Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Winterslaap en koud worden, maar waarom niet gestrest? 
maandag, 9 april, 2018, 7:39 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zat laatst een stuk te lezen over winterslaap bij de Syrische hamster. Ze hebben testen gedaan om de vraagstuk op te lossen waarom de Syrische hamster niet gestrest wordt indien hij in winterslaap gaat.

Het blijkt dat de Syrische hamster temperaturen tussen 5 en de 20 graden nauwelijks verschil voelt. Ze hebben een test gedaan met muizen en hamsters. Ze plaatsen deze knaagdieren op twee platen met temperatuurregeling. Eentje lekker warm 30 graden en een ander die de temperatuur varieerde tussen 20 en de 0 graden. De hamsters en muizen konden tussen deze twee platen bewegen. De muizen hadden de voorkeur voor de verwarmde tegel. Terwijl de Syrische hamster geen voorkeur had. Behalve als de tegel onder de 5 graden kwam.

Ze hebben dus een verminderd vermogen om temperaturen tussen de 5 en d 20 graden Celsius te detecteren. En daardoor kan hun lichaamstemperatuur voor lange periode dalen zonder dat ze gestrest raken.

Foto behorend bij blog
Exoknaag en NKV Bokaal, geen 1 april grap! 
zondag, 1 april, 2018, 6:48 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het weer zover en dan bedoel ik niet Pasen. Maar het evenement Exoknaag. Mijn broer Peter en ik hadden afgesproken om half 7 's ochtends te vertrekken. Want mijn neefje Vincent is 's ochtends niet zo snel en dan zou het niet zo erg zijn dat we een kwartiertje later vertrekken. Maar het was vanochtend de eerste keer dat wij niet op hem hoefden te wachten.

Rijdend naar Houten zagen wij geen kip. Het was overduidelijk dat het een bijzonder dag was. We reden dan ook in een recordtijd naar Exoknaag. Het was nog geen acht uur dat we naar binnen gingen en daar had ik een bijzonder ontmoeting. Herinner je mij nog Martin?, ik kon eerst even niet plaatsen. Maar al snel viel het eitje: zij sliep op dezelfde zaal als mijn vader in juni 2016. Ze vertelde me dat ze met mijn vader een heel open hartig gesprek had gehad, een bijzonder moment waaraan zij heel fijn terug dacht. Zij wist niet dat mijn vader toen eigenlijk al wist dat hij ongeneselijk ziek was. Ook stonden we stil bij mijn moeder en wat haar was overkomen. Een bijzonder moment en dat op Pasen.

In de zaal aankomen dacht ik: er zijn minder tafels. Het zou vast niet druk worden!. Er waren dit jaar ook maar 189 dieren bij de N.K.V. ingeschreven. Niet zo veel en pak weg 10 minder dan vorig jaar. Maar wat ik niet wist was dat buiten een enorm wachtrij stond om naar binnen te gaan. De eerste tekenen dat het enorm druk zou worden.

Eerst heb ik kennis gemaakt met Omar uit Zweden. Wat leuk om andere fokkers te spreken en te horen dat ze met de vertaalmachine van Google alles van mijn site lezen. Daarna heb ik wat heen en weer gelopen en zag ik bij Tebbe blauwe Roborovski's zitten. Paar weken geleden had ik nog gezegd: ik koop Roborovski's voor Tommy de huiskat. Want Tommy vindt het zo leuk om naar hamsters te kijken. En dat is werkelijk zo. 's Avonds kijkt hij heel graag naar hamsters zonder maar iets te doen. En Roborovski's zijn bewegelijk. En ik wil graag nieuwe foto's met Roborovski's maken en wil ook graag weten wat blauw precies is. Een mooie samenhang om een idee om te zetten in daden: ik heb twee Roborovski's gekocht! Een blauw gevlekt en een wildkleur.

Daarna heb ik met diverse mensen gesproken en bijgepraat. En voor ik erg had was het al elf uur! Ik ben toen naar de N.K.V. stand gegaan waar de keuring al begonnen was. Het was erg leuk om de keurmeesters Fons en Mark weer te zien. Het was al wat jaartjes geleden dat ik hun zag keuren. Fons was bezig met het keuren van de gerbils, Mark had de tamme ratten al gekeurd en was bezig met de dwerghamsters. Aly keurde de kleurmuizen en Bertus de Syrische hamsters. Gelukkig waren er genoeg aandragers en schrijvers. Maar ik begreep dat het dit jaar toch weer zoeken was naar helpers. Als je dit leest en het lijk je leuk om te helpen, meld je aan bij de N.K.V. Facebook groep. Het is zo leerzaam om te schrijven en erbij te staan terwijl je de dieren aandraagt. Ook al fok je niet, maar ben je een dierenliefhebber. Vraag gerust of je mag helpen!

Bij de kleurmuizen was er weer een mooie mini muis met de tekening Hollander. Het zal wel door inteelt komen dat de muis zo klein is, maar navraag aan Katja kreeg ik te horen dat inteelt helemaal hier geen rol speelt. Ook Katja had geprobeerd ze groter te fokken, maar dan verlies je de tekening. En op moment dat je de tekening weer goed hebt, zijn het weer hele kleine muizen. Misschien komt het dat op hetzelfde chromosoom genen zitten die ervoor zorgen dat de muis klein blijft. Of dat de tekening zelf de boosdoener is. Maar nee, niet altijd is inteelt hiervan de oorzaak.

Bij de Syrische hamsters zag ik prachtige exemplaren. We hadden nog over het verleden toen er nog warme Oranje hamsters waren. Huidige Oranje hamsters missen de warme kleur. Een grote uitdaging om dit weer terug te krijgen. Maar qua type en bouw zaten er prachtige exemplaren tussen. Echte beren!, en een echte beer won het evenement vandaag! De mooiste van de show!

Foto behorend bij blog

Qua Russische dwerghamsters zag ik veel donkere type tussen. Ook Blauw-wildkleur die erg donker van kleur waren. De Campbelli's waren beperkt qua aantal en dit ik ook weer de Mandarijn hybride Campbelli dwerghamsters. Gelukkig blijven de Chinese dwerghamsters ingeschreven worden en ik zag een mooie witte en een prachtig grote bonte. De gerbils waren ook prachtig. Toen Fons de blauwe gerbils zag, wist hij direct dat dit niet blauw was. Maar vond het wel heel bijzonder. Er zaten vele mooie gerbils tussen.

De tijd vloog voorbij en zonder te realiseren was het zo drie uur. De keurmeesters waren heel snel klaar en Anneke heeft foto's van alle prijswinnaars gemaakt. De foto's maakt ze veelal zonder flits om de kleur goed op foto te krijgen. Maar dat is heel moeilijk en lastig.

Op de terug reis dacht ik: vandaag heb ik geen grap gehoord! En dat is geen 1 april grap!

Foto behorend bij blog
Staar bij de Russische dwerghamster 
maandag, 26 maart, 2018, 8:17 pm - Russische
door Martin Braak
Ik lees en hoor er niet heel vaak over. Toch komt het soms voor: staar. Voor in het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig, daardoor kan het licht zonder hinder door heen komen. En op het netvlies belanden. Bij staar wordt het ooglens troebel. En daardoor komt het licht niet meer zo goed op het netvlies. En ziet de hamster waziger.

Is het heel erg? Voor mensen is het heel erg. Zonder visueel gezicht kunnen wij niets zien. Maar een Russische dwerghamster ziet niet zo goed. Hij ziet niet ver en hij ziet de diepte niet perfect. Dat is ook de reden dat een Russische dwerghamster zo van hoge hoogtes naar beneden durft te glijden / springen. Hij heeft het niet door. De hamster heeft een goede ander zintuig namelijk de snorharen. Hiermee kan hij rondom heel goed voelen. Ook als ik het heel donker, hij beweegt overal langs en bots nergens tegen aan.

Bij mensen is het zo dat staar ook aan één oog kan ontstaan. Maar bij hamsters heb ik dit nooit gezien. Als ik het zie, dan is het beide ogen. Soms is het donker paars, maar vaak zie je een witte waas. Het komt bij de roodoog vaker voor dan bij de donkeroog. En het kan genetisch zijn. Een aantal jaren geleden heb ik geconstateerd dat een roodoog Rus drie geneeraties staar hadden. Mijn vermoeden is dat er factoren zijn die dominant zijn en staar veroorzaken. Maar het kan ook heel goed zijn dat het een combinatie is tussen licht, aanleg en voeding. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat teveel aan koolhydraten invloed hadden op het vormen van staar. Inwendig oogontsteking kan ook staar veroorzaken. Maar dan vermoed ik dat het aan één oog ontstaan en het ander oog normaal blijft. Bij mensen is het zo dat staar meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

Een paar foto's van staar.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Nogmaals: als jij mijn blog vindt omdat jouw hamster staar heeft en je wilt weten of de hamster er echt last van heeft. Ik heb aan de hamsters nooit iets gemerkt dat ze hinder door vinden. Last zullen ze wel hebben, ze zullen nog minder goed zien. Maar het gehoor en de snorharen kunnen dit heel goed opvangen.
Wat Paasfoto's en brrr koud voor de aantocht van de lente 
zondag, 18 maart, 2018, 8:08 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vrijdag reed ik van Amsterdam terug naar huis. Van te voren had ik Buienradar en ANWB site bekeken: sneeuw en files. Een combinatie waar ik niet dol op ben. Maar de terug reis ging heel goed. Ik ben om de files heen gereden en heb maar paar vlokjes sneeuw gezien. Maar dit weekend... het was toch bar koud zeg! De koudste 17 en 18 maart ooit gemeten. Weer records die elke keer verbroken worden. Het voelt vreemd. En het is de laatste zondag met de wintertijd. Volgende week gaan we de tijd weer verzetten. En over twee weken is het alweer Pasen.

En zo dacht ik vandaag: laat ik Paasfoto's maken! Elk jaar maak ik van deze foto's. Maar ik moet eerlijk zijn dat ik liever een laat Pasen heb dan een vroege. Door de drukte en dat ik vaak in Amsterdam ben voor mijn werk, besteed ik in het weekend veel tijd aan huishoudelijk werk en de verzorging van de dieren. En het fotograferen staat dan op een laag pitje.

Een paar foto's die ik vandaag gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En vandaag heb ik een nieuw artikel op NKV site geplaatst. Nog niet gezien? Surf dan snel ff naar deze site!
Een hamster wordt niet snel dronken #hamsters 
zondag, 11 maart, 2018, 7:40 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Een vreemde titel of niet?! De titel is grappig bedoeld, maar zoals mensen mij kennen, gaat de grap over in serieusheid. Veel voedsel, zoals fruit, fermenteert op natuurlijke wijze waarbij ethanol wordt geproduceerd. Dat kan in de natuur hoge gehaltes zijn van 5%. Hamsters eten dit op en voor zo'n diertje denk je al gauw dat het om een hoog alcoholgehalte gaat. Maar zowel de Syrische hamster als dwerghamsters lijken heel goed tegen alcohol te kunnen.

Een onderzoek aan de universiteit van Alaska onderzocht dit. Ze gaven aan de Campbelli dwerghamster ethanol. Dit op twee manieren, de natuurlijke manier via voedsel en onnatuurlijke manier door rechtstreeks in te spuiten. Hoe meer ethanol in het lichaam geïnjecteerd werd, hoe meer ze er last van hadden. Logisch, maar wat opviel was dat via orale inname ze veel meer ethanol konden innemen voordat ze motorisch problemen ondervonden. Wel 10 keer meer voordat ze "dronken" waren.

Het lijkt erop dat het enzym alcohol dehydrogenase hier aan ten grondslag ligt. Ook mensen hebben dit, maar blijkbaar is dit bij hamsters veel actiever. En daardoor kunnen ze in de natuur gerust rijpe fruit eten.


Foto behorend bij blog

Bron: Lupfer, G., Murphy, ES, Merculieff, Z., Radcliffe, K., & Duddleston, KN (2015), gedragsonderzoek ethanol 115, 19-24.