Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
N.K.V. Bokaal / Exoknaag 12 april 2015 
zondag, 12 april, 2015, 8:22 pm - Evenementen
door Martin Braak
12 april 2015 was het dan weer zover: de vijfde N.K.V. Bokaal. Dit keer alleen voor N.K.V. leden. En geen open show voor iedereen. Maar lid worden dat was zo gepiept! Want voor vijf euro extra was ja al (tijdelijk) lid!

De begin van de uitrol ging niet vlekkeloos. Ik kreeg een paar weken voor de sluiting qua inschrijving, een mail van de N.K.V. met wat allemaal moest gebeuren. Maar ik had op dat moment geen tijd en ik heb de N.K.V. even op pauze gezet. Vroeger werd ruim van te voren alles geregeld.

Maar uiteindelijk kwam alles goed. Er werd een uitnodiging gestuurd, mijn inschrijfformulier stond al klaar en er werden ruim 260 dieren ingeschreven. De ingangscontrole ging super goed, geen lange wachttijden. De dieren stonden ruim voor aanvang van de keuring allemaal klaar. Zo rond half 11 begon de keurmeesters te keuren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik even goed moest kijken, Aly Bennink keurt ratten? Ja!, en dat deed ze goed zeg! Weet je, de meeste buitenlandse rattenkeurmeesters houden de rat gesloten in hun hand en zetten de kooi voor hun neer. Op zo'n moment kan ik nauwelijks een leuke en goede foto van de gekeurde tamme rat maken. Aly deed dat anders en sinds lange tijd heb ik prachtige rattenfoto's gemaakt!

De dieren waren goed van kwaliteit. Er waren ook weer Hollanders kleurmuizen ingeschreven en die heb ik op foto gezet. Ook was er een rex Mongoolse gerbil ingeschreven. Maar ik twijfel of dit wel rex is hoor! De snorharen zijn namelijk normaal en bij alle rex varianten zijn deze gekruld. Voor wavy zouden de snorharen ook golvend moeten zijn. De haren waren naar mijn mening niet korter. Slechts de inplant is anders waardoor een krul effect ontstaat.

Keurmeester Katja vertelde hoe moeilijk het is om een goede Lakenvelder te fokken. Volgens haar was dat niet te doen. In de standaard staat namelijk dat de kleur van de snorharen, oren, ogen, benen, voetzolen en nagels overeenkomstig de kleur moeten zijn. En de voorpoten zijn bijna altijd wit. In de Engelse standaard staat dat de voorpoten wit moeten zijn. Ik had al een foto gemaakt van de witte pootjes. Maar wat bleek!, de Lakenvelder die daarna werd gekeurd was perfect! En daarvan heb ik een goede foto van kunnen maken.

Het was erg gezellig, lekker staan praten bij zowel het hamsterforum van DRDPetes als DeHamster.nl. Altijd gezellig en leuk om Gabriëlle weer te ontmoeten, met Sylvia, Marika, Anneke, Arrate, Peter, Joep en nog veel meer te zien en mee te praten! Peter, mijn broer, had een verkooptafel. Mijn neefje en nichtje waren ook mee. Op de terug reis zijn wij twee keer langs de McDonalds geweest. Twee keer?, ja om te eten en bij de volgende stop om een ijsje te kopen.

Foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal5

Paar van de foto's:
Foto behorend bij blog

BEW rat:
Foto behorend bij blog

Dumbo rat:
Foto behorend bij blog

Lakenvelder met een gekleurd voorpootje:
Foto behorend bij blog
Epigenetica: van opa naar de kleinkinderen 
donderdag, 9 april, 2015, 8:10 pm - Nieuws
door Martin Braak
In de Vlaams dagblad DeMorgen stond een artikel over epigenetica. Het ging over dat de leefstijl van de vorige generaties verantwoordelijk kan zijn voor obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten in de huidige generatie.

Bij de epigenetica onderzoek is onderzocht hoever bepaalde leefstijlkenmerken later in het DNA van de volgende generaties zichtbaar zijn. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de hongerwinterkinderen. Zwangere vrouwen kregen tijdens de hongerwinter soms maar 500 calorieën per dag te eten. Decennia later bleken hun nakomelingen meer last te hebben van obesitas en kregen vaker diabetes / suikerziekte. En hadden tevens hogere cholesterolgehalte. Expert in de epigenetica professor Tim de Meyer is van mening dat dit epigenetisch is.

De Universiteit van Adelaide onderzocht bij dieren hoe de levensstijl van ouders de gezondheid van hun ongeboren kinderen kunnen beïnvloeden. Hiervoor worden muizen gebruikt. De onderzoeken zijn nog gaande, echter het lijkt erop dat geboren kinderen geen nieuw begin maken, maar een hele erfenis met zich mee krijgen. Wel wordt een kanttekening gemaakt dat muizen een gemiddeld leeftijd van twee jaar kennen en mensen veel langer leven. Het is de vraag of de effecten bij mensen even groot zijn.

Epigenetica heeft effect bij het fokken van dieren. Zo denk ik dat epigenetische invloeden zijn met betrekking tot de Russische dwerghamsters afkomstig uit Engeland en die ik nu ruim 5 jaar fok en apart houd. Ik fok ze alleen maar onderling en kruis geen ander bloedlijn in. De eerste exemplaren waren heel donker van kleur. De Nederlandse Russische dwerghamster is warm bruin van kleur. Ik merk dat heel geleidelijk de kleuren hetzelfde worden. Mijn "Engelse" lijn wordt lichter en lichter van kleur. Nu denk je, tja, daarop selecteert Martin. Nee!, omdat dit om lijnteelt gaat, selecteer ik niet op uiterlijk. De selectie vindt zoveel mogelijk willekeurig plaats. Dit om diversiteit te waarborgen.

Andere onderzoeken toonden eenzelfde effect aan. Bijvoorbeeld wanneer mannelijke tamme ratten te veel vetten eten, krijgen de dochters hiervan vaker diabetes. Voeding is daarom zeer belangrijk en moet niet op bespaart worden. Het zou zomaar kunnen zijn dat doordat ik jarenlang eenzelfde voeding geeft, dit invloed heeft op de bruine kleur van de Russische dwerghamster.
Syrische hamster, satijn x satijn is not done!, waarom niet? 
maandag, 6 april, 2015, 7:44 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Her en der wordt geschreven dat je bij de Syrische hamster satijn niet onderling moet kruisen. De reden hiervoor is dat je dan kans maakt op dubbel satijn (genetisch SaSa). Dubbel satijn veroorzaakt een dunner en minder goed bedekte vacht.

Op internet heb ik zojuist even gezocht en ik vond slechts enkel forum topics hierover waarin ook nog eens topics zijn waarin ontkracht wordt dat het een probleem is c.q. dat er geen aantoonbaar bewijs is. En dat er fokkers zouden zijn die het wel onderling kruisen zonder enig probleem.

Hieronder plaats ik twee foto's van een Syrische hamster met dubbel satijn (SaSa). Je ziet dat het vacht heel dun is. Het is niet mooi, gewoon erg lelijk.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Daarom is het beter om Satijn x Satijn combinatie te mijden. Noteer goed of een hamster satijn in de achtergrond heeft. Bij sommige kleuren zoals Zwart is het soms lastig te zien dat het om een Satijn gaat. Bij het maken van combinaties moet je daarom altijd naar de voorouders kijken en of het mogelijk is dat Satijn een rol speelt. Twijfel je of de hamster Satijn is, maak een foto met flits. Vaak is het op foto beter te zien!
Fijne paasdagen / happy easter 
zondag, 5 april, 2015, 9:59 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Iedereen fijne paasdagen gewenst!
Muis zingt verschillende liedjes om vrouw te versieren 
zaterdag, 4 april, 2015, 8:07 am - Nieuws
door Martin Braak
Blijkbaar zingen vogels niet alleen om een partner voor zich te winnen. Uit onderzoek bleek dat ook muizen hun muzikale talent inzetten. Dit op een frequentie dat wij als mensen niet kunnen horen.

Het was niet nieuw dat muizen "zingen". Al meer dan vijftig jaar geleden was dit al door wetenschappers ontdekt. Echter uit een recente onderzoek is gebleken dat bij het verleiden van een vrouwtje dit extra ingezet wordt. Als een vrowutje bij een mannetje in de buurt komt, gaat hij zingen. Het vrouwtje wordt door dit geluid aangetrokken. Ook dove muizen zingen liedjes en hieruit wordt opgemaakt dat het zingen van liedjes genetisch aangelegd is. Ook de hoogte en duur van de tonen is onderzocht en hieruit bleek dat familie muizen grote overeenkomsten vertonen. Mogelijk is dat vrouwtjes hieruit kunnen horen dat een mannetje deel uit maakt van de familie. En dat dit een natuurlijke manier is om inteelt te voorkomen.

Eén en ander is vrij complex. Het bleek dat wanneer een mannelijk muis urine rook van een vrouwtje, hij complexe liedjes gaat zingen en wanneer hij daadwerkelijk het vrouwtje ziet, hij overgaat tot simpeler en wat langere liedjes. Waarschijnlijk zijn de complexe liedjes bedoelt om vrouwtjes te lokken en de simpeler liedjes om energie te besparen. Vrouwtjes blijven langer in de buurt als het mannetje complexe liedjes zingen.

Bron: Scientias / professor Erich Jarvis van de Duke universiteit

Bij het koppelen van Russische dwerghamsters merk je soms dat er geen klik is. Vanaf begin af aan al. Wie weet zingen dwerghamster mannetjes eveneens voor hun vrouwtjes!