Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zomaar wat Campbelli foto's  
zondag, 5 april, 2020, 9:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zomaar een paar foto's van te genieten. Dit in de rare tijd van het Coronavirus en de Nederlandse intelligente lockdown. Vandaag, 5 april, de warmste ooit gemeten. Buiten was het hier 20 graden lekker zonnetje terwijl alleen de kinderen wat buiten aan het spelen waren. En volwassen veelal binnen bleven.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Paasfoto's 
zondag, 29 maart, 2020, 8:05 pm - Foto's
door Martin Braak
Vandaag een paar paasfoto's gemaakt. Jaarlijks maak ik deze foto's en ik vind het altijd weer zo geweldig om het resultaat te zien. Door de eitjes weten de hamsters niet wat ze moeten doen. En de kleurtjes maakt de foto's geweldig.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Stil staan bij statistieken m.b.t. het Coronavirus 
zondag, 29 maart, 2020, 7:39 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wat nu gaande is zal de geschiedenisboeken ingaan. Er zijn totaal 3 miljard mensen die in een soort lockdown zitten of aangepast moeten gedragen zoals minimaal 1,5-2 meter van elkaar blijven. Geen feesten, horeca dicht, rustig op straat en schoner lucht. En dat allemaal om het Coronavirus. En dat is ook echt nodig.

Zonder lockdown verdubbelt het aantal besmette mensen in 2-3 dagen. Gemiddeld steekt een besmet iemand 3 personen aan. Gelukkig kan 80% spreken van een milde vorm. En 20% hebben serieuze klachten. Ongeveer 10%-15% moet opgenomen worden in het ziekenhuis. En deel hiervan kan op een gegeven moment niet meer zelfstandig ademhalen. Dat is ongeveer 5%. Zij komen op de IC afdeling te liggen en de duur hiervan ligt tussen de 11 en de 28 dagen. Normaal liggen mensen maar 3-4 dagen aan zo'n apparaat dat zorgt voor ademhalen. En omdat het zo lang duurt sterft ongeveer 1 op de 5 hieraan. Maar dit laatste is niet geheel duidelijk. Dat wordt met de dag duidelijker. In Italië en Spanje stijgt het dodenaantal door het Coronavirus met de dag. Maar dat komt ook doordat ze besluiten dat mensen die oud zijn, niet beademd worden. Want er moeten keuzes gemaakt worden in een situatie dat de apparaten beperkt zijn.

Als we niets zouden doen en je stelt dat om de drie dagen het aantal mensen die het hebben verdubbeld, dan heb je na 3 dagen 2 besmettingen. En van 2 naar 4, naar 8, naar 16, naar 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048 ... dag 85: 268 miljoen.
Als hiervan maar 2,5% op de IC zouden komen, dan komen er totaal 6,7 miljoen mensen op de IC.
Als hiervan 1 op de 5 niet overleefd gaan er 1,3 miljoen mensen dood. Maar van besmetting tot het overlijden duurt gemiddeld 20 dagen. Dan zijn er na 85 dagen nog maar slechts 10 duizend overleden en dat lijkt niet zoveel t.o.v. 268 miljoen besmettingen.

Foto behorend bij blog

Nederland heeft met een model gerekend met gemiddeld 10 dagen op de IC. Terwijl we a.h.v. ander statistieken al lang weten dat het gemiddelde veel hoger ligt. Het gaat een rot week worden. En nog rotter wordt USA. New York gaat als eerste een periode doormaken dat het ellende en ellendiger wordt.

Op het moment van schrijven zijn er totaal 710.000 mensen met het Coronavirus vastgesteld. Dit is niet alles. Er zijn heel veel mensen die het ook hebben en niet getest zijn. Totaal zijn er 33.500 mensen tot nu toe overlijden. Ook dit is niet alles. Als mensen thuis overlijden zonder een Coronavirus test, worden ze niet meegerekend. En huisarten in Nederland hebben al aangegeven dat dit veel is. In de USA zijn er 131.000 besmette gevallen geconstateerd. En totaal in de USA 2.384 mensen aan overleden. Totaal is dit 7,12% van het aantal overleden mensen (2.384 / 33.500). Dat was 6 dagen geleden nog 1,29% (668 / 18.500). Terwijl wij focussen op Italië en Spanje zie je dat juist in USA heel hard gaat. En dat wordt een ramp!

Maar boven in de statistieken zijn er veel minder doden?! Dat komt omdat relatief nu meer mensen overlijden. Door o.a. de tekorten en het maken van keuzes wie moet blijven leven en wie niet.

Houd je daarom aan de regels m.b.t. het Coronavirus. Houd je aan de 1,5 meter afstand te bewaren. En ga alleen naar buiten als het echt nodig is. Door de lockdown zie je dat het aantal besmettingen minder wordt en de verdubbeling veel langer duurt. Waardoor er mensen tussentijds genezen zijn en de capaciteit meer aankan.
Corona virus en de haperingen in de economie #coronavirus #economie 
dinsdag, 17 maart, 2020, 9:01 pm - Overige
door Martin Braak
Buiten is het pikkedonker en terwijl ik in de hemel naar het licht zoek zie ik in de verte een flikkende ster. Een ster boven ons die lichtstralen naar beneden stuurt en het licht in de duisternis is. Afgelopen dagen waren onrealistisch. En toch gebeurde hier wat in begin van het jaar nog gezegd werd: de kans dat het hier komt, is zeer klein.

Halverwege december zag ik al een bericht op internet over patiënten in China die longklachten hadden. En de opmerking: is sars terug? En eigenlijk van dat moment ben ik de nieuws gaan volgen rondom het nieuwe virus dat nog geen naam had. Maar dat duurde niet lang en het kreeg in eerste instantie de naam Corona virus. Dit omdat het tot deze familie behoord. Dit virus kreeg later de naam Covid-19. Maar je raad het wel, mensen blijven het Corona virus noemen. Maar wat gebeurde er en wat ging er mis?

Foto behorend bij blogDe eerste arts die patiënten in ziekenhuis met longklachten zag, heeft dit in een chat openbaar gemaakt. De eerste reactie van de overheid in China was om dit in te dammen. Het werd toen direct ook weersproken. Geen paniek, er is niets aan de hand. Maar er bleven in het ziekenhuis in Wuhan patiënten binnen komen. In eerste instantie en reactie werd gezegd dat het om een virus ging dat mensen op de markt hadden opgelopen. Deze mensen hadden namelijk één gemeenschap: zij waren op deze markt. En er werd bijgezegd dat dit virus niet van mens op mens gaat. Het is van een dier op mens gegaan. Maar het werd steeds drukker en drukker in dit ziekenhuis. De geruchten verspreiden zich over deze virus en mensen werden bang. Ben ik besmet? Ik ben benauwd! Ik ga naar het ziekenhuis. En deze mensen moesten uren wachten en wachten omdat het zo druk was. Maar terwijl ze daar aan het wachten waren, werden zij juist door dit virus besmet. Want dit virus ging wel van mens naar mens.

Omdat vooral mensen met secundaire problemen in dit ziekenhuis waren, greep Corona virus om zich heen. Eerst een droge hoest. Daarna wat verkouden en benauwdheid. Deze benauwdheid komt omdat het virus aan de longcellen hecht. En het lichaam dit virus niet herkent. En eenmaal het lichaam realiseert dat er een besmetting is, de frontale aanval kiest. Daardoor hoopt er vocht in de longen op. Er ontstaat longontsteking. Deze mensen hebben beademing nodig. Al snel werd duidelijk dat op dat moment 20% extra beademing nodig hadden en pak weg 5% zelfs op incentive care belanden. Dat komt omdat wanneer de longen vol lopen met vocht er minder zuurstof in het bloed komt. En op een gegeven moment de zieken te vermoeid zijn om te ademhalen. Helaas duurde niet lang of de eerste patiënten overleden. En het was maar half januari dat het bekent werd dat de crematorium overuren aan het maken was. Het was constant in bedrijf.

Het probleem wat ontstond is dat dit ziekenhuis overvol was en de toestroom van patiënten niet aankon. De verpleegkundigen en de artsen beschermden zich zoveel mogelijk. Maar werden ook ziek. Men realiseerden toen nog niet dat dit virus ook via de ogen het lichaam binnen dringt. En dat een mondkapje niet voldoende is. De verzorgers gingen brillen dragen. En speciale pakken. Drie paar handschoenen over elkaar heen ter bescherming. Op dat moment wisten ze niet hoe dit virus zich zo snel aan het verspreiden was. En als het eenzelfde eigenschappen als sars heeft, dan kan het op plastic en ijzer elementen als deurklink tot wel 9 dagen blijven zitten. Het virus was niet meer te stoppen. Het was al onder de mensen zonder dat men realiseerden. Achteraf gezien is de eerste patiënt al 1 december 2019 geweest. En de fout van China was het bagatelliseren.

In verband met de totale paniek die in de verschillende ziekenhuizen uitbarstte en de hoeveelheid doden ging China op slot. Of wel de totale lockdown. En dat op moment dat het Chinese nieuwjaar was. Men dacht toen nog dat het een paar dagen voldoende zou zijn. Niet wetende dat de incubatietijd op kon lopen tot langer dan 21 dagen. Meestal krijgen mensen binnen de 5 dagen symptomen. Maar dat hoeft niet. En niet realiserende dat mensen ook konden verspreiden voordat men de symptomen hebben. Want dit virus groeit in eerste instantie boven in de luchtwegen terwijl het geen keelpijn veroorzaakt. De hoeveelheid virus dat in bovenste deel zit is ongekend veel. En bij het hoesten, het niesten verspreid het met de druppels. Maar bij het inademen wordt er via de longen vocht aan de lucht toegevoegd. En bij het uitademen gaat vocht ook mee naar buiten. En dit vocht bevat virusdeeltjes. En vakjargon zeggen we: het is airborn. Het verspreid zich via de lucht.

Waarom verspreid het virus zo snel. En dat niet in verleden tijd geschreven omdat het nog gaande is. Dit zo snel op luchthavens, waarna mensen over de hele wereld reizen. Mensen zitten in het openbaar vervoer erg dicht op elkaar. En lopen dicht op elkaar als het om metro's of luchthavens gaat. In de vliegtuig zitten de mensen heel dicht op elkaar. En mensen maakt veel gebruik van eenzelfde toilet. Die deurklink, die pak men na het wassen van hun handen. Veel Aziatische mensen maken gebruik van mondkapjes. Virusdeeltjes die in de lucht zweven, gaan op dit kapje zitten. Wanneer mensen met zo'n kapje willen gaan eten, halen ze hun mondkapje af. En gaan zonder hun handen te wassen, eten. En als het virus eenmaal op een luchthaven is en onder de werknemers aanwezig is. Blijft het op een luchthaven rondgaan. Mensen die weinig klachten hebben, verspreiden het. Maar niet alleen het toilet bezoek en de mondkapjes zijn het probleem. In mijn ogen ook ons mobiel gebruik. Hoe vaak pak jij jouw mobieltje vast?

Het coronavirus kan urenlang overleven op oppervlaktes of in de lucht. Dat blijkt uit een door de Amerikaanse overheid gefinancierd onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Wetenschappers ontdekten dat het virus na twee tot drie dagen nog te detecteren is op plastic en roestvrij staal en tot 24 uur op karton.

De bevindingen van de wetenschappers bevestigen dat maatregelen die mensen zelf kunnen treffen helpen om verspreiding tegen te gaan. Daaronder vallen sociale afstand houden, het aanraken van het gezicht vermijden, hoesten of niezen in je elleboog en het desinfecteren van oppervlaktes met reinigingsdoekjes.


In alle paniek werd contant verkeer verboden. Het terug gekomen geld moest 14 dagen onaangeraakt op de centrale bank blijven liggen. En ontsmet worden. Maar later bleek dat het Corona virus niet zolang op plastic overleefd en helemaal niet op karton of papier. Het blijft pakweg 24 uur op karton "leven". Want virus leven niet, ze hebben een lichaam nodig om zich te delen. Maar ook werd bekend dat het virus ongeveer 30 minuten in de lucht hangt. En onder zeer gunstige omstandigheden zelfs 3 uur. Bij een onderzoek werd duidelijk dat een patiënt aangestoken was door iemand in een bus die op 4,5 meter zat. Maar in Europa schrijven we hier niet over. We houden dit stil. We moeten allemaal geloven dat handen wassen voldoende is. Dat is ook goed. Dat voorkomt veel besmettingsgevallen. Maar brildragers hebben extra bescherming. Want die wrijven minder in hun ogen.

Het virus ging van de luchthavens naar de vakantieoorden. Een geïnfecteerde barman besmet snel duizend anderen. En dit in plaats van dat een besmette persoon gemiddeld 3 andere mensen besmet. En dat zag je in Italië en Duitsland gebeuren. Het virus sloeg razend snel om zich heen. In Nederland ging het hard in verband met Carnaval. Vakantiegangers die terug kwamen in Nederland kregen klachten en toen eenmaal duidelijk was dat in Italië misseboel was, werden Nederlanders op het Corona virus getest. Maar daarvoor indien je niet in China of Iran was geweest of banden daarmee had, werd je niet getest. Er was een patiënt met precies op Corona lijkende problemen die niet getest werd. Bent u op vakantie geweest? Nee? Dan geen Corona test. Misseboel in het Nederlandse ziekenhuis. En op het moment dat men in Italië realiseerde dat er een lockdown ingevoerd moest worden, kwam het nieuws eerder naar buiten. Waardoor ineens heel veel mensen hun koffers inpakten en vertrokken naar andere delen van Italië. En op deze wijze het virus verspreidde.

Het virus greep verder om zich heen. Want in 80% van de gevallen heb je een droge hoest. Krijg je koorts. Kom je eventueel 2-3 dagen aan de scheid. Terwijl de ernstige zieken een periode van drie tot vier weken ziek zijn. Italië kon de patiënten niet aan en de jonge mensen kregen de voorkeur ten opzichte van oudere mensen. De sterfte ratio's spoten omhoog. Is het dodelijker dan verwacht? Onmenselijke keuzes die gemaakt moesten worden. Nederland begint te beseffen dat het aantal incentive care bedden beperkt zijn. En dat beademingsapparatuur ook beperkt zijn. Bestellen lukt niet meer en de leger heeft er 80 over. Wat als in Nederland het in rap tempo verspreid? Brabant werd gevraagd om geen nieuwe sociale contacten te maken. En binnen te blijven. Maar ach als je communiceert dat het een griepje is, dan gaan mensen ook handelen als een griepje.

In de tussentijd werd duidelijk dat het Corona virus op twee dna punten gemuteerd was. Er zijn twee verschillende stammen. En onduidelijk is nog wat het verschil in gedrag is. Maar gezien wat in China en Italië gebeurd is, wil Nederland niet de grote piek in besmettingen hebben. Nederlanders moeten zoveel mogelijk thuis werken. Geen sociale contacten opdoen. Nederland is nu op slot. Nog geen totale lockdown. Maar dat kan nog gebeuren. Want afgelopen maandag was het druk in de winkelstraten. Druk in de supermarkten. De supermarkten kennen de beste weken ooit. Op één moment na, namelijk kerst 2017. In vakjargon heet dit hamsteren.

Meneer Rutte gaf een toespraak met de visie van Nederland: dit virus is er en zal niet verdwijnen. We moeten immuniteit opbouwen door langzame verspreiding. Nog niet wetende of immuniteit wel kan. Want dit Corona virus is reeds gemuteerd en zal nog vaker muteren. Nog niet wetende of het niet tegen hogere temperaturen kan. In Dubai, Afrika en andere warme landen zijn de eerste gevallen ook bekend.

Financieel heeft de lockdown grote gevolgen. In Wuhan is alles ongeveer twee maanden dicht gegaan. Hier wordt veel geproduceerd. Denk aan onderdelen die nodig zijn voor fabriceren van auto's, ander apparatuur etc. Deze onderdelen worden verscheept en het duurt weken voordat het in de Europese landen aankomt. De hapering van onze economie was in februari nog niet te merken, maar al wel gaande. Want je kunt zolang auto's bouwen zover de voorraad sturen aanwezig zijn. Als er geen sturen zijn, kan je geen auto bouwen. Halverwege maart begon de financiële hapering. De later betalingen en de beurscrash. Het was ineens duidelijk dat het Corona virus grote impact zal hebben op 2020. EK voetbal, Formule 1 en andere sportevenementen rondom ons heen zijn afgelast. Bioscopen, horeca en andere uitgaansgelegenheden zitten dicht. En zij kunnen de huur straks niet meer betalen. Door de angst houden ze cash achter.

Als de huurbaas geen huur ontvangt, kan de huurbaas de rente en aflossing niet voldoen. En krijgt de bank geen geld. Als de huurder zijn personeel zegt dat ze thuis moeten blijven en dat ze tijdelijk in de ww komen, gaan mensen zich onzeker voelen en gaan ze minder uitgeven. Wie wil straks nog op vakantie. De reisbureau's zitten nu dicht. En zullen ook dicht blijven. Want geen klanten ... geen inkomsten. De vliegtuigen staan aan de grond. En piloten zijn werkloos. Haperingen die als domino stenen tegen elkaar vallen. De economie is aan het crashen. Want economie bestaat alleen als mensen geld uitgeven. Geld moet rollen. De overheid gaat de ondernemers steunen. Maar hoelang kan de overheid dit doen? Want heb jij in deze tijden een rekensommetje gemaakt? Op moment van schrijven zijn er pak weg 2 duizend geteste gevallen. En wordt vermoed dat er ongeveer 10-15 duizend Corona besmettingen zijn. We leven met 17 miljoen in Nederland. En ongeveer 50-60% van de mensen gaan het krijgen. De piek mag maximaal 2 duizend ernstige gevallen zijn. Dit is ongeveer 1%. De ernstige gevallen hebben twee tot vier weken verzorging nodig. Ik denk dat een rekensom niet nodig is om te realiseren dat dit jaren duurt in plaats van maanden.

Maar morgen komt de zon op. En komen er meer lichtstralen naar ons toe. In China zijn er minder besmettingen en wetenschappers zijn druk bezig met uitzoeken hoe de ziekte bestreden kan worden. Laat koorts z'n werk bijvoorbeeld doen omdat wanneer het lichaam koorts kent, het virus bestrijd. Dit virus zal op den duur verdwijnen door een goed werkend vaccin.
Een onverwachts Russen kindje in wintervacht  
zondag, 23 februari, 2020, 9:05 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok gekoppel gewijs en een Pearl vrouwtje had haar partner reeds verloren. En ik ben niet iemand die elke keer in de nest neust c.q. de nest open breekt om te kijken of er wat jongen inzit. En ik keek dan ook vreemd toen ik een kindje zag lopen.

Enerzijds omdat ik het niet verwacht had. Zij is toch al op leeftijd en de man was toch al 5-6 weken overleden. Maar ook hoe hij eruit zag. Namelijk drie weken oud en compleet in wintervacht. Ik heb hem vandaag op de foto gezet en op de foto is hij vijf weken oud.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik blijk Russen kindjes in wintervacht altijd bijzonder. Enerzijds omdat in de wetenschap geschreven is dat dit niet kan. En het kan wel. Anderzijds omdat je twee vormen hebt: kinderwintervacht en echte wintervacht op zeer jonge leeftijd. Want dit geval is het geen kinderwintervacht. Hij zit compleet in wintervacht!

Foto behorend bij blog

En zoals vaker helpt mijn huiskat Tommy bij het maken van foto's!