Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Muis zingt verschillende liedjes om vrouw te versieren 
zaterdag, 4 april, 2015, 8:07 am - Nieuws
door Martin Braak
Blijkbaar zingen vogels niet alleen om een partner voor zich te winnen. Uit onderzoek bleek dat ook muizen hun muzikale talent inzetten. Dit op een frequentie dat wij als mensen niet kunnen horen.

Het was niet nieuw dat muizen "zingen". Al meer dan vijftig jaar geleden was dit al door wetenschappers ontdekt. Echter uit een recente onderzoek is gebleken dat bij het verleiden van een vrouwtje dit extra ingezet wordt. Als een vrowutje bij een mannetje in de buurt komt, gaat hij zingen. Het vrouwtje wordt door dit geluid aangetrokken. Ook dove muizen zingen liedjes en hieruit wordt opgemaakt dat het zingen van liedjes genetisch aangelegd is. Ook de hoogte en duur van de tonen is onderzocht en hieruit bleek dat familie muizen grote overeenkomsten vertonen. Mogelijk is dat vrouwtjes hieruit kunnen horen dat een mannetje deel uit maakt van de familie. En dat dit een natuurlijke manier is om inteelt te voorkomen.

Eén en ander is vrij complex. Het bleek dat wanneer een mannelijk muis urine rook van een vrouwtje, hij complexe liedjes gaat zingen en wanneer hij daadwerkelijk het vrouwtje ziet, hij overgaat tot simpeler en wat langere liedjes. Waarschijnlijk zijn de complexe liedjes bedoelt om vrouwtjes te lokken en de simpeler liedjes om energie te besparen. Vrouwtjes blijven langer in de buurt als het mannetje complexe liedjes zingen.

Bron: Scientias / professor Erich Jarvis van de Duke universiteit

Bij het koppelen van Russische dwerghamsters merk je soms dat er geen klik is. Vanaf begin af aan al. Wie weet zingen dwerghamster mannetjes eveneens voor hun vrouwtjes!




Overige blogposts worden nu geladen...