Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Voer 
donderdag, 9 april, 2009, 6:52 pm - Russische
door Martin Braak
Soms krijg ik de vraag wat ik mijn dwerghamsters voer. Nauw dit:
http://www.jkd-diervoeding.nl/nl/site/knaagdiermix

Samenstelling:
Maïsvlokken 16,8 %
Gestreepte zonnebloempitten 11,2 %
Witte zonnebloempitten 11,2 %
Erwtenvlokken 11,2 %
Gepofte tarwe 11,2 %
Lekkerbekje groen 5,6 %
Lekkerbekje oranje 5,6 %
Lekkerbekje geel 5,6 %
Johannesbrood 5,6 %
Wortel krokets 5,6 %
Geëxtrudeerde ring donkergroen 2,8 %
Knaagdiersticks 2,2 %
Geëxtrudeerde rode biet ruitje 1,7 %
Pompoenpitten 1,1 %
Wortelstukjes 1,1 %
Gedopte pinda’s redskin 1,1 %
Raapolie 0,1 %

Gemiddelde analyse:
Ruw eiwit 11,8 %
Ruw vet 8 %
Ruwe as 2,4 %
Ruwe celstof 3,1 %
Vocht 10,7 %
Rebas Trofee 5 april 2009 
zondag, 5 april, 2009, 7:12 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op zondag 5 april 2009 werd de eerste Rebas Trofee gehouden en er waren maar liefst meer dan 350 knaagdieren ingeschreven. Dit van verschillende N.M.C. leden, maar dit keer konden ook de niet leden meedoen. En de deelnemers en bezoekers die specifiek voor de N.M.C. stand kwamen, kwamen niet alleen uit Nederland. Nee, van her en ver kwamen ze, zoals uit Duitsland, uit Engeland en zelfs uit Tjechië!

Het begon allemaal wat chaotisch. Waar is de verkooptafel? Waar is dit, waar is dat. Mark en Sandra waren druk bezig om alle inschrijvers te voorzien van de nummers zodat ze hun dieren tijdig op de keurtafels konden stallen. Nicollete en haar hulpen waren druk bezig om structuur in de chaos qua verkooptafel te krijgen. Maar eenmaal dat alles stond en klaar was, begonnen de keurmeesters de diertjes te keuren en liep alles op rolletjes.

De mensen begonnen om zich heen te kijken en zagen middenin een hoge kubus met de sponsors erop, de mooie trofees voor de winners en de hele stand was super versiert. Waar is de N.M.C. stand? Daar waar je de groene gele slingers ziet!

Al snel hoorde je ow wat mooi. Jahoor, een prachtige driekleur Syrische hamster van Marloes werd gekeurd. En ander kant ow wat mooi, een prachtige langhaar Syrische hamster. En wel met echt lang haar! Dit keer waren er veel ratten ingeschreven in de diverse kleurtjes zoals Amerikaans blauw, Geel donkeroog, Siamees en Cinnamon. De kleurmuizen waren in meerderheid, maar liefst meer dan 140! En ja ook die in verschillende kleurtjes. Eentje viel op om zijn oren. Je zag Henry dan ook genieten van het keuren, zo horen de oren te zijn! Bij de Russische dwerghamsters zag je nieuwe variaties zoals Lilac roodoog, Russisch Blauw en Zwarte Merle. Maar de Geel-wildkleuren roodoog mochten er ook zijn. En laatste drie viel dan ook in de prijzen. Bij de Campbelli's zag je dat veel van de Altai Campbelli's afstammen. Deze heb ik paar jaar geleden uit Rusland gehaald en diversen hiervan heb ik aan Rene en Joep gegeven. Die hebben het weer doorgegeven aan andere fokkers zoals Melissa. Ze zijn prachtig mooi van type en bouw, maar Melissa vond de meesten wat 'to pale'. En jahoor!, dit keer waren er ook Roborovski dwerghamsters ingeschreven. Juliet was hiervoor de schuldige en Melissa mocht ze keuren. Floep, grijp, spring, grijp, Melissa was de Roborovski de baas en ze keurde de eerste Roborovski die op een N.M.C. keuring ingeschreven was.

Na de keuring dankte Nanda Rene voor de inzet en dankte de sponsors voor hun hulp. Daarna zorgden Mark en Nanda voor de prijsuitreiking, de ene ging met een nog groter beker naar huis dan de ander. Ook mochten de deelnemers een presentje meenemen van Versele-Lage. En daarna was het foetsie en iedereen vertrok.

Een geslaagde dag!
Ach en hoe gaat het met Martin? 
vrijdag, 3 april, 2009, 9:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen maandag was ik zeer vermoeid. Ik dacht in eerste instantie ach het ligt aan de tijdsverandering. Ik haat dat! Ik kan niet zo goed tegen. Maar ik had ook een lichte keelpijn. Dinsdag op woensdag nacht begon begon ik ineens flink te verkouden te worden en had ik het giga benauwd. Denk een luchtweg infectie. En daarna ging het ook nog eens vastzitten. Tja, mijn neus staat scheef en daardoor zijn mijn neusgaten niet geheel vrij. En als ik dan verkouden ben en nog eens vast gaat zitten, kan je raden wat er gebeurd: koppijn en zware hoofd.

Afgelopen twee dagen leek wel of het zomer is! Vandaag was het twintig graden. Toch maar even buiten geweest, terwijl ik nog koppijn had. Buiten een paar prachtige foto's geschoten. Zoals deze:

Foto behorend bij blog

In de avond begon mijn koppijn weg te trekken en heb ik nog wat buiten de noodzakelijke dingen gedaan zoals onkruid verdelgen.

Gelukkig knap ik nu dus op, want aankomend zondag wil ik er bij zijn, waarbij? Exoknaag! en Rebas Trofee!
Wildkleur is toch zo mooi! 
vrijdag, 3 april, 2009, 9:13 pm - Russische
door Martin Braak
Wat je vaak ziet is dat beginnende fokkers graag diverse kleurtjes willen fokken en de Wildkleur links laten liggen. Dit terwijl de basis Wildkleur is en als serieuze fokker eigenlijk ook een Wildkleur lijn naast de kleurtjes moet hebben. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening! Wildkleur is eigenlijk heel erg mooi!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Diabetes verschil Rus - Campbelli 
woensdag, 1 april, 2009, 7:46 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Bij zowel de Campbelli dwerghamster als bij de Rus komt diabetes voor. Al vanaf oorsprong. Een aantal denken dat alleen bij de Campbelli dwerghamster diabetes voorkomt. Dat is dus niet correct.

Het is alweer ruim 15 jaar geleden dat grote fokkers in Engeland en USA waarschuwden voor diabetes welke bij de Campbelli dwerghamsters voorkomt. Het probleem van deze variant is dat het pas later ontstaat en dat je onbedoelt vaak al een generatie verder bent, als zelfs niet 2-3 generaties. Dat is de reden dat het erg verspreid is. Op dit moment komen in de USA veel diabetes gevallen voor. Bij de Campbelli dwerghamster gaat het duidelijk om ouderdoms diabetes. Bij jonge dieren is het niet aantoonbaar dat ze het hebben.

Maar ook bij de Russische dwerghamster komt diabetes voor. In de laboratorium krijgt ongeveer 4% van de Russische dwerghamsters diabetes. Zelf heb ik ervaring met Engelse bloedlijn waarin diabetes voorkwam en met de kleurslag Mandarijn. De diabetes bij de Engelse Russen is eveneens dominant, zoals dat bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Echter bij deze variant is het bij jonge dieren direct aantoonbaar. Het vreemde is dat bij deze variant het ene generatie minder erg is dan de ander generatie. Bij het testen zag je dit terug: ene generatie kleurde de strips licht op en bij de erge gevallen kleurde de suikerteststrips heel erg.

Bij de kleurslag Mandarijn komt ook een soort diabetes voor. Echter deze variant is kleurgebonden, de andere kleurslagen gefokt uit een Mandarijn hebben het niet. Maar zolang er geen bloedtest gedaan is, is het niet zeker dat het om diabetes gaat. Het kan ook om nierproblemen of iets anders gaan. Het kan ook door de mutatie zelf komen, dat het niet alleen invloed heeft op de kleurslag zelf. Het typische is, dat wanneer je het combineert met andere kleurslagen, de kleur lichter of donkerder wordt, maar ook minder diabetes gevallen oplevert.

Engelse fokkers schrijven dat door hybrisering suikerziekte naar de Rus is gegaan. Dat is niet het geval. Zo moeilijk dat je een kleur van Campbelli naar de Rus fokt, zo moeilijk is het om ziektes over te brengen. Hybride kleuren zijn uniek, de Geel-wildkleur roodoog is ontstaan uit de Campbelli, maar is puur toeval dat het naar de Rus is gefokt en daarna zeer selectief doorgefokt is. Zo denk ik dat de Beige Rus ook puur toeval is. In Tsjechië zitten grote fokkers met duizenden dwerghamsters en puur toeval is een kruising gelukt en is een paar generaties later Beige ontstaan.

Er zijn nog steeds Campbelli kleurslagen die niet bij de Rus voorkomen en die zullen ook niet 123 overgebracht worden. Je moet denken aan Platinum/Wit zwartoog, Grijs en Black-eyed Argente.