Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Exoknaag, de 13e NKV Bokaal, wederom op 1e Paasdag 
dinsdag, 23 april, 2019, 9:35 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op 1e Paasdag werd wederom het grote evenement Exoknaag gehouden. Ik heb lange tijd getwijfeld of ik wel heen zou gaan. Het is de eerste lange weekend dat ik vrij ben en wilde eigenlijk gewoon ff uitslapen, rustig aan doen, dingetjes wat is blijven liggen doen. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik toch mee ging. Op het laatste moment heb ik de knoop doorgehakt en gelukkig had ik alle batterijen van de camera opgeladen en was ik wel voorbereid.

Foto behorend bij blog

Aangekomen was het direct van ouds gezellig druk. Mensen staan in de rij, de dieren werden beoordeeld, entree kaartjes halen en de tafel vinden. Maar ik had één ding voorspelt: er wordt stevig door externe partijen gecontroleerd. Exoknaag is namelijk heel negatief in het nieuws geweest. Ramdam had met een verborgen camera op Exoknaag gefilmd en op TV laten zien dat je de gekste dieren op Exoknaag kon kopen. Zonder dat jezelf inleeft. In de politiek werd hier tijd aan besteed en daarom was het D-Day voor de boa's. Boa staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar en zij zijn bevoegd om te controleren. Zij beoordelen namelijk of de regelgeving rondom dieren wordt nagekomen. Op het evenement gingen hebben ze een aantal hobbyfokkers en ingeval één ondernemer aangesproken en geïnterviewd. Hun naam en adres is genoteerd en er is gevraagd naar de situatie. Zij gaan waarschijnlijk thuis ook bezocht worden om zo te beoordelen of zij bedrijfsmatig met dieren bezig zijn en of ze gecertificeerd zijn.

Begrijp mij goed, ik vind controle een goede zaak. Maar wat wordt nu gedaan? Ze pakken de hobbyfokkers aan. De ondernemers die daar stonden hebben het prima voor elkaar en zijn gecertificeerd. Zij verkopen deels dieren die zij niet zelf fokken. Maar importeren uit het buitenland. Vaak niet direct zelf en de dieren kennen dus veel reistijd, van handelaar naar handelaar. Zij worden gefokt in omgevingen waar geen toezicht is. De hobbyfokker die in Nederland gevestigd is, die is niet gecertificeerd. En daar beginnen zij discussies mee te voeren voordat men bij ministerie zelf bepaald hebben wat nu bij kleine onschuldige knaagdieren bedrijfsmatig is. Een hobbyfokker kan veel dieren hebben omdat er een noodzaak hiervoor is, maar dat betekent niet automatisch dat hij bedrijfsmatig bezig is. Zijn doel van fokken is totaal anders dan beroepsfokkers. En dat laatste vind ik een woord dat in de wet moet komen staan.

De schildpad die een vinger af kan bijten en zo zonder papieren verkocht wordt. Een muis met een mooie tekening die zonder papieren verkocht wordt. Die muis wordt verkocht aan een persoon die de muis als huisdier gaat houden of er mee wil fokken. Anders gaat de muis als slangenvoer weg. Misschien begin je nu te begrijpen waarom ik de controle goed vind, maar de manier waarop dit gaat totaal fout vind! Het gaat om de wantoestanden, het moet gaan om de beroepsfokkers die fokken om te verkopen. De wet kent een element van welzijn voor dieren, verantwoordelijk fokken en bedrijfsmatig bezig zijn. De boa's waren op zoek naar bedrijfsmatig bezig zijn. En dan moet je de hobbyfokker direct gerust stellen dat wanneer zij met een hobbydoel fokken en kunnen aantonen dat ze niet bedrijfsmatig bezig zijn, geen probleem is. En dat ze tevens willen weten of er verantwoordelijk gefokt wordt en dat dierwelzijn niet in gedrang komt.

Foto behorend bij blog

Wat mij opviel was dat om 10 uur ze weg waren. Ze hebben een aantal aangesproken en toen eenmaal de deur voor de toeschouwers open was, waren ze verdwenen.

Op de keuring waren er een kleine 200 dieren ingeschreven. Om precies te zijn 186 of 187, ik ben het aantal vergeten. Katja keurde de Campbelli dwerghamsters, Aly de Syrische hamsters, Bertus de muizen en de ratten en Jan de gerbils. Wat had Jan een prachtige manier van keuren. Complimenten zeg! Hij laat de gerbil vrij op een plankje bewegen en de gerbils waren allemaal heel rustig. Bertus keurt altijd naar zich zelf toe en omarmt. Katja keurt altijd met een tapijtje die ze draait.

Bij de Campbelli dwerghamsters waren er veel verschillen in type en bouw. En werd geregeld genoteerd dat het te Russisch uitzag. Dit komt deels door verkeerde selectie. Een persoon gaf aan de kleine staartjes mooier te vinden waardoor de selectie verkeerd is. En doordat het om hybride dieren gaat. De Mandarijn hybride Campbelli's zagen veelal nog meer Campbelli uit dan de anderen. En dat is een compliment voor Joep en kritiek wat er nu met de Campbelli's langzaam gebeurd. Ik heb jaren geleden al geschreven en laatste paar keer herhaalt, de Campbelli's groeien langzamerhand naar de Russische dwerghamster toe en verschil wordt steeds kleiner. Joep is van mening dat de hybride Mandarijnen nauwelijks hybride eigenschappen kent, ook niet als je inteelt met elkaar doet. Ik ben iemand die de kleinste details ziet en zie per jaar verbetering. Dat wordt door manier van fokken en selecteren geregeld. Wat we bij de Russen zien is dat 15 jaar later we nog hybride eigenschappen zien, ook al hadden de voorouders een perfecte uiterlijk. Ik ben daarom een project opgestart met de Beige hybride Rus. Om te laten zien dat ze nog steeds draaikoppen hebben, een hybride eigenschap van deze kleur. Dit na 15 jaar. Ik heb eentje bemachtigd die compleet onverwachts uit een goede lijn is gerold en in stamboom voorgaande generaties nergens beige/vies bruin te zien is. Maar nu weer verder over de Exoknaag.

Voorbeeld van een "Rus" type bij de Campbelli dwerghamster
Foto behorend bij blog

De Syrische hamsters waren ook weer prachtig! Alhoewel een Goudkleurig exemplaar te donker was en een verkeerde onderkleur had. Maar prachtig exemplaar hoor! De gerbils waren echt heel mooi. En ik heb prachtige foto's van gemaakt. Aantal Russische dwerghamsters, gekeurd door Aly, waren beperkt. Terwijl ze aan het keuren was, was ik aan het praten en Anneke aan het helpen. Dus ik heb weinig Rusjes op de foto gezet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De foto's die ik op Exoknaag heb gemaakt, heb ik niet met mijn Macro lens gemaakt. Ik wilde mijn nieuwe Canon lens 17-70 testen. Vorig Exoknaag had ik de lens vergeten mee te nemen. Ik wist niet precies hoe de foto's lukten. Maar dacht laat ik gewoon alle foto's hiermee maken en kan ik er wat van leren. De eerste deel van de foto's heb ik met F4.5/F5.6 gemaakt en later iets gaan verhogen naar 7.1.

Ik wil alle helpers van de NKV Bokaal enorm bedanken voor hun inzet. Zonder hun is dit evenement niet mogelijk en mensen zien van buiten af niet hoeveel inspanning zij verrichten om dit te organiseren.
Overlijden Melissa Chamberlain, fokker en keurmeester uit Engeland 
maandag, 22 april, 2019, 5:13 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag las ik het trieste bericht dat vanmorgen Melissa Chamberlain overleden is. Melissa Chamberlain fokte zowel Russische als Campbelli dwerghamsters.

Foto behorend bij blog

Melissa heb ik 15 jaar geleden via email leren kennen. Ze was zeer deskundig in het fokken met hamsters. Augustus 2009 hebben wij hamsters geruild. De Engelse lijn is ontstaan uit vier Russische dwerghamsters afkomstig van haar en Justine. Zo zal haar dieren nog altijd mee gefokt worden via mijn Engelse lijn. Zij was blij met mijn dieren, dat liet ze zo nu en dan via hints weten. Zij was een meesteres in het selecteren en won daardoor vele prijzen.

Foto behorend bij blog
Een laat pasen 
zondag, 14 april, 2019, 7:01 pm - Overige
door Martin Braak
Helemaal vergeten lag boven bij mij in de kast de paaseitjes die ik in 2017 gekocht had en gebruikt had voor de fotoshoot. Vorig jaar was ik dat helemaal vergeten. In 2017 dacht ik, laat ik dit gewoon een jaartje bewaren. Dat gaat wel goed. Terwijl ik dacht dat de eitjes totaal niet meer goed zouden zijn, zag ik de ten minste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Tot oktober 2018. Ach, maar een halfjaartje over datum! En ze waren inderdaad nog niet eens wit uitgeslagen. Voor het maken van foto's nog prima. Maar opeten, dat ga ik ingeval niet doen.

Foto behorend bij blog

Pasen is dit jaar laat. Erg laat. Pasen is op de eerste zondag na de eerste volle man van de lente. Behalve als de volle maan op de zondag is, dan wordt Pasen de week erop gevierd. Dit jaar was op 19 april volle maan. Het is een lente feest waarbij verschillende gebruiken bij elkaar zijn gevoegd. Paaseieren heeft niet iets met christendom te maken dacht ik. Toch wel een beetje, het blijkt zo dat bij de invoering van de vasten de kerk de eieren verbood. De eieren werden pas met Pasen opgegeten. En de hele oude werden gebruikt voor de versiering. Maar paaseieren zijn ook een teken van vruchtbaarheid. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wat bijzonder was, is dat gisteren 13 april het hier sneeuwde. Dat medio april! Volgende week is het Pasen. Voor de derde keer is Exoknaag op 1e Paasdag en daar baal ik een beetje van. Een keertje ok, twee keer prima, maar het lijkt een traditie te zijn. Exoknaag is een groot dieren evenement waar zowel reptielen als knaagdieren liefhebbers bij elkaar komen. Grote evenement hallen vol met kraampjes. Als je iets bijzonders zoekt, moet je daar zijn.
Data-compressie, als 12 jarige was mijn gedachten: verwijzen is kleiner dan herhalen 
dinsdag, 26 maart, 2019, 9:27 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Er zijn maar weinig mensen die weten dat ik als kinds al bezig was met programmeren. Dit eerst op de Commodore 64 en later op de Commodore Amiga. Ik kon mij echt uitleven in assembler taal en maakte fantastische leuke dingen. Ik vond het leuk om na te denken over complexe dingen en scripts van maar paar regels uren lang te heroverwegen zodat het beter en beter werd. Helaas ging Commodore in 1994 failliet. Ik denk de Commodore nu nog zou bestaan, mijn leven totaal anders uit had gezien.

Zo moest ik afgelopen week denken aan data-compressie. Iets dat ik als kind van 12 jaar al mee bezig was. In die tijd moest een zelfgeschreven intro of demo zo compact mogelijk zijn. Hoe kleiner het bestand, hoe beter. Maar hoe krijg je een bestand kleiner? Basis principe was heel simpel: het is korter om te verwijzen waar iets van hetzelfde staat dan hetzelfde herhalen.

Maar naast zelfde reeksen is er nog iets waarmee je data kunt verkleinen. Namelijk als je naar een byte kijkt (8 bits), dan komen bepaalde bytes veel vaker voor dan andere bytes. Verklein de notering van de meest voorkomende bytes. Dat zorgt wel ervoor dat de notering van minder vaak voorkomende bytes groter wordt. Per saldo zorgde dit voor data compressie.

Wat ik geschreven had was eigenlijk heel simpel. We beginnen eerst de grote reeksen te elimineren en maken daarvoor een tabel met verwijzingen. Overgebleven data daarvan werd bekeken welke zeven bytes het meest voorkwam. En dat sloeg ik op in een tabelletje. Eerste bit gaf aan of het uit dit tabel gehaald moest worden of niet. %1000 was dan eerste uit het tabel. En %1001 de tweede uit het tabel. En %01000001 was dan byte %10000001. Statistisch zorgde om de meest voorkomende zeven bytes naar 4 bits te comprimeren voor minder data.

Later is een vergelijkbaar compressie gebruikt voor muziek, wat we als MP3 kennen. Als je Wafeforms in data bekijkt, dan zie je allemaal getallen. Het zijn veel verschillende getallen. Iedereen die een waveform fysiek getekend gezien heeft, weet dat een fluit een golf beweging is. Tussen elk opvolgende byte zit weinig verschil. Het is veel logischer om de verhoging of verlaging te noteren, dan de fysieke byte. En daarna de herhalingen te verwijzen. Data wordt dan mega klein. Ruis en kleine foutjes zorgen voor grote afwijkingen maar als het om kleine foutjes in een waveform gaat, hoor je dit niet. Dan kan je beter die plaatsen fysiek de data aanpassen. Zodat compressie nog beter gaat.

Ook was ik bezig om van onlogisch data logische reeks te maken waardoor compressie nog beter zou kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door data te visualiseren en op een ander manier naar de data te kijken. In de visualisering zou je patronen kunnen ontdekken die je met formules kunt terug kunt zetten. En deze patronen in tabellen op te nemen. Daarna data aan te passen waardoor meer logische data reeksen ontstaan. Dit concept idee heb ik nooit in praktijk uitgewerkt.
Het is weer lente, tijd vliegt en passeert 
zondag, 24 maart, 2019, 8:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen vrijdagmiddag, terwijl ik de hamsters aan het verzorgen was en de deur wijd open stond, genietend van de zonnestralen en piek in temperatuur, dacht ik: de winter is alweer voorbij en de lente is weer begonnen. Heerlijk! Volgende week is het alweer zover dat de zomertijd ingevoerd wordt.

Op zulke momenten denk ik ook na over het verleden en dan merk ik hoe snel tijd passeert. Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden dat mijn moeder overleden is en het knaagt een beetje aan me dat Tommy de huiskat meer tijd bij mij is, dan bij mijn moeder. En bijna 3 jaar geleden van mijn vader. Beide blijven altijd in mijn herinnering en zullen in alle bijzondere momenten aan gedacht worden. Maar ook in simpele dingen zo bijvoorbeeld laatst. Het waaide hard en er vloog een plastic zak voor mijn huis langs. Het rare was dat de zak elke keer weer terug kwam. Tommy zat naar buiten te kijken en aanschouwde het aan. Staartje ging heen en weer, hij vond het prachtig. De plastic zak kwam ook steeds dichter bij Tommy. En dat voor een kwartier lang. Het herinnert mij aan mijn moeder die in de oren van Tommy fluisterde dat zij vogeltjes zou sturen als zij in de hemel zou zijn.

In verband met mijn werk is het begin van het jaar altijd druk en dit jaar is dat niet anders. Druk met diverse werkzaamheden en opdrachten. En ben ook geregeld in Amsterdam aan het werk. Toch neem ik zo af en toe tijd om te hobby'en en zo ben ik begonnen met het herschrijven van scripts van deze website. Ik heb een aantal uren besteed aan een nieuw template, maar ben tijdens het uitwerken erachter gekomen dat mijn huidige template heel goed functioneert en voldoet. Het kent mijn karakterstiek. Het zullen weinig mensen opvallen, maar mijn site is uniek in layout. Het kent een border die deels doorzichtig is en kent een kleurrand met twee gele kleuren. Het zijn strepen en doordat de resolutie hoog is, zie je het niet. En wordt het één kleur. Maar de ogen merken het wel op. Vooral de border is een niet html / website gedachte, het past niet in het normaal denk en ontwerp proces. Ook de nieuwe grid css style opmaak kan dit niet goed oplossen. Het probleem zit in het scalen. De randen mogen niet van elkaar komen. Mijn template bestaat feitelijk uit een header, content en footer. En content wordt gesplitst in een menu en tekst content.

En zo ben ik verder gegaan met een applicatie dat ik in 2016 geprogrammeerd heb. Met de gedachten om het af te ronden en te kijken wat ik hiermee kan doen. Maar ook om delen in mijn website te intergreren. Het gaat om mijn Flex Forms scripts. Wat ik voor versie 5 van mijn website wil maken is een eigen html code voor formulieren. Ik wil niet elke keer allemaal regels maken voor een formulier. Eigenlijk is het heel dom bedacht en kent een formulier veel terugkomende elementen qua code. En is het niet mooi leesbaar. Ik ben nu iets aan het uitdenken en bouwen dat eigen html code omgezet wordt in formulier html code.

Ik ben niet begonnen aan het herschrijven van de teksten. Maar dat wil ik ook dit jaar gaan doen. Ik heb sinds versie 4 van mijn site wel zoveel nieuwe foto's gemaakt dat ik veel kan updaten. Ik merk dat het bezoekersaantallen aan het stijgen is. En dat komt door Google. Die heeft namelijk mobile first geïntroduceerd en biedt websites die mobiel vriendelijk zijn als eerste aan. Ook hebben al mijn websites https protocol en dat gaat Google binnenkort ook voorrang aan te geven.

Over vier weekjes heb ik twee weken vrij. En daar kijk ik naar uit. Lekker even rustig aan doen en even dingetjes doen wat is blijven liggen.