Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
La Rambla Barcelona 
maandag, 19 mei, 2008, 9:34 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen weekend ben ik met een aantal collega's van mijn werk naar Barcelona geweest. Ik was 1 van de organisatoren en het is altijd spannend dat wat je geregeld hebt, ook goed verloopt.

Vrijdag ochtend zijn we met twee busjes naar Schiphol gereden. Daar aangekomen moesten we een tijdje wachten voordat we in konden stappen. We gingen een kop koffie drinken en we werden geholpen door een persoon die afstraalde dat er subsidie opzat. De eerste bestelling een koffie Sunshine... hij moest even navragen hoe dat ook alweer moest!

Het regende giga hard en we zaten naar buiten te kijken of het straks ook niet beter zou worden. We hadden namelijk de weerberichten bekeken en het zou in Barcelona niet al te best weer worden. Vorige week was daar zelfs storm!

Om pak weg 12 uur konden we instappen en waren we ready to take off. Boven aangekomen was het droog en konden we de wolken van de ander kant bekijken. Dat is een heel vreemde ervaring, net of je op gesmolten ijs zit te kijken. Erg mooi gezicht. Maar helaas zagen we zo weinig van wat op de grond bevindt.

Landing ging prima en de voorspelling qua weer klopte niet echt. Het was droog in Barcelona en het zonnetje scheen. Op naar de gate waar onze bagage zou zijn. Maar wachtend op mijn tas, bleef ik maar wachten. De eerste grappen werden gemaakt, maar met de tijd realiseren we dat de grappen niet meer zo leuk waren: mijn tas is foetsie! De tas zou opgespoord worden en naar het hotel gebracht worden.

Met een busje werden we naar onze hotel gebracht. Daar aangekomen bleek de receptionista niet echt engels te kunnen en bleken de kamers niet opper de top te zijn. Twin room? Double, single? What do you mean?

Samen met mijn collega gingen we naar ons hotelkamer. Benieuwd wat voor soort bed we zouden krijgen. Gelukkig, 2 bedden. De badkamer kon niet op slot, dat zag ik direct. Ik opende de badkamer en zag links een wc en rechts een bibet. Mijn eerste grap was al gemaakt, links voor Martin en rechts voor mijn collega! Twee andere collega's kregen 1 bed, lekker gezellig! Later bleek 2 collega's een kamer met 5 bedden gekregen te hebben. Wat een luxe!

Daarna zijn we over de La Rambla gelopen. Dit is een straat van pak weg 1 kilometer lang met allemaal toeristen, kraampjes en standbeelden. Er zijn daar mensen die zich schminken en heel stil daar gaan staan. Met een bakje om wat geld in te doen. Als je geldt doneert, dan gaan ze bewegen of je kunt ernaast staan om op de foto gezet te worden. Als je niet betaald en je wilt toch een foto maken, dan gaan ze zo staan dat je geen goede foto kunt maken. Het is heel leuk om te zien hoe ze daar staan en bijzonder dat ze zelfs met de ogen niet knipperen.

Ook waren er kraampjes waar hamsters verkocht werden. Maar ze zitten daar een beetje zielig erbij.

We zijn door gelopen naar een pleintje waar allemaal duiven aanwezig waren. Wat een hoeveelheid duiven zeg! Prachtig om te zien dat ze totaal niet bang zijn. Daarna is de groep opgesplitst en vier dames gingen met mij mee om wat te kopen. Tja zonder tas geen kleding en ik wilde toch wel wat hebben om in te slapen. De eerste winkel die we binnen traden, was super duur. De eerste tshirt kostte 90 euro. Dat ging ff niet door.

Twee dames liepen voor me en twee achter. Een medewerkster van de winkel keek me op een gegeven moment een beetje raar aan. Ik keek haar maar eens raar aan en zei "my bodyguards". Lol, wat een blik.

We zijn daarna na een winkel gegaan waar een shirt maar 7 euro kostte en daarna even een tandenborstel gescoord.

In de avond zijn we naar het restaurant 4Gatz geweest. Het is daar erg mooi, maar het eten was een beetje rommelig. Het ene was niet op, of het ander werd gebracht. Te zout, te vet, te weinig. Live muziek erbij, een oudje speelde op de piano. Op een gegeven moment waren een paar collega's zo lollig om een groot applaus te geven. De man wist niet wat hij overkwam. De rest van de gasten ook niet. Daarna een verzoekje ingediend. Kijken of hij ook wat moderns kon spelen. Maar hij haakte daarna af en was het heerlijk rustig. Tegen 10 uur kregen we geen eten meer, ook geen drinken. Een stille hint dat we moesten oprotten.

Terug naar de Ramblas zagen we donker getinte niet Spaanse mensen met kleedjes waar touwen aanzitten. Ze proberen hun goederen te verkopen en wanneer de politie aan komt, kunnen ze de touwen aantrekken en direct weglopen. Ik wilde dit toch even vast leggen en maakte 1 foto. Wow, wat waren ze boos, want ze wilden natuurlijk niet op de foto. Ik maar even harder doorgelopen. Daarna werd een collega hassie en coke aangeboden, ach vandaag niet, was zijn reactie. Het zal wel iets te maken hebben hoe hij eruit ziet. We are from Amsterdam!

Daarna hebben we wat gedronken in een klein barretje. Daarna terug naar het hotel.

Zaterdag eerst ontbeten en daarna naar het stadshuis. Daar hadden we een fietstocht georganiseerd. Want even door Barcelona huppen, dat doe je niet. De fietsen zijn niet echt fietsen zoals in Jolanda, ze zijn wat lager en kleiner. Een aantal collega's had wat moeite met het stuur. We hebben 3,5 uur gefietst en heel veel van Barcelona gezien. Het is een heel bijzondere stad. Realiseer dat 1,5 miljoen mensen in het centrum wonen en in totaal 5 miljoen mensen daar wonen als je de buiten gebieden ook meeneemt. Er zijn daar heel oude gebouwen in verschillende stijlen. Dit komt o.a. door dat bepaalde tijden de Romeinen aanwezig waren en daarna de Arabieren. Contrast is erg groot, rijk en arm, Maria beelden en draken. Af en toe regende het en dat kwam goed uit. Zo konden we op drukke gebieden goed door fietsen. Rest was namelijk binnen.

Daarna zijn we met de bus naar een hoog gelegen gebied gegaan, omhoog lopen is erg vermoeiend maar het is erg gaaf om van boven naar Barcelona te kijken. Wat een prachtig uitzicht zeg. En daarna zijn we naar het voetbalveldje van Barcelona gegaan. De stoelen nageteld, het klopt: 98.000 stoelen. Wat is het daar groot zeg en het gras is daar heel mooi groen. Met een paar witte poepvlekken, want een paar meeuwen hadden dit veldje ook ontdekt.

Terug bij onze hotel bleek eindelijk mijn tas aangekomen te zijn. Waar zou mijn tas toch allemaal zijn geweest? Geen enkel informatie hierover.

Daarna zijn we naar een restaurant gegaan waar we gebruik mochten maken van een lopend buffet. Koud en warm, maar koud was bekender dan warm. Wat een boer niet kent, vreet hij niet. Alhoewel ik afgelopen weekend veel dingen geprobeerd heb. Dacht je dat ik ooit mosselen, olijven of inktvis geëten zou hebben? Ene is viezer dan het ander, maar ik moet zeggen dat bepaalde etenswaren best als goed voedsel door kan gaan.

Daarna kregen we een Flamingo show. Heel bijzonder dat geschreeuw en het steppen. Tik tik tik tak tik tik tak tak. Na een uurtje was ik wel uitgekeken en ging ik op details letten. Er zaten wat gaatjes in hun kleding. De onderlinge communicatie vond ik erg opvallend. Ze houden elkaar op de hoogte wie wat moet doen.

Daarna ben ik terug gegaan naar het hotel en heb ik geprobeerd te slapen.

In de ochtend ben ik op het balkon gaan staan en heb ik wat liedjes gefloten. Diverse mensen die naar boven kijken waar het vandaan komt. Sinterklaas liedjes kennen ze volgens mij niet. Op een gegeven moment ging mijn collega in zijn o.broekie naast me staan. Ik kon het even niet laten om heel hard aap te schreeuwen. Diverse mensen keken omhoog. We wisten niet hoesnel we weg moesten springen om maar niet in beeld te zijn.

Na ontbijt ben ik met een paar collega's naar een aquarium geweest die zo groot is waar je door heen kunt lopen. Naast een paar visjes hadden ze ook haaien. Het is erg mooi om de verschillende soorten haaien te bekijken. Daarna zijn we naar het strand gegaan waar we een aantal andere collega's ontmoeten. Wow 25-26 graden! Wat een groot verschil t.o.v. vorige dag, ene dag beetje regen, bewolkt en net nog geen 20 graden, en de volgende dag zo warm als wat en het strand vol met mensen. Wat is dat toch bijzonder, relaxed, zouden er ook daar mensen zijn die morgen gewoon weer moeten werken?

Half 2 zijn we aan onze terug reis naar onze hotel begonnen. Het was eerder een sprint, want we waren wat laat. Mijn richting gevoel is erg goed en zo was de terug reis extra lang, we liepen namelijk fout.

Op het hotel aangekomen, konden we zo instappen en gingen we weer richting the airport. Na het afscheid nemen van onze bagage, je weet het maar nooit of we het terug krijgen, gingen we winkelen en wat eten. Vlieghaven van Barcelona is wat kleiner dan Schiphol, maar het is daar wel erg leuk. Veel kleine winkeltjes en dankzij de prijzen koop je niet veel.

De terugreis was super, het was veel minder bewolkt en we konden veel meer zien. Vanuit 11.300 kilometer hoog lijkt de aarde helemaal niet zo groot, het gaat helemaal niet zo snel. Op de bergen zag ik sneeuw, een prachtig gezicht zeg. En wat een verschil in stijlen. Zeeland en Rotterdam zijn vanuit de lucht erg gestructureerd gebouwd en mooi om te zien. En de landing ging weer perfect, ik had mijn schroevendraaier ook vandaag niet nodig. De schroeven bleven dit keer ook zitten.

Om kwart voor 11 was ik weer thuis. Wat een temperatuur verschil he, daar zo zonnig, hier zo koud.

La Rambla, Barcelona, wat was het gaaf zeg!