Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Mijt 
dinsdag, 3 april, 2012, 8:32 pm - Campbelli
door Martin Braak
Op het evenement Rebas Trofee was een Campbelli dwerghamster ingeschreven waarvan de keurmeester vermoedde dat hij mijt heeft. Ze zag dit direct en raakte het niet aan.

Er zijn verschillende soorten mijt. Bloedmijt blijft bijna nooit op de dieren zitten behalve even bij het drinken. Overige mijt blijft op de dieren zitten. Je kunt het eventueel zien aan de oren. Dit omdat ze jeuk hebben en te veel krabben. Dan komen er wondjes aan de uiteinde. Bij bepaalde type mijt zie je het aan de vacht. Die wordt dunner. Dit is op deze foto goed te zien.

Foto behorend bij blog
Geen albino! 
dinsdag, 3 april, 2012, 8:27 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zoals je in het verslag over het evenement Rebas Trofee kunt lezen, was er een Campbelli dwerghamster ingeschreven die erg opviel. Het was namelijk geen albino. Maar wat het wel was? Geen idee!

Foto behorend bij blog

Een albino is spierwit. Er is geen aalstreep te zien. Maar zoals je boven kunt zien, is er een soort belijning aanwezig. Wat we niet ter plaatse zagen, was het gele pigment wat je in het gezicht iets ziet. Maar op de foto is dit wel te zien. Tenminste, ja toch?

Foto behorend bij blog
Waar een keurmeester toch op let: witte voetjes bij BEA 
dinsdag, 3 april, 2012, 8:42 am - Campbelli
door Martin Braak
Waar een keurmeester toch op let. Iets wat mij ingeval niet opgevallen zou zijn. Er was namelijk een black-eyed argente Campbelli dwerghamster ingeschreven en de keurmeester zag dat de bovenkant van de voetjes wit waren. Normaal loopt de drieboog iets door waardoor de achterpootjes niet wit zijn. Het gaat hier om de bovenkant van de achterpoot.

Foto behorend bij blog

Hier op de foto kan je goed zien dat de drieboog niet te ver doorloopt.

Foto behorend bij blog
Rebas Trofee 
zondag, 1 april, 2012, 8:51 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag, 1 april 2012, was het dan zover: de vierde Rebas Trofee. Dit keer niet groter, ook niet meer, maar wel even gezellig! Vanochtend op de heenweg keek ik op de temperatuurmeter. Het vroor 1,5 graden! Dat terwijl vorig week hier nog 19 graden was. Een bijzonder groot contrast. Onderweg heb ik nog nooit zoveel wilde konijnen en hazen gezien. En ook nog jonge Reetjes. Geweldig!

Gisteravond had ik nog iets op Facebook geplaatst. Waar is social media goed voor? Voor het maken van een 1 april grap! Ik had een bericht geplaatst dat ik zwarte Roborovski's gekocht had en dat ik een aantal naar Houten mee zou nemen. Want ik kon ze niet allemaal houden! Mijn mobiel trilt op het moment dat ik een Facebook berichtje krijg en die bleef maar trillen. Vanochtend heb ik een link geplaatst met de informatie over deze nieuwe kleurslag. Er zijn meer dan 30 mensen geweest die deze link geopend hadden..... 1 april!!!!!

Foto behorend bij blog Aangekomen ging het allemaal vlotjes. Ik zag Katja en Mirjam de inschrijvers ontvangen. En binnen no time waren de tafels gevuld met verschillende kooitjes van verschillende maten en in verschillende kleuren. Het geheel geeft een prachtig gezicht. De vereniging N.K.V. wens meer uniformiteit in de kootjes, maar de regenboog aan kooitjes heeft ook wel weer wat. Toch is hier wat mis gegaan. Dat bleek namelijk later! Bij de dwerghamsters stond e.e.a. door elkaar waardoor de aandragers bepaalde kooitjes niet konden vinden en dachten dat de dwerghamsters absent waren. Gelukkig werd deze fout snel geconstateerd en door de aandragers opgelost.

Begonnen met foto's maken merkte ik al snel dat dit de hal is waar ik een bloed hekel aan heb. Een ramp om goede foto's te maken. De hal is erg hoog en kent geen plafond die ik bij het flitsen kan gebruiken. Tevens is er heel slecht licht. Vandaag daarom ook veel foto's met hoge iso waarden gemaakt. Vandaag had ik voor het eerst mijn nieuwe camera Canon 7d bij me. En hoe kan je een camera beter testen dan in real live?

Vandaag constateerde ik dat elke keurmeester een heel ander manier van keuren hadden. Anneke Vermeulen keurt de dieren op een stuk tapijt en ze zijn daar heel erg rustig. Chris Henwood keurde eveneens dwerghamsters, maar hij hield de kooitje tegen zijn borst aan en keurt zo de dwerghamster. Bij de Roborovski's geef ik hem groot gelijk, maar bij de andere soorten... De gerbils werden dit keer ook in hun transport kooi gekeurd. Maar deze bleef op de tafel staan. De muizen werden op de hand gekeurd. En de ratten werden één voor één op de tafel gezet. Maar Qualm had dit keer schijters tussen zitten en zijn tafel lag eronder. Hij gebruikte een geel doekje en dat zag er op een gegeven moment niet fris uit.

Foto behorend bij blogFoto behorend bij blogFoto behorend bij blogFoto behorend bij blog

Foto behorend bij blogBij de ratten viel een rat op omdat het tweeslachtig was. Deze rat had zowel ballen als tepels. En bij de show in december was er ook al eentje die tweeslachtig was. De rattenfokkers c.q. -liefhebben moeten dit beter bekijken wat zij inschrijven en overwegen om te stoppen wanneer een genetisch oorzaak vermoed wordt. Vaak is dit niet genetisch, maar ... 2 keer achter elkaar op de show is wel heel toevallig.

Bij de hamsters waren een aantal exemplaren waar de keurmeester zorgen om maakte. Een Syrische hamster had een bolle rug en kon niet goed zitten. Tevens waren de voorpoten niet even lang. Iets waar niet mee verder gefokt moet worden. Bij de Campbelli dwerghamsters waren exemplaren waarvan de achterbenen te ver uit elkaar en de voorpoten te dicht op elkaar stonden. Tevens was er een exemplaar bij die net zoals de Syrische hamster een ronde kont had waardoor het niet kon zitten. Ook waren er Campbelli dwerghamsters aanwezig die meer van Russen weg hadden dan Campbelli's: kopvorm onjuist, oorstand onjuist, grootte onjuist, staart binnen gedragen en klein wat bij de Russische dwerghamster zo is. Dit is een gevaar voor de soort en de fokkers moeten de hybriden eruit selecteren en op Campbelli eigenschappen fokken. Er was een albino Campbelli ingeschreven die iets bijzonders had: hij had namelijk een zichtbare witachtige aalstreep. Dit is dan ook geen albino en we begonnen te brainstormen wat het wel kon zijn. Zou het een dubbel platinum argente zijn? Geen idee, maar bijzonder was het wel. En een Campbelli had mijt. Dat zag de keurmeester gelijk en raakte het dier niet aan. Bij de Russische dwerghamsters zaten exemplaren bij die een wintervacht hadden en daarom niet goed gekeurd kunnen worden. Gelukkig zaten er ook exemplaren bij de zeer bijzonder mooi waren en die werden natuurlijk met een hoge waardering geprijsd.

Ook leuk was dat er veel zwarte Campbelli's ingeschreven waren. En het verschil met de zwarte Russische dwerghamster is goed te zien. Kleine eigenschappen zoals een witte staart en witte voetjes zijn gelijk, maar de zwarte Campbelli heeft een antraciet zwarte kleur en in het gezicht verbruining aanwezig. Dat heeft de zwarte Russische dwerghamster niet. Die is egaal zwart.

En dan schieten de woorden van het hamsterforum door mijn hoofd: de keurmeester is geen dierenarts en beoordeeld alleen de kleur, bouw etc. Dit zeggen alleen mensen die zelf niet met de dieren naar de keurmeester gaan en zie dat soms beter is om wel te gaan! Want deze fokkers hebben nu keurkaarten met deze opmerkingen en kunnen werken aan verbetering.

Er waren ook Chinchilla's ingeschreven en die werden door Rolf Captijn gekeurd. Ook al waren het een paar, het was een leuk geheel. De prijzen gingen allemaal naar dezelfde winnaar.

Foto behorend bij blogIn dezelfde hal waren verschillende standjes. Mij viel de kleine kipjes op die heel tam waren. Ze bleven op de tafel zitten. De eigenaar vertelde me dat het om een vrij nieuwe soort ging. Erg leuk zeg!. Ik heb vandaag kennis gemaakt met Marika Stoevelaar. Ze heeft een webwinkel voor dierenbenodigdheden en stond met haar stand daar. Er waren hele leuke huisjes te koop. Ik kon mij beheersen, maar zal in de toekomst zeker iets bij haar bestellen! Naast haar stand stond de Hammie hamsterforum.

De prijsuitreiking ging als vanouds. René Bastiaans staande op de stoel (zo klein is hij toch niet?) en Katja overhandigde de prijzen. De ene beker was nog groter dan de ander. Alle winnaars bij deze nogmaals gefeliciteerd!

Foto behorend bij blog

Het was dan ook een zeer geslaagde dag en thuis aangekomen was het ff pffffffff van vermoeidheid! En ik kijk al naar de volgende keer uit!
De bekende steen foto's 
woensdag, 28 maart, 2012, 6:17 pm - Russische
door Martin Braak
Mensen die mij heel lang al kennen of volgen, weten dat ik in 2004-2006 heel veel foto's gemaakt heb van hamsters op een 10 bij 10 centimeter steen. Er zijn zelfs mensen geweest die dezelfde foto's gingen maken. Het kwam omdat in deze jaren een paar hele mooie weken zaten. Echt zonnig weer wat heel geschikt is om foto's te maken. Toen had ik nog geen spiegel-reflex camera en ik kon toen het beste op deze wijze foto's maken. Ook in 2008 heb ik deze soort foto's gemaakt. Maar toen vooral omdat ze niet 123 van de steen afspringen.

Tegenwoordig doe ik dit bijna nooit meer. De kleur kan je in zonlicht niet kleurgetrouw krijgen. En met een spiegel-reflex is het ook helemaal niet meer nodig.

Leuk om dit toch weer eens te doen. Want de laatste weken van maart lijken wel zomer!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Uit 2005:
Foto behorend bij blog

Uit 2008:
Foto behorend bij blog

Martin, liggen die stenen nog in je tuin? Ja erg he!