Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vrouwtje overleden en kids zijn maar 2 weken oud 
woensdag, 2 april, 2008, 7:46 pm - Russische
door Martin Braak
Paar dagen geleden is helaas een vrouwtje overleden en ze laat vijf jongen achter die toen net de oogjes open hadden. Ik heb ze in de woonkamer gezet, in plaats van de bijkeuken. De bijkeuken is 's nachts toch wat kouder.

Wat ik als eerst gedaan heb, is heel veel kleine granen en pitten als voer gegeven. Er ligt een berg voer in zodat ze weinig moeite hoeven te doen om te eten. Daarnaast heb ik een heel klein waterbakje ingezet, deze staat scheef zodat ze goed kunnen drinken. Daarnaast geef ik ze komkommer en appel.

Op dit moment leven ze al 2 dagen zonder moeder en het gaat gelukkig goed. Het is een leuk gezicht dat ze allemaal hun wangzakjes vol hebben en lekker speels door de kooi lopen. En na wat speeltijd gaan ze lekker met z'n vijfen weer bij elkaar slapen. De ukkies zijn niet groter dan 1,5 cm.

Ze gaan het redden!

EDIT

Foto van 3 april:
Foto behorend bij blog
Geel-wildkleur roodoog 
maandag, 31 maart, 2008, 6:18 pm - Russische
door Martin Braak
De Geel-wildkleur roodoog is niets anders dan de pink-eyed dilution mutatie. Genetisch gezien gaat het om 'pp'. In het begin toen ik ze samen met mijn broer gefokt hadden, toen noemden we ze Argente. En niet Geel-wildkleur.

Geel-wildkleur is later door andere fokkers bedacht. Dit komt omdat bij deze kleur de wildkleur kenmerken zoals drieboog en aalstreep zichtbaar zijn. Bij de keuringen worden de kleuren namelijk ingedeeld in kleuren met uitmonstering c.q. kleuren met wildkleur eigenschappen en éénkleurigen. Bij de Russen kennen ze toen nog geen éénkleurigen, maar omdat het toch een drieboog heeft, hebben ze het Geel met wildkleur eigenschappen genoemd, dus Geel-wildkleur.

Wat de pink-eyed dilution mutatie in feite doet is alles wat zwart pigment heeft, pigmentloos en/of kleurverdunnen. De oogkleur wordt in principe kleurloos. Maar omdat er bloedvaten door heen lopen, worden de ogen rood van kleur. De haren zijn normaal bruin, door deze verdunning wordt het geel.

De aalstreep kleur kan verschillen. De aalstreep kan zowel zilvergrijs als bruin zijn. De Geel-wildkleur roodoog is een typische kleur waaraan je kunt zien waaruit je het gefokt hebt. Uit verdunningskleuren blijf je nageslacht zien dat het uit lichtere kleuren is gefokt, uit donkere kleuren niet. Een Geel-wildkleur roodoog met zilveren aalstreep is heel vaak ook drager voor het Blauw-wildkleur gen. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Meestal zit dan wel voor in de generaties Blauw-wildkleur.

Aan een Wildkleur drager Geel-wildkleur roodoog kan je vaak zien dat het voor draagt. Er is veel meer geel pigment aanwezig.

Ik doe nu ervaring op met betrekking tot het fokken van Geel-wildkleur roodoog uit een Zwarte lijn. Deze exemplaar is daaruit gefokt en is tevens drager voor Zwart.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de kleur van de aalstreep bruin is. De dekkleur is erg licht, maar hier gaat het nog om een jonge dwerghamster van 3 weken oud. Later zal ik wat foto's maken wanneer zij volwassen is.
Een gespleten onderlip 
zondag, 30 maart, 2008, 8:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zelf ben ik geboren met een open gehemelte en een hazenlip. Toen ik afgelopen week 1 van mijn nieuwe gefokte Campbelli's bekeek, schrok ik even. Ik fok met een Campbelli lijn die allemaal afstammen van een wildvang lijn, afkomstig uit de regio Altai.

Deze dwerghamster heeft een gespleten onderlip. De bovenlip is bij elke dwerghamster gespleten. De onderlip normaliter niet. Het is in feite een hazenlip. Hazanlip is niet altijd genetisch.

Foto behorend bij blog

Ik heb het nog nooit eerder gezien. Helaas heeft deze jong het niet gehaald.
Een uurtje minder 
zaterdag, 29 maart, 2008, 10:29 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Zoals je waarschijnlijk al wel weet, morgen wordt de tijd verzet. De klok gaat zondagnacht van 2 uur naar 3 uur.

Als grap zeg ik wel eens, dan moet ik de wekker zetten! 's Nachts eruit en de klok een uur vooruut zetten. Maar eigenlijk is het wel vreemd, waarom 2 uur naar 3?

Sommigen vinden het lastig om te onthouden of nu de klok voor of juist achteruit gaat. Simpel truckje om te onthouden: het is voorjaar, de klok gaat vooruit.

Internationaal gezien hebben pak weg 70 landen een zomer- en een wintertijd. Engelse benaming hiervoor is Daylicht Saving Time (DST).

De wintertijd zou de werkelijke tijd zijn. Ze zouden het ingevoerd hebben zodat het natuurlijker is en om energie te besparen. Mensen zouden gewend zijn om bij licht op te staan en in de zomer is het veel eerder licht. Door een uur op te schuiven is het 's avond langer licht en dit bespaart energie.

Maar wist je dat we niet altijd een zomertijd hebben gehad? Tussen 1946-1976 had Nederland geen zomer- en wintertijd. Het is in 1977 opnieuw ingevoerd en vanaf 1981 is het in de regels van de EU opgenomen.

Ach tja, misschien wordt het wel weer een keer afgeschaft. Persoonlijk houd ik er totaal niet van, het brengt me van rabat.
Wildkleur drager geel en kinder wintervacht 
dinsdag, 25 maart, 2008, 10:08 pm - Russische
door Martin Braak
Soms hebben kleine Rusjes die Wildkleur zijn, een hele lichte kleur en een spierwitte buik. Dit trekt later weg. Ik noem dit kinder wintervacht. Mijn vermoeden is dat ze via de moedermelk een deel van de hormonen binnen krijgen die zorgen voor een wintervacht. De moederhamster hoeft niet geheel in wintervacht te zitten, bij wintervacht zie je verschillende degradaties.

Vandaag zag ik weer een nestje waar alle Wildkleuren licht zijn en witte buiken hebben. Het is een nestje waar ik een Wildkleur gekruist heb met een Roodoog.

Als je goed kijkt, kan je aan een dwerghamster zien wat voor kleur er gedragen wordt. Bij dieren die voor Geel-wildkleur roodoog kan dit ook het geval zijn. Je ziet een gele tint door de haren heen. Vooral bij de drieboog.

Dit is een Wildkleur drager voor Geel-wildkleur roodoog:
Foto behorend bij blog

Kijk maar eens goed naar zijn drieboog en in zijn gezichtje.

Foto behorend bij blog