Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Een gevlekte koe kan je wit fokken of zwart fokken 
maandag, 13 april, 2009, 8:44 pm - Russische
door Martin Braak
In discussies wil ik dit nog wel eens zeggen: een gevlekte koe kan je wit fokken of zwart fokken, maar genetisch gezien gaat het nog steeds om dezelfde mutatie. Door selectie kan je van iets langzamerhand iets anders maken. Dit kost wel heel veel generaties en heel veel tijd dus.

Maar het kan. Als je een bonte koe selecteert op zo donker mogelijk, dan houd je op den duur een zwarte koe over.

Dit zag je bij de eerste gevlekte Campbelli dwerghamsters afkomstig uit Engeland. Die hadden een witte halsband. Uit deze dwerghamsters rolden ook Campbelli's uit met meer vlekjes. En omdat mensen vlekjes mooi vinden, werden die gebruikt voor de fok. En nu hebben we geen goede halsband vlekken meer, maar wel Campbelli's met heel veel vlekjes.

Merle is ook een mutatie waarvan je meerdere wegen kunt fokken. Bijna alle Merles hebben een witte halsband. Maar heel soms is dit niet het geval. Ik heb een paar jaar geleden eentje gehad zonder witte band. Deze maand heb ik wederom eentje met deel van de witte band. Ik beschouw het als een mislukkeling, maar als je hierop selecteert, dan kan je Merles zonder witte banden fokken.

Foto behorend bij blog
Moeder de natuur 
zaterdag, 11 april, 2009, 9:20 am - Russische
door Martin Braak
Ik keek vanochtend in een kooi en zag beide Rusjes heel ondeugend kijken, ja dat kunnen Rusjes! Als ze iets doen wat ze weten dat niet mag, gaan ze hun beide voorpootjes recht houden en kijken met een blik van jajaja we hebben iets geda. En jawel hoor, ik had blijkbaar de wc-rol die op de stelling staat, niet goed neergezet zodat een stuk wc-papier op de tralies is gekomen en ze hebben in de nacht heel stuk wc-papier naar binnen gewerkt. Tja, ach laat maar, maar toch, het was best veel. Ik heb de kooi even naar buiten gezet en wc papier stukje voor stukje opgeruimd. En toen zag ik dit...

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Er lagen jongen in het nest!
Wintervacht project, binnenkort herschrijven 
donderdag, 9 april, 2009, 9:34 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn wintervacht project loopt super. Wekelijks maak ik foto's en de Rusjes worden witter en witter.

Foto behorend bij blog

Binnenkort ga ik het onderdeel wintervacht wat op deze website te vinden is herschrijven. Het stamt namelijk uit 2005. Tja bijna vier jaar oud al!
Voer 
donderdag, 9 april, 2009, 6:52 pm - Russische
door Martin Braak
Soms krijg ik de vraag wat ik mijn dwerghamsters voer. Nauw dit:
http://www.jkd-diervoeding.nl/nl/site/knaagdiermix

Samenstelling:
Maïsvlokken 16,8 %
Gestreepte zonnebloempitten 11,2 %
Witte zonnebloempitten 11,2 %
Erwtenvlokken 11,2 %
Gepofte tarwe 11,2 %
Lekkerbekje groen 5,6 %
Lekkerbekje oranje 5,6 %
Lekkerbekje geel 5,6 %
Johannesbrood 5,6 %
Wortel krokets 5,6 %
Geëxtrudeerde ring donkergroen 2,8 %
Knaagdiersticks 2,2 %
Geëxtrudeerde rode biet ruitje 1,7 %
Pompoenpitten 1,1 %
Wortelstukjes 1,1 %
Gedopte pinda’s redskin 1,1 %
Raapolie 0,1 %

Gemiddelde analyse:
Ruw eiwit 11,8 %
Ruw vet 8 %
Ruwe as 2,4 %
Ruwe celstof 3,1 %
Vocht 10,7 %
Rebas Trofee 5 april 2009 
zondag, 5 april, 2009, 7:12 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op zondag 5 april 2009 werd de eerste Rebas Trofee gehouden en er waren maar liefst meer dan 350 knaagdieren ingeschreven. Dit van verschillende N.M.C. leden, maar dit keer konden ook de niet leden meedoen. En de deelnemers en bezoekers die specifiek voor de N.M.C. stand kwamen, kwamen niet alleen uit Nederland. Nee, van her en ver kwamen ze, zoals uit Duitsland, uit Engeland en zelfs uit Tjechië!

Het begon allemaal wat chaotisch. Waar is de verkooptafel? Waar is dit, waar is dat. Mark en Sandra waren druk bezig om alle inschrijvers te voorzien van de nummers zodat ze hun dieren tijdig op de keurtafels konden stallen. Nicollete en haar hulpen waren druk bezig om structuur in de chaos qua verkooptafel te krijgen. Maar eenmaal dat alles stond en klaar was, begonnen de keurmeesters de diertjes te keuren en liep alles op rolletjes.

De mensen begonnen om zich heen te kijken en zagen middenin een hoge kubus met de sponsors erop, de mooie trofees voor de winners en de hele stand was super versiert. Waar is de N.M.C. stand? Daar waar je de groene gele slingers ziet!

Al snel hoorde je ow wat mooi. Jahoor, een prachtige driekleur Syrische hamster van Marloes werd gekeurd. En ander kant ow wat mooi, een prachtige langhaar Syrische hamster. En wel met echt lang haar! Dit keer waren er veel ratten ingeschreven in de diverse kleurtjes zoals Amerikaans blauw, Geel donkeroog, Siamees en Cinnamon. De kleurmuizen waren in meerderheid, maar liefst meer dan 140! En ja ook die in verschillende kleurtjes. Eentje viel op om zijn oren. Je zag Henry dan ook genieten van het keuren, zo horen de oren te zijn! Bij de Russische dwerghamsters zag je nieuwe variaties zoals Lilac roodoog, Russisch Blauw en Zwarte Merle. Maar de Geel-wildkleuren roodoog mochten er ook zijn. En laatste drie viel dan ook in de prijzen. Bij de Campbelli's zag je dat veel van de Altai Campbelli's afstammen. Deze heb ik paar jaar geleden uit Rusland gehaald en diversen hiervan heb ik aan Rene en Joep gegeven. Die hebben het weer doorgegeven aan andere fokkers zoals Melissa. Ze zijn prachtig mooi van type en bouw, maar Melissa vond de meesten wat 'to pale'. En jahoor!, dit keer waren er ook Roborovski dwerghamsters ingeschreven. Juliet was hiervoor de schuldige en Melissa mocht ze keuren. Floep, grijp, spring, grijp, Melissa was de Roborovski de baas en ze keurde de eerste Roborovski die op een N.M.C. keuring ingeschreven was.

Na de keuring dankte Nanda Rene voor de inzet en dankte de sponsors voor hun hulp. Daarna zorgden Mark en Nanda voor de prijsuitreiking, de ene ging met een nog groter beker naar huis dan de ander. Ook mochten de deelnemers een presentje meenemen van Versele-Lage. En daarna was het foetsie en iedereen vertrok.

Een geslaagde dag!