Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Waar zit Martin mijn zijn gedachten? Minder leuke dingen dat bij het leven hoort. 
zondag, 8 mei, 2016, 4:14 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Laatst kreeg ik de vraag wat met mij aan de hand is. Ik was niet op Exoknaag en je kunt merken dat Martin minder tijd besteed aan social media en de websites. Afgelopen jaar is ook veel gebeurd. Veel minder leuke dingen dat bij het leven hoort.

Paar weken geleden had ik de griep te pakken en dit keer niet zomaar een griepje. Het begon al met rugpijn en spierpijn daarvoor. Zaterdag voor Exoknaag 17 april dacht ik het gaat wel weer en ik kan wel naar Exoknaag toe. Maar die zondagochtend stond ik met hoofdpijn en spierpijn op. En ik dacht nee dat wordt hem niet. En ben dus thuis gebleven. Maar goed ook!, want de maandag daarop werd ik behoorlijk ziek. Ik heb totaal zeven nachten koorts gehad waarvan drie nachten met nachtzweten. Ik kende dit woord nog niet!, en het is geen prettig ervaring moet ik zeggen. Anderhalf week geleden ben ik hersteld, maar ben nog steeds niet fit, nog steeds vermoeid en niet vol energie.

Maar zoals ik schreef, minder leuke dingen wat bij het leven hoort. Vorig jaar voor de zomervakantie werd bij mijn moeder borstkanker geconstateerd. Het is net een nachtmerrie waar je dan in terecht komt. Ene moment hoor je dit en ander moment dat. Het leek niet goed te zijn en verschillende onderzoeken waren nodig. De zomervakantie was dan ook eentje van de ene dag in het ziekenhuis en de ander dag een uitje met de kinderen van mijn broer maken. Want die hebben recht op een "normale" vakantie toch? Tegen einde van de zomervakantie is de borst geamputeerd. En na de operatie konden ze pas zeggen dat de lymfe klieren schoon waren en geen uitzaaiingen waren. En bij de operatie bleek de tumor wat kleiner dan ze dachten en op scans gezien te hebben. Eind goed al goed zou je denken?

We waren net thuis van de laatste check in het ziekenhuis en waren net een kop koffie en thee aan het drinken of de dokter belde op. Hij wilde dit niet per brief vertellen. Maar mijn moeder was uitgerold bij de ontlastingsonderzoek. Dat kon onschuldig zijn, maar de kans was groot dat iets aan de hand was. En dan zit je weer in dezelfde molen. Zou het kanker zijn? Nee toch? Gelukkig wees de onderzoeken uit dat het goedaardig was en weggehaald kon worden. Gelukkig!, eind goed al goed zou je denken?

Was dat maar waar! Want tijdens deze periode begon mijn vader wat klachtjes te krijgen bij het eten. Ene dag was er niets aan de hand en ander dag moest hij even wat vaker slikken. Want het eten zakte niet weg. Maar de voornaamste klacht was wat last van maagzuur en boeren. De huisarts gaf eerst wat medicijnen en toen het niet wegging werd een scan gemaakt. Niets te zien en er werd een nieuwe afspraak over zes weken gemaakt. Maar binnen een week begon mijn vader meer slikklachten te krijgen en ik herkende dit. Op aandringen van mij heeft mijn vader gevraagd of acute onderzocht kon worden. Week voor kerst naar het ziekenhuis en hij kreeg een kijkoperatie. De specialist vertelde na het kijken dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand was. De slokdarm was geïrriteerd en mijn vader had de juiste medicijnen. Het gaat vanzelf over... Maar er waren wat monsters weggehaald. Telefoontje 23 december. Of wij 24 december naar het ziekenhuis wilde komen. Er was een afspraak weggevallen. En toen kwam het slechte nieuws: het is slokdarmkanker.

Slokdarmkanker is één van de rottigste kankersoorten. Vaak is het uitgezaaid en kan je er niets meer aan doen. Dus weer in de draaimolen van de onderzoeken. Gelukkig vonden ze geen uitzaaiingen anders dan rondom de slokdarm. De tumor leek niet door de wand gedrukt te zijn. Eigenlijk de gunstigste uitslag bij slokdarmkanker. Mijn vader kreeg vijf weken bestraling en chemo. Het maakt de mens ziek, de snel delende cellen worden gedood: nagels en baard groeien dan niet. Kaal was hij al maar ook dat kon nog kaler. De laatste week was hij het beroerdst en zijn conditie was totaal weg. De weken daarvoor kon hij alleen maar vloeibaar eten. De tumor groeide zo hard. Maar na 2 weken na de behandeling met chemo en bestraling zag je ineens weer kleur op de wangen van mijn vader. En ineens merkte hij dat hij weer wat normaals kon eten. En dat doet de mens goed! Maandag 25 april is mijn vader in het ziekenhuis Almelo geopereerd. De slokdarm is voor grotendeel verwijderd en van de maag is een buismaag gemaakt. De operatie ging niet zonder complicaties: klaplong, bloedschommelingen, etc. De specialist was geschrokken. Niet alleen van wat ze hadden gezien, maar ook wat ze mee hadden gemaakt tijdens de operatie.

De eerste dagen na de operatie zag je dat mijn vader het moeilijk had. Geen pijn, maar het was een zware operatie en mijn vader kon niet goed slapen. Elke dag ging iets beter tot een bepaald moment. Benauwd, geen lucht krijgen, het niet meer zien zitten. En de aftakeling vreselijk. Maar ineens, na slechts 1 dag!, kwam er weer kleur. Ongelofelijk snel herstel en mijn vader sprak weer. En toen het bericht: je mag weer naar huis! Maar thuis waren de eerste dagen heel vermoeiend. Mijn vader kan niet echt slapen, wordt gevoed door zo'n stom apparaat dat in de nacht soms uitvalt. Gelukkig is na paar dagen dit apparaat vervangen. Heel langzamerhand begint mijn vader te herstellen gelukkig. Maar we weten nog niet waar de specialisten zo zijn geschrokken tijdens de operatie. Dat horen we nog.

Dit zijn dingen die bij het leven horen en familie is alles. En dan zijn hobbyzaken even bijzaak.

Foto behorend bij blog
Voeding en de Campbelli dwerghamster 
maandag, 11 april, 2016, 7:55 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik een paar keer de vraag gekregen of ik een discussie die op Facebook gevoerd werd, gelezen en gevold had. Het zou om een grove discussie gaan. Weet je, ik heb iets van meegekregen maar ik heb het niet gelezen. Ik begrijp ook niet dat met zo'n emotie gediscussieerd wordt. Verschillende mensen hebben verschillende meningen en respecteer de andermans mening. Ook al is het niet de jouwe. Toch?

Maar Martin, wat is jouw mening? Ik begrijp elkaars mening, ik begrijp dat zelfs heel goed!

Het gaat hierover aangepaste voeding voor de Campbelli dwerghamster zodat de kans dat diabetes uit indien zij daarvoor gevoelig zijn, kleiner is. Dit geldt eveneens voor de Russische dwerghamster met de kleurslag Mandarijn. Door voeding te geven dat minder koolhydraten bevat (minder suikers) is de kans op het krijgen van diabetes kleiner. T.b.v. huisdieren wil je liefst dat ze zo gezond mogelijk opgroeien. In Duitsland worden in dierenwinkels speciaal voer voor hybride dwerghamsters verkocht met dit argument.

Moeten wij dit willen? Ja zeg ik, als eenmaal bekend is dat de hamsters afstammen van hamsters met verhoogd diabetes kans. Je wilt ze namelijk zo gezond mogelijk houden. Maar nee als het om gezonde dieren gaat afkomstig van gezonde exemplaren. En niet standaard bij alle Campbelli dwerghamsters of Mandarijnen. Want als wij allemaal dit zouden doen, uit het probleem minder en verspreid het probleem juist meer. En op den duur wordt diabetes juist erger omdat er ook exemplaren zijn die het gaan krijgen ongeacht dat zij speciaal voer krijgen.

Als fokker wil je weten of de hamsters gevoelig zijn voor diabetes. Daarmee wil je zo min mogelijk fokken. Je wilt zoveel mogelijk selecteren op gezondheid. Dan moet je de dieren juist op normaal voer houden. En niet op aangepast voer. En Campbelli's kunnen normaal gewoon hamstervoer eten. Dat was in de jaren 80 geen probleem en ook niet in de jaren 90. En laten wij niet stellen dat door het voer vaker diabetes komt. Dat is namelijk actie reactie omgedraaid.

Ook labbrokken (ronde brokken waarin alle voeding zit en weinig vet bevat) ben ik tegen. Dit is voer dat een normaal huisdierliefhebber niet geeft. Als je als fokker consequent labbrokken geeft, weet je niet hoe je dieren doen op normaal voer. En als fokker heb je niet altijd beeld bij alle dieren die weg gaan. Dus moet je als fokker ook beeld vormen hoe de dieren doen onder normale condities.

Maar ik begrijp de fokker ook als hij of zij van mening is om wel speciaal voer te geven. Je loopt zo minder kans op problemen zoals diabetes. Als mens wil je toch ook zo gezond mogelijk eten?

Maar wat is speciaal en wat is normaal. Wat jammer is, is dat wij nergens vast hebben liggen wat normaal is. Dat vind ik ook van het uiterlijk. Hoe lang horen de oren te zijn of hoe lang horen de ondertanden te zijn? Daardoor vindt de één het voer dat gegeven wordt speciaal en ander normaal.

Daarnaast is het maar goed dat wij verschillende selectiemethoden hebben en verschillende meningen. Daardoor ontstaat verschillende manieren van selectie en daardoor is er meer diversiteit!

Foto behorend bij blog
Panda hamsters, nieuwe hamster?, waarom bijt mijn hamster? ... Er worden veel vragen per mail gesteld! 
zondag, 3 april, 2016, 6:57 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Elke week komen er diverse vragen via het contactformulier op deze site binnen. Veel vragen zijn vaak al eerder gesteld en soms zitten er vragen bij die bijzonder of nieuw zijn.

Zo kreeg ik weer een mail over de vraag wat voor soort een Panda dwerghamster is. Een Panda dwerghamster is geen soort, maar een verzinsel van dierenwinkels en/of verkoper/broodfokker die aan dierenwinkels verkoopt. Hiermee wordt bedoeld een zwarte dwerghamster met witte vlekken. Vaak gaat het om hybride dwerghamsters en als ze uit de groothandel/broodfok komen zijn ze vaak "slecht" van kwaliteit. Ze kunnen in het begin wild zijn, maar dat is niet zo erg. Dat komt vaak wel goed. Maar soms zijn het exemplaren die deels Campbelli zijn en deels Rus. En dan weet je eigenlijk niet wat voor karakter hij heeft.

Een ander vraag die ik deze week bijvoorbeeld kreeg, is of ik ook hamsters aan particulieren verkoop. Ja, maar veelal gaat het via mijn broer Peter die 50 meter van mij vandaan woont. Wij hebben de taken verdeeld. Mijn broer is veel vaker thuis en vindt het leuk om nieuwe hamster eigenaren te woord te staan. Dus de meeste mails hierover stuur ik door aan mijn broer Peter.

Een ander vraag die ik per mail kreeg is of ik tips kon geven om het geslacht van de hamster te bepalen. Emails en vragen die via de site komen en over standaard onderwerpen gaan + informatie op mijn site over staat, verwijs ik naar mijn website. Ik geef dan de link waar de informatie precies staat.

En zo komen er wekelijks vragen binnen. Welk hamster je beste kunt nemen, wat het verschil is tussen soorten, hoe je met shows mee kunt doen, hoe oud hamsters worden, etc.

Foto behorend bij blog
Pas op! Hier waakt de hamster! 
woensdag, 30 maart, 2016, 6:45 pm - Russische
door Martin Braak
Jaren lang heeft voor de ruit van de hamsterkamer een leuke bord gestaan met de tekst "Pas op! Hier waakt de hamster!". Helaas is deze bord bij het schoonmaken gesneuveld. Maar wat zag ik.... Ik zag dat bij DRDPets deze leuke borden te koop zijn.

Geweldig!

EDIT: link op 20-1-2018 weggehaald omdat het niet meer werkte.

Volgen van ouderdom 
maandag, 28 maart, 2016, 2:36 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je paar weken gelezen en gezien hebt, ben ik dwerghamsters aan het fotograferen die redelijk op leeftijd zijn. Zoals verwacht heeft het Mandarijntje helaas niet lang meer geleefd. Ik heb slechts twee keer een foto van haar gemaakt.

Dit is de foto gemaakt op 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

En dit de foto gemaakt op 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Op 16 maart is de Mandarijn overleden.

Met de wildkleur gaat het langzaam achteruit. Je ziet hem namelijk erg vermageren.

Foto gemaakt op 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 20 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 28 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Volgende keer laat ik de twee Blauw-wildkleuren zien.