Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Epigenetica, een filmpje met uitleg 
donderdag, 8 mei, 2014, 9:06 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Inteelt kan negatieve genen harder vastleggen 
maandag, 5 mei, 2014, 9:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Inteelt en lijnteelt kan ervoor zorgen dat een genetisch defect harder vastgelegd wordt. Het hoeft niet eens te gaan om een enkel gen, het kan ook gaan om stukken DNA dat door familieverband weer bij elkaar komen.

Een artikel afkomstig van Wetenschap24 trok mijn interesse:

Zeldzame hersenafwijking door mutatie


Inteelt zorgt al 16 generaties voor gezondheidsproblemen

Door: Evelien Lingeman
Brein & Gedrag Mens & Maatschappij
Huwelijken binnen families of kleine bevolkingsgroepen kunnen ernstige gevolgen hebben.

Het gen dat een zeldzame hersenaandoening veroorzaakt is geïdentificeerd. De aandoening wordt veroorzaakt door één mutatie die ongeveer 16 generaties terug is ontstaan in een enkel individu ergens in Turkije. De aandoening uit zich in verkleinde hersengebieden zoals de hersenstam en het cerebellum. Dit is terug te zien in symptomen zoals geestelijke beperkingen, beroertes en vertraagde ontwikkeling van de motoriek.

Het erven van een schadelijke mutaties is op zich niet heel zeldzaam. Maar omdat een mens van ieder gen twee varianten heeft, een van de vader en een van de moeder, leidt dit maar zelden tot aandoeningen. Wanneer er echter veel binnen een familie of kleine bevolkingsgroep wordt getrouwd, kan dit wel voor problemen zorgen. Dan is er een veel grotere kans dat een persoon het gemuteerde gen van zowel de vader als de moeder erft. Dat leidt tot zeldzame aandoeningen die zonder inteelt niet hadden bestaan.

Dit is ook de manier waarop deze aandoening, die door een mutatie in het CLP1 gen wordt veroorzaakt, is ontstaan. 16 Generaties geleden heeft de verandering in het gen zich spontaan voorgedaan in één persoon. Amerikaans onderzoek aan de universiteit Yale heeft precies dezelfde mutatie teruggevonden in kinderen met de zeldzame aandoening in negen verschillende Turkse families.

Dit is een voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk variatie in een populatie is en wat de gevolgen zijn van inteelt. De kans op gezonde kleinkinderen is een stukje groter als je je kinderen de wijde wereld in stuurt.

CLP1 Founder Mutation Links tRNA Splicing and Maturation to Cerebellar Development and Neurodegeneration, Schaffer et. al., Cell, 24-04-2014

Moeten wij wel naakt fokken? Zij missen een zintuig! 
maandag, 28 april, 2014, 8:26 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kreeg via een mail de tip om op het hamsterforum naar een topic over naakt hamsters te kijken. Zo getipt, zo gedaan, maar ik las niet iets nieuws. Het is bekend dat haarloze Syrische hamstervrouwtjes hun melkproductie niet goed op gang kan komen waardoor haar jongen binnen drie dagen overlijden. Daarom wordt m.b.t. het fokken van naakte Syrische hamsters geadviseerd om met vrouwtjes te fokken die het gen dragen.

Haarloos of naakt? Ik gebruik hierboven doelbewust het ander woord. We hebben het vaak over haarloos. Anderen hebben het over naakt. Maar zit er verschil in? Om eerlijk te zijn worden zowel in het Nederlands als Engels de benaming voor verschillende mutaties gebruikt. Toch moet je realiseren dat twee variaties zijn. Haarloos omdat de thymus orgaan niet aanwezig is en niet goed werkt. En haarloos om andere redenen. Thymus is een orgaan dat hormonen aanmaakt die essentieel zijn bij de ontwikkeling van T-cellen. "Echte" naakt dieren missen dit orgaan en zijn veel kwetsbaarder voor ziektes. Naakt ratten worden gemiddeld daarom niet zo oud. Fuzz is bijvoorbeeld een mutatie dat kan lijken op naakt. De rat is om een ander reden haarloos en heeft wel een goede thymus.

Maar wat ik niet begrijp is dat wij accepteren dat deze mutaties gefokt worden. Ja, ik weet dat er mensen allergisch zijn en daarom haarloze dieren beter voor hun zijn. Maar als iemand oogloze dieren zou fokken, zou dit uit den boze zijn! Of dove dieren, mogen die wel gefokt worden? Een haarloze hamster, rat of muis heeft nauwelijks snorharen. Snorharen zijn voor deze dieren essentiële zintuigen en bij het ontbreken kunnen ze minder goed voelen en dus "zien". Een Syrische hamster heeft al een slecht gezicht. Moeten wij dan fokken met een mutatie dat ervoor zorgt dat deze dieren nauwelijks iets waar kunnen nemen?

Foto behorend bij blog

Boven een foto van een naakt rat. Kijk eens naar de missende snorharen! Maar ratten kunnen tenminste zien... tenzij ze rode ogen hebben door een albino factor. Want door felheid van licht kunnen zij daardoor blind worden.

Fok met verstand please!
Exoknaag 2014, NKV Bokaal 3e keer 
zondag, 13 april, 2014, 8:56 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het weer zover: Exoknaag 2014! Iets over vijf uur in de ochtend stond ik op want ik had met mijn broer afgesproken om half negen in Houten aan te komen en het is een best eind rijden! Auto helemaal ingepakt en tuf tuf en dat schoot goed op. We waren al kwart over acht in de hal.

Foto behorend bij blog

Eerst ff lekker bijgekletst met Gabriëlle, altijd leuk en een goed discussie partner. Prachtig hoe zij over het fokken kan vertellen en haar mening onderbouwt. Daarna begonnen met fotograferen. Ik ben echt gewend om dieren te fotograferen en merk dat wanneer ik omgeving foto's maak, toch wat mis. Ingeval licht! Maar goed, het zijn leuke foto's geworden. De keurmeesters begonnen al heel snel en ik merkte dat doordat er veel ruimte overal was, dat het minder gehaast uitzag. En dat zag je de hele dag door.

Foto behorend bij blog

Helaas veel afwezigen door ziekte. Juliet en Katja waren niet bij. Roxanne heeft in de ochtend Monique geholpen en in no time waren alle inschrijvers geholpen en stonden de kooien op de tafels. Een prachtig gezicht!

Bij één gerbil constateerde de keurmeester dat er geen onderkleur aanwezig was. Ik heb het idee dat bij de selectie vaak niet goed op de onderkleur wordt gelet. En dat de keurmeesters hun routine afgaan en dit goed beoordelen.

Foto behorend bij blog

In de middag heb ik met verschillende mensen gepraat. O.a. met Sylvia waar ik veel mail inzake tandproblemen. Vandaag had Claudia uit Duitsland twee Russische dwerghamsters bij haar om te laten zien hoe erg het tandprobleem is. En daar ben ik erg van geschokken. De ondertanden staan zodanig dat beide niet richting een punt groeien waardoor ze niet op de boventanden sluiten. Waardoor de natuurlijke slijtage niet meer gebeurd. Het typische is dat deze tandproblemen pas later beginnen. Wij vermoeden dat het om een stofwisselingsprobleem gaat dat zorgt voor te zachte botten en daardoor de tanden een ander stand in de kaak krijgen. Ook krijgen deze tanden een vreemde kleur. En dat kan duiden op vitamine tekort.

Daarnaast hebben wij over fokbeleid gehad en waarom je bepaalde kleuren apart moet houden. Waarom je niet alles door elkaar moet fokken, maar selectief bezig moet zijn. Het is zo belangrijk om bepaalde mutaties apart te houden. Want daarvan weten we te weinig en zijn lijnen waar we nog maar weinig ervaring mee hebben. Vijf jaar is m.b.t. het fokken heel kort en slechts paar generaties.

De tijd vloog voorbij om eerlijk te zijn en in de middag heb ik maar weinig foto's gemaakt. De meeste keurmeesters waren rond drie uur al kleur. Behalve de Campbelli's en de kleurmuizen. Er waren dit keer echt heel veel Campbelli's ingeschreven. Een aantal waren echt bijzonder mooi om te zien. Zo zag je hele dunne aalstrepen, zoals het hoort! En er was een Campbelli dwerghamster in een grijze kleur waarvan de aalstreep over de staart liep. De standaard werd erbij gepakt om te lezen hoe het precies beschreven staat. Moet de aalstreep tot de staart lopen of over de staart? Bij de verschillende dwerghamstersoorten staat dit anders. Bij de Campbelli staat het dat het tot aan de staartpunt loopt. Dus over de aalstreep! Om eerlijk te zijn... dat zie ik niet vaak!

Foto behorend bij blog

Tot de volgende keer!
Ach ja het is maar een "ufo" 
donderdag, 10 april, 2014, 8:29 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik denk dat veel mensen die iets vreemds zien, hier maar niet over schrijven of vertellen. Gisterochtend om half 8 ongeveer ging ik naar buiten om voer te halen. Ik keek in de lucht en zag iets. In eerste instantie dacht ik: een vliegtuig. Maar de lucht was helder en ik zag geen spoor. En dat was de reden dat ik bleef kijken. En wat mij opviel was de kleur. Het was wit blauwig, vloog best met een tempo en ene moment zag ik het niet en ander moment weer wel. Het leek "transparant" achtig. En het vloog in een rechte lijn.

Wat doe je dan? Dan pak je je mobiel en ga je het filmen. Terwijl ik aan het filmen ben keek ik op het scherm. En ik zag daar niets op. Daarom keek ik weer omhoog en verdomd, ik zie het daar vliegen. En terug kijkend op het scherm zag ik het niet. Daarna vergroot en ik zag het nog steeds niet op scherm. En... daarna spoorloos.

Bijzonder gevalletje.