Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zwart gefokt uit Merle drager zwart, is minder Zwart, meer Antraciet 
woensdag, 30 april, 2008, 10:06 pm - Russische
door Martin Braak
Omdat ik een Zwarte Merle wilde fokken (en dat is ook gelukt), heb ik Merle ingekruist met Zwart.

Bij de N.M.C. Clubdag was er een voordracht en daar werd aangehaald dat Zwart gefokt uit Wit, je dat kon zien. Donkere kleuren gefokt uit een lichte kleur, zou zichtbaar zijn. De keurmeester vertelde dat hij aan de kleur kon zien waaruit het gefokt was.

Ik moest daar even over nadenken en kon me toch moeilijk een beeld bij vormen. Toch zit hier een kern van waarheid in, want ik vaak zien dat een kleurslag uit de Geel-wildkleur roodoog is gefokt. Maar nu hebben we ook Zwart en een Rus die voor Zwart draagt, is vaak wat warmer van kleur.

Maar wat zag ik bij de Zwarten gefokt uit Merle? Die zijn minder Zwart. Ze zijn Antraciet van kleur en de aalstreep was nog meer zichtbaar.

En hier schuilt het grote gevaar. Zwart wordt sindskort door meer fokkers gefokt en ingekruist met andere kleuren. Zoals we zien bij bijvoorbeeld de Geel-wildkleur roodoog, deze kleur is erg onstabiel. Op dit moment is Zwart nog vrij stabiel. Alleen de kin- en buikvlekken zijn veel te groot.
Campbelli dwerghamster langhaar? 
dinsdag, 29 april, 2008, 9:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Een paar weken geleden kreeg ik via het hamsterforum een pm van Anouk. Ze vroeg mij onder andere wat wavy-coat is en of rex te combineren is met satijn. Nadat we zo een paar keer heen en weer aan pm'en waren, vroeg ik waarom ze de vragen vroeg. Ze vertelde me dat ze een dwerghamster uit de opvang had en dat deze langer haar had.

Eerste gedachte was van mij was "ach nee he, weer iemand die mijt heeft". Ik krijg namelijk af en toe mailtjes met foto's van dwerghamsters die lijken dat ze wat wolliger haar hebben. Maar dat kan door mijt komen.

Maar Anouk liet mij foto's zien en mijn mond viel open. Wat is dat dan?!

Ik heb foto's naar Engelse fokkers gestuurd en natuurlijk ook naar mijn vriend Rene Bastiaans. De Engelse fokkers denken dat het een satijn rex is. In Engeland is rex bijna uitgestorven, maar het zit nog wel in de lijnen en komt soms naar boven. Rex is in Engeland anders dan in USA. Daar zijn de rex bijna haarloos. Rex blijkt in Engeland in eerste paar weken veel minder haar te hebben, maar op volwassen leeftijd een normale beharing te hebben. Door te combineren met satijn zou het golvend en langer kunnen zijn. Maar ze hadden het zelf nog nooit gezien en nog nooit gefokt. Rene Bastiaans mailt me direct terug: dat is een langhaar!

Vandaag heb ik Anouk bezocht en heb ik hem eens goed bekeken. Het is geen satijn. De haren zijn niet hol en de haren zijn niet plakkerig van structuur. Het is plukkerig. Bij de kont zijn er vertakkingen van lange haar, net zoals bij de Syrische hamster. Zelf denk ik dat het hier om een langhaar gaat. Wow, ooit van gedroomd, maar nooit gedacht het ooit te zullen zien!

Hier een foto:
Foto behorend bij blog

Als je heel goed naar de snorharen kijkt, dan zijn ze wat gekruld. Dit is ook bij rex het geval. Zelf denk ik dat het kan komen omdat ook de krulharen langer dan normaal zijn.

Ik heb van Anouk Tookje mogen lenen, ja zo heet hij! Tookje.

Wordt vervolgd!
Pearl drager Zwart 
maandag, 28 april, 2008, 10:28 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb een Pearl met een Zwarte gekruist. Ik was namelijk best benieuwd wat het effect is. Bij bijvoorbeeld Mandarijn kan je direct zien of het voor Zwart draagd. Camel drager Zwart is bijvoorbeeld heel donkergrijs. Door het zwart gen worden de haarpunten donkerder, het zorgt ervoor dat de kleur warmer wordt. Maar niet altijd, het is onstabiel, zoals we in fokkerstaal zeggen.

Zelf had ik gedacht dat een Pearl drager Zwart veel donkerder zou zijn. Maar niet dus! In het nestje zitten vier Pearls, waarvan 2 wildkleur en 2 blauw-wildkleur. Ze zijn alle vier erg licht van kleur. Er zitten zelfs twee bij die hebben wel een deel van de aalstreep, maar hebben een spierwitte gezicht.

Foto behorend bij blog

Niets bijzonders dus! Vroeger waren de Pearls helemaal wit. Het kan komen dat door ineens een totaal ander bloedlijn te gebruiken, jarenlange selectie ineens verloren gaat. Beetje vergelijken met een bonte koe: als je jarenlang elke keer de koe met minste vlekken selecteert, hou je op den duur een koe over die zwart is. Genetisch gezien is het nog steeds hetzelfde, maar door selectie is het anders geworden. Maar wanneer je ineens weer een bonte koe gebruikt, dan gaat je selectie verloren.

Foto behorend bij blog

Fokkers selecteren doelbewust op o.a. de aalstreep. Wil je een goede Pearl voor de keuring fokken, dan moet er een egale pareleffect aanwezig zijn. En dit is heel moeilijk te fokken. Dit omdat de kleur onstabiel is.
N.M.C. Jubileumboekje, uitgebracht op 7 juni 
vrijdag, 25 april, 2008, 8:44 pm - Nieuws
door Martin Braak
Op 7 juni 2008 brengt N.M.C., de Nederlandse Muizenfokkers Club, een jubileumboekje van ongeveer 50 bladzijden uit. In dit boekje staan diverse leuke artikelen waaronder een aantal van mij en er staan heel veel foto's in. Het boekje is fullcolour en zal o.a. artikelen in staan over dwerghamsters, hamsters en andere diersoorten. Ook worden de kleurslagen beschreven.

Het boekje kan zowel door N.M.C. leden als niet leden besteld worden. Ben je lidt, dan kost het maar 5 euro en als je niet lid bent, 8 euro. Wanneer je hem niet op de clubdag ophaalt, dan bedraagt de verzendkosten 3 euro.

Als je een dierenliefhebber bent, dan zou ik zeggen: bestel het snel!!

http://www.kleineknaagdieren.nl/35jaar
Mr Bean himself 
maandag, 21 april, 2008, 9:21 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ken je dat? Iets doen op een totaal verkeerde manier of dat dingen fout gaan door klungelig te zijn? Nauw vandaag had ik weer zo'n moment. Pats boem, een kopje koffie met een restje zo van mijn computertafel gestoten. Drup drup op mijn computer, drup drup in mijn computer.

Ik snel een theedoek bij pakken, schoonmaken. Maar... Klungel dat ik ben!, er was ook koffiedruppels in de computer gekomen. Ik de computer open gedraaid en met toiletpapier droog maken. En daarna druk ik de computer aan... Klungel, het had anders af kunnen lopen. Kortsluiting bijvoorbeeld, was niet zo'n verstandige zet van me om het zo weer aan te doen. Maar hij doet het nog!

Dat noem ik Mr Bean himself.