Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
N.K.V. Bokaal 2013 
zondag, 7 april, 2013, 8:23 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag, 7 april 2013, was het zover! De dag waarop de grootste knaagdieren evenement van Nederland gehouden werd: N.K.V. Bokaal. Totaal waren er meer dan 500 knaagdieren ingeschreven, ruim 350 tamme ratten, 32 chinchilla's, 70-80 dwerghamsters, verschillende gerbils, kleurmuizen en Syrische hamsters. En zoals verwacht, was het een mega spektakel zeg!

Foto behorend bij blog

December vorig haar hebben René en ik met Monique en Peter, beide eveneens bestuursleden van N.K.V., overleg gehad en al snel zaten we op één lijn met betrekking tot de toekomstige keuring op Exoknaag. Namelijk dat N.K.V. een promotiekeuring houdt waar iedereen ongeacht lid mee kan doen. Begin januari is er een bestuursvergadering geweest en is besloten om dit door te voeren. De website van Rebas Trofee werd omgetoverd in N.K.V. Bokaal. De scripts werden aangepast en layout geheel in de nieuwe stijl van N.K.V. gehuld. Monique heeft zich bezig gehouden met het vraagprogramma en verwerking van de inschrijvers. René heeft zich bezig gehouden met de organisatie, sponsoring en benodigdheden zoals tafels. Rolf heeft de chinchilla deel voor zijn rekening genomen.

Qua sponsoring heeft Versele-Lage heel veel betekend. Zij hebben alle bekers gesponsord en een mega mooie entree bord. Daarnaast hadden wij een nieuwe sponsor: Rolsma Advanced Biobased Paints. Zij hebben de vereniging van verf voorzien. En niet zomaar verf! Nee, verf geheel op natuurlijke basis. Geen synthetisch middel, geen oplosmiddel en beter dan chemische verven. Dit zodat N.K.V. de tafels en borden in de nieuwe kleuren kon schilderen. En natuurlijk TER. TER stelt de ruimte gratis ter beschikking.

In de aanloop van het evenement ging niet altijd alles op rolletjes. De website werd op RebasTrofee.nl deel gehost en NKVBokaal.nl was een redirect naar RebasTrofee. Toen de website online ging, merkte ik al snel dat e.e.a. niet functioneerde qua links. Daarom had ik de emails zo aangepast dat de links direct naar RebasTrofee.nl gingen. En daarmee leek het probleem opgelost... Dus niet! Pas later, toen mensen gingen inschrijven bleek soms de sessie van de browser gereset werd indien de bezoeker via NKVBokaal.nl de website bezocht. En dat leverde foutmeldingen bij inschrijvingen op. Gelukkig was dit te fixen en toen leek alles op rolletjes te lopen qua website. Het is altijd zo dat de laatste paar dagen voor de deadline van inschrijvingen de meeste dieren ingeschreven. En toen ging het weer mis, zonder dat ik er iets aan kon doen! De emailserver van One.com lag er geregeld uit waardoor mensen niet konden inschrijven. Maar ook dit probleem werd gelukkig opgelost. Maar dit waren niet de enige problemen. Zo ook de hoeveelheid niet erkende kleurslagen en hoe ze te benoemen. De flyers die nog gemaakt moest worden. N.K.V. jaarboek die ook op deze dag klaar zou zijn... Het was spannend, email van de drukker dat er problemen waren ... uiteindelijk allemaal gelukt en op tijd klaar!

Rond acht uur was René druk bezig met de bekers en die stonden geweldig op een rij. Dit voor een prachtige spiegel en wat was die opstelling hoog zeg! Monique en Marjolijn hielpen de deelnemers. Dit liep allemaal erg vlotjes en om tien uur werden de eerste dieren al gekeurd. Ene kant zaten vier keurmeesters op een rij die de Syrische hamsters, dwerghamsters, muizen en gerbils keurden. En anderkant allemaal buitenlandse keurmeesters die de tamme ratten keurden. In het bijzonder: het was de eerste keuring voor zowel Katja als Aly. Zij zijn namelijk pas geslaagd als keurmeester. En voor hun bijzonder leerzame dag! Bijvoorbeeld Aly keurde Russische dwerghamsters en op de keurtafel kwam opeens een zwarte Campbelli dwerghamster. Die werd door Aly als een Rus beoordeeld. Op de keurkaart kwamen opmerkingen dat het erg veel op een Campbelli leek, maar toch kreeg deze een predicaat. Natuurlijk fout!, want zij had deze dier af moeten keuren. Maar dat realiseerde ze pas later.

Foto behorend bij blog

Zelf vond ik de Russen erg tegen vallen. Je kon zo zien dat er veel buitenlandse deelnemers waren. En de Nederlandse type Rus verschilt erg van die van de Engelse en Zweedse. Ik zal binnenkort een blog hier aan wijden. Maar ik vond ze te donker en te plomperig. Ze zaten te veel in vel en het waren geen mooie kogelronde types, maar vorse dwerghamsters. Behalve de Pearls. Die waren heel mooi, soms te donker. Maar wat een vooruitgang zeg! De Campbelli dwerghamsters waren dit keer erg verschillend. Van klein tot groot, van rond tot langwerpig, van lang tot wat korter haar, van te open vacht tot bijna Rus lijkend vacht. Wat is nu precies een goede Campbelli dwerghamster? Soms laaide de discussie op en Mark, de keurmeester, ging daar heel gemakkelijk over heen. Ze zien in wild al anders uit, elke fokker heeft zijn of haar eigen beleid, je hebt kleine en grote Campbelli's, etc. Ik ben best wel benieuwd wie er nu precies gewonnen heeft! Alhoewel ik waarschijnlijk niet kan achterhalen welke het is geweest. Want het is bij het maken van foto's lastig om vast te leggen om welk dier het gaat.

Foto behorend bij blog

De Syrische hamsters werden in de middag gekeurd en de keuring begon met twee prachtige goudkleurige Syrische hamsters, afkomstig uit Engeland. Wow, wat waren dat prachtige hamsters zeg. Anneke keurde de syren en gaf aan dat de Engelse typen beter waren dan de Nederlandse typen. Letterlijk zei ze dat wanneer je eenmaal in Engeland gekeurd had, je realiseerde hoe ze ook uit konden zien. Want in Nederland zijn de Syrische hamsters wat kleiner van type. Al snel merkte Anneke op dat de Syrische hamster een rex voorouder moet hebben gehad. Ze kon dit zien aan de vacht implant. Daarnaast aan de snorharen die iets ander stand heeft. En aan het ontbreken van haren die iets langer op de rug aanwezig zijn. Een minuut later kwam de fokker erbij staan en ik vroeg of dit klopte... Hij keek verbaast en zei: ja. Kon ze dat zien? Ja! En dat was niet één keer, er waren meerdere Syrische hamsters met dit verschijnsel. Fokkers, fok daarom niet zomaar rex door je lijnen heen! Want de dekharen worden minder mooi van!

De kleurmuizen waren diverse van kleur. Het waren net snoepjes: witten, zwarten, gevlekten, driekleuren en ook dit jaar borstelharen. En daarvan heb ik een paar op foto gezet. De zwarte muizen zijn gewoon weg niet op foto te zetten zeg! En op een gegeven moment had ik een chocola kleur prachtig op foto staan... Zegt Katja: dat is een te lichte chocola kleur, die moeten veel donkerder zijn. Shit! Want ook deze kleur is zeer lastig op foto te krijgen. Later heb ik een betere chocolade kleur muis op foto gezet. Oeps, de eerste oeps voor Katja was ook een feit! Eén van de kleurmuizen nam de benen en liep over de grond. Ik had de muis te pakken, alleen beet hij me. En ik lied hem daarom weer los. Maar gelukkig kon deze gevongen worden. Dit had niet veel geschild trouwens!

Bij de gerbils zag je eveneens verschillen in bouw en type. Het was goed te zien dat fokkers uit verschillende landen verschillend beleid op na houden. Ook waren er nieuwe kleuren zoals wit donkeroog en blauw. Een blauwe kwam erg bruin over en had ook robijnkleurige ogen. Dat kan geen blauw zijn.

Van de tamme ratten heb ik weinig mee gekregen. Voor de keurmeesters stonden de kooien en die zijn heel wat groter. En achter de kooien werden de ratten gekeurd. Het was niet echt mogelijk om ratten op foto te zetten. En het was daar drukker zodat van afstand ook geen goede foto's genomen kon worden.

Het was mega druk en ik hoorde dat in de ochtend een wachtrij voor de entree stond van meer dan uur wachttijd. Ongelovelijk! De temperaturen in de hal liepen ook enorm op. En keuring liep uit. De uitreiking zou om drie uur zijn, om vier uur ben ik naar huis gegaan terwijl de uitreiking nog niet plaatsgevonden had. Dit omdat ik morgen weer vroeg naar werk moet gaan en ik afgelopen week ontzettend drukke week had gehad. Volgende keer zal ik wat langer blijven en ook de winnaars op foto zetten. Ik denk dat iemand zoals Juliet dit vast wel gedaan heeft.

Het was een bijzondere geslaagde dag! Een dag waar ik heel veel foto's gemaakt heb en eigenlijk met te weinig mensen gepraat heb! Iedereen van N.K.V. was ook erg druk. Allemaal bedankt!, en compliment hoe dit uiteindelijk geworden is!!

Foto behorend bij blog
Actie Stichting Knaagdierencentrum 
vrijdag, 5 april, 2013, 8:55 pm - Overige
door Martin Braak
Afgelopen en deze week had ik contact met Lisa van Groupon. Zij vroeg of ik wat reclame wil maken voor de actie m.b.t. de stichting Knaagdierencentrum. Maar natuurlijk! Hierbij!

Afgelopen weekend was het Pasen. Ter ere van dit feestelijke lenteweekend hebben de stichting Dierenbescherming en aanbiedingen website Groupon de handen in een geslagen.

Op de website Groupon.nl kan men doorgaans allerlei verschillende producten, met grote kortingen, aanschaffen. Om de dierenbescherming en de knaagdieren te helpen heeft Groupon afgelopen weekend speciaal voor de dierenbescherming een plekje vrijgemaakt op haar platform.
Iedereen kan een zogenaamde “deal” aanschaffen , wat in principe inhoudt dat iedereen zeer eenvoudig een donatie kan doen. Doneren kan al vanaf 5 euro, en loopt op tot 50 euro.

De dierenbescherming opent binnenkort een nieuw knaagdierencentrum in Nederland. In de knaagdieren centra van de dierenbescherming wonen verschillende knaagdieren die niet meer bij hun voorgaande baasje konden wonen. De knaagdieren krijgen onderdak in de knaagdieren centra, todat zij een nieuw baasje gevonden hebben.

Door te doneren, kan er het volgende gedaan worden voor de dieren. Met slechts 5 euro konijn zijn gehele verblijf gevoedt worden. Voor 30 euro zit een konijn er zijn hele verblijf schoon en fris bij.
Met 10 donaties van 50 euro kan de dierenbescherming een nieuwe konijnenren aanschaffen.

Alle kleine beetjes helpen. Wat is er nu makkelijker dan van achter je computer een donatie te maken? Help de dierenbescherming ook mee en kijk
hier voor de deal!
Het is weer zomertijd! 
maandag, 1 april, 2013, 9:34 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vanavond zo rond acht uur ging de zon onder en pas half negen werd het donkerder. Dan pas heb je door dat de zomertijd weer ingevoerd is. Laatste zaterdag-zondag van maart is namelijk altijd weer raak. En dan besef ik me weer dat de tijd weer zo snel is gegaan. Ook na het teruglezen van een mail vandaag, een discussie over een bepaalde mutatie. Die mail stamt van mei vorig jaar... Maar qua weer... Volgens mij heb ik mijn gal ... En de weerberichten zijn hoopvol: nog zeker twee weken koud weer!

Wat ik ga missen is dat ik 's ochtends opsta terwijl het donker is en ff rustig mijn mail beantwoord en o.a. dingetjes voor de vereniging doe. Dat is zondag een vaste ritueel. Want nu is het al licht of minder donker als ik 's zondags opsta. Laatste tijd heeft de vereniging veel tijd gekost. Dit in verband met de organisatie van NKV Bokaal. In januari moest met stoom de evenementen website klaar gemaakt worden. Eigenlijk had ik nee moeten zeggen, want m.b.t. mijn werk ben ik de eerste drie maand van het jaar druk genoeg. Maar 'nee' heb ik niet kunnen zeggen. De website moest met spoed gelanceerd worden en dat leverde problemen op. Want de site was nog niet goed getest. Eenmaal online bleek de verwijzing door webhoster Neostrada niet goed te werken. En de website verhuizen van RebasTrofee.nl naar NKVBokaal.nl wilde ik niet meer doen. Eerste signalen kreeg ik van mensen die inschreven en klachten hadden die ik niet kon verklaren. Bij het navragen haakten deze mensen af omdat ze door mij al geholpen waren: inschrijven was gelukt. En wilden geen tijd nemen om te testen of vragen te beantwoorden. Soms door onvoldoende van te begrijpen. Maar naast de website moest er meer geregeld worden en emailverkeer verdubbelde. Daarnaast moest het jaarboek van NKV nog af. En ik zou nog een verslag krijgen incl. uitslag. En dat is niet aangeleverd en daardoor had ik verschillende bladzijden die nog vol moesten. Dat heb ik nu zelf gedaan. Gisteren heb ik dan eindelijk het jaarboek afgerond. En in mijn mailbox staan nog emails die ik moet behandelen... Realiserend dat een aantal mails ook nog veel tijd gaat kosten.

In maart help ik een aantal mensen met hun aangiften inkomstenbelasting. De meesten laten duidelijk weten dat ze mijn hulp waarderen. Eentje niet wat me eigenlijk steekt. Daarin stop ik best veel tijd in en uiteindelijk krijg ik kritiek dat ze "zoveel" moeten betalen. Bah he! Maar daar kan ik toch niets aan doen? Het wordt op een gegeven moment als zelfsprekend aangenomen dat ik help en dat het geld oplevert. Beide zijn geen vanzelfspekendheid.

Aankomend april ga ik wat meer rust nemen. Ik wil minder moeten, meer mogen. En ik moet echt nadenken over de toekomst. Want de werkzaamheden vallen nu in eenzelfde periode terwijl ik straks meer tijd heb voor hobby's.

Economisch gaat het niet goed. Dat zorgt voor extra werkdruk. Banken maar ook ondernemers zijn nerveuser en de cijfers moeten sneller klaar. Voor mijn gevoel zijn de domino stenen weer aan het rollen. Zojuist is Cyprus van de ondergang gered. Op het journaal werd het als een hele opluchting en als een blije boodschap gepresenteerd. Terwijl je moet realiseren dat spaargelden boven de 100.000 euro grotendeels weg zijn. Deels omgezet in aandelen, grotendeels foetsie. Ook die van bedrijven. Dat betekent dat grotere bedrijven straks geen gelden hebben om de crediteuren te betalen. We zullen een groot aantal faillissementen zien. Dat betekent dat andere bedrijven ook gaan vallen omdat zij vorderingen niet kunnen innen. En uiteindelijk krijgt de banken hun verstrekte leningen niet terug. Waardoor het nog in elkaar klapt. Daarnaast door deze methode van redden zorgt het voor een kapitaalvlucht uit zwakke landen. Mensen die spaargelden in bijvoorbeeld Italië of Spanje hebben, maken gelden snel naar een ander bank over. Ook grote Internationale bedrijven. Gelden gaan naar de veilige landen. Het gaat nu niet lang duren voordat Slovenië zelfde gebeurd als Cyprus. Enige oplossing is de geldpers aan te zetten. Geef geld maar terug aan de mensen die het opvragen. Geld ontwaarding, persoonlijk denk ik niet dat dit zo'n effect heeft. Want de rente wordt nu al kunstmatig laag gehouden. Rabobank geeft zelf al aan: het is dat het klanten zijn, maar eigenlijk willen ze geen spaargeld. Geld kunnen ze goedkoper van de Europese bank krijgen. Vervelend he klanten... Als geld bijgedrukt wordt, wordt het weer ergens neergezet of uitgegeven. Eerste zal betekenen dat er meer gelden bij goede banken komen die eigenlijk minder risico willen lopen waardoor ze niets met dit geld kunnen. Bij uitgeven dan gaat de economie weer harder lopen. We zullen zien waar dit heen gaat...

Terwijl Noord Korea Call of Duty aan het spelen is. Spanning lopen op en het kan zo mis gaan. En dan hebben we te maken met een zeer bloedige oorlog. Maar hopen dat China ff de druk opvoert en hier een einde aan maakt.

Waar we laatste tijd niet zoveel meer over horen is Fukushima. Het is verdomd alweer twee jaar geleden dat de kerncentrales daar een burn out hadden. Straling is gigantisch. Laatste nieuws is dat de energiebedrijf toegegeven heeft dat het door hun kwam dat alles mis is gegaan. Ze waren niet goed voorbereid op een ramp als deze. Het is zo vreemd dat er zo weinig over gemeld wordt, terwijl vissen gevangen wordt met heel veel straling. Dat kinderen daar heel veel problemen kennen. En dat wanneer er weer een aardbeving in dezelfde regio plaatsvindt kan leiden tot een mega verspreiding van radioactiviteit. Verdomme zeg, waarom hebben wij kerncentrales nodig? Echt niet! De wereld moet werken aan minder verbruik van energie. Een CPU processor van PC verbruikt veel meer stroom als die van een laptop. Zelfs als Google wit door zwart vervangt, wordt er veel minder stroom verbruikt. Waarom gaan ze dan door met een wit scherm?

De wereld draait verder! Ook voor onze kinderen?
Paasfoto's 
zaterdag, 30 maart, 2013, 8:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Een paar hamsterfoto's in paassfeer:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Gratis huisdierenbox 
vrijdag, 29 maart, 2013, 7:36 pm - Overige
door Martin Braak
Gratis een hondenbox of een kattenbox? Een verrassingsdoos met leuke inhoud ontvangen? Helemaal gratis is het niet... Je bent wel verzendkosten verschuldigd. Klik hier: