Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Even bijbloggen 
dinsdag, 21 mei, 2013, 8:08 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
De mensen die mij kennen weten dat ik nieuwe woorden bedenk die vaak niet geschikt zijn voor de Dikke Van Dale. Vandaag weer eentje: bijbloggen.

Even bijbloggen. Op moment dat ik dit type wordt op de TV gezegd dat de prijs van varkensvlees gedaald is omdat het geen BBQ weer is. Nee het is dramatisch weer vind ik. Dramatisch op zijn Nederlands natuurlijk, af en toe mooi weer, vaak slecht weer. Het spant erom of dit jaar de koudste lente ooit wordt. Het is nu ongeveer 8 graden lager dan gemiddeld. En het is al wat jaartjes geleden dat wij een prachtige zomer hadden met heel mooi weer. Maar wat te denk van 2007... april/mei hadden we toen zo mooi weer!

Afgelopen pinksterweekend ben ik dan ook weer druk met de website bezig geweest. Ow, wat dan?, je ziet niets? Nee dat klopt. Achter de schermen wordt gebouwd aan een registratie en inlog systeem zodat mensen straks kunnen registreren, per email een update krijgen als iets nieuws geplaatst worden en (in de toekomst hoor) berichten kunnen plaatsen inclusief foto's. Ook ben ik bezig met een totaal update van mijn blogsysteem. Alleen dit gaat wat meer tijd kosten... En verwacht pas in de zomervakantie dit te kunnen introduceren. Maar... het kan ook zomaar zijn dat dit nog wat langer gaat duren.

Mijn Oompa Loompa project gaat redelijk goed. Ik zet mijn Syrische hamster Oompa Loompa elke dag op de foto. In januari en februari was dat nog op een blauwe handdoek. Echter ze wil daar niet meer opzitten. Ze loopt dan direct weg. Op de leuning van de bank wil ze nog wel stil zitten. Wel jammer, maar helaas. Van alle foto's ga ik een Youtube filmpje maken zodat je in kleine 1000 seconden een hamster ziet opgroeien. Helaas kreeg ik vorige week te horen dat haar zus Nutella overleden is. Zo jong, zo mooi was ze, wat jammer! Nutella is de zus van Oompa Loompa en ik vond haar nog mooier. Maar heb haar weggegeven.

Omdat we in april toch een paar mooie dagen hadden is bij mij een ware dwerghamstergeboortegolf ontstaan. Prachtig scrabblewoord. Echt een hele boel! Ook mijn Roborovski dwerghamsters hadden ineens veel zin.

Nog negen weekjes en dan heb ik een kleine vier en halve week vakantie. De tijd vliegt voorbij!

Foto behorend bij blog
Een wasbeurd en dat met de achterpoot 
zaterdag, 18 mei, 2013, 11:20 am - Russische
door Martin Braak
Foto's maken tijdens een wasbeurd is altijd lache! Kijk onderstaande foto's maar eens. Het bijzondere is dat dit klein Rusje van nog geen vier weken oud zijn achterpoot ging gebruiken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Kuifje 
donderdag, 16 mei, 2013, 6:18 am - Russische
door Martin Braak
Een paar jaar geleden had ik voor het laatst een Rusje met een kuif. Daarna had René twee exemplaren. Alle drie brachten geen kuifjes voort. En nu wederom eentje. Bij mijn broer Peter is een Russische dwerghamster met een kuif geboren. Dit exemplaar is bijzonderder en mooier, en ik blijf hopen dat dit keer wel een genetische variant is. Want normaal gesproken kan dit komen door een wondje. Echter bij bijvoorbeeld de cavia heb je wel kuifjes en rosetten die genetisch vastgelegd zijn.

Jaren geleden toen ik nog bij mijn ouders woonden heb ik ook een kuif Rusje gehad, maar dat was echt anders. Dat was een witte kuif en dat haar was echt veel langer. En het was op de kop heel klein en rond. Deze hamster heeft helaas nooit jongen voortgebracht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Lijnteelt = gereduceerde inteelt en kan onvruchtbaarheid opleveren 
zondag, 12 mei, 2013, 5:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week stelde iemand de vraag of voer onvruchtbaarheid kan opleveren. En waar hij meer aan moest denken. De geadresseerden zijn top fokkers en al heel snel kwam de eerste reactie. Deze reactie ging in op lijnteelt c.q. inteelt. Lijnteelt is een vorm van inteelt, het is inteelt alleen minder direct. Inteelt is broer / zus / met ouder combinaties. Lijnteelt is dat je dieren gebruikt waarbij beide ouderdieren een afstammeling hebben die familie van elkaar zijn. Bijvoorbeeld achterneef met achternicht. Lijnteelt kan onvruchtbaarheid veroorzaken en de mailer gaf daar een voorbeeld bij.

Het doet me ook herinneren aan een wetenschappelijk onderzoek naar muizen waarbij muizen die niet hoeven te vechten om vrouwtjes minder potentie hadden dan muizen die wel om moesten vechten. Generaties later zag je verschillen.

Daarnaast kunnen andere oorzaken naast voer de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld wormen, het weer en seizoen, leeftijd van koppelen, de combinatie van kleur. Ja ook kleur. Er zijn fokkers die geen goede ervaring hebben met Mandarijn vrouwtjes. Mijn ervaring met zwart en zwart gerelateerde vrouwtjes is ook slecht. Ze fokken minder vaak en vaker dat ze geen jongen krijgen.

Maar het weer is ook groot van invloed. Afgelopen winter hebben we een lange koude winter gehad en dat zag ik terug bij mijn fok. Het aantal nesten lag lager, het aantal jongen per nest kleiner en ze groeiden wat minder snel. Terwijl nu, op moment dat het weer lekker is, heel veel nesten liggen en de jongen sneller groeien. Eigenlijk zou ik een test moeten doen: een nest die zonlicht soms ziet en een nest zonder zonlicht, achter raam. Of zou puur de temperatuur zijn? Dat de jongen minder onderkoelen en daardoor beter groeien?

Wat ik ook wel eens mee maak is dat een koppel niet fokt, ik ze een ander kooi op een ander plek geef en dat ze dan wel gaan fokken.

Maar voer kan ook een oorzaak zijn. Het gevaar is dat het om een combinatie gaat en dat je 123 niet ontdekt door wijziging van één element.
Politiehond verslindt hamster tijdens inval 
maandag, 6 mei, 2013, 7:29 pm - Nieuws
door Martin Braak
Een hap snik weg nieuws:

Tijdens een inval in het huis van Musa Khan viel per ongeluk de kooi van zijn hamster omver. Een politiehond verslond vervolgens de hamster.

De politie deed om niet nader genoemde redenen een inval in het huis van de 46-jarige Khan, in de Britse stad Oldham. Tijdens de inval stootte een politiehond de kooi van een hamster om, waarop het diertje ontsnapte.

De hond at de hamster op. Alhoewel de hond onmiddellijk gedwongen werd het dier weer uit te braken, bleek de hamster te zijn overleden. Dat meldt de Daily Mail.

De politie trof in het huis ook een verwaarloosde parkiet aan die een hoop veren miste. Khan werd daarom aangeklaagd door de Britse dierenbescherming.

De man mag twee jaar lang geen vogel bezitten en werd veroordeeld tot het betalen van een boete.

Bron: Nu.nl


Zielig zeg!