Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Geel-wildkleur (Argente) Campbelli dwerghamster versus Russische dwerghamster 
zondag, 10 maart, 2024, 5:18 pm - Russische , Campbelli
door Martin Braak
Het is alweer jaren geleden dat wij de Argente Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster hebben gefokt. Het kwam doordat wij een Campbelli gevlekt hadden gekocht wat ook wat eigenschappen had die bij de Russische dwerghamster horen. Daarom een test gedaan om het met de Russische dwerghamster te kruisen. Daaruit kwam een wildkleur met gevlekt wat veel weg had van een Russische dwerghamster. En na vijf generaties onderling kruisen werd een Geel roodoog geboren. En 7 jaar lang door gefokt op de Russische dwerghamster, 20 generaties zonder onderling mee te tellen, zijn de eerste exemplaren naar andere fokkers gegaan.

Toen niet wetend dat de hobbyfokkers het niet apart zouden houden, ons boodschap dat hybride dwerghamsters separaat gehouden moeten worden, niet opgevolgd werd. Want onze dieren waren zo goed dat de hobbyfokkers hun dieren mee gingen inkruisen om op shows prijzen te winnen.

Het is niet ongezonder, integendeel, het is alleen dat als je goed kijkt je als kenner kunt zien dat het niet zuiver is. Of wel bouw en type afwijkt. Het is net als je een raskat met een straat kat kruist en dan terug kruist op raskat. Zolang je op raskat terug kruist ga je het niet merken op den duur. Maar onderling kruisen, dan ga je andere eigenschappen weer terug zien.

En Geel-wildkleur roodoog is recessief en daarom zie je bij de Russische dwerghamster dat het niet stabiel is qua bouw en type.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zes foto's na, ach wat zou het zijn, 30 jaar ongeveer. Campbelli dwerghamster versus Russische dwerghamster. Je ziet dat de hybride Rus een klein staartje heeft en de Campbelli een langer staart. Bij de oor zie je dat vorm bij de hybride Rus anders is. En natuurlijk de vacht is anders, wat je hier goed kunt zien. Maar je ziet ook dat de ogen te diep in schedel liggen bij de hybride Rus.

Mooi vergelijk :)