Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tepelinfectie en een huisje 
vrijdag, 15 mei, 2015, 4:52 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen 10 mei hield Marika / Drdpets / Hammiehamsterforum weer een hamstermeeting. Ook al was het groepje klein, het was wederom mega gezellig. Ik hoop dat we deze meetings vaker gaan doen! Het is daarnaast ook zeer leerzaam. En soms ga je over dingen nadenken waar je nooit bij stil gestaan hebt.

Er waren twee onderwerpen waar we het over gehad hebben: tepelinfecties en software voor stamboomregistraties.

De tepelinfecties werden uitvoerig besproken. Zoals over wanneer je het constateert. Wat gemiddeld het verloop is. Wat genetisch kan zijn, etc. Bij dit onderwerp kwam het luchten ter sprake. Tja, daar had ik nog nooit over nagedacht! Weet je, mijn fokdieren hebben geen huisje. Ze hebben een natuurlijk bodembedekking waar ze een nest van maken. En het nest is gewoon open. Maar er zijn fokkers die een huisje in de kooi hebben staan. En dit doelbewust doen zodat het nest niet verplaatst. Daarbij werd opgemerkt dat het huisje niet te klein moet zijn en voldoende open moet zijn voor ontluchten. Want anders kan het een bron voor bacteriën en schimmels zijn. Van binnen is het warm en kan het vochtig zijn.

Vroeger zag ik het verplaatsen van een nest ook als nadeel. Tegenwoordig accepteer ik het. En als daardoor een jong overlijdt, dan accepteer ik dat ook en voel ik me niet schuldig. Want dat gebeurd soms. Vooral als het nest midden in de kooi gemaakt wordt en langzaam verplaatst. Wat ik trouwens vroeger deed, was het plaatsen van twee voerbakjes. Tegen het nest aan. Daardoor krijgt het nest veel stevigheid, kunnen de jongen niet weg, kan het nest niet langzaam verplaatsen en de jongen hebben voer dicht bij de hand.

Ook werd als nadeel gegeven dat na de geboorte de moederhamster het nest verplaatst en alles omspit. Met zo'n huisje gebeurd dit niet. Eigenlijk zie ik dat niet als voordeel. Bij de geboorte komt wat bloed vrij, wordt de nageboorte opgegeten etc. Dat ze daarna het nest verplaatst, houdt ook direct in dat dit een schoon nest is. Wel is het zo dat het voor kan komen dat de moederhamster de kooi gaat omspitten. Op zoek naar geboren jongen. Daarvoor vind ik zelf dat de kooi niet te groot mag zijn. Een meter lange kooi zorgt ervoor dat ze de jongen niet goed kan vinden. Tevens ook de jongen niet altijd hoort.
Dumbo oren bij tamme ratten: afwijking van Msx1? 
dinsdag, 5 mei, 2015, 7:48 pm - Overige
door Martin Braak
Op 29 januari 2013 is Marie-José van den Boogaard promoveerd op haar proefschrift 'MSX1 in relation to clefting, hypodontia and hydrocephaly in humans'. Of wel Msx1 gen defect in relatie met schisis en hypodontie. Een ander naam voor schisis is een open gehemelte. Hypodentie is het ontbreken van tanden. Ikzelf ben geboren met een hazenlip en open gehemelte, wat een groot impact heeft op mijn leven. Ik heb bijvoorbeeld meer dan 12 jaar spraakles gevolgd en dagelijks geoefend om te praten zoals ik nu spreek.

Afgelopen twee maand ben ik bezig geweest met het updaten van de website AllesOverRatten.nl. Toen ik aan het verdiepen was hoe de oren van de tamme rat werkt en of de informatie nog compleet was, las ik op RatBehavior.org dat dumbo oren in relatie wordt gelegd met de Msx1 gen afwijking. Direct legde ik de link en schrok ik. Ik heb tot heden nog geen enkel negatieve fokervaring gehoord, gelezen of zelf ondervonden met betrekking tot de dumbo oren. Mijn broer Peter heeft ze veel gefokt en ook hij heeft niets gemerkt. Maar wat zou er gebeuren als een rat met een open gehemelte geboren wordt? Dan zal hij denk ik binnen enkele dagen sterven omdat hij bij het drinken van melk te weinig binnen krijgt.

Bij een onderzoek, Katerji et al. (2009), wordt vermoed dat Msx1 en Dlx1 bij dumbo ratten een rol spelen.

Er zijn verschillende menselijke aandoeningen die eenzelfde kenmerk vertonen als de dumbo mutatie: een lage inplant van de oren. Dit zijn bijvoorbeeld de Treacher-Collins en Nager syndromen. Deze syndromen leiden tot lagere en misvormde oren, onderontwikkeling van het gezicht spieren en zenuwen en vervorming van de schedel. Januari 2013 is een artikel gepubliceerd door wetenschappers van Seattle Children's Research Institute en zij concluderen dat dumbo oren inderdaad om een vergelijkbaar aandoening gaat. Het gaat inderdaad vermoedelijk om een mutatie in het regelgeving gebied van het DNA (dus Msx1 en Dlx1 genen). Deze mutatie verstoort faryngeale (= keelholte) boog ontwikkeling. Deze craniofaciale aandoening staat bekend onder pharyngeal arch disorders.

Nogmaals, zover ik weet zijn er geen negatieve ervaringen met het fokken van tamme ratten met dumbo oren. Maar ik wil fokkers wel wijzen op alertheid . Wanneer er jong overleden ratten zijn in een dumbo lijn, controleer de gehemeltes van de ratten.

Links:
http://www.artsennet.nl/nieuws/nieuws-o ... dontie.htm

http://www.ratbehavior.org/DumboRatMutation.htm

http://www.scielo.br/scielo.php?script= ... 9000200030

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036941/

http://www.newscientist.nl/nieuws/genet ... t-schisis/

Foto van een prachtige rat met dumbo oren, gefotografeerd op NKV Bokaal 2015:
Foto behorend bij blog
Chimaera 
dinsdag, 28 april, 2015, 8:40 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Een knaagdier of vogel heeft normaal gesproken de helft van het DNA van de vader en de ander helft van de moeder. Soms gaat dit fout. Soms, eigenlijk zelden, versmelten twee bevruchte eicellen samen. Het gaat samen verder en er ontwikkeld een normaal dier. Wanneer het DNA verschillend zijn, kan dit tot uiting komen in het uiterlijk. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleurslagen.

Op Facebook in de groep Hybride deelde Dave Bumford een filmpje van een zeer bijzonder parkiet. Ik dacht eerst wat is hier zo bijzonder aan?, maar eenmaal dat het vogeltje draaide zag ik het! Ene kant groen en de ander kant blauw. Een zeer bijzonder iets wat zelden voorkomt.



Dit gebeurd ook heel soms bij hamsters. Zo werd in 2008 een bijzonder Pearl combi Blauw-wildkleur geboren. Iets wat ik eerder op foto had gezien en dus vaker voorkomt. Zo kennen wij ook Brindles, iets wat niet genetisch is. En misschien eveneens hetzelfde is. Brindle is twee kleurige dwerghamsters c.q. twee kleurslagen die door elkaar lopen.

Foto behorend bij blog
Rex bij de Mongoolse gerbil 
maandag, 27 april, 2015, 6:54 am - Overige
door Martin Braak
Op de N.K.V. Bokaal afgelopen april heb ik wederom foto's gemaakt van de rex variant die bij de Mongoolse gerbil voorkomt. Het viel mij op dat de snorharen gewoon recht waren. Navraag leerde dat aantal exemplaren wel gekrulde evenals kortere snorharen hebben en aantal niet. Het lijkt erop dat de snorharen op later leeftijd normaler worden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De mutatie is dominant van aard. De vraag is waarom er verschillen zitten in de snorharen. De fokker in kwestie, Julie Dumoulin, schreef dat Rex x Rex combinatie niet goed is, dit omdat ze dan kwetsbaarder zijn.
Waterfles schoonmaken 
zondag, 19 april, 2015, 10:16 am - Andere zaken
door Martin Braak
Mijn hamsters staan in een ruimte waar redelijk wat licht is. En met dit mooi weer komt het soms voor dat een waterfles ineens vies is. Algen groei kan soms heel snel gaan. En hoe maak je dat schoon?

De meeste waterflessen zijn van boven heel dun. De vaatwasser biedt dan geen uitkomst. En let op!, de plastic waterflessen kunnen niet in de vaatwasser. Ze krimpen en gaan dan kapot. Er zijn speciale veren te koop, maar ik zie ze niet vaak.

Mijn tip: gebruik rijst! Wanneer je een beetje rijst en water in doet en daarna flink schut, is de waterfles binnen een minuut schoon.

Foto behorend bij blog