Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Schildpad met lichte of donkere vlekken 
zaterdag, 4 mei, 2013, 10:18 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Afgelopen Exoknaag / N.K.V. Bokaal waren twee Syrische hamsters die mij opvielen. Eentje was een Schildpad waarvan de vlekken heel licht geel waren. Zo licht geel dat op de foto bijna wit lijkt. En een Schildpad met een soort bruingrijze vlekken. Eerst maar eens de foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Later op Facebook werd over deze twee varianten gepraat. De lichtgele vlekken zou veroorzaakt worden door de combinatie zilvergrijs. Of wel zwart + zilvergrijs = dingyblack schildpad. En dat de Sg-gen de gele vlekken ofwhite kleurig maakt. De ander zou door umbrous komen. Maar anderen zeggen dat dit niet kan omdat een umbrous hamster geen schildpad vlekken vertoont.

Ik ken de eigenaren niet en kan dus niet navragen wat het precies is. Maar de verschillende mutaties hebben invloed op de gele kleur, ook gedragen mutaties. Zo kan dragen van crème zorgen voor een wat lichter gele vlekken.
Laatste Koninginnedag, bedankt Beatrix! 
dinsdag, 30 april, 2013, 10:15 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag was het een bijzonder dag. Majesteit, koningin Beatrix, trad af en Willem Alexander werd koning. De troonwisseling werd vandaag bijzonder prachtig in beeld gebracht en tijdens het tv kijken hebben wij genoten zeg! In de ochtend, bij het tekenen, was het heel bijzonder dat het publiek bij elke handtekening juichte. De dankwoord van onze koning aan Beatrix was in de Nieuwe Kerk ook heel bijzonder moment. De koningsvaart en koningslied was prachtig om naar te kijken. Allemaal momenten die de geschiedenis ingaan.

Vandaag was de laatste Koninginnedag: 30 april zal nooit meer zo bijzonder zijn. Ik ben zelf geboren op 30 april en kan mij niet anders herinneren dat ik vrij was op mijn verjaardag. En dat de vlag uithing op mijn verjaardag. Dat zal vanaf nu anders worden en zijn.

Ik denk dat Beatrix dit nooit in haar leven zal lezen. Maar toch wil ik haar bedanken voor haar rol die zij voor Nederland op haar genomen heeft. Voor al de momenten dat zij voor het Nederlandse volk was. Beatrix, bedankt!

En Willem Alexander: doe je best!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hier stond een link naar een foto waarvan ik email van kreeg dat de foto niet gebruikt mocht worden. In mijn beleving mag in Nederland linken naar een foto.
Donkergrijs 
dinsdag, 30 april, 2013, 11:22 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Bij de Syrische hamsters zijn drie soorten grijs beschreven: zilvergrijs, licht grijs en donkergrijs. De eerste twee varianten vererven dominant en donkergrijs recessief. Zilvergrijs en donkergrijs zijn vele jaren in Nederland geweest, maar donkergrijs is op een gegeven moment verloren gegaan.

In de Nederlandse standaard is heel typisch dat er slechts één grijze kleur beschreven is. In Nederland is er één kleurslag erkend die alleen gefokt kan worden wanneer je beschikt over donkergrijs. Dat is namelijk lilac.

Lichtgrijs is zover ik weet niet in Nederland gefokt, maar misschien ontbreekt mij de informatie. Ik weet zelfs niet eens waar lichtgrijs op dit moment gefokt wordt.

Donkergrijs is weer wat meer in opkomst. In Engeland en Zweden worden ze gefokt, maar ook in Rusland. Ik heb zelfs gelezen dat in Rusland donkergrijs gewoon in de dierenwinkel gekocht kan worden en totaal niet zeldzaam is. Er zijn fokkers in Duitsland en Engeland die voor deze mutatie waarschuwen. Houdt het apart en meng het niet in verschillende lijnen. Want het zou meer knikstaart veroorzaken.

Voor Exoknaag dit jaar zag ik op Facebook een bericht met donkergrijs te koop. Natuurlijk kon ik het niet laten. Want donkergrijs had ik zelf nog nooit gehad laat staan ik heb er geen foto van! Vandaag, na vier weken apart gehouden te hebben, heb ik hem voor het eerst op de foto gezet. En ik heb hem ook al een naam gegeven: Dag Dag. De genetische code voor donkergrijs is namelijk dgdg. En daarom Dag Dag.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Facebook 
zaterdag, 27 april, 2013, 9:35 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Soms krijg ik op Facebook berichtjes of ik zijn of haar berichtje wel gezien heb. Soms poppen ineens paar chatboxen omhoog op moment dat ik online ben. Soms vragen mensen of ik zijn of haar reactie op een item of post heb gezien. Soms vragen mensen of ik zijn of haar foto heb gezien die zij op Facebook geplaatst hebben.

Foto behorend bij blog

Facebook is de trendy site van dit moment. Maar trendy zijn betekent veel reacties op acties :)
Dag Meisje, dag Hansje 
donderdag, 25 april, 2013, 9:40 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
twee dagen geleden was Hansje, een Syrische hamster mannetje, helemaal op en overleden. Vandaag is Meisje overleden. Met Hansje had ik nooit zo'n klik om eerlijk te zijn, met Meisje wel. Meisje was een Syrische hamster van pak weg 230-240 gram en ik heb haar in 2012 van mijn broer gekregen. Omdat zij zo mega groot was!

Meisje trok altijd de aandacht en voornamelijk om wat lekkers te krijgen. Maar Meisje werd steeds ouder en ouder en ik had zelfs het idee dat ze dement werd. Want geregeld in de avond ging ze alle voer in haar kooi verzamelen en in één hoek leggen. Dan hoorde ik weer het gespit. Ook vond ze wc-rolletjes geweldig. En hoe meer ik haar gaf, hoe groter haar nest werd.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dag Meisje, dag Hansje.