Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Traditie going on: paasfoto's 
dinsdag, 5 april, 2011, 8:18 pm - Roborovski
door Martin Braak
Al een paar keer heb ik geschreven over de bekende paasfoto's van mij. Ik heb jaren geleden een Roborovski naast een paar paaskuikens op de foto gezet. Een lucky shot. Die foto is echt over de hele wereld gegaan. Elk jaar maak ik deze foto's weer, alleen vorig jaar met Rusjes en Syren omdat ik toen geen Robbies had. Maar dit jaar... jaja, ik heb Robbies. Afgelopen weekend was het dan ook weer tijd om de traditionele paasfoto's te maken.

Echter, ik werd tijdens het maken van de foto's gestoord. Gestoord door gepiep. Gepiep uit een kooi waar ik geen gepiep had verwacht. Daar zitten namelijk Cinnamon Robbies in. En die waren niet zwanger. Toch wel dus!

Geschiedenis: in de eerste week april van 2011 zijn de eerste Cinnamon Roborovski's in Nederland geboren. Vastlegging :)

En nu ben ik zeer benieuwd of hun oogjes rood van kleur zijn. Binnenkort meer hierover!

Foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En natuurlijk:
Foto behorend bij blog
3e Rebas Trofee 
zondag, 3 april, 2011, 8:36 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het eindelijk zover: de 3e Rebas Trofee, nog groter nog meer dieren. Er zouden dit jaar naast de bekende knaagdieren ook chinchilla's en cavia's gekeurd worden, maar een aantal weken voor de deadline bleek een mysterieuse virus bij de cavia's te zijn en kon e.e.a. niet doorgaan. Volgende keer beter! Maar inderdaad was dit keer nog meer dieren!

Foto behorend bij blog

De chinchilla keuring was helemaal geweldig. Door Rolf Captijn werden totaal 70 chinchilla's gekeurd. Dit onder een speciale lamp zodat de keurmeester de kleur goed kon bekijken. Er was ruimte voor de inschrijvers en de bezoekers om op korte afstand te zitten en te kijken. Eén dingetje onbrak: een microfoon en luidsprekers. Zodat de bezoekers kunnen horen wat de keurmeester te vertellen heeft. Dan was het helemaal perfect geweest :)

En dit jaar waren er wederom aanloop problemen. Zo was de eerste editie choatisch qua neerzetten van de diverse ingeschreven dieren en was de toeloop niet goed geregeld, dit jaar ging dat door de goede samenwerking en voorbereiding tussen Katja en Marjolein op rolletjes. Maar toen!, toen bleken de keurkaarten nog niet aanwezig te zijn. De keurmeesters konden niet direct beginnen. Maar gelukkig duurde dat niet lang en de keurmeesters waren de aanloopproblemen al snel vergeten: ze hadden het maar druk om al die prachtige ingeschreven dieren te keuren.

Foto behorend bij blog

De ruimtes tussen de keurmeesters was dit keer groot. De verschillende diersoorten hadden namelijk aparte tafels gekregen en mijn complimenten aan TER hoe goed dit jaar geregeld is. Daardoor ontstond er een bepaalde rust. De bezoekers konden heel gemakkelijk overal bij en konden de keurmeesters goed horen. Ook was er veel ruimte om foto's te maken en om aan deskundigen vragen te stellen.

De verkooptafel was dit jaar geregeld door de vereniging N.K.V. en er gingen veel dieren over naar nieuwe eigenaren. Een goede gelegenheid voor fokkers en dierenliefhebbers om aan goede type dieren te komen. Ook zou de vereniging N.K.V. een promotietafel hebben, maar helaas is hier wat mis gegaan? Velen hebben denk ik niet gemerkt dat N.K.V. aanwezig was. Dat maakt ook niet uit, ik denk dat bijna elke medewerker van dit evenement tevens lid is van de verenining N.K.V. Zal ik dan maar ff promotie maken: lees je dit en ben je niet lid, meld je dan nog vandaag aan!

De Russische dwerghamsters werden door een Zweedse keurmeester gekeurd. Maar ik moet eerlijk zeggen dat niet elke Rusje er zo prachtig uitzag. Waarom worden Rusjes in wintervacht ingeschreven c.q. die uit conditie zijn? Gelukkig zaten er ook goede exemplaren tussen, zelfs eentje die mega groot was. De schrijver zei hard op richting mij: Martin, voor jou is deze type zelfs te groot of niet? Yep.

Foto behorend bij blog

Dit jaar heb ik veel foto's van de kleurmuizen gemaakt. Want voorgaande keren heb ik veelal de andere diersoorten gefotografeerd. Anneke Vermeulen keurde de kleurmuizen en er zaten prachtige exemplaren tussen. Op een gegeven moment zei ze "maar dit is geen wit donkeroog, dit is creme donkeroog". En dat kwam goed uit, want die had ik nog niet op de foto! Er zat een zwarte muis tussen die pikke zwart was. Maar zwart... krijg je niet op de foto. Dat is zo'n moeilijke kleur om goed op de foto te krijgen. De witte exemplaren heb ik dit jaar goed op foto gekregen, eveneens als een paar andere kleuren zoals schimmel.

Foto behorend bij blog
Zwarter dan dit kan mijn inziens niet!


Foto behorend bij blog
Dit is niet wit, maar creme donkeroog!


De ratten werden door twee Mark Kalberg en de Engelse keurmeester Sheila Sowter gekeurd. Het bijzondere dit jaar was dat één rat vijf prijzen won. Het ging om een rat die een U kreeg. Maar tevens in de diverse catogorieën zoals beste dumbo oren de prijzen eveneens won. Tja, dat krijg je als de beste rat van de show tevens dumbo etc. is.

Alice Langeveld had weer prachtige gerbils ingeschreven en dat was te merken. Ook waren er dikstaartgerbils ingeschreven en de keuring verliep erg snel.

De Syrische hamsters zouden met behulp van een speciale lamp gekeurd worden. Echter, de lamp stond uit. Maar daarnaast stond de lamp gigantisch in de weg. Of wel het was niet mogelijk om foto's van de Syren te maken. Helaas, want ook daar waren prachtige exemplaren ingeschreven. Zoals een chocola dominant spot. Prachtig!

Foto behorend bij blog
De beste foto, er stond een lampje voor


Ook waren er nieuwe varianten: wie kent witte Roborovski's met een zwarte spot op de kop? Ja ik had de geruchten gehoord, maar dat ze gewoon te koop waren... Ja in Houten op de Exoknaag! Ongelovelijk!

Tijdens het evenement heb ik van René en Mirjam een tekening van één van mijn hamsters gekregen, als dank voor alle werk en hulp dat ik afgelopen jaren voor hun gedaan heb. Het is getekend door Gaelle Van Styvendael. Echt prachtig, ik heb er geen woorden voor!

Ook heb ik vandaag de diverse handjes geschut van de mensen die ik afgelopen tijd via Facebook/Hyves/mail gesproken had. Het is leuk om de gezichten te zien en even in reallife te spreken.

Samenvattend: opperdetop!
Supermaan en daardoor de gevolgen? 
zondag, 20 maart, 2011, 10:26 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Gisteravond was er een bijzonder fenomeen. Namelijk de grootste maan van de afgelopen 20 jaar. Dit wordt ook wel "supermaan" genoemd. Het verschil in grootte wordt veroorzaakt doordat de maan in een ovaal ringvorm rondom de aarde draait. Gemiddeld is de afstand van de maan 383.900 km. Afgelopen avond was dat 356.577 km om precies te zijn. Van dit bijzonder moment heb ik even een foto gemaakt:

Foto behorend bij blog

Van de supermaan wordt wel eens gezegd dat deze grote problemen op onze planeet veroorzaakt. Afgelopen keren hebben we gezien dat wanneer er weer sprake is van een supermaan er grote aardbevingen gebeurden. En dit keer wederom: Japan is getroffen door een zeer grote aardbeving (een 9.0) en daarna getroffen door een tsunami. De natuur heeft enorme kracht en boten, huizen, auto's werden meegesleurd. Een gevolg van de supermaan?

Foto behorend bij blog
Foto afkomstig van Nos.nl


Ook zijn er zeer grote problemen bij één van de kerncentrales van Japan ontstaan. Ze hebben niet stil gestaan dat de kerncentrale manko's bevat wanneer het door twee rampen getroffen wordt. De kerncentrale is direct na de aardbeving stil gelegd. Echter door de tsunami is de noodagregaat t.b.v. koeling uitgevallen. Daarna hadden ze slechts 1 backupsysteem, namelijk een koelsysteem die op een accu loopt. Echter... na 8 uur was de accu leeg. Daarna begonnen de problem: de kerncentrales zijn vlak naast elkaar gebouwd en blijkbaar hebben ze niet gedacht aan een systeem waarbij gassen uit het gebouw gelaten kunnen worden. Daardoor kon waterstof zich ophopen en ontploffen. Omdat de centrales naast elkaar stonden, hebben ze elkaar beschadigd. Het stomste is dat gebruikte staven in dezelfde ruimte opgeslagen worden. En niet op de begaande grond, nee in een bad boven in het gebouw. En daar is juist de ontploffing geweest.

De problemen zijn vele male groter dan ze in het nieuws brengen. De kernreactors gebruiken Mox staven. In het nieuws wordt nu alleen gezegd dat reactor 3 Plutonium gebruikt. Bullshit. In alle zes reactoren hebben ze Mox staven gebruikt. Dit zijn staven bestaande uit Uranium en afvalprodukt Plutonium. Omdat bij kerncentrales steeds meer afvalproduct Plutonium vrijkwam hebben ze dit hergebruikt. Probleem is dat dit vele male gevaarlijker en dodelijker is. En dat er een grote gevaar bestaat dat een kernreactie weer opgang komt.

Daarnaast ligt het aan zee. Het is op korte termijn een plus punt omdat de reactoren met zeewater gekoeld kunnen worden, maar straks m.b.t. verspreiding een vele groter probleem gaat opleveren. Straling wordt straks niet alleen via wind maar ook via water verspreid.

Tijdens het schrijven zijn er acties in Libië. Om een burgeroorlog daar te proberen te voorkomen c.q. binnen goede banen te leiden, vallen ze vanuit de lucht dit land aan. Frankrijk staat voorop m.b.t. deze acties.

Ik moest deze week aan Nostradamus denken. Dit heeft hij redelijk goed voorspeld. In de diverse versen van hem schreef hij over deze tijd: rampen en een wereldoorlog die in het middenoosten ontstaat en richting Frankrijk en Engeland gaat. Zelf denk ik dat hij dit bedoelt. Velen denken dat het een voorspelling zou zijn m.b.t. Iran die een oorlog zou beginnen waarbij atoombommen gebruikt worden. Ikzelf denk dat hij de kernramp in Japan bedoelde in combinatie met de oorlog in Libië waarbij Frankrijk voorop loopt.
Vreemde eend in de bijt 
zondag, 20 februari, 2011, 9:17 pm - Roborovski
door Martin Braak
In het verleden heb ik wel eens jonge Roborovski dwerghamsters uit nood bij een Russische dwerghamster gelegd. Dit omdat bijvoorbeeld de moederhamster dood ging. De kans is 1/3 - 1/2 dat het goed gaat, of wel er sneuvelen een paar, anderen redden het.

Nu heb ik weer een paar Roborovski's en één van mijn Bonte Robbies die 's avonds heel druk is, had voor het eerst een nestje. De jongen lagen door de kooi heen en waren redelijk onderkoeld geraakt. Ik heb eerst geprobeerd om een nest te repareren, maar helaas de moeder keek er niet naar om. Eentje was al dood gegaan en vier lagen er nog.

Wat moet je dan doen? Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat Russische dwerghamsters heel goede pleegmoeders zijn. Dus ik heb de resterende vier warm geblazen en daarna bij een pleegmoeder gelegd. Van de vier hebben het drie overleefd.

Foto behorend bij blog

En nu weer kijken of de nieuwe jonge Roborovski's supervlug zijn of dat ze het gedrag van de kleine Rusjes overnemen :)
Rebas Trofee 
zondag, 20 februari, 2011, 5:34 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op 3 april is het weer zover: voor de derde keer wordt dan Rebas Trofee gehouden. Vandaag is de website www RebasTrofee nl online gegaan.

Rebas Trofee is het evenement van dit jaar als het om knaagdieren gaat. Dit jaar nog groter, nog mooier, nog leuker: naast kleine knaagdieren worden dit jaar ook cavia's en chinchilla's gekeurd.