Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Voeding en de Campbelli dwerghamster 
maandag, 11 april, 2016, 7:55 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik een paar keer de vraag gekregen of ik een discussie die op Facebook gevoerd werd, gelezen en gevold had. Het zou om een grove discussie gaan. Weet je, ik heb iets van meegekregen maar ik heb het niet gelezen. Ik begrijp ook niet dat met zo'n emotie gediscussieerd wordt. Verschillende mensen hebben verschillende meningen en respecteer de andermans mening. Ook al is het niet de jouwe. Toch?

Maar Martin, wat is jouw mening? Ik begrijp elkaars mening, ik begrijp dat zelfs heel goed!

Het gaat hierover aangepaste voeding voor de Campbelli dwerghamster zodat de kans dat diabetes uit indien zij daarvoor gevoelig zijn, kleiner is. Dit geldt eveneens voor de Russische dwerghamster met de kleurslag Mandarijn. Door voeding te geven dat minder koolhydraten bevat (minder suikers) is de kans op het krijgen van diabetes kleiner. T.b.v. huisdieren wil je liefst dat ze zo gezond mogelijk opgroeien. In Duitsland worden in dierenwinkels speciaal voer voor hybride dwerghamsters verkocht met dit argument.

Moeten wij dit willen? Ja zeg ik, als eenmaal bekend is dat de hamsters afstammen van hamsters met verhoogd diabetes kans. Je wilt ze namelijk zo gezond mogelijk houden. Maar nee als het om gezonde dieren gaat afkomstig van gezonde exemplaren. En niet standaard bij alle Campbelli dwerghamsters of Mandarijnen. Want als wij allemaal dit zouden doen, uit het probleem minder en verspreid het probleem juist meer. En op den duur wordt diabetes juist erger omdat er ook exemplaren zijn die het gaan krijgen ongeacht dat zij speciaal voer krijgen.

Als fokker wil je weten of de hamsters gevoelig zijn voor diabetes. Daarmee wil je zo min mogelijk fokken. Je wilt zoveel mogelijk selecteren op gezondheid. Dan moet je de dieren juist op normaal voer houden. En niet op aangepast voer. En Campbelli's kunnen normaal gewoon hamstervoer eten. Dat was in de jaren 80 geen probleem en ook niet in de jaren 90. En laten wij niet stellen dat door het voer vaker diabetes komt. Dat is namelijk actie reactie omgedraaid.

Ook labbrokken (ronde brokken waarin alle voeding zit en weinig vet bevat) ben ik tegen. Dit is voer dat een normaal huisdierliefhebber niet geeft. Als je als fokker consequent labbrokken geeft, weet je niet hoe je dieren doen op normaal voer. En als fokker heb je niet altijd beeld bij alle dieren die weg gaan. Dus moet je als fokker ook beeld vormen hoe de dieren doen onder normale condities.

Maar ik begrijp de fokker ook als hij of zij van mening is om wel speciaal voer te geven. Je loopt zo minder kans op problemen zoals diabetes. Als mens wil je toch ook zo gezond mogelijk eten?

Maar wat is speciaal en wat is normaal. Wat jammer is, is dat wij nergens vast hebben liggen wat normaal is. Dat vind ik ook van het uiterlijk. Hoe lang horen de oren te zijn of hoe lang horen de ondertanden te zijn? Daardoor vindt de één het voer dat gegeven wordt speciaal en ander normaal.

Daarnaast is het maar goed dat wij verschillende selectiemethoden hebben en verschillende meningen. Daardoor ontstaat verschillende manieren van selectie en daardoor is er meer diversiteit!

Foto behorend bij blog
Panda hamsters, nieuwe hamster?, waarom bijt mijn hamster? ... Er worden veel vragen per mail gesteld! 
zondag, 3 april, 2016, 6:57 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Elke week komen er diverse vragen via het contactformulier op deze site binnen. Veel vragen zijn vaak al eerder gesteld en soms zitten er vragen bij die bijzonder of nieuw zijn.

Zo kreeg ik weer een mail over de vraag wat voor soort een Panda dwerghamster is. Een Panda dwerghamster is geen soort, maar een verzinsel van dierenwinkels en/of verkoper/broodfokker die aan dierenwinkels verkoopt. Hiermee wordt bedoeld een zwarte dwerghamster met witte vlekken. Vaak gaat het om hybride dwerghamsters en als ze uit de groothandel/broodfok komen zijn ze vaak "slecht" van kwaliteit. Ze kunnen in het begin wild zijn, maar dat is niet zo erg. Dat komt vaak wel goed. Maar soms zijn het exemplaren die deels Campbelli zijn en deels Rus. En dan weet je eigenlijk niet wat voor karakter hij heeft.

Een ander vraag die ik deze week bijvoorbeeld kreeg, is of ik ook hamsters aan particulieren verkoop. Ja, maar veelal gaat het via mijn broer Peter die 50 meter van mij vandaan woont. Wij hebben de taken verdeeld. Mijn broer is veel vaker thuis en vindt het leuk om nieuwe hamster eigenaren te woord te staan. Dus de meeste mails hierover stuur ik door aan mijn broer Peter.

Een ander vraag die ik per mail kreeg is of ik tips kon geven om het geslacht van de hamster te bepalen. Emails en vragen die via de site komen en over standaard onderwerpen gaan + informatie op mijn site over staat, verwijs ik naar mijn website. Ik geef dan de link waar de informatie precies staat.

En zo komen er wekelijks vragen binnen. Welk hamster je beste kunt nemen, wat het verschil is tussen soorten, hoe je met shows mee kunt doen, hoe oud hamsters worden, etc.

Foto behorend bij blog
Pas op! Hier waakt de hamster! 
woensdag, 30 maart, 2016, 6:45 pm - Russische
door Martin Braak
Jaren lang heeft voor de ruit van de hamsterkamer een leuke bord gestaan met de tekst "Pas op! Hier waakt de hamster!". Helaas is deze bord bij het schoonmaken gesneuveld. Maar wat zag ik.... Ik zag dat bij DRDPets deze leuke borden te koop zijn.

Geweldig!

EDIT: link op 20-1-2018 weggehaald omdat het niet meer werkte.

Volgen van ouderdom 
maandag, 28 maart, 2016, 2:36 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je paar weken gelezen en gezien hebt, ben ik dwerghamsters aan het fotograferen die redelijk op leeftijd zijn. Zoals verwacht heeft het Mandarijntje helaas niet lang meer geleefd. Ik heb slechts twee keer een foto van haar gemaakt.

Dit is de foto gemaakt op 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

En dit de foto gemaakt op 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Op 16 maart is de Mandarijn overleden.

Met de wildkleur gaat het langzaam achteruit. Je ziet hem namelijk erg vermageren.

Foto gemaakt op 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 20 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 28 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Volgende keer laat ik de twee Blauw-wildkleuren zien.
Meisje, maar 18 maand oud geworden 
woensdag, 23 maart, 2016, 10:29 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
In oktober 2014 stond bij mijn ouders een kooi met een jonge hamster erin die direct opviel: prachtig van kleur en heel aanhankelijk. Het was toevallig dat de hamster daar stond. Mijn broer moest die dag weg en had abusievelijk met iemand afgesproken. In plaats van de afspraak te verzetten, mocht de persoon een hamster bij mijn ouders ophalen. Veel keuze was er niet: 2. En deze mooie hamster was het niet geworden... Toen ik naar huis ging, kon ik het niet laten en nam ik haar mee naar mijn huis. En over de naam heb ik geen seconde hoeven te denken: natuurlijk weer Meisje!

Meisje is altijd aanhankelijk geweest. Elke dag stond ze voor de kooi en liep ze heen en weer voor aandacht. Ook heeft Meisje vele fotoshoots meegemaakt en elke keer weer lukte het wel om een prachtige foto van haar te maken. Bijvoorbeeld met Sinterklaas in een schoentje, met pasen tussen de eitjes en in de winter.... Bijzonder was dat ze zo dol was op de nootjes die ik haar gaf. Zij was er zo gek op dat ze het geratel van het doosje al herkende.

In 2016 kreeg zij baarmoederontsteking. Ik heb niet veel hamsters gehad met baarmoederontsteking en schrok hiervan. Want ik realiseerde me dat de meeste hamsters hieraan overlijden. Maar gelukkig herstelde zij hiervan en heeft ze daarna nog een aantal goede weken gehad. Maar toen begon een kwaaltje de kop op te steken die ik niet zo herkende. Ze was van onder consequent nat. Pas later zag ik dat ze wat problemen had met haar evenwicht en dat zij het lastig vond om uit haar nest te komen. Ik vermoed dat zij een lichte verlamming had. Zo licht dat wanneer zij eenmaal uit haar nest was, je het nauwelijks zag. En dat zij haar plas niet kon ophouden. Aantal weken later zag ik ineens dat zij wat bloed bij haar staartje had. En dat is vaak geen goed teken.

Vandaag thuis aangekomen zag ik haar liggen. Overleden in haar nestje. Ze is maar 18 maand oud geworden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog