aabbU_ kunt fokken dan aabbuu.

Daarnaast speelt er nog iets wat ik wel gezien heb, maar slechts enkel keer en verhalen hierover hebt gehoord. En dat is dat dubbel Umbrous een groter effect op de kleur heeft. Dit zou ook voor zwart gerelateerde kleuren extra verbeterende effect kunnen hebben.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
NKV Bokaal, Exoknaag, dit op Pasen dat kouder was dan de Kerstdagen #hamsters #exoknaag 
maandag, 17 april, 2017, 10:10 am - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 1e Paasdag, was het weer zover. Volgens mij de negende editie van NKV Bokaal. De weerberichten hadden gelijk!, het was kouder dan de Kerstdagen. En het gaat 's nachts ook weer vriezen. In de aanloop naar Exoknaag dacht ik "dat gaat niets worden". Als webbeheerder kan ik de inschrijvingen volgen en net voor de deadline waren slechts ongeveer 40 dieren ingeschreven. Dat is 10% van normale hoeveelheid. Maar op de laatste dag kwamen de inschrijvingen massaal binnen en bereikt de NKV bijna 200 dieren. Dat is een mooi aantal rekening houdend met de feestdagen.

Foto behorend bij blog

Voor de NKV was het lastig vrijwilligers te vinden en ik heb aangegeven als er te weinig schrijvers zijn, dan wil ik best een dagdeel schrijven. Gisteren heb ik dan voor het eerst geschreven. En dat was een leuke ervaring! Je krijgt alles mee van de keurmeester en er is zelfs tijd om vragen te stellen. En eenmaal aan het schrijven dacht ik, het is eigenlijk best een eer om keurmeester te zijn en de dieren mogen keuren. Je krijgt zoveel dieren te zien en elk individueel is anders. Er zijn zoveel verschillen wat het keuren niet alleen leuk maakt, maar ook leerzaam. Zo zagen we dat de meeste Goudkleurige Syrische hamsters een buikvlek hebben, op twee na en eentje had slechts een mini vlekje. We zagen een Mahonie zonder onderkleur. En dan sta je stil bij of dit hoort. De Oranje Syrische hamsters zijn minder warm als vroeger en we hebben het over kleurbenamingen gehad. Het is ook een hele eer dat je mag schrijven en iedereen die het leuk vindt om te schrijven, mag zich aanmelden. Ongeacht of je lid van de NKV bent. Het is een leerzame ervaring!

In de ochtend heb ik deze witte Chinese dwerghamster met streep op de foto mogen zetten. Het zou niet gaan om dezelfde mutatie die we in Nederland kwijt zijn geraakt. Dit zou geen dominant spot zijn. Gekruist met wildkleur levert het weer witten met een streep op.

Foto behorend bij blog

In de middag heb ik foto's gemaakt. Daarom dit keer minder foto's. Toen ik bij Katja stond zag zij direct dat er iets mis was aan een keuteltje van een kleurmuis. Jawel, wormen. Ik weet dat muizen maar ook hamsters wormen kunnen hebben. Maar heb dit nog nooit met de blote oog zelf gezien. Dit keer gaat het waarschijnlijk om lintwormen. Op de foto is het heel duidelijk te zien. En dit is een closeup foto!

Foto behorend bij blog

Ook was een Syrische hamster mannetje van maar liefst 312 gram aanwezig. Ergens moeten de keurmeesters een grens leggen en dit keer ging het over de grens en werd dit afgekeurd. Maar wat een prachtig beest!, het heeft zeker wat!

Er waren ongeveer 40 tamme ratten ingeschreven. Nog steeds meer dan vroeger. Ratten zijn leuk om te zien en ze zijn prachtig. Mariska liet mij een bijzonder rat zien, die een hartje op de buik heeft. Prachtig foutje van de natuur.

Foto behorend bij blog

De Syrische hamster Geel waren niet helemaal de kleur zoals de keurmeester graag zou zien. In mijn beleving zaten een paar tussen die Geel Umbrous zijn en dan gaat de kleur meer richting een oranje tint.

Foto behorend bij blog

Ook waren er Campbelli dwerghamsters ingeschreven. De Mandarijn hybride Campbelli variant heeft wel wat, het is een prachtige kleur. Maar de staartdracht was fout en overduidelijk hybride. En dat zag we ook bij de Albino's. Zowel de haren waren niet correct als de staartdracht. Als de populatie meer en meer hybride wordt, zullen we zien dat de stabiliteit hoe ze eruit zien steeds meer varieert en dat de fokkers consequent moeten selecteren op de Campbelli eigenschappen.

Foto behorend bij blog

Er waren volgens mij dit keer wat minder standjes. Maar dat viel niet op. Ze hadden de tafels iets meer uit elkaar gezet en een rij minder als ik het goed heb. Direct na 10 uur liep het vol en het was mega druk. Zo druk had ik het voor Pasen niet verwacht!

Een prachtige dag op een wel vreemde dag om een keuring te organiseren. Super gezellig!
Hamsters maken een stofje aan als ze uit hun winterslaap ontwaken, nieuw geneesmiddel? 
maandag, 10 april, 2017, 8:04 pm - Nieuws
door Martin Braak
Wetenschappers van UMCG hebben ontdekt dat wanneer hamsters uit hun winterslaap ontwaken, zij een stofje produceren dat eventueel nuttig kan zijn voor mensen met bloedvergiftiging. In winterslaap koelen hamsters sterk af en warmen bij ontwaken weer op. Hierbij ondervinden zij geen schade. Het gaat om het stofje waterstofsulfide (H2S). Dit stofje zorgt ervoor dat de stofwisseling niet op hol slaat tijdens het ontwaken.

Bloedvergiftiging is een veelvoorkomende enrstige ziekte. Daarbij kan een actieve stofwisseling een rol spelen. Hieraan kunnen mensen overlijden. Deze stof zou omgezet kunnen worden tot een medicijn en deze mensen beschermen. Het duurt nog minimaal vijf jaar voordat zover is.



Bron: https://www.oogtv.nl/2017/03/uitgeslapen-hamster-kan-levens-redden/