Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
De eerste Zwart gevlekte Rus 
maandag, 7 april, 2008, 9:19 pm - Russische
door Martin Braak
Op 6 april 2008, evenement Exoknaag, heb ik de eerste Zwarte Rus gezien die gecombineerd is met de Mi-factor, of wel de bontfactor. Ze zijn door Henri Bosch gefokt.

Foto behorend bij blog

Wat je naast de witte vlekken ziet, is dat deze Zwarte exemplaar her en der witte haren heeft.

De Zwarte Russen waren in het begin allemaal heel Zwart. Ik ben bang dat door het inkruisen van de witte dieren en gevlekte dieren, er steeds meer witte haren gaan komen.
Exoknaag gehouden op 6 april 2008 
zondag, 6 april, 2008, 8:49 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag ben ik naar Exoknaag geweest. Exoknaag is een heel groot evenement. Er zijn diverse evenementen samen gevoegd. Dit jaar was er een kattenshow, een reptielenbeurs, iets met planten en natuurlijk de kleine knaagdieren.

Wat ik heel bijzonder vond, is dat bij de reptielenbeurs een hele andere type mens rond liep, dan bij de knaagdieren. Je zag veel meer mensen in zwarte kleding, tatoeages, harenkammen, veel mannen. En bij de knaagdieren zag je de wat "keuriger" mensen en veel meer vrouwen. Was leuk om dit te zien!

Ook was er een kleine knaagdieren keuring, georganiseerd door N.M.C. Ik heb daar veel foto's gemaakt en met veel fokkers gesproken.

Er waren gevlekte Chinese dwerghamsters ingeschreven. De keurmeester sprak zijn veronrusting uit, het ging de verkeerde kant op. Ze waren te wit van kleur, er waren exemplaren met 2 vlekken op de kop en er was zelfs een exemplaar die geen witte stip op de kop had. De gevlekte Chinees is in Nederland erkend en volgens de standaard moet er 1 witte spot op de kop zitten. En het vlekpatroon moet mooi verlopen.

Een goed voorbeeld:
Foto behorend bij blog

Deze is te wit + twee witte spots op de kop:
Foto behorend bij blog

Een gevlekte Chinese dwerghamster zonder stip op de kop:
Foto behorend bij blog

Er waren ook veel bonte Russische dwerghamsters aanwezig, ze waren van Henri Bosch. Er zaten hele mooie exemplaren bij. Er was er zelfs eentje met een wit gezicht. Hij heeft heel veel vooruitgang geboekt met de vlekken patroon. Ook had hij de eerste Zwarte gevlekten bij zich. De vlekken daar waren weer heel klein. Het lijkt erop dat wanneer je de bonte Rus combineert met een ander lijn / kleur, je minder vlekken hebt en dat je weer generaties moet fokken om goede vlekpatronen te krijgen.

Voor het eerst had ik de Zwarte Rus en de Russische Blauwe ingeschreven. De keurmeester Fons Verrijdt vond de kleuren erg goed. Hij was weg van de Russische Blauwe en adviseerde me daar meer op te richten. Hij zag het wel zitten om deze kleur ter erkenning voor te laten dragen. Alleen moeten de kinvlekken kleiner.

Ook demostreerde Fons mij de ondervacht van een wildkleur Rus. Deze moet donkerblauw zijn. Het is namelijk net niet Zwart.

Een bijzonder geslaagde dag!
Vrouwtje overleden en kids zijn maar 2 weken oud 
woensdag, 2 april, 2008, 7:46 pm - Russische
door Martin Braak
Paar dagen geleden is helaas een vrouwtje overleden en ze laat vijf jongen achter die toen net de oogjes open hadden. Ik heb ze in de woonkamer gezet, in plaats van de bijkeuken. De bijkeuken is 's nachts toch wat kouder.

Wat ik als eerst gedaan heb, is heel veel kleine granen en pitten als voer gegeven. Er ligt een berg voer in zodat ze weinig moeite hoeven te doen om te eten. Daarnaast heb ik een heel klein waterbakje ingezet, deze staat scheef zodat ze goed kunnen drinken. Daarnaast geef ik ze komkommer en appel.

Op dit moment leven ze al 2 dagen zonder moeder en het gaat gelukkig goed. Het is een leuk gezicht dat ze allemaal hun wangzakjes vol hebben en lekker speels door de kooi lopen. En na wat speeltijd gaan ze lekker met z'n vijfen weer bij elkaar slapen. De ukkies zijn niet groter dan 1,5 cm.

Ze gaan het redden!

EDIT

Foto van 3 april:
Foto behorend bij blog
Geel-wildkleur roodoog 
maandag, 31 maart, 2008, 6:18 pm - Russische
door Martin Braak
De Geel-wildkleur roodoog is niets anders dan de pink-eyed dilution mutatie. Genetisch gezien gaat het om 'pp'. In het begin toen ik ze samen met mijn broer gefokt hadden, toen noemden we ze Argente. En niet Geel-wildkleur.

Geel-wildkleur is later door andere fokkers bedacht. Dit komt omdat bij deze kleur de wildkleur kenmerken zoals drieboog en aalstreep zichtbaar zijn. Bij de keuringen worden de kleuren namelijk ingedeeld in kleuren met uitmonstering c.q. kleuren met wildkleur eigenschappen en éénkleurigen. Bij de Russen kennen ze toen nog geen éénkleurigen, maar omdat het toch een drieboog heeft, hebben ze het Geel met wildkleur eigenschappen genoemd, dus Geel-wildkleur.

Wat de pink-eyed dilution mutatie in feite doet is alles wat zwart pigment heeft, pigmentloos en/of kleurverdunnen. De oogkleur wordt in principe kleurloos. Maar omdat er bloedvaten door heen lopen, worden de ogen rood van kleur. De haren zijn normaal bruin, door deze verdunning wordt het geel.

De aalstreep kleur kan verschillen. De aalstreep kan zowel zilvergrijs als bruin zijn. De Geel-wildkleur roodoog is een typische kleur waaraan je kunt zien waaruit je het gefokt hebt. Uit verdunningskleuren blijf je nageslacht zien dat het uit lichtere kleuren is gefokt, uit donkere kleuren niet. Een Geel-wildkleur roodoog met zilveren aalstreep is heel vaak ook drager voor het Blauw-wildkleur gen. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Meestal zit dan wel voor in de generaties Blauw-wildkleur.

Aan een Wildkleur drager Geel-wildkleur roodoog kan je vaak zien dat het voor draagt. Er is veel meer geel pigment aanwezig.

Ik doe nu ervaring op met betrekking tot het fokken van Geel-wildkleur roodoog uit een Zwarte lijn. Deze exemplaar is daaruit gefokt en is tevens drager voor Zwart.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de kleur van de aalstreep bruin is. De dekkleur is erg licht, maar hier gaat het nog om een jonge dwerghamster van 3 weken oud. Later zal ik wat foto's maken wanneer zij volwassen is.
Een gespleten onderlip 
zondag, 30 maart, 2008, 8:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zelf ben ik geboren met een open gehemelte en een hazenlip. Toen ik afgelopen week 1 van mijn nieuwe gefokte Campbelli's bekeek, schrok ik even. Ik fok met een Campbelli lijn die allemaal afstammen van een wildvang lijn, afkomstig uit de regio Altai.

Deze dwerghamster heeft een gespleten onderlip. De bovenlip is bij elke dwerghamster gespleten. De onderlip normaliter niet. Het is in feite een hazenlip. Hazanlip is niet altijd genetisch.

Foto behorend bij blog

Ik heb het nog nooit eerder gezien. Helaas heeft deze jong het niet gehaald.