Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Lijnteelt = gereduceerde inteelt en kan onvruchtbaarheid opleveren 
zondag, 12 mei, 2013, 5:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week stelde iemand de vraag of voer onvruchtbaarheid kan opleveren. En waar hij meer aan moest denken. De geadresseerden zijn top fokkers en al heel snel kwam de eerste reactie. Deze reactie ging in op lijnteelt c.q. inteelt. Lijnteelt is een vorm van inteelt, het is inteelt alleen minder direct. Inteelt is broer / zus / met ouder combinaties. Lijnteelt is dat je dieren gebruikt waarbij beide ouderdieren een afstammeling hebben die familie van elkaar zijn. Bijvoorbeeld achterneef met achternicht. Lijnteelt kan onvruchtbaarheid veroorzaken en de mailer gaf daar een voorbeeld bij.

Het doet me ook herinneren aan een wetenschappelijk onderzoek naar muizen waarbij muizen die niet hoeven te vechten om vrouwtjes minder potentie hadden dan muizen die wel om moesten vechten. Generaties later zag je verschillen.

Daarnaast kunnen andere oorzaken naast voer de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld wormen, het weer en seizoen, leeftijd van koppelen, de combinatie van kleur. Ja ook kleur. Er zijn fokkers die geen goede ervaring hebben met Mandarijn vrouwtjes. Mijn ervaring met zwart en zwart gerelateerde vrouwtjes is ook slecht. Ze fokken minder vaak en vaker dat ze geen jongen krijgen.

Maar het weer is ook groot van invloed. Afgelopen winter hebben we een lange koude winter gehad en dat zag ik terug bij mijn fok. Het aantal nesten lag lager, het aantal jongen per nest kleiner en ze groeiden wat minder snel. Terwijl nu, op moment dat het weer lekker is, heel veel nesten liggen en de jongen sneller groeien. Eigenlijk zou ik een test moeten doen: een nest die zonlicht soms ziet en een nest zonder zonlicht, achter raam. Of zou puur de temperatuur zijn? Dat de jongen minder onderkoelen en daardoor beter groeien?

Wat ik ook wel eens mee maak is dat een koppel niet fokt, ik ze een ander kooi op een ander plek geef en dat ze dan wel gaan fokken.

Maar voer kan ook een oorzaak zijn. Het gevaar is dat het om een combinatie gaat en dat je 123 niet ontdekt door wijziging van één element.
Politiehond verslindt hamster tijdens inval 
maandag, 6 mei, 2013, 7:29 pm - Nieuws
door Martin Braak
Een hap snik weg nieuws:

Tijdens een inval in het huis van Musa Khan viel per ongeluk de kooi van zijn hamster omver. Een politiehond verslond vervolgens de hamster.

De politie deed om niet nader genoemde redenen een inval in het huis van de 46-jarige Khan, in de Britse stad Oldham. Tijdens de inval stootte een politiehond de kooi van een hamster om, waarop het diertje ontsnapte.

De hond at de hamster op. Alhoewel de hond onmiddellijk gedwongen werd het dier weer uit te braken, bleek de hamster te zijn overleden. Dat meldt de Daily Mail.

De politie trof in het huis ook een verwaarloosde parkiet aan die een hoop veren miste. Khan werd daarom aangeklaagd door de Britse dierenbescherming.

De man mag twee jaar lang geen vogel bezitten en werd veroordeeld tot het betalen van een boete.

Bron: Nu.nl


Zielig zeg!
Schildpad met lichte of donkere vlekken 
zaterdag, 4 mei, 2013, 10:18 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Afgelopen Exoknaag / N.K.V. Bokaal waren twee Syrische hamsters die mij opvielen. Eentje was een Schildpad waarvan de vlekken heel licht geel waren. Zo licht geel dat op de foto bijna wit lijkt. En een Schildpad met een soort bruingrijze vlekken. Eerst maar eens de foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Later op Facebook werd over deze twee varianten gepraat. De lichtgele vlekken zou veroorzaakt worden door de combinatie zilvergrijs. Of wel zwart + zilvergrijs = dingyblack schildpad. En dat de Sg-gen de gele vlekken ofwhite kleurig maakt. De ander zou door umbrous komen. Maar anderen zeggen dat dit niet kan omdat een umbrous hamster geen schildpad vlekken vertoont.

Ik ken de eigenaren niet en kan dus niet navragen wat het precies is. Maar de verschillende mutaties hebben invloed op de gele kleur, ook gedragen mutaties. Zo kan dragen van crème zorgen voor een wat lichter gele vlekken.
Laatste Koninginnedag, bedankt Beatrix! 
dinsdag, 30 april, 2013, 10:15 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag was het een bijzonder dag. Majesteit, koningin Beatrix, trad af en Willem Alexander werd koning. De troonwisseling werd vandaag bijzonder prachtig in beeld gebracht en tijdens het tv kijken hebben wij genoten zeg! In de ochtend, bij het tekenen, was het heel bijzonder dat het publiek bij elke handtekening juichte. De dankwoord van onze koning aan Beatrix was in de Nieuwe Kerk ook heel bijzonder moment. De koningsvaart en koningslied was prachtig om naar te kijken. Allemaal momenten die de geschiedenis ingaan.

Vandaag was de laatste Koninginnedag: 30 april zal nooit meer zo bijzonder zijn. Ik ben zelf geboren op 30 april en kan mij niet anders herinneren dat ik vrij was op mijn verjaardag. En dat de vlag uithing op mijn verjaardag. Dat zal vanaf nu anders worden en zijn.

Ik denk dat Beatrix dit nooit in haar leven zal lezen. Maar toch wil ik haar bedanken voor haar rol die zij voor Nederland op haar genomen heeft. Voor al de momenten dat zij voor het Nederlandse volk was. Beatrix, bedankt!

En Willem Alexander: doe je best!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hier stond een link naar een foto waarvan ik email van kreeg dat de foto niet gebruikt mocht worden. In mijn beleving mag in Nederland linken naar een foto.
Donkergrijs 
dinsdag, 30 april, 2013, 11:22 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Bij de Syrische hamsters zijn drie soorten grijs beschreven: zilvergrijs, licht grijs en donkergrijs. De eerste twee varianten vererven dominant en donkergrijs recessief. Zilvergrijs en donkergrijs zijn vele jaren in Nederland geweest, maar donkergrijs is op een gegeven moment verloren gegaan.

In de Nederlandse standaard is heel typisch dat er slechts één grijze kleur beschreven is. In Nederland is er één kleurslag erkend die alleen gefokt kan worden wanneer je beschikt over donkergrijs. Dat is namelijk lilac.

Lichtgrijs is zover ik weet niet in Nederland gefokt, maar misschien ontbreekt mij de informatie. Ik weet zelfs niet eens waar lichtgrijs op dit moment gefokt wordt.

Donkergrijs is weer wat meer in opkomst. In Engeland en Zweden worden ze gefokt, maar ook in Rusland. Ik heb zelfs gelezen dat in Rusland donkergrijs gewoon in de dierenwinkel gekocht kan worden en totaal niet zeldzaam is. Er zijn fokkers in Duitsland en Engeland die voor deze mutatie waarschuwen. Houdt het apart en meng het niet in verschillende lijnen. Want het zou meer knikstaart veroorzaken.

Voor Exoknaag dit jaar zag ik op Facebook een bericht met donkergrijs te koop. Natuurlijk kon ik het niet laten. Want donkergrijs had ik zelf nog nooit gehad laat staan ik heb er geen foto van! Vandaag, na vier weken apart gehouden te hebben, heb ik hem voor het eerst op de foto gezet. En ik heb hem ook al een naam gegeven: Dag Dag. De genetische code voor donkergrijs is namelijk dgdg. En daarom Dag Dag.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog