Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rebas Trofee 2010 
maandag, 12 april, 2010, 8:01 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het zover! Exoknaag en voor de tweede keer de Rebas Trofee. Dit maal met nog meer dieren die ingeschreven waren. Maar liefst 421 dieren en meer dan 90 inzenders. Dat is niet mis!

Vanochtend begon het allemaal vroeg. Al voor half negen waren de eerste inzenders al aanwezig. Katja regelde dat de inschrijvers hun nummers en catalogus kregen en Marloes begeleide de mensen naar de plaats waar de dieren moeten staan. Op de tafels waren papiertjes met nummers gelegd zodat voor elk ingeschreven dier ruimte gemaakt was. Geen hectiek zoals vorig jaar, waar moeten de ratten staan en waar de dwerghamsters. Dit keer ging het heel smooth!

De keurmeesters begonnen direct te keuren en dat had natuurlijk een reden! Ze moesten veel dieren keuren. Dit keer waren de muizen onder de maat. Anniina Tuura uit Finland keurde de kleurmuizen en Anneke Vermeulen schreef. Beiden keken af en toe sip. Te kleine muizen, muizen die last hadden van wormen, etc. Maar aan het einde van de dag zag ik ze ook gelukkig lachen: een prachtige rode muis die een U kreeg.

Foto behorend bij blog
Anniina Tuura uit Finland


De gebils werden gekeurd door Jaquie Rosswel. Alice had dit jaar wederom veel gerbils ingeschreven. Allemaal plaatjes.

Fons Verrijdt en Jo Qualm keurden de ratten. Een uniek moment, dit omdat Jo Qualm gaat stoppen. Waarschijnlijk is dit de laatste keuring waar beide heren tegelijk ratten keuren. Er waren namelijk heel veel ratten ingeschreven, zoveel dat één keurmeester niet voldoende was. Op een gegeven moment hoorde je Fons naar Jo roepen. Kom kijken! Kom kom. Een Blauwe rat, zo als ze horen te zijn! Tot en met de haarpunt blauw.

Foto behorend bij blog
De bekende snor van Jo Qualm


Melissa Chamberlain en Justine Bibby uit Engeland keurden de (dwerg)hamsters. En dat duurde tot en met half vijf. Zoveel hamsters waren aanwezig en ze namen de tijd hiervoor. Zoveel smaken, zoveel kleurslagen waren ingeschreven.

Wat wel opviel was dat de keurmeesters uit het buitenland keuren conform hun eigen standaard. De Syrische hamsters moesten dikker en groter zijn. De opmerking dat de oren gedragen moeten worden, werd vaak gemaakt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse standaard.

Aan einde werden door Rene, Katja en de keurmeesters de prijzen uitgereikt. De ene deelnemer ging met een nog groter beker naar huis dan de andere.

Ik zou zeggen: op naar de volgende Rebas Trofee!!! Dit keer in december?!
Fotoalbum, prachtige foto's, niet alleen van hamsters 
maandag, 5 april, 2010, 11:22 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Zoals velen misschien weten heb ik op deze site een digitale fotoalbum staan. Wel is het beetje afgeschermd. Bezoekers moeten op een banner klikken en daarna kunnen ze een hele tijd kijken. Dit doe ik zodat ik de kosten van de site kan betalen.

Mijn fotoalbum is een verzameling van heel veel foto's van mijn (dwerg)hamsters. Bij de Russische dwerghamsters is het veelal gesorteerd op kleur. Aan hand van mijn fotoalbum houd ik bij hoe iets verloopt. Bijvoorbeeld mijn wintervachtproject. Daar staan honderden foto's van twee Rusjes en deze foto's zijn door het hele jaar heen gemaakt. Maar ook hoe bijvoorbeeld met mijn Golvend haartjes gaat.

Link naar foto's van mijn Russen:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/index.php?album=0

Op het Hamsterforum zet ik geregeld foto's neer. Deze foto's staan eveneens in mijn fotoalbum, dit gesorteerd per jaar:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/index.php?album=5

Maar er staan ook andere foto's. Afgelopen week heb ik tientallen foto's van Mongoolse gerbils geplaatst. Voorbeeld:
Foto behorend bij blog

Link: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... ap=Gerbils

Of van ratten:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... map=Ratten

Foto behorend bij blog

Dit jaar wil ik mijn fotoalbum herschrijven. Ik wil een betere menu bij maken zodat mensen foto's kunnen sorteren naar ouderdom en beter door heen kunnen bladeren.
De kabouters: hear and see, what imazing 
zondag, 4 april, 2010, 9:23 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Foto behorend bij blog
Foto behorend bij blog
Nogmaals over Golvend haar 
zondag, 4 april, 2010, 9:16 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je afgelopen week heb kunnen lezen heb ik gelukkig weer een nestje waar Golvend haar in zit. Maar dit keer ziet het erna uit dat het minder is. Golvend haar is een mutatie die heel lastig te fokken is, dit omdat mijn fokdieren nauwelijks fokken. Ik heb afgelopen jaar een aantal mooie exemplaren gefokt maar grotendeels allemaal vrouwtjes die geen nestjes hebben gehad.

Een voorbeeld van een vrouwtje die nooit gefokt heeft:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zelf vind ik het niet mooi, maar je ziet aan deze foto's wel hoe bijzonder het is. Het is echt langer haar!

Dit is een exemplaar uit het nieuwe nest:
Foto behorend bij blog

En wat ik in 2008 zag is het golvend haartjes op jonge leeftijd, deze heeft dat niet, deze heeft lange haren wat meer recht loopt. Of zie ik het fout of moet ik geduld hebben?
En zo heb ik weer een golvend haartje erbij 
dinsdag, 30 maart, 2010, 8:00 pm - Russische
door Martin Braak
Golvend haar, sjonge, ik gaf bijna de hoop al op! Ik heb een aantal maar ze fokken gewoon weg niet goed. Alles wat afgelopen tijd gefokt heeft, kreeg maar 1 nestje. Ik heb 1 man die goed fokt, alleen nooit een nieuw exemplaar eruit gefokt. Wel heb ik daar een aantal van gehouden, maar dat loopt dood. En ik fok ze koppelgewijs en haal de koppels normaliter nooit uit elkaar. Een vrouwtje golvend haar zat alleen en die heb ik met een mooie wildkleur man gekoppeld. En al snel werd 1 nestje geboren: 3 vrouwtjes. Alle drie vrouwtjes heb ik tot en met week 10 bij elkaar gelaten. Dat ging prima. Daarna heb ik alle drie vrouwtjes verdeeld aan golvend haar mannetjes. En nu is 1 nestje geboren en jawel! Nieuwe golvend haartjes!

Wordt vervolgd...