Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zwarte Merle 
woensdag, 16 april, 2008, 7:35 pm - Russische
door Martin Braak
Eindelijk! Het is zo ver, ik heb de eerste Zwarte Merles gefokt! Eerst dacht ik dat ik Russische Blauwe Merles had, maar die hadden een drieboog afgrensing. Ik had daarvoor al een stuk geschreven over de tegenstrijdigheid, een witte buik ... maar Zwart is een éénkleurige.

Het zwart gen zorgt ervoor dat de kleur warmer en donkerder wordt. Dit is waarschijnlijk de reden dat een Merle Blauw-wildkleur dragend voor zwart veel donkerder is.

De Zwarte Merles zijn slechts 14-15 dagen oud en je kan zien dat de kop zwart is, maar ook de achterkant zwart is. Op de buik zie ik zwarte vlekken.

De eerste foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Binnenkort meer foto's!
Mijn Altai Campbelli's geslacht gescheiden 
zondag, 13 april, 2008, 9:18 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag heb ik mijn wildvang Campbelli's op geslacht gescheiden. In totaal vier kooien.

Wat heel typisch is qua wildvang afkomstig uit Altai, is dat ik verschillende kooien zo bij elkaar kan zetten. Geen enkel gekrijs of ruzie. Ze zijn tegen over elkaar heel sociaal.

Zo sociaal, het lijkt net muizen!

Dit kan niet bij de Nederlandse lijnen. Dus ga niet zomaar nadoen!
Erkennen van de Mandarijn kleur, dat wordt niets! 
donderdag, 10 april, 2008, 8:52 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen Exoknaag heeft Fons Verrijdt een aantal Mandarijnen gekeurd. De ene exemplaar was erg licht van kleur, terwijl de andere exemplaar heel donker was.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Fons merkte op dat hij niet denkt dat de Mandarijn kleur erkend zal worden, de kleur is zo onstabiel als het maar kan.

Wel vond hij de Mandarijn roodoog mooier en stabieler van kleur. Daar zag hij wel toekomst in.

Als je de onderste Mandarijn goed bekijkt, dan zie je dat de kop niet goed is. Hij is overduidelijk "hybride". De ogen zijn niet mooi en ligt dieper in de oogkast. Daardoor ontstaan oogpunten. Ik wil er wel 100 euro op wedden dat deze exemplaar drager is van Geel-wildkleur roodoog.
De eerste Zwart gevlekte Rus 
maandag, 7 april, 2008, 9:19 pm - Russische
door Martin Braak
Op 6 april 2008, evenement Exoknaag, heb ik de eerste Zwarte Rus gezien die gecombineerd is met de Mi-factor, of wel de bontfactor. Ze zijn door Henri Bosch gefokt.

Foto behorend bij blog

Wat je naast de witte vlekken ziet, is dat deze Zwarte exemplaar her en der witte haren heeft.

De Zwarte Russen waren in het begin allemaal heel Zwart. Ik ben bang dat door het inkruisen van de witte dieren en gevlekte dieren, er steeds meer witte haren gaan komen.
Exoknaag gehouden op 6 april 2008 
zondag, 6 april, 2008, 8:49 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag ben ik naar Exoknaag geweest. Exoknaag is een heel groot evenement. Er zijn diverse evenementen samen gevoegd. Dit jaar was er een kattenshow, een reptielenbeurs, iets met planten en natuurlijk de kleine knaagdieren.

Wat ik heel bijzonder vond, is dat bij de reptielenbeurs een hele andere type mens rond liep, dan bij de knaagdieren. Je zag veel meer mensen in zwarte kleding, tatoeages, harenkammen, veel mannen. En bij de knaagdieren zag je de wat "keuriger" mensen en veel meer vrouwen. Was leuk om dit te zien!

Ook was er een kleine knaagdieren keuring, georganiseerd door N.M.C. Ik heb daar veel foto's gemaakt en met veel fokkers gesproken.

Er waren gevlekte Chinese dwerghamsters ingeschreven. De keurmeester sprak zijn veronrusting uit, het ging de verkeerde kant op. Ze waren te wit van kleur, er waren exemplaren met 2 vlekken op de kop en er was zelfs een exemplaar die geen witte stip op de kop had. De gevlekte Chinees is in Nederland erkend en volgens de standaard moet er 1 witte spot op de kop zitten. En het vlekpatroon moet mooi verlopen.

Een goed voorbeeld:
Foto behorend bij blog

Deze is te wit + twee witte spots op de kop:
Foto behorend bij blog

Een gevlekte Chinese dwerghamster zonder stip op de kop:
Foto behorend bij blog

Er waren ook veel bonte Russische dwerghamsters aanwezig, ze waren van Henri Bosch. Er zaten hele mooie exemplaren bij. Er was er zelfs eentje met een wit gezicht. Hij heeft heel veel vooruitgang geboekt met de vlekken patroon. Ook had hij de eerste Zwarte gevlekten bij zich. De vlekken daar waren weer heel klein. Het lijkt erop dat wanneer je de bonte Rus combineert met een ander lijn / kleur, je minder vlekken hebt en dat je weer generaties moet fokken om goede vlekpatronen te krijgen.

Voor het eerst had ik de Zwarte Rus en de Russische Blauwe ingeschreven. De keurmeester Fons Verrijdt vond de kleuren erg goed. Hij was weg van de Russische Blauwe en adviseerde me daar meer op te richten. Hij zag het wel zitten om deze kleur ter erkenning voor te laten dragen. Alleen moeten de kinvlekken kleiner.

Ook demostreerde Fons mij de ondervacht van een wildkleur Rus. Deze moet donkerblauw zijn. Het is namelijk net niet Zwart.

Een bijzonder geslaagde dag!