Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
http://cuteoverload.com 
donderdag, 22 april, 2010, 7:43 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
De meeste mensen weten dat ik fotografie als hobby heb. En vooral dierenfotografie. Elk fotograaf heeft zijn stijl en mijn stijl is heel duidelijk zichtbaar: de dieren staan er zodanig op dat de foto bijna volledig in beslag neemt en de vorm van het dier tot recht komt inclusief kleur. Maar wat ik ook nog graag wil, is foto's maken die lollig zijn, grappig zijn etc. Dat is veel moeilijker!

Ik ken een site waar heel veel mooie grappige dierenfoto's staat:
http://cuteoverload.com/

Prachtig he?!
Wanneer is de Russische dwerghamster gevonden? 
dinsdag, 20 april, 2010, 7:54 pm - Russische
door Martin Braak
Zojuist zag ik dat iemand op mijn eerste post van mijn weblog een vraag had gesteld. Mijn weblog is niet echt bedoelt om her en der een vraag neer te zetten. Daarvoor is het contactformulier.

De gestelde vraag was wanneer is de Russische dwerghamster gevonden? Deze dwerghamstersoort bestaat al eeuwen. In 1776 is deze soort voor het eerst wetenschappelijk beschreven.

Maar wat is nu precies toen gevonden en beschreven? Op mijn website staat een tekening en als je die bekijkt, dan kloppen een aantal dingen niet. Ik heb deze tekening op het internet gevonden en weet niet of die uit de 18e eeuw stamt. Maar als je de ogen en oren bekijkt, dan is dit niet echt Russisch. Maar eerder Campbelli.

Vreemd hoeft het niet eens te zijn. Als ik het goed begrepen heb, zijn er twee regio's Russische dwerghamsters en die leven eeuwen afzondelijk van elkaar. De vraag is waar onze Russen vandaan komen en of er verschillen zijn. Bij de Campbelli's zie je eveneens verschillen per regio, ene is agressiever dan de ander, de kleur kan verschillen, etc. En dat heeft puur te maken met de vijanden en de kleuren in de omgeving. Natuurlijke selectie zorgt dat de sterkste overleven.
Thank you, Andrea 
vrijdag, 16 april, 2010, 9:22 am - Russische
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Kan je gemakkelijk aan zuivere Russen komen? 
vrijdag, 16 april, 2010, 8:26 am - Russische
door Martin Braak
Op Exoknaag vroeg ik aan de fokker en keurmeester Justine uit Engeland of je gemakkelijk aan zuivere Russen kunt komen. Ze vertelde me dat op dit moment het volgende geldt: voor keuringen kijken ze naar de stamboom van een Russische dwerghamster en kijken ze drie generaties terug. Wanneer drie generaties geen hybride kleur inzit, dan zien ze het als "zuivere" Russen. Dit wordt door diverse fokkers eveneens als richtlijn gehanteerd.

Ik stelde de vraag namelijk omdat ik uit Finalnd een mail had gekregen of in Nederland fokkers zijn die zuivere Russen fokken. Dit omdat ze slecht aan pure Russen kunnen komen.

De regel van drie generaties terug kijken is nieuw voor mij en had ik niet eerder gehoord. Ik vind het wel een logische gevolg, want zeg nauw eerijk, waar kan je fokgeschikte en keurgeschikte zuivere Russen krijgen?

Hybride F4:
Foto behorend bij blog
Rebas Trofee 2010 
maandag, 12 april, 2010, 8:01 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het zover! Exoknaag en voor de tweede keer de Rebas Trofee. Dit maal met nog meer dieren die ingeschreven waren. Maar liefst 421 dieren en meer dan 90 inzenders. Dat is niet mis!

Vanochtend begon het allemaal vroeg. Al voor half negen waren de eerste inzenders al aanwezig. Katja regelde dat de inschrijvers hun nummers en catalogus kregen en Marloes begeleide de mensen naar de plaats waar de dieren moeten staan. Op de tafels waren papiertjes met nummers gelegd zodat voor elk ingeschreven dier ruimte gemaakt was. Geen hectiek zoals vorig jaar, waar moeten de ratten staan en waar de dwerghamsters. Dit keer ging het heel smooth!

De keurmeesters begonnen direct te keuren en dat had natuurlijk een reden! Ze moesten veel dieren keuren. Dit keer waren de muizen onder de maat. Anniina Tuura uit Finland keurde de kleurmuizen en Anneke Vermeulen schreef. Beiden keken af en toe sip. Te kleine muizen, muizen die last hadden van wormen, etc. Maar aan het einde van de dag zag ik ze ook gelukkig lachen: een prachtige rode muis die een U kreeg.

Foto behorend bij blog
Anniina Tuura uit Finland


De gebils werden gekeurd door Jaquie Rosswel. Alice had dit jaar wederom veel gerbils ingeschreven. Allemaal plaatjes.

Fons Verrijdt en Jo Qualm keurden de ratten. Een uniek moment, dit omdat Jo Qualm gaat stoppen. Waarschijnlijk is dit de laatste keuring waar beide heren tegelijk ratten keuren. Er waren namelijk heel veel ratten ingeschreven, zoveel dat één keurmeester niet voldoende was. Op een gegeven moment hoorde je Fons naar Jo roepen. Kom kijken! Kom kom. Een Blauwe rat, zo als ze horen te zijn! Tot en met de haarpunt blauw.

Foto behorend bij blog
De bekende snor van Jo Qualm


Melissa Chamberlain en Justine Bibby uit Engeland keurden de (dwerg)hamsters. En dat duurde tot en met half vijf. Zoveel hamsters waren aanwezig en ze namen de tijd hiervoor. Zoveel smaken, zoveel kleurslagen waren ingeschreven.

Wat wel opviel was dat de keurmeesters uit het buitenland keuren conform hun eigen standaard. De Syrische hamsters moesten dikker en groter zijn. De opmerking dat de oren gedragen moeten worden, werd vaak gemaakt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse standaard.

Aan einde werden door Rene, Katja en de keurmeesters de prijzen uitgereikt. De ene deelnemer ging met een nog groter beker naar huis dan de andere.

Ik zou zeggen: op naar de volgende Rebas Trofee!!! Dit keer in december?!