Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Diabetes verschil Rus - Campbelli 
woensdag, 1 april, 2009, 7:46 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Bij zowel de Campbelli dwerghamster als bij de Rus komt diabetes voor. Al vanaf oorsprong. Een aantal denken dat alleen bij de Campbelli dwerghamster diabetes voorkomt. Dat is dus niet correct.

Het is alweer ruim 15 jaar geleden dat grote fokkers in Engeland en USA waarschuwden voor diabetes welke bij de Campbelli dwerghamsters voorkomt. Het probleem van deze variant is dat het pas later ontstaat en dat je onbedoelt vaak al een generatie verder bent, als zelfs niet 2-3 generaties. Dat is de reden dat het erg verspreid is. Op dit moment komen in de USA veel diabetes gevallen voor. Bij de Campbelli dwerghamster gaat het duidelijk om ouderdoms diabetes. Bij jonge dieren is het niet aantoonbaar dat ze het hebben.

Maar ook bij de Russische dwerghamster komt diabetes voor. In de laboratorium krijgt ongeveer 4% van de Russische dwerghamsters diabetes. Zelf heb ik ervaring met Engelse bloedlijn waarin diabetes voorkwam en met de kleurslag Mandarijn. De diabetes bij de Engelse Russen is eveneens dominant, zoals dat bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Echter bij deze variant is het bij jonge dieren direct aantoonbaar. Het vreemde is dat bij deze variant het ene generatie minder erg is dan de ander generatie. Bij het testen zag je dit terug: ene generatie kleurde de strips licht op en bij de erge gevallen kleurde de suikerteststrips heel erg.

Bij de kleurslag Mandarijn komt ook een soort diabetes voor. Echter deze variant is kleurgebonden, de andere kleurslagen gefokt uit een Mandarijn hebben het niet. Maar zolang er geen bloedtest gedaan is, is het niet zeker dat het om diabetes gaat. Het kan ook om nierproblemen of iets anders gaan. Het kan ook door de mutatie zelf komen, dat het niet alleen invloed heeft op de kleurslag zelf. Het typische is, dat wanneer je het combineert met andere kleurslagen, de kleur lichter of donkerder wordt, maar ook minder diabetes gevallen oplevert.

Engelse fokkers schrijven dat door hybrisering suikerziekte naar de Rus is gegaan. Dat is niet het geval. Zo moeilijk dat je een kleur van Campbelli naar de Rus fokt, zo moeilijk is het om ziektes over te brengen. Hybride kleuren zijn uniek, de Geel-wildkleur roodoog is ontstaan uit de Campbelli, maar is puur toeval dat het naar de Rus is gefokt en daarna zeer selectief doorgefokt is. Zo denk ik dat de Beige Rus ook puur toeval is. In Tsjechiƫ zitten grote fokkers met duizenden dwerghamsters en puur toeval is een kruising gelukt en is een paar generaties later Beige ontstaan.

Er zijn nog steeds Campbelli kleurslagen die niet bij de Rus voorkomen en die zullen ook niet 123 overgebracht worden. Je moet denken aan Platinum/Wit zwartoog, Grijs en Black-eyed Argente.

Foto moment, foto's van een nestje Syren 
maandag, 30 maart, 2009, 7:37 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op dit moment maak ik elke dag foto's van een nestje Syrische hamsters. Het zijn heel veel foto's en ik weet nog niet exact wat ik ermee ga doen, of een artikel over schrijven of dat ik honderden foto's op 1 pagina laat zien.

Een voorbeeld van een foto:
Foto behorend bij blog
Satijn bij jongen niet zichtbaar, foto met flits wel 
zondag, 29 maart, 2009, 8:51 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Vandaag was Laura bij mij op bezoek om naar de jonge Syrische hamsters te kijken. Ze wees mij erop dat er langhaartjes tussen zaten. Ik had het zelf nog niet eens gezien! Haartjes zijn wat golvender en wat langer. Maar er zaten ook Satijntjes tussen.

Ze vertelde dat je bij jonge Syrische hamsters satijn niet goed zichtbaar was. Maar als je een foto met flits maakt, dan wel. Je ziet dan de flits in hun vacht terug kaatsen.
Paasfoto met Rusjes 
woensdag, 25 maart, 2009, 11:10 pm - Andere zaken
door Martin Braak
In 2006 heb ik een hele leuke paasfoto gemaakt waarop een Roborovski dwerghamster staat. Het is een lucky shot foto. De Roborovski was maar net losgelaten of hij keek al hoe hij kon ontsnappen en soef weg was hij. Mijn broer kon hem nog net pakken. Op het originele foto is een deel van de arm van mijn broer nog te zien. Uitgesneden is het een hele mooie foto:

Foto behorend bij blog

Deze foto is wereld wijd verspreid. Dit via email, hyves, weblogs en wat je maar kunt bedenken. Ik zag de foto zelfs op een website in Singapore terug.

Ik heb er een traditie van gemaakt. Elk jaar maak ik deze soort foto's weer. De foto van 2008:

Foto behorend bij blog

En natuurlijk de foto van 2009:
Foto behorend bij blog

En natuurlijk maak ik ze ook met Rusjes erop:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Dag Ringo, dag pinkeltje, dag mijn ringetje 
maandag, 23 maart, 2009, 9:25 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag is Ringo Starr mijn pinkeltje, mijn ringetje, mijn sterretje ingeslapen. Ringo is 14 jaar oud geworden. Hij had een grote tumor waardoor hij niet meer goed kon lopen. Laatste aantal maanden was hij ook heel slaperig en af en toe kon hij niet meer horen.

Toen Tommie Tommitsja, een zwart kat van mijn moeder, overleden was, hebben mijn moeder, mijn broer en ik besloten om een raskat te kopen. Op zoek naar een kat kwamen we een fokker tegen die een Persische kat over had. Hij was niet geschikt om naar keuringen heen te gaan, niet omdat hij niet mooi genoeg was, maar omdat hij alles onderscheet. Het was een lastpost om mee te nemen. De kat lag direct in mijn armen, hij viel zelfs in slaap. Aan einde van mijn gesprek vernam ik dat mijn moeder hem niet wilde... Het had een normale kleur en niet zo bijzonder. Ik gaf direct aan dat ik hem wel heel graag wilde hebben. En zo is hij bij ons gekomen.

Ringo Starr was een Brown Tabby Pers en omdat hij ringetjes om de poten had, is hij Ringo Starr genoemd. Daarom ook dat ik hem vaak Ringetje noemde. Of Pinkeltje, want hij was zo klein.

Hij kwam bij ons toen ik nog studeerde. De eerste stapjes waren dan ook de stapjes over de mappen en ow pats boem, daar lagen de mappen. Hij at wat moeilijk en was erg klein, het duurde niet lang of mij moeder gaf hem eten aan. Dit jaren lang want hij at niet meer uit zich zelf. Hij moette hap. Zo heeft hij jaren gegeten, totdat we een paar weken naar Polen gingen. Een ander kattenfokker zou op hem passen en zou hem ook voeren, maar toen we thuis kwamen, at hij uit zich zelf.

Ringo was een zeer bijzonder lieve kat. Ik kon alles met hem doen en hem knuffelen als een baby. Ringo was echt mijn kat. Hij wachtte altijd mij op. Mauwde wanneer ik hem aankeek en vroeg wat zeg je dan?

Na mijn studie ben ik een jaartje werkloos geweest en Ringo en ik hebben veel tijd samen doorgebracht. In de zomer zaten we naast elkaar bij de achterdeur en wanneer een vlieg binnenkwam dan riep ik een vlieg! een vlieg, een scut raket, pak hem. Ringo vloog dan ook direct achter de vlieg aan. Ook vogeltjes kijken, zijn bekje ging heen en weer.

Ringo lag vaak in mijn armen, Ringo liep altijd achter mij aan. Vijf jaar geleden ben ik op mij zelf gaan wonen en Ringo is toen bij mijn ouders gebleven. Maar ik zag Ringo bijna elke dag. Tot zijn ouderdag liep hij altijd op mij af of wachtte tot ik aankwam. Maar laatste paar jaar sliep hij veel en stond Ringetje niet meer naast de voordeur.

Ach, vele herinneringen, een keertje waren we aan het scrabbelen en Ringo zat op mijn schoot met de pootjes op de tafel. Heb jij een poepje gedaan, dan moet mama dat opruimen. Dat zei mijn moeder altijd tegen hem op moment dat hij op de kattenbak zat. Maar in deze situatie... Ringo keek me dan ook heel vreemd aan. Ach dat hebben we nog vaak tegen hem gezegd.

Blik in de keuken, blik in de keuken, en dan wist hij genoeg. Mauwend naar de keuken, daar stond dan blikvoer.

Tanja was zijn halfzus Pers en toen mijn broer in de scheiding lag, heeft hij jaren samen met Tanja gewoond. Af en toe maakten ze ruzie, ieder een eigen stoel, soms konden blikken doden, maar ze vonden elkaar ook zeker lief. Tanja stond geregeld boven op de trap te maauwen, haar manier om Ringo te roepen.

Dag sterretje!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog