Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Mei 2009»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
5 augustus 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 352.767
   Vandaag: 6
   Gisteren: 59
  Het is weer spannend 
  maandag, 11 mei, 2009, 6:50 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ik heb een Merle genaamd Two Face. Zij heeft een deel van het gezicht wit. Normaal komt het vlekken tekening niet zo ver, maar bij deze dus wel. Vaak zijn zulke dingen niet erfelijk. Omdat het zo schattig uit ziet heb ik haar gehouden en gekruist met een Russisch Blauw. Dit mannetje is door haar weg gejaagd en daarna heeft ze een nestje gekregen. In het nestje zitten een aantal merles, waaronder eentje die van achteren een Merle tekening te zien is, maar qua kop niet.

  Daarnaast heeft een koppel Golvend haar een nestje gekregen. Twee kids. Eentje is helaas overleden en om de kans te vergroten heb ik de ander verplaatst naar een ander nestje. Wat opvalt is dat dit kindje rode ogen heeft. Eerste roodoog golvend haar? Het zou mooi zijn!

  [Edit 5 juni]
  En zo spannend bleek het niet te zijn! De Merle is een blauw-wildkleur en kreeg later gewoon pigment en was een normale Merle.

  De uit Golvend haar geboren jong leeft nog steeds en lijkt een normaal haar te zijn. En dat is wel weer vreemd! Want uit Golvend haar x Golvend haar is tot nu toe alleen maar Golvend haar geboren....
  Vraag, waarom knabbelt mijn Rusje aan mijn vingers? 
  zondag, 10 mei, 2009, 9:47 am - Russische
  door Martin Braak
  Het is een vraag die heel vaak gesteld wordt. Ik heb een nieuw Rusje en hij knabbelt aan mijn vingers. Waarom doet hij dat?

  Sommigen denken dat de dwerghamster aan het bijten is. Dit is niet het geval. Als je jouw vingers likt, proef je een beetje zoutachtig smaak en dat is juist waarom een Rusje aan je vingers gaat likken en knabbelen. De smaak vind hij bijzonder.

  Als je dwerghamster nog jong is, moet je het direct afleren. Voordat hij het gedrag constant gaat vertonen. Dit doe je door het te bestraffen, door bijvoorbeeld boos te praten, net als je tegen een heel klein kind praat. Of door de dwerghamster weer op te pakken en nee tegen hem te zeggen.

  Foto
  Creatief met voer, versie 2009 
  zondag, 3 mei, 2009, 4:37 pm - Russische
  door Martin Braak
  Omdat ik een externe flits gekocht heb, wilde ik de fotosessie creatief met voer verbeteren. In 2005 heb ik de eerste keer dit gedaan en 1 van de toen gemaakte foto's is echt wereld wijd verspreid. Laatst zag ik hem terug op een andermans foto, hij was op de prikbord geplakt.

  Het viel weer zwaar tegen. Ruim 300 foto's gemaakt. Dit met twee verschillende lensen. Mijn 17-70 met externe flits is niet optimaal wanneer je kort op de hamster zit. Bij een hoger diafragma instelling worden de foto's erg donker.

  Toch zit er dit keer weer een plaatje tussen!

  Foto
  Mandarijn gecombineerd met Zwart, kan dat? 
  zaterdag, 2 mei, 2009, 8:25 pm - Russische
  door Martin Braak
  Eind 2006 en begin 2007 heb ik geprobeerd om de Mandarijn te kruisen met de Zwarte Rus. Eerste generatie leverde Camel op die voor Zwart droegen. Prachtig waren die. Ze hadden namelijk een hele aparte ticking en werden heel erg grijzig van kleur. Later gingen beide ventjes in wintervacht, maar ondanks dat heb ik er wel mee verder kunnen fokken.

  Foto 10 oktober 2006:
  Foto

  Foto 26 januari 2007:
  Foto

  Ik heb diverse keren gekruist met Zwart maar helaas geen enkel nieuwe kleur eruit kunnen fokken. Eigenlijk heel vreemd. Het leek niet gecombineerd te kunnen worden...

  Toch heb ik een paar vreemde Russisch Blauwen eruit gefokt. Toen ze jong waren, zagen ze vrij normaal uit, maar later verkleurde ze naar lichtblauw. Dit verkleuren zie je bij de Mandarijn ook. Toch heb ik geen keiharde bewijs dat het om combinatie Mandarijn Zwart of Camel Zwart gaat. Ik heb namelijk hier niet succesvol mee kunnen fokken. Zelf ging ik twijfelen of het wel iets nieuws was of dat het om wintervacht zou gaan. Tja dat kan toch ook zijn?

  Later heb ik Russisch Blauw in wintervacht gehad en bij het bekijken zag ik verschillen. Zodanig dat ik nu pas realiseer dat dit inderdaad Mandarijn Zwart was of Camel Zwart.

  Foto's:
  Foto

  Foto

  Een Russisch Blauw in wintervacht:
  Foto

  Zie je het verschil? De buik is bij wintervacht namelijk veel lichter, dat zie je ook bij de Zwarten in wintervacht.

  Waarom is het zo moeilijk te combineren? Zelf denk ik dat het Mandarijn gen op eenzelfde chromosoom zit als het Zwart gen. En dan is het niet 123 te combineren totdat er een recombinatie is geweest waardoor beide genen op eenzelfde chromosoom terecht zijn gekomen. Maar dan betekend dit voor een eerst volgende generatie dat het niet 123 los komt.

  Wordt denk ik pas vele jaren later vervolgd, want ik ben gestopt met het uitproberen en probeer eerst de Mandarijn op gezondheid goed te fokken.
  Zomaar een knipoog 
  zaterdag, 25 april, 2009, 9:57 pm - Russische
  door Martin Braak
  Foto

  <<Eerste <Terug | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | Volgende> Laatste>>